»

Vložena pobuda za revizijo in preučitev suma konflikta interesov in korupcije pri postopkih naročanja programske opreme Microsoft za potrebe državne uprave

Dnevnik - Kot poročajo na Dnevnik.si in COKS sta Računsko sodišče in Komisija za preprečevanje korupcije v petek prejela pobudo za revizijo skladnosti postopkov naročanje pisarniške programske opreme za potrebe državnih organov RS v obdobju 2003 - 2010.

Po mnenju avtorjev pobude država namreč predpostavlja, da obstaja le en ponudnik pisarniške programske opreme, ni pa preverila obstoja morebitnih drugih konkurenčnih ponudnikov (z javnim pozivom ali razpisom). Prav tako naj bi pri postopkih priprave strokovnih izhodišč in mnenj, ki so osnova za odločitev o nakupu obstajal utemeljen sum o konfliktu interesov zadolženih uradnikov, strokovna mnenja pa pripravljajo uradniki v katerih strokovnost avtorji pobude dvomijo, saj naj bi smotrnost nakupa Microsoft pisarniških orodij utemeljili s študijami in analizami, ki jim del strokovne javnosti ugovarja.

Mimogrede, avtorji se v pobudi sklicujejo tudi na dejstvo, da naj bi bila vsebina pogodb z Microsoftom tajna - ta podatek ne drži povsem, saj je...

96 komentarjev

SpamAssassin označi letošnjo e-pošto kot spam

Slashdot - Pred točno desetimi leti smo se tresli v pričakovanju strašnega tisočletnega hrošča, pa se ni zgodilo praktično nič. Desetletni hrošč je prizadel orodje za boj proti nezaželeni elektronski pošti SpamAssassin, ki pošto poslano v letu 2010 označi kot spam. Eno izmed pravil za označevanje spama je namreč po mnenju avtorjev programa tudi datum sporočila, ki leži preveč v prihodnosti. V pravila so namreč vpisali vrstico header FH_DATE_PAST_20XX Date =~ /20[1-9][0-9]/ [if-unset: 2006], ki povzroči omenjeno obnašanje. Rešitev je sprememba datuma v pravilih na leto 2020.

6 komentarjev

Prvi uspešen napad na AES

Schneier.com - Kot poroča Schneier, sta Biryukov in Khovratovich prikazala prvi napad na AES-256, ki je uspešnejši od napada z grobo silo (ang. brute force).

Kompleksnost napada je 2119, po mnenju avtorjev pa bi bilo napad mogoče izboljšati na kompleksnost 2110.5. Takšna visoka stopnja kompleksnosti seveda pomeni, da v realnosti AES nikakor ni razbit oz. varnost podatkov zaščitenih s tem algoritmom kakorkoli ogrožena, pač pa je napad izključno teoretičen. Kljub temu je omenjena kriptoanaliza koristna, saj omogoča izboljšanje v razvoju bodočih kriptografskih funkcij.

Je pa te dni Ron Rivest umaknil svoj zgostitveni algoritem MD6 iz tekmovanja za naslednji SHA standard - SHA-3. Problem je v tem, da so zaradi pravil SHA tekmovanja morali avtorji MD6 algoritma algoritem pohitriri, posledica pa je zmanjšana odpornost na napade z diferencialno kriptoanalizo. Ob tem Schneier pozdravlja odločitev Rivesta, ki je algoritem umaknil iz tekmovanja kljub temu, da proti algoritmu ni znan niti en uspešen...

9 komentarjev

Nova anketa

Slo-Tech -
Če bi Slo-tech omogočal poljubne avatarje:
bi jih zagotovo izklopil33%
(391)
bi jih z veseljem gledal33%
(390)
bi si jih občasno ogledal16%
(185)
ne mi omenjat avatarjev15%
(177)
bi nehal obiskovati Slo-Tech4%
(50)
Skupaj glasov: 1193
Tako, pa smo opravili s trenutno anketo. Glede na rezultate ankete si poljubnih avatarjev srčno želi tretjina uporabnikov, kar je bistveno več od naših ocen. Vendar še vedno premalo, da bi ta hip spustili vse ostalo in se lotili avatarjev. Avatarji so tako dodani na seznam stvari, ki bi jih bilo lepo implementirati na tej strani, vendar na tem seznamu niso prav visoko. Za začetek bomo po petih letih zamenjali design.

59 komentarjev

DNA copyright

News.com.au - Zadnje čase je moj največji problem pomanjkanje časa, saj mi vsega pobere šola. No, vendar pa si vseeno kdaj pa kdaj vzamem nekaj minutk, da še kaj spišem. Zaradi rahle odsotnosti so moje novice sicer ustrezno zastarele, vendar pa se trudim, da iz svojega velikega arhiva povezav izberem le najbolj zanimive in še vedno aktualne :).
Tale je že ena izmed takih, govori pa o t.i. DNA Copyrightu. Kaj to pomeni? Gotovo veste, da velika večina podjetij veliko da na razne avtorske pravice, ki največkrat pokrivajo razne članke, spise, programsko opremo in še kaj. Zadnje čase pa se na zahtevo raznih filmskih zvezd in ostalih znanih osebnosti uveljavlja tudi DNA copyright, saj so prej omenjene zvezde izrazile skrb o raznih klonih, ki bi jih lahko pridobili iz njihovega DNA-ja. Na njihove skrbi se je odzval The DNA Copyright Institute of San Francisco, ki za ne tako zelo majhne denarje ponuja copyright na DNA zapis. Noro? Presodite sami. ...

1 komentar