»

Microsoft z brezplačnim protivirusnikom

Microsoft - Da bi zajezili širjenje virusov, bo Microsoft v drugi polovici prihodnjega leta ponudil svoj program za boj proti virusom, ki se za zdaj imenuje Morro in bo popolnoma brezplačen, so zapisali v izjavi za javnost. Morro bo zgrajen na starem pogonu, ki ga uporablja že obstoječa Microsoftova aplikacija za lovljenje malwara Live OneCare in bo na voljo za samostojni prenos na računalnike z Windows XP, Visto in 7.

Pri CNet so si ogledali, ali bo takšna poteza v skladu s protimonopolno zakonodajo in kako bodo odgovorili konkurenti. Ker Morro za razliko od Windows Media Playerja ne bo vgrajen v operacijski sistem, kar je potrdil tudi Microsoft, večjih težav z regulatorji ni pričakovati. Konkurenca ostaja skopa s komentarji in pravi, počakajmo.

53 komentarjev

AOL vstopil na trg spletne prodaje filmov

Forbes - Kot poroča Forbes, je AOL dosegel dogovor z glavnimi filmskimi studiji in s tem postal prvi večji spletni portal, ki se bo podal na razvijajoči se trg spletne ponudbe filmov. Pogodbo so tako v četrtek podpisali z News Corp.'s, 20th Century Fox, Sony, Pictures Home Entertainment, General Electric's, Universal Pictures in Warner Bros.' Home Entertainment Group. Trenutno so na voljo zgolj Sonyevi filmi, vendar bodo v prihodnjih tednih sledili tudi izdelki ostalih družb.

Cena za pretočeni film bo znašala od 9,99 do 19,99 dolarja, uporabnik pa ga bo imel pravico prenesti in uporabljati na največ petih računalnikih oz. mobilnih napravah, ki bodo opremljene z Windows Media Playerjem. Pri tem bo uporabniku onemogočeno snemanje filmov na DVD-je.

AOL ima seveda še mnogo drugih majhnih konkurentov, ki so že prisotni na omenjenem trgu, vendar pa pravi giganti šele prihajajo. Med največkrat omenjenimi sta predvsem Amazon in Apple.

6 komentarjev

Microsoft bo izdal Windows brez WMPja

The Register - Ko je decembra Microsoft izgubil tožbo na Evropskem sodišču prve stopnje, so obljubili, da bodo januarja pripravili različico operacijskega sistema Windows XP brez vgrajenega Windows Media Playerja. Sedaj je januar skoraj že minil, pri Microsoftu pa so povedali, da bodo OEM prodajalci dobili prve različice Oken brez WMPja v "nekaj tednih".

Zanimivo je, da se je Microsoft na zaprtih zaslišanjih v letu 2003 branil s tem, da bi naj bilo nemogoče narediti Okna brez Windows Media Playerja - vse dokler jim Real Networks ni demonstriral rahlo predelane različice Oken, na katerih je bil namesto WMPja RealPlayer. Izvorna novica.

Baje se prav tako ne da narediti Windowsov brez Internet Explorerja ...

93 komentarjev

Dve različici Oken?

Slashdot - Pred približno tremi leti je ameriška vlada Microsoftu grozila z razdelitvijo na več delov, in sicer zaradi izkoriščanja monopola in oviranja tekmecev. Po zamenjavi oblasti in sodnika je Microsoft ušel razdelitvi in prejel le nekaj blažjih ukrepov. Danes mu spet grozi razdelitev, a ne samega podjetja na več manjših, pač pa operacijskega sistema Windows na dve različici.

Tako naj bi Evropska komisija od Microsofta zahtevala, da v prihodnje prodaja dve različici svojega operacijskega sistema - eno z različnimi priloženimi programi, kot je npr. Windows Media Player, drugo pa brez nijh. Klik!

35 komentarjev

Microsoft Media Player za Linux

The inquirer - Microsoft je zadolžil InterVideo za prenos znanega Media Playerja na operacijski sistem GNU/Linux. Intervideo je znan po predvajanliku WinDVD, ki pa je pisan le za Windows operacijske sisteme. Vendar pa Microsoft ne bo prenesel Media Playerja na osebne računalnike z Linux operacijskimi sistemi, ampak le na naprave, na katerih teče Linux (DVD komponente, ...). To je veliko priznanje Microsofta, da Linux obstaja in da se oni tega dobro zavedajo. Verjetno se sprašujete, zakaj se je Microsoft sploh odločil za to potezo. Ozadje tega je DRM (Digital Rights Management), saj bo Microsoft poskušal zaračunati majhno ceno Hollywoodu za vsak film, posnetek, ki bo šel skozi ta sistem overjanja pravic.

Več o tem si preberite tukaj, tukaj, tukaj in še tu [:D].

5 komentarjev

Windows Media Player 8 samo v Windows XP

ActiveWin - Microsoft se spet vrača k svojim starim metodam, zaradi katerih se je že moral zagovarjati na sodišču. Tisti uporabniki, ki bi želeli uporabljati novo verzijo Microsoftovega programa Windows Media Player, verzijo 8, bodo morali kar instalirati nov operacijski sistem Windows XP, saj Windows Media Player ne bo na voljo kot samostojen program.
Podobno "povezavo" programa z operacijskim sistemom je Microsoft izvedel leta 1996, ko je vključil spletni brkljalnik Internet Explorer v operacijski sistem, da bi si pridobil boljši položaj na trgu spletnih brkljalnikov. To pa je bil povod za protimonopolno tožbo, ki še vedno čaka na rešitev na sodišču.

8 komentarjev

IE 6 beta hrošček

več strani - Pojavil se je že prvi hrošček v novi verziji Microsoftovega spletnega brkljalnika, Internet Explorerja 6 beta. Ta hrošč lahko povzroči praznino v prejetih e-poštah, tako da e-pošta nima zadeve (Subject) ali teksta v e-pošti.
Uporabniki so imeli težave predvsem pri sprejemanju e-pošte preko programov Outlook 2000 in Outlook 98 in v manjši meri preko Outlook Express. Problem pa se očitno pojavi takrat, ko dobijo uporabniki, ki imajo instaliran IE 6 na njihovih računalnikih, e-pošto z drugih e-poštnih programov, kot je Netscape 4.
In kako popraviti to napako? Uradnih (se pravi od Microsofta) navodil še ni, pojavila pa se je neuradna stran, in sicer tukaj, ki vsebuje navodila, kako se rešiti tega hrošča.

9 komentarjev

Bo IE 6 tudi v stand-alone verziji?

ZDNet - Pojavile so se govorice, da bo naslednja verzija Microsoftovega brkljalnika, Internet Explorer 6, stand-alone verzija. To pomeni, da ne bo dosegljiva samo kot del operacijskega sistema Windows, temveč tudi kot samostojen program, ki bo dostopen tudi drugim uporabnikom. Zaenkrat namreč lahko vidijo in preizkusijo beta verzijo IE 6 samo beta-uporabniki Microsofta, ki imajo naložen nov beta operacijski sistem Windows XP.
Vsaj zaenkrat pa IE 6 ne morete uporabljati na nekaterih operacijskih sistemih, ki so sedaj na trgu. Na Windows 95 ga sploh ne morete uporabljati, lahko pa ga uporabljate na Windows 98, Windows NT (s service pack-om 6a ali več) in pa Windows XP beta.
Končne verzije IE 6 in Windows XP pa lahko pričakujemo nekje pred koncem tega leta.

1 komentar