»

Kanton Solothurn ustavil prehod na Linux

Heise - Leta 2001 je švicarski kanton Solothurn sprejel odločitev, da bodo na računalnikih v javni upravi namestili Linux. Devet let pozneje so čez Linux naredili križ in se odločili, da bodo namestili Windows 7.

Projekt je bil že od začetka pod nesrečno zvezdo, saj so se vrstile zamude, nepripravljenost izvajalcev, nejevolja uporabnikov računalnikov in neprimerna programska oprema, ki so vsi pripomogli k opustitvi projekta. Decembra 2001 je bilo odrejeno, da bo migracija na Linux zaključena do leta 2007, kar se je kmalu pokazalo kot preveč optimistična ocena. Zadnji javni razpisi so bili namreč objavljeni šele leta 2006.

Kot zamenjavo za Outlook so izbrali Scalix, ki sploh ni imel vseh funkcionalnosti, ki so jih potrebovali in bili navajeni iz Outlooka. Vrsto specializiranih aplikacij niso mogli enostavno nadomestiti s programi za Linux. Podatkovne baze Konsul v Windows, v kateri so vladni sklepi, niso znali migrirati, zato so sestavili projekt Ambassador za povezavo z OpenOfficeom....

294 komentarjev

Filipinske šole bogatejše za 23.000 PC-jev z Linuxom

Slashdot - Neodvisni IT svetovalec Ricardo Gonzalez je na avstralski Linux konferenci (linux.conf.au) v svojem govoru med drugim povedal, kako preko 23,000 računalnikov z Linuxom uvajajo v filipinske šole. Tamkajšnja ministrstva se vedno bolj zavedajo, koliko jim, kljub nizkemu vložku, lahko prinese odprtokodna platforma, hkrati pa se vodilne v državi osvešča, da na tržišču poleg Microsoftove programske opreme obstajao tudi brezplačne alternative.

Izvorna novica.

61 komentarjev

Francoski oui za Linux

Slashdot - Francoski parlament se je odločil, da bodo izvedli popolno migracijo na Linux v obeh domovih. Trenutno sicer že mnoga ministrstva svoje strežnike zaupajo odprti kodi, sedaj pa bodo to storili še z delovnimi postajami. Vso njihovo osebje bo imelo tako na svojih računalnikih nameščen Linux in OpenOffice, saj Francozi verjamejo, da bodo s tem znižali stroške. Katero distribucijo bodo uporabljali, se še niso odločili. Slashdot.

182 komentarjev

Google v upravnem odboru Apple Computers Inc.

Reuters - Na WWDC 2006 v San Franciscu je Steve Jobs povedal: "...kot veste, naši prijatelji na severu zapravijo preko 5 milijard na leto za raziskovanje in razvoj. A vseeno se zdi, da ne znajo nič drugega, kot kopirati Google in Apple..."

Zato ne čudi, da je bil Eric Schmidt, CEO v Googlu, v torek izvoljen kot osmi član upravnega odbora Apple Computers Inc. Za seboj ima pestro zgodovino v različnih tehnoloških podjetjih Silicijeve doline. Z enim skupnim imenovalcem: podjetja, ki so bila bitke z Microsoftom. Povezava med podjetjema Apple Computers Inc. in Google se je tako dodatno okrepila.

Zaradi te visoke povezave med podjetjema, analitki napovedujejo, da bosta skupno nastopili proti omenjenemu sovražniku.

Še posebno paranoični primerki pri tem napovedujejo celo novi "triumvirat": Apple, Intel in Google. :)

16 komentarjev

Japonci rušijo rekorde

Slashdot - Na Japonskem so sestavili MDGrape-3, najzmogljivejši računalnik na svetu, ki premore kar za petaflop računske moči, oziroma kvadrilijon računskih operacij na sekundo. S tem je iz prvega mesta na seznamu 500 najzmogljivejših superračunalnikov izrinil IBM-ov BluGene/L. Obenem japonski MDGrape-3 za doseganje impresivnega rezultata uporablja zgolj 4808 procesorjev v primerjavi z BluGene/L, ki ga poganja 130,000 procesorjev.

Razvoj japonskega MDGrape-3 je trajal 4 leta, stal pa zgolj 9 milijonov ameriških dolarjev. Procesorske enote je izdelal Hitachi, s svojimi izdelki je sodeloval Intel (DC Xeoni) in pa SGI (povezave in ostala strojna oprema). Cena procesorske zmogljivost se je ustavila pri zgolj 15 dolarjih na gigaflop. Za primerjavo - cena gigaflopa znaša pri BlueGene/L 140 dolarjev in pri Earth Simulatorju kar 8,000 dolarjev, v začetku 90-ih let 20. stoletja pa je stal gigaflop okoli milijona dolarjev. Računalnik se bo uporabljal predvsem za preučevanje vedenja proteinov pri...

