»

Zaznavanje potresov z optičnimi vlakni

Posnetek potresa z optičnim kablom

Slo-Tech - Znanstveniki na Stanfordu so pokazali, kako lahko komercialna optična vlakna uporabimo kot poceni seizmografe, ki lahko zaradi svoje razvejanosti po nekem območju zbirajo informacije, ki so redko postavljenim klasičnim seizmografom nedosegljive. Uporabili so 4,8 kilometra dolgo napeljavo optični vlaken na Stanfordu in ugotovili, da lahko z njimi učinkovito ločijo potrese od ostalih vibracij, ki jih povzročajo promet in ostale človeške dejavnosti.

Nekaj podobnega sicer naftna industrija že počne, a optična vlakna najprej fiksirajo na površino ali jih zalijejo z betonom. Le tako so lahko prepričani, da je njihovo premikanje posledica potresov. Optična vlakna za internetni promet pa...

10 komentarjev

Britanci postavili rekord v prenosu podatkov po optičnem vlaknu

University College London - Raziskovalci z University College London so postavili nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po optičnih vlaknih z enim sprejemnikom, in sicer 1,125 Tb/s. To je 12,5 odstotka več od dosedanjega rekorda, ki je znašal okrogel terabit na sekundo. Tega rekorda ne gre zamenjevati z danskim rekordom v prenosu podatkov po več optičnih vlaknih.

Britanci so uporabili superkanal iz 15 kanalov različne valovne dolžine 8 GBd DP-256QAM, ki je imel skupno prepustnost 121,5 GHz. Povečanje hitrosti za osmino se mogoče sliši malo, a to še vedno predstavlja dodatnih 125 Gb/s, kar je precej. Komercialno se trenutno sicer uporabljajo sistemi, ki zmorejo nekaj sto gigabitov na sekundo, terabiti pa že...

18 komentarjev

Intel pripravlja kable s prepustnostjo 800 Gb/s

Ars Technica - Intel je napovedal, da bodo s partnerji v drugi polovici tega leta predstavili nove kable za povezavo naprav, ki bodo omogočali komunikacijo s hitrostjo 800 Gb/s. Gre za komercialno implementacijo tehnologije Silicon Photonics, ki so jo predstavili lani in omogoča prenos s hitrostjo 25 Gb/s po enem optičnem vlaknu. Proizvajal jih bo Corning, v projektu pa sodeluje še US Conec, ki bo skrbel za priključke.

Novi kabli se imenujejo MXC - Intel pravi, da to ni kratica, in združujejo 64 optičnih vlaken. Polovica jih podatke prenaša v eno smer, polovica v nasprotno, kar da obojesmerno prepustnost 800 Gb/s. Iz marketinških razlogov Intel to prodaja kot 1,6 Tb/s. Nazivno hitrost bodo kabli dosegali na dolžinah do 300 metrov, kar...

18 komentarjev

BT in Alcatel demonstrirala 1,4 Tb/s po obstoječi optiki

Slo-Tech - V laboratoriju so prek optičnih vlaken že uspeli poslati podatke s hitrostjo več kot 26 Tb/s, z večlaserskimi sistemi pa celo hitreje kot 100 Tb/s. V realnosti so te številke seveda precej nižje, zato na primer podmorski kabli za doseganje hitrosti več terabitov na sekundo uporabljajo več vlaken s po več valovnimi dolžinami svetlobe. Kako hitro pa gredo širokopasovne povezave za uporabnike na kopnem? Britanci preizkušajo terabitne povezave.

Alcatel-Lucent in BT sta v Londonu na preizkusu dosegla prenos podatkov s hitrostjo 1,4 Tb/s po 410 kilometrov dolgi povezavi. Povezavo med BT Towerjem v Londonu in raziskovalno ustanovo Adastral Park v Ipswichu v Suffolku so sestavili iz sedmih 200-gigabitnih kanalov, po katerih so podatke prenesli v Ipswich in nazaj.

...

26 komentarjev

Znani Nobelovi nagrajenci za medicino in fiziko

Kromosomi s telomerami v belem

Nobelov sklad - Švedska kraljeva akademija znanosti ta teden objavlja letošnje dobitnike Nobelovih nagrad. V ponedeljek so razkrili dobitnike nagrade za medicino, ki gre v roke treh ameriških znanstvenikov, katerih delo je pripomoglo k razumevanju, kako telomere in encim telomeraza ščitijo kromose. V torek pa je sledila za naše strokovno področje pomembnejša razglasitev, saj smo izvedeli, kdo prejme Nobelove nagrado za fiziko. To prejmejo Willard S. Boyle in George E. Smith (vsak četrtino) za iznajdbo CCD-senzorja in Charles K. Kao (polovico) za pomembna odkritja na področju prenosa svetlobe v optičnih vlaknih.

Telomere so deli DNK na koncu kromosomov, ki jih ščitijo pred škodljivimi...

