»

Univerzitetna knjižnica v Bathu izmenični tok zamenjala za enosmernega

Slo-Tech - Iz zgodovinskih razlogov danes uporabljamo za prenos električne energije izmenični tok. O tem se je odločalo ob koncu 19. stoletja, ko je Edisonova struja zagovarjala enosmerni električni tok, medtem ko sta Nikola Tesla in George Westinghouse podpirala izmenični tok. Na koncu je prevladala uporaba izmeničnega toka. Razlogov je bilo več, odločujoči korak pa je bila odločitev podjetja Niagara Falls Power Company, ki je zgradilo hidroelektrarno, da izbere Westinghousovo podjetje.

Uporaba izmeničnega toka...

257 komentarjev

Sony decembra s prvim komercialnim OLED TV zaslonom

vir: Sony
Sony - Danes so pri Sonyju za 1. december napovedali izid prvega komercialno dostopnega TV zaslona, izdelanega na osnovi OLED tehnologije. Čeprav smo pred pol leta na Display Expo lahko videli tudi 21 palčne primerke (sicer plod Toshibe), bo prvi masovno proizvajani OLED TV po diagonali meril le 11 palcev (25,1 cm x 14,1 cm). Se bo pa Sonyjev OLED TV odlikoval po izredni tankosti (v globino bo namreč meril zgolj 3 mm), kontrastu (1000000:1) in nizki porabi energije (45 W). Na žalost se bo prvi komercialni OLED TV pojavil le na policah japonskih trgovin, pri čemer bodo neučakani kupci morali zanj odšteti približno 1740 $.



Novici na Physorg.com, Slashdot.com in Sonyjevo sporočilo za javnost.

50 komentarjev

Japonci bodo plačevali s prstnimi odtisi

Slo-Tech - Pri japonskem podjetju Hitachi so obelodanili, da bodo v kratkem praktično preizkusili nov sistem za plačevanje, ki bi naj nadomestil uporabo klasičnih kreditnih kartic. Predlagan sistem temelji na biometrični tehnologiji, ki identificira vene v uporabnikovih prstih, pri čemer bi sistem naj bil po besedah predstavnikov Hitachija in njihovega partnerja, izdelovalca kreditnih kartic JCB, ultimativno varen.



Pri Hitachiju bodo septembra začeli s poskusno uporabo biometričnega plačevanja na 200 Hitachijevih zaposlenih, s čimer bodo skušali oceniti, ali je nov sistem pripravljen na trg. "Prstno plačevanje" poteka tako, da uporabnik zgolj podrži svoj prst pred čitalcem (brez dotika), sistem pa nato na...

37 komentarjev

Intel se je pridružil OLPC iniciativi

X-Bit Labs - Intel se je danes uradno pridružil iniciativi OLPC ( One Laptop per Child), navkljub delu na svojem sorodnem projektu z imenom ClassmatePC. Kot smo že poročali, je cilj OLPC iniciative opremiti otroke v državah tretjega sveta s prenosniki, ki bi državne mošnjičke olajšali zgolj za 100 $ po kosu. Intel je tako od danes naprej član sveta OLPC, sodelovanje pa bi naj obrodilo sadove tako v kontekstu tehnoloških kot tudi izobraževalnih smotrov iniciative. Čeprav bo v prvih različicah prenosnikov tiktakal AMD procesor, lahko za prihodnje verzije upravičeno pričakujemo, da bo tudi Intel pristavil svoj piskrček (npr. v poštev bi prišla napovedana čipa Tolapai in Silverthorn z integriranim pomnilniškim kontrolerjem in grafičnim jedrom).

O dogodku (in odličnem delu Intelovega PR oddelka) so se razpisali na straneh The Inquirer, X-bit labs, PhysOrg in Intelovi domači strani ( sporočilo za javnost).

12 komentarjev

Izdelali najmanjšo klavirsko struno na svetu

digg.com - Na Nizozemskem, na delftski univerzi za tehnologijo, so uspešno izdelali ter "uglasili" najmanjšo struno na svetu. Izdelana je iz ogljikovih nano-cevk in meri približno 2 nanometra v premeru ter 1 mikrometer v dolžino.

Sama struna leži na silicijevem oksidu, skozi katerega teče močan izmenični tok. Pod vplivom tega toka začne struna nihati za približno 8 nanometrov, s frekvenco nekaj deset MHz. S spreminjanjem frekvence in moči toka elektrike, ki teče skozi silicijev oksid, jim je uspelo dovolj napeti nano-cevke, da delajo kot strune.



Več informacij o izdelavi teh cevk je na Physorg.