28 komentarjev

Avtovoznik

engadget - Honda bo marca v Veliki Britaniji poslala na tržišče model Accord ADAS. Kaj je na tem tako posebnega? Zajec (upajmo, da ne tudi hrošč) tiči v ADAS, ali bolj izpovedno, Advanced Driver Assist System. Na kratko gre za sistem, ki v sebi združuje adaptivni tempomat in samodejno sledenje cestišču.

Prvi z radarjem neprestano meri razdaljo do naslednjega vozila ali ovire in glede na to prilagaja hitrost tako, da je zadoščeno varnostni razdalji in kar se da časa potujemo z željeno hitrostjo.
Sledenje cestišču je evolucija že poznanega in uporabljanega opozorilnega sistema proti zapustivi voznega pasu. Razlika je predvsem v tem, da medtem ko slednji zaznavajo le kdaj smo prepeljali čez črto, ADAS aktivno skuša ohranjati konstantno razdaljo do robov cestišča.

Da pa se ne bi preveč zaupali avtomobilu in povsem odmislili dogajanje okoli sebe, ADAS vsakih deset sekund zapiska. Druga, še bolj pereča, omejitev je, da v trenutni inkarnaciji še ne razpoznava prometnih znakov ter...

74 komentarjev

Francoski policisti na OpenOffice.org

The inquirer - Glas o odprti kodi je segel tudi do francoskih "modrecev". Po poročanju Inquirerja sodeč bodo Microsoftov pisarniški paket nadomestili z OpenOffice.org. Že ta mesec naj bi zamenjava doletela 35.000 delovnih postaj, do konca poletja pa jih bo enake usode deležnih 80.000. Ocenjujejo, da bosta tako za zagotavljanje javnega reda in miru ter lovljenje falotov ostala dodatna 2 milijona davkoplačevalskih €vrov.

Naši policaji pa zaenkrat ostajajo predmet dobro znanih šal.

21 komentarjev

Google ponovno napada.

Slo-Tech - Očitno je da ne mine dan brez dogajanja v Googleplexu. Po, recimo temu, uspešni splavitvi Google namiznega iskanja so se spravili nad knjižnice. Kar nekaj strani namreč poroča, da Google namerava v sklopu svojega iskalnika ponuditi vsebino petih ameriških knjižnic (Harvard, Stanford, Univerza v Michiganu, Univerza v Oxfordu in Javna knjižnica mesta New York (New York Public Library)) v digitalni obliki.

Uporabnik bo nad zadetki svojega iskanja dobil seznam knjižnih del, ki se tičejo te tematike. S klikom na delo bo dobil možnost prebiranja vseh javno objavljenih del oz. kratek povzetek vsakega avtorskega (torej s copyright-om zaščitenega) dela. Celoten projekt digitalizacije zna biti kar zalogaj za Google, saj samo univerza v Michiganu vsebuje 7 milionov del (Google ocenjuje da bo digitalizacija UM trajala šest let).

Zanimivo bo videti, kakšen bo odgovor MSN in Yahoo - v vsakem primeru je pa očitno, da so ostali iskalniki več ali manj tisti, ki Googlu sledijo.

Pa vi? Ste že kdaj...

17 komentarjev

Mandrakova zgodba

OSNews - Mandrake Linux že nekaj let slovi kot najprimernejša distribucija Linuxa za začetnike. (Po mnenju mnogih nezasluženo, ker jo druge, predvsem komercialne, v določenih pogledih prekašajo, pa tudi zaradi zanemarjanja nekaterih tipičnih prednosti Linuxa.) In zaradi te "slave" bi pričakovali, da se bo bolje obnesel na trgu operacijskih sistemov. Dan Kusnetzky iz analitične hiše IDC meni, da je kriv slab marketing. Po njegovem mnenju so odločitve o nakupih odvisne od kakovosti marketinga in ne od kakovosti tehnologije. Klik!

11 komentarjev

Migracija na Linux...

IBM - ... tokrat malce drugače. Nekatere strani na veliko prepričujejo računalniško javnost, kako je Linux najboljša stvar po narezanemu kruhu in kako "grdi" so Microsoftovci s svojimi Windowsi. Vendar roko na srce, dalj kot od prepričevanja mnogim še ni uspelo priti. Ko je neuki uporabnik enkrat ujet v svet Linuxa, mu ni več pomoči, saj se mu niti ne sanja, kaj naj stori. Rešitev: kupite si knjigo o Linuxu, ali pa se zanesite na internet, ki je še vedno prava zakladnica znanja. Točneje na IBM, ki so velik podpornik Linuxa in jim ni vseeno, da nekateri zasovražijo Linux, ker ga ne znajo uporabljati. Da bi malce podučili novopečene Linuxaše, kako se stvari streže, so izdali PDF dokument, ki kar podrobno obravnava pogosto zastavljena vprašanja (FAQ) o Linuxu. Za prebiranje tega dokumenta potrebujete Adobe Acrobat Reader.

0 komentarjev