6 komentarjev

Avstralija razvija internetno infrastrukturo

vir: engadget
engadget - Avstralija bo v razvoj internetne infrastrukture vložila kar 43 milijard avstralskih dolarjev (približno 23 milijard evrov), kar je avstralski premier Kevin Rudd označil za največji vložek v kakršnokoli infrastrukturo v zgodovini države. Cilj vlaganj je zagotoviti hitrosti do 100 Mb/s s pomočjo optičnih vlaken vsaj 90 % prebivalcem, medtem ko bi ostalim omogočili hitrosti do 12 Mb/s prek satelitske oz. brezžične povezave (v to kategorijo npr. padejo samotne kmetije v notranjosti celine).

Do 49 % vložka naj bi prišlo iz privatnega sektorja, ostalo pa od države, deloma iz prodaje obveznic, del pa iz sklada za infrastrukturo. Obljubo želijo izpolniti v sedmih oz. osmih letih, svoj del pa država želi prodati po petih letih.

Avtoceste po državi in pešpot čez mejo.

48 komentarjev

Črne luknje v optičnih vlaknih

vir: Nature
Nature - V laboratorijih Univerze St. Andrews v Veliki Britanji so ugotovili, da lahko poustvarijo črne luknje oziroma umetno dogodkovno obzorje. Odveč je pripomniti, da pri poustvarjenih dogodkovnih obzorjih ne gre za takšne razežnosti, kot jih lahko opazujemo v vesolju. Znanstveniki jih opisujejo kot "žepne" izdaje ter jih smatrajo za "popolnoma neškodljive".

Ulf Leonhardt je skupaj s kolegi pokazal, da utripanje svetlobe po optičnem kablu lahko vpliva na druge valovne dolžine svetlobe podobno, kot se to dogaja pri "običajni" črni luknji. Laboratorijske različice črnih lukenj naj bi omogočale, da znanstveniki preizkusijo ključni vidik njihove teorije: ali so zares popolnoma črne, ali pa oddajajo določene delce in sevanje?

...

14 komentarjev

Podrt hitrostni rekord

Reuters - Ne, niso naredili novega Bugattija in niti nove formule. V Siemensu so hitrostni rekord podrli kar z optičnim kablom. Dosežena hitrost je bila 107 Gb/s (13,375GB/s). Podatke so pošiljali preko 161 km dolgega optičnega vlakna. Siemensu je to uspelo samo z enim vlaknom, kar pomeni, da ni treba razdeliti signala na več vlaken (prihranek na času in predvsem na ceni). Siemens je še napisal, da bodo prvi produkti, ki so zasnovani na tem prototipu, na voljo v nekaj letih. Več v izvorni novici.

39 komentarjev

Milijonska mobilizacija

New Scientist - Jumbo plakat v Bangaloru, v Indiji nosi pomenljiv napis: "800 milijonov ljudi". To je število Indijcev, za katere mobilni operater Airtel meni, da jih lahko pridobi. Upoštevajoč, da je številka dvajsetkrat manjša od vseh dejanskih lastnikov prenosnih telefonov v Indiji, se zdi to bahanje nesmiselno. Kljub vsemu pa je sporočilo nedvoumno - Indija se povezuje kot še nikoli, posledice pa so lahko dramatične.

Reliance Infocom ( komunikacijski del največje indijske industrijske skupine Reliance) je od leta 1999 položil 80.000 kilometrov optičnih vlaken za povezavo med baznimi postajami brezžičnega omrežja, ki je na voljo v 1100 krajih in mestih. Družba zatrjuje, da bo do leta 2005 uspela pokriti še 5000 krajev in 400.000 vasi. Decembra 2004 je Reliance postal prvi operater v Indiji, ki mu je uspelo pridobiti 10 milijonov naročnikov.

Čeprav se ob takšnih številkah operaterji kar slinijo, je konkurenca velika, medkrajevni klici (upoštevajte velikost Indije) pa med najcenejšimi na svetu...

17 komentarjev

Hitrost interneta

Tweak3D - Ko sem šel malo na lov za novicami, sem na Tweak 3Dju opazil novico o gigabitni internetni povezavi za domače uporabnike. Vse kar sem lahko naredil je, da sem se smejal... no, pa nadaljujmo. Pravijo, da optična vlakna morda le niso samo daleč oddaljene sanje, temveč, da se znajo dokaj kmalu pojaviti tudi pri domačih uporabnikih, saj so se, po besedah predstavnika podjetja Optic Solutions, cene optičnih vlaken močno znižale in se še vedno nižajo. Prav tako se širijo tudi proizvodnje zmogljivosti optičnih vlaken. Po njegovih besedah je edino vprašanje v primerjavi optičnih vlaken z kabelskim internetom in xDSLom cena namestitve in ne cena vlaken! Prenos podatkov po optičnih vlaknih pa dosega tudi hitrosti 10 gigabitov na sekundo. Še vedno pa je ta novica novica za od Slovenije razvitejši svet ter za prebivalce območij z večjo gostoto prebivalstva, tako da bomo mi še kar nekaj časa "kleli" počasne Dial-up in ISDN povezve....

13 komentarjev