»

Dvajset let prostega svetovnega spleta

Tim Berners-Lee

BBC - Svetovni splet (world wide web oziroma WWW) je stranski produkt CERN-a. Velika množica znanstvenikov, ki so delali v Ženevi, je potrebovala enostaven sistem za medsebojno komunikacijo, kar je rodilo svetovni splet. Prvi predlogi so se pojavili leta 1989, decembra 1990 pa je zaživel interni splet. Za njegova očeta velja Tim Berners-Lee, ki je napisal prvi predlog leta 1989, ključna značilnost svetovnega spleta pa so bile hiperpovezave in enostavno sestavljanje strani.

K razvoju in razcvetu svetovnega spleta je pomembno pripomogel dogodek, ki se je zgodil pred 20 leti. CERN je 30. aprila...

15 komentarjev

Bo HTML5 novi standard?

Slashdot - Na Slashdotu pišejo o lenobi stricev in tet pri W3C. Njihova naloga naj bi bilo vzdrževanje spletnih standardov, pa baje že od 2002 niso posodobili specifikacij XHTML. Leta 2004 se je zato ustanovila bolj dostopna, odprta skupina, imenovana Web Hypertext Application Technology Working Group, ki je začela delati na novem, naprednejšem standardu, imenovanem HTML5. Izgleda, da so svoje delo pripeljali daleč, saj so izdelovalci brskalnikov, siti lenobe W3C, začeli s pozivi, naj se HTML5 sprejme kot standard nove generacije. Glavni pobudniki so ljudje iz Opere, Mozilla Foundationa in Appla, več v izvorni novici.

33 komentarjev

Microsoft obdaril naklonjene bloggerje

Slashdot - Nekateri tuji bloggerji, ki so pogosto pisali o Microsoftu, so ta božič dobili zanimiva presenečenja. Softverski gigant jih je namreč obdaril z dragimi Acerjevimi laptopi (serija Ferrari), opremljenimi s procesorji AMD Turion 64 X2 2 GHz, dvema gigabajtoma pomnilnika ter ATi-jevim Moblity Radeonom x1600. Darila so dobili popolnoma brezplačno, brez kakršnihkoli obvez in opomb v drobnem tisku, vprašanje pri celi zadevi pa je, če gre le za dobro voljo Microsofta ali za manj etično dejanje podkupovanja.

Več na slashdotu in v izvorni novici.

13 komentarjev

Splet star 16 let

Slashdot - Včeraj smo skorajda pozabili na pomembno obletnico, na katero nas je sedaj spomnil Slashdot. Seveda, splet (web), kot ga poznamo, je bil star polnih 16 let. Sodeč po časovnici na W3.org, je bila prva spletna stran na naslovu http://nxoc01.cern.ch/hypertext/WWW/The..., a jo je CERN žal že pokopal. Najstarejša spletna stran, ki jo je še mogoče najti, je tale, ki se (če izvzamemo spremembo naslova) ni spremenila od 13. novembra 1990. Komentarji na Slashdotu so seveda tipično slashdotovski. Baje se je nekoč dalo prebrskati ves splet v osmih urah!

10 komentarjev

Splet praznuje 15. obletnico obstoja

Ars Technica - Ta mesec je minilo 15 let, odkar se je pojavila prva .html spletna stran. Tim Berners-Lee, raziskovalec v inštitutu CERN je takrat izumil prvi spletni strežnik in prvi spletni brskalnik. Prvega je poimenoval httpd, slednjega pa WorldWideWeb.

Lee sicer ni izumitelj http tehnologije, ki je v osnovi starejša, je pa njegova stvaritev imela to lastnost, da je bila zasnovana na odprtih standardih. Splet se je tako razvil iz univerzitetnih akademskih mrež, kjer so izmenjevali izvorno kodo v imenu učenja in širjenja znanja, javnost pa ga je zares pograbila z izidom Netscapovega spletnega brskalnika. Ostalo je zgodovina....

