»

Britanske kamere ne pomagajo reševati zločinov

CCTV-kamera

Telegraph News - Nobena skrivnost ni, da je London (in Velika Britanija nasploh) prepreden z ničkoliko CCTV-kamerami, ki neprestano budno beležijo dogajanje v svoji okolici. V celi državi imajo štiri milijone kamer ali eno na 14 prebivalcev. O smiselnosti in uporabnosti teh pripomočkov je bilo prelitega že mnogo črnila, zgodbo pa lahko strnemo v dva tabora - nasprotnike, ki menijo, da gre za grob poseg v zasebnost, in zagovornike, ki hvalijo višjo varnost, ki jo spričo kamer uživamo.

BBC poroča, da je interno policijsko poročilo pokazalo, da kamere prav učinkovita pomoč pri razreševanju zločinov niso. V enem mesecu so posnetki pomagali identificirati osem izmed 269 roparjev. Še večkrat na policijo letijo očitki, da si policisti pri lovu za storilci...

35 komentarjev

Britanci razvijajo pametne videonadzorne kamere

PC Pro - Kot poročajo na PC Pro, so raziskovalci britanske University of Portsmouth pričeli z razvojem pametnih kamer, ki se bodo odzivale na zvočno in slikovno dogajanje v njihovi okolici.

Kamere naj bi tako z AI algoritmi naučili razpoznavati "nasilne" zvoke, kot npr. zvok razbitega stekla ali vpitja ter "problematično" dogajanje, kot npr. pretep ali napad. Kamere naj bi tudi naučili prepoznavati določene nasilne besede, razvijalci pa trdijo, da bodo prepoznavale samo določene ključne besede, ne bodo pa prisluškovale celotnim pogovorom.

Glavna prednost tovrstnih videonadzornih kamer pa bo v tem, da se bodo, ko bodo zaznale "nasilen" zvok ali "prepovedano" besedo, samodejno obrnile proti izvoru tega zvoka in obvestile operaterja.

Podobno tehnologijo sicer razvijajo tudi na Kitajskem. Podjetje China Security & Surveillance Technology je že razvilo programsko opremo, ki v primeru, da se na videonadzorovanem območju prične zbirati večje število ljudi (beri: protestnikov) o tem nemudoma...

12 komentarjev

Britanska policija ugotavlja da videonadzor ni učinkovit

Slo-Tech - Po poročanju BBC je britanska policija prišla do ugotovitve, da videonadzorne kamere na javnih mestih ne pripomorejo bistveno z zmanjšanju kriminalitete, saj je policija s pomočjo videonadzora uspela rešiti le 3% primerov uličnega kriminala.

Inšpektor Mike Neville, vodja posebnega policijskega "videonadzornega oddelka" Visual Images, Identifications and Detections Office (Viido) je tako izjavil, da je videonadzor "popoln fijasko". Čeprav naj bi videonadzor deloval preventivno, pa po njegovih besedah videonadzor ne opravlja niti te funkcije, saj se kriminalci videonadzornih kamer sploh ne bojijo.

Do podobnih ugotovitev je privedla tudi obsežna raziskava britanskega notranjega ministrstva z naslovom Crime prevention effects of closed circuit television: a systematic review. Sklep raziskave je namreč, da uvedba videonadzora sicer vpliva na zmanjšanje kriminalitete, vendar le v manjšem obsegu.

Prav tako kriminološki podatki objavljeni na spletni strani crimestatistics.org.uk...

247 komentarjev

Prikaz pasivnega prisluškovanja GSM na konferenci BlackHat

Slashdot - Kot poroča Forbes, sta raziskovalca David Hulton in Steve Muller na hekerski konferenci BlackHat Europe 08 prikazala pasivni napad na GSM.

Njun napad temelji na pasivnem prisluškovanju (mogoče ga je opraviti iz oddaljenosti več kilometrov), prestrežene signale pa sta uspela dekodirati v približno uri in pol z opremo v vrednosti le 1000 USD. Podobne naprave pred tem so stale okrog milijona dolarjev.