20 komentarjev

Se nam obetajo novi magnetni procesorji?

Slo-Tech - Tako izgleda. Skupni napori univerze v Durhamu, Imperial Collega v Londonu in Sheffieldske univerze so prinesli prve rezultate. S prvimi prototipi magnetnih logičnih vrat jim je uspelo izvajati vse logične operacije današnjih polprevodniških računalnikov. Nova tehnologija ne proizvaja veliko toplote in je precej bolj enostavna in mogoče celo cenejša za proizvajati kot današnja, saj so novi procesorji sestavljeni iz enostavnih kovinskih plasti.

Zaradi enostavnosti in nizke cene izdelave se bo tehnologija vsaj na začetku uporabljala predvsem v zelo poceni napravah za enkratno uporabo. Manjše oddajanje toplote pa bo botrovalo tudi k odstranitvi hladilnih teles in manjšim dimenzijam naprav.

Bo to pomenilo, da nam ne bo treba več hladiti procesorjev?

12 komentarjev

Terabajt na ploščku velikosti CD-ja

Slashdot - Fiziki na Imperial College London so odkrili novo metodo, s katero, pravijo, bo potencialno mogoče na optični disk velikosti CD-ja oz. DVD-ja v dvoslojni dvostranski tehniki zapisati terabajt podatkov ali 472 ur visokokvalitetnega filma, torej 250 GB na plast, kar je desetkrat toliko, kot omogoča BluRay. Svojo iznajdbo so patentirali že julija. Docent oddelka za fiziko dr. Török verjame, da bodo prvi diski na osnovi te tehnologije nared v letih 2010-2015. Več o tem in Slashdot.

27 komentarjev

Bo požarni zid onesposobil spam?

Slashdot - Na Univerzi v Queenslandu so morda razvili eno izmed trenutno najbolj potrebnih zaščit sploh. Njihov požarni zid naj bi bil namenjen preprečevanju prehoda neželene elektronske pošte, po slovensko spama. Eden izmed razvijalcev je tudi Matthew Sullivan, ki trdi, da trenutno dostopno tovrstno programje samo filtrira spam, njihova rešitev pa vzpostavi požarni zid, ki ustavi vso pošto, nadaljnje potovanje pa dovoli samo tisti, ki je vredna tega imena.

Rešitev v sekundi obdela 90 poštnih sporočil, pričakovana napaka, ki jo je potrdil preskus, pa je 1 proti 25 tisoč. Rezultat naj bi bil celo boljši, kot so ga dosegli pri ročnem razvrščanju. Zanimivo je, da so se posega lotili na svojevrsten način, brez pregledovanja vsebine sporočil s ključnimi besedami. Klik!

10 komentarjev

Najmanjši tranzistor na svetu

Taipei Times - NEC, japonska koorporacija je ta teden oznanila, da je izdelala najmanjši trazistor na svetu. Nov rekord je tokrat 5 nanometrov (en nanometer je ena milijardinka metra), s čimer prejšnjega prekaša za en nanometer - le-ta rekord si je lastil IBM. Sedaj, ko so izdelali novega rekorderja (ki je osemnajstkrat manjši od danes uporabljanih tranzistorjev), pa NECa čaka še izdelava učinkovite masovne produkcije, kar pa bo vse prej kot enostavno.

Trg tranzistorjev, ki vsako leto obrne 155 milijard ameriških dolarjev, spada med največje in najbolj donosne posle na svetu. Možnosti, ki se torej porajajo z novimi tranzistorji pa so skoraj neomejene. Če prepračunamo vse te številke, kmalu ugotovimo, da bi lahko imeli v enako velikem dlančniku več kot 4200 MHz! Klik!

Doom 3 na dlančniku in sredi pouka. Zanimivo ... [>:D]

13 komentarjev

Začetki nevidnih naprav in konec znanstvene fantastike?

24 ur - Tokrat so znanstveniki na Japonskem pospešili delovanje transparentnih tranzistorjev. Pohitrili so jih kar za 10 krat, kar pomeni, da naj bi bili uspešni pri zasnovi "nevidnih" naprav - na primer prosojnih zaslonov. Transparentni tranzistorji, ki so jih sicer zasnovali v ZDA, so izdelani iz enokristalnih oksidov polprevodnikov (iridij-galijevega in cinkovega oksida) in se skoznje dobesedno vidi, saj so prosojni. Seveda gre za razvojne cikle, ki še zdaleč ne pomenijo dostopnosti tovrstnih izdelkov širši javnosti. Morda jih bodo uporabljali šele naši vnuki, kot mi danes LCD zaslone, da o ceni niti ne govorimo. Novica.

2 komentarja