25 komentarjev

IBM in Novell za izvedbo XForms

Mozillazine - Mozilla Foundation bo v sodelovanju s podjetjema IBM in Novell ustanovila projekt, ki bo poskrbel za implementacijo standarda XForms 1.0. XForms je tehnologija spletnih obrazcev, standardizirana s strani in temelječa na jeziku XML. Ponuja mnogo večje zmogljivosti kot običajni obrazci HTML, npr. preverjanje vnosa in integracijo s spletnimi storitvami.

Omenimo še, da je v petek potekal Mozilla Developer Day 2004, ki ga lahko na kratko preletite z ogledom elektronskih prosojnic o poti do Mozille 2.0. Poleg tega je te dni izšel tudi samostojni urejevalnik spletnih strani, Nvu 0.4, ki izvira iz Mozillinega Composerja.

5 komentarjev

Oče interneta prejme Milenijsko nagrado

InternetNews - Oče in glavni stvaritelj www-ja (World Wide Web), Tim Berners-Lee, bo prejel nagrado "Millenium", zaradi izrednih prednosti, ki jih sam www prinaša vsem svojim uporabnikom. Kot se za takšno nagrado spodobi, prejme dobitnik tudi primerno denarno vsoto, ki je tokrat nemajhen milijon ameriških dolarjev - prispevale so ga različne zasebne in javne organizacije. Nagrado podeljuje Finnish Technology Award Foundation, v izboru pa se je znašlo kar 77 kandidatov. Tim Berners-Lee, ki danes vodi W3C, si lasti tudi naziv "Sir", ki mu ga je podelila angleška kraljica s podobnimi razlogomi, zaradi katerega je sedaj prejel nagrado tisočletja. Uradno jo bo prejel 15. junija.

6 komentarjev

Internet Explorer stopa na pota združljivosti

Slashdot - Bralci Slo-Techa, ki se ukvarjajo z izdelovanjem in oblikovanjem spletnih strani, so verjetno dobro seznanjeni s problematiko najbolj uporabljenega internetnega brskalnika, Internet Explorerja. Slednji namreč ne deluje v skladu s pravili za postavljanje in prikazovanje spletnih strani, ki jih je v ta namen določil W3C (World Wide Web Consortium), posledično pa imajo določene strani, ki so prilagojene za prikaz v IE, težave z združljivostjo in prikazom v brskalnikih, ki sledijo standardom W3C. Prav tako ima Internet Explorer težave s stranmi, ki uporabljajo nekatere izmed tehnologij W3C, na primer CSS.

Težave s stranmi, prilagojenimi za IE, se v Mozilli, Operi in ostalih brskalnikih vse bolj zmanjšujejo, prav tako pa je vse manj strani, ki so prilagojene samo zanj. Podobne težnje do sedaj ni bilo čutiti v nasprotnem taboru, saj zaradi Microsoftovih izključnih pravic do programske kode uporabniki sami ne morejo dodajati in spreminjati nastavitev takšnega obsega v samem programu. A...

18 komentarjev

50 let sledilne kroglice

Slashdot - Pred časom smo bili priča kar nekaj pomembnim obletnicam, ki so bolj ali manj zaznamovale računalniško industrijo v preteklosti. Praznovali smo 30. obletnico elektronske pošte, 20. obletnico osebnega računalnika in 10. obletnico obstoja operacijskega sistema Linux. No, kljub temu, da so se najpomembnejše obletnice že zvrstile, pa smo pred kratkim dočakali še eno - 50. obletnico sledilne kroglice. Mogoče boste nekateri zavijali z očmi, vendar pa je sledilna kroglica izum, iz katerega se je kasneje razvila miška. Če hočemo biti bolj natančni, lahko ugotovimo, da se je sledilna kroglica razvila iz navadne kegljaške krogle, prišla pa je iz vojaških logov, kjer so pred 50. leti imeli blazne probleme s pomikanjem kurzorja. Od odkritja sledilne kroglice, preko odkritja in razvoja miške vodi bralca precej poučen in zanimiv članek, ki ga enostavno morate prebrati.
Kdo bi si mislil, da so moramo za klikanje po Excelu in igranju iger zahvaliti ravno kegljaški krogli :). ...

2 komentarja