»

Proti Marsu leti prva arabska sonda

Spaceflight Now - Ponoči je z Japonske uspešno poletela raketa s prvim arabskim medplanetarnim plovilom, sondo Hope Mars Združenih arabskih emiratov, ki je namenjena proti Rdečemu planetu. Če misija v celoti uspe, bo to imeniten dosežek ne le za tamkajšnje vesoljske in tehnološke ambicije, temveč nasploh načrtovanje vesoljskih odprav, saj so Arabci projekt skorajda z ničle speljali v samo šestih letih.

Ko so leta 2014 v Združenih arabskih emiratih najavili vesoljsko misijo na Mars, jih je večina strokovnjakov v vesoljski industriji pogledala zelo postrani. ZAE niso imeli lastne vesoljske agencije ali razvojnih inštitutov za tovrstne tehnologije; celo v aeronavtiki so bili relativno gledano amaterji. Njihov poglavitni uspeh do tedaj je bilo sodelovanje z Južno Korejo, ki jim je izdelala opazovalna satelita DubaiSat 1 in 2. Toda na mnoge pomisleke so Arabci odgovorili s trdim delom ... in goro denarja. Včeraj, dve minuti pred polnočjo po našem času, so preskočili prvo veliko oviro, saj je z...

19 komentarjev

Amazon patentiral zamenjavo daril

Amazonovo darilno zavitje paketa

vir: Washingtonpost
Washingtonpost - Po množičnem obdarovanju, ki se je zaključilo z božičem, pride na vrsto še en množičen, a manj dobrodošel obred - množično vračanje in zamenjevanje daril. Amazon ocenjuje, da kar 30 odstotkov prek spleta naročenih daril prejemniki zamenjajo, ker jim ne ustrezajo. To pa je veliko, še upoštevamo, da so letos prek spleta prodali za 28 milijard dolarjev samo v ZDA.

Da bi zmanjšal stroške, je Amazon patentiral rešitev. Njihova ideja je preprosta. Prejemnik darila je še pred odpremo obveščen o prihajajočem darilu, vsebini in vrednosti. Če mu darilo ne ustreza, lahko izbere kaj drugega. Patent pokriva tudi tako imenovane čarovnike in pravila, ki jih poznamo iz računalništva. Možnost je namreč...

11 komentarjev

Mars Orbiter končal prvi del misije

vir: NASA
TG Daily - NASA je 12. avgusta 2005 izstrelila Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), ki je Marsovo orbito dosegel 10. marca 2006 in po zaviranju novembra 2006 začel krožiti na višini 300 km in pošiljati podatke na Zemljo. V dveh letih je poslal več kot devet terabajtov informacij, odkril dokaze, da je nekoč na planetu obstajala voda, sedaj pa je svoj prvi del misije končal.

Z več kot 10.000 visokoločljivostnimi posnetki je poslikal skoraj 40 odstotkov Marsove površine s podobno ločljivostjo, s katero Zemljo fotografira Google Earth, in približno en odstotek z ločljivostjo, ki omogoča razpoznavo mize. Pripravil je 700 dni dolgo vremensko poročilo s temperaturnim profilom in radarskimi posnetki...

9 komentarjev

500 GB na ploščkih v velikosti DVDja

Ars Technica - Skupina znanstvenikov na Inštitutu za optiko in optične tehnologije, ki spada pod okrilje Tehnične univerze v Berlinu, trdi, da so odkrili način, kako na plošček v velikosti DVDja skraniti 500 GB podatkov.
Skrivnost leži v uporabi mikroholografije, ki omogoča, da se podatki shranjujejo v treh dimenzijah. Z drugimi besedami: namesto da bi se posnele vdolbine, kot pri trenutnih CDjih in DVDjih, ta tehnologija s pomočjo dveh laserjev vriše v medij tridimenzionalne mreže. Prav tako se fokus laserjev lahko spreminja, kar dovoljuje zapisovanje na različnih višinah.
Znanstveniki predvidevajo, da bo izdelava medijev poceni, zaenkrat pa se še niti približno ne ve, koliko bodo stali...

53 komentarjev

Microsoft obdaril naklonjene bloggerje

Slashdot - Nekateri tuji bloggerji, ki so pogosto pisali o Microsoftu, so ta božič dobili zanimiva presenečenja. Softverski gigant jih je namreč obdaril z dragimi Acerjevimi laptopi (serija Ferrari), opremljenimi s procesorji AMD Turion 64 X2 2 GHz, dvema gigabajtoma pomnilnika ter ATi-jevim Moblity Radeonom x1600. Darila so dobili popolnoma brezplačno, brez kakršnihkoli obvez in opomb v drobnem tisku, vprašanje pri celi zadevi pa je, če gre le za dobro voljo Microsofta ali za manj etično dejanje podkupovanja.

Več na slashdotu in v izvorni novici.

13 komentarjev

Pošljite ime na Mars

Slashdot - Vam je zmanjkalo denarja za darila? Če ste izčrpali vse možne opcije, boste morali improvizirati in podariti kaj bolj metafizičnega. Odlično idejo so odkrili na slashdotu - kaj če bi imena svojih bližnjih poslali v vesolje? Podobno akcijo je že pred nekaj leti izvedla NASA, tokrat pa je pobudnik The Planetary Society, v okviru projekta bodo zbirali imena, ki jih bodo nato zapisali na plošček in poslali na Mars. Rok za prijavo je peti januar prihodnje leto, stvar vas ne bo stala nič, za nameček pa boste lahko še natisnili poseben certifikat, s katerim boste obdarjenim prijateljem ponosno dali vedeti, da ste njihove osebne podatke brez privoljenja poslali na rdeči planet. Vesel božič!

26 komentarjev

Poceni vesoljske raziskave

Slashdot - Odprave v širno vesolje so običajno stvar, ki jo povezujemo z gromozanskimi stroški. Razvoj drage tehnologije, uporaba posebnih materialov, ogromno varnostnih sistemov in ostali faktorji dvignejo cene poletov visoko nad Zemljino površino v višave. Nekaj študentov na univerzi Cambridge pa je ta trend poskusilo spremeniti -- izdelali so plovilo Nova 1, ga z vremenskim balonom poslali 32 km visoko in opravili pravo malo vesoljsko raziskavo, za vse skupaj pa so odšteli le tisoč funtov.

Njihovo plovilo je bilo opremljeno z GSM tehnologijo, običajnim 5-megapikselnim fotoaparatom in radijsko zvezo z Zemljo, prva izstrelitev pa je potekala brez večjih problemov. Nova 1 se je s pomočjo balonov uspešno dvignila, naredila obilico posnetkov in se nato s padalom varno spustila nazaj na tla. Njeni stvaritelji že načrtujejo nadaljne raziskave, v okviru katerih nameravajo za dvig plovila uporabiti raketo namesto balona, do takrat pa se lahko navdušujete ob njihovih trenutnih rezultatih.

7 komentarjev

Prava Marsova barva

STA - Najnovejše fotografije, ki jih je posredovala NASA, mogoče dokazujejo, da Rdeči planet ni tako zelo rdeč, kot smo doslej domnevali, ampak je v resnici površje Marsa čokoladne barve. Takšno barvno naj bi človek videl, če bi stal na površju Marsa. Kljub temu morajo znanstveniki izvesti še nekatere barvne izračune (ki bodo trajali precej časa), da bodo odkrili pravo barvo "Rdečega planeta". Klik!

5 komentarjev