Raziskovalca nameravata podrobnosti o dešifrirni metodi javno objaviti, odkrila pa sta še eno metodo, ki omogoča razbitje šifriranih pogovorov v le 30 sekundah. To tehnologijo nameravata v marcu pričeti prodajati za ceno med 200.000 in 500.000 USD.

Na vprašanje o tem ali bo sedaj mogoče prisluškovati tudi njunim telefonskim pogovorom pa je Muller odgovoril, da telefonov ne uporabljata.

10 komentarjev

V Britaniji kamere prisluškujejo zločincem

Slashdot - Verjetno že veste, da ima Velika Britanija veliko mrežo nadzornih kamer na javnih krajih, ki bi naj preprečevale kriminaliteto. News.com pa poroča, da bodo od zdaj naprej te kamere tudi opremljene z mikrofoni.

Take kamere so že v uporabi na Nizozemskem. Neprestano analizirajo zvoke v okolici in iščejo morebitne agresivne glasove, ter opozorijo policijo, ko jih najdejo. Direktor podjetja, ki je tehnologijo ustvarilo, Derek Van der Vorst pravi, da z njihovim sistemom precej lažje opazijo nemire in zaradi tega policija ne rabi toliko osebja za sam nadzor. Prav tako pa omenja, da ni mogoče prisluškovati pogovorom, saj sistem te možnosti nima, pa še mikrofoni so nameščeni tako visoko, da se pogovorov ne da razločiti.

7 komentarjev

Dell bo ponujal AMD-jeve Opterone! (v strežnikih)

Slo-Tech - Ob predstavitvi poslovnih rezultatov, je Dell danes obelodanil, da bo do konca leta pričel ponujati (večprocesorske) strežnike, s procesorji Opteron, ki jih izdeluje AMD. S tem je/bo končal dolgoletno politiko izključne nabave in prodaje Intelovih procesorjev v svojih računalnikih. Uradno pojasnilo se glasi, da je bil premik k drugemu proizvajalcu procesorjev, posledica želja (bolje zahtev) njihovih strank. Zaenkrat procesorjev AMD ne bodo ponujali v namiznih in prenosnih računalnikih.

Več o tem si preberite na News.com, v vseh medijih pa lahko pričakujemo še več komentarjev in analiz, gotovo tudi v komentarjih na to novico.

Čestitke ;)

36 komentarjev

Nove koristi nadzornih kamer

Local6.com - Da nadzornih kamer ni mogoče uporabiti le za nadzorovanje državljanov, pač pa tudi za nadzorovanje nadzornikov, dokazuje novica, ki prihaja iz ZDA. Local6.com namreč poroča, da je podjetje Taser, ki prodaja pištole v obliki električnih paralizatorjev, razvilo posebno kamero, ki v črno beli in infrardeči tehniki snema sliko in zvok ves čas, ko je orožje aktivirano.

Razvoj kamere, ki bo služila kot dokaz uporabe ali morebitne zlorabe električnega paralizatorja s strani policije, je sprožil dogodek, ko je policija omenjeno orožje uporabila proti šestletniku. Policija trdi, da druge možnosti ni bilo, vendar dokaza za to ni. V primeru uporabe omenjene kamere, takih dilem verjetno ne bi bilo.

Taser Cam naj bi omogočala snemanje zvoka in slike vsaj eno uro, tudi pri slabih svetlobnih pogojih, posnetke pa bo mogoče prenesti na računalnik preko USB vmesnika. Če bodo takšne naprave v bodoče omogočale še digitalno podpisovanje, preprečevale nepooblaščeno uničevanje posnetkov in onemogočale...

12 komentarjev

Veliki brat v Piranu

Slo-Tech - V preteklih dneh so delavci podjetja Varnost Maribor namestili osem video-nadzornih kamer, ki pokrivajo območje Tartinijevega trga v Piranu. Piranska županja Vojka Štular se je po navedbah v izjavi za javnost odločila za uvedbo 24-urnega videonadzora z neprekinjenim snemanjem zaradi vse pogostejših poškodb na pročeljih stavb občinske palače in okrajnega sodišča ter na spomeniku Giuseppeja Tartinija. Poškodbe naj bi bile posledica delovanja domnevnih vandalov, ki naj bi na pročelja stavb risali grafite ter povzročali tudi druge fizične poškodbe. Po navedbah v sporočilu za javnost je občina Piran v preteklem letu za odpravo domnevnih vandalskih dejanj namenila nekaj več kot 15 milijonov tolarjev. Iz navedb ni moč razbrati ali gre za odpravo posledic zgolj na območju Tartinijevega trga ali tudi drugod v mestu ali občini.

Ob boljšem poznavanju samega Tartinijevega trga se postavlja vprašanje, čemu tako veliko število (8) video-nadzornih kamer. V članku, ki je bil januarja objavljen v...

88 komentarjev

Firefox naskakuje 10-odstotni delež

OSNews - Tiskovni predstavnik Mozilla Foundation, Bart Decrem, je v pogovoru za ZDNet UK izjavil, da pričakuje 10-odstotni tržni delež Firefoxa ob koncu leta 2005. Na podvig kaže tudi število prenosov brskalnika, saj je različico 0.8 v štirih mesecih preneslo 3,3 milijone uporabnikov, 0.9 v treh mesecih 6,5 milijonov in 1.0 PR 5 milijonov v le enem mesecu. Tudi ZDNet UK sam zaznava občutno porast uporabnikov Firefoxa oz. Mozille, saj jih je bilo februarja 9, oktobra pa kar 19 odstotkov. CNET News.com in W3Schools.com zaznavata enak trend.

28 komentarjev

Dve desetletji virusov

News.com - Termin virus, ki bi ga danes moral poznati sleherni uporabnik računalnikov, je v računalništvu prvi uporabil Fred Cohen leta 1984 v svojem članku o programih, ki so sposobni samopodvojevanja. Zaradi svojih podobnosti z botaničnimi bratci jih je poimenoval virusi in tako je ostalo še danes. Razlika je le v tem, da danes porabljamo milijarde dolarjev boju proti virusom, Cohenu pa je leta 1984 NSF (ang. National Science Fundation) zavrnila denarno pomoč za raziskovanje. Za to napako tako plačujemo še danes. Več o virusih pa si preberite v članku na News.com, ki predstavi njihovo zgodovino.

4 komentarji

Označevanje nadzornih kamer v centru Ljubljane

Kiberpipa - Vas zanima, kje in kdaj vas vse posnamejo vidne in nevidne kamere? No, mogoče bo vsaj za center Ljubljane to kmalu jasno. okviru festivala Break 2.2 bo od 18. 6. do 22. 6. med 17.00 in 20.00 v Kiberpipi na Kersnikovi 6 potekala delavnica iSEE, na kateri bodo udeleženci označevali nadzorne kamere v centru Ljubljane. Delavnica bo potekala pod vodstvom članov Institute for Applied Autonomy.

iSee je spletna aplikacija, ki označuje lokacije videonadzornih sistemov televizije zaprtega kroga (CCTV) v urbanih okoljih. Z iSee uporabnik lahko najde poti, ki se tem kameram izognejo - "poti najmanjšega nadzora", kar mu omogoča, da hodi po svojem mestu brez strahu, da bi ga zakonsko neurejeni varnostni monitorji ujeli na trak.

Več o delavnici lahko izveste tukaj, nanjo pa se lahko prijavite na tem naslovu, kako pa zadeva deluje v New Yorku, lahko preizkusite tukaj. Veliko zabave.

42 komentarjev

Daljinec ali kreditna kartica?

Mikhailtech - Ob testu sledečega daljinca bi se verjetno lahko vprašali vprašanje iz naslova. Če seveda ne bi poznali barv in bi razločili samo oblike. K sreči temu ni tako..

Nekaj takšnega mi je prišlo na pamet, ko sem gledal opis PSXAmpa na Mihkail Techu. Zadev(ic)a je velika oziroma majhna samo 90x55 mm in debela malo več kot 7 njih. Sicer je daljinec, kot ste lahko prebrali iz imena, namenjen Playstationu, samo po zagotovilih avtorja članka deluje prav tako dobro na standarnih IR sprejemnikih. Vas zanima, kaj so ugotovili, ko so napravo razstavili? Klik.

0 komentarjev