»

Aretiranih 13 upravljavcev strani Kino.to

Racija v Leipzigu ob izključitvi strani Kino.to

vir: Heise
Heise - Včeraj so oblasti v Nemčiji, Franciji, Španiji in na Nizozemskem izvedle racije in aretacije 13 oseb, ki so osumljene sodelovanja pri upravljanju priljubljenega portala Kino.to. V Nemčiji je 250 policistov in davčnih inšpektorjev preiskalo več deset stanovanj, poslovnih prostorov in računalniških centrov v Leipzigu (tam domuje kolovodja), Hamburgu, Bremnu, Nürnbergu, Mindnu, Berlinu in Zwickauu. Imeli so naloge za aretacijo 14 oseb, preiskujejo pa jih skupno 21. Zaplenili so tudi domeno kino.to, odnesli računalniško opremo in z interneta odklopili tam gostujoče strani.

Kino.to je bila popularna stran s povezavami do nelegalnih kopij filmov, ki je imela največ uporabnikov iz nemško...

27 komentarjev

Piratstvo ne vpliva na nakupe glasbe

Ars Technica - Nova študija, katere rezultate povzema ArsTechnica, kaže domnevno največje sovražnike glasbene industrije, uporabnike P2P, zloglasne pirate, v zanimivi luči. Raziskali so 1008 britanskih uporabnikov interneta v starosti med 16 in 50 let, izmed katerih je tretjina priznala, da za iskanje glasbe uporabljajo tudi nelegalne vire. To podskupino so nato vprašali, ali zaradi interneta za glasbo porabijo manj ali več denarja, in večina je odgovorila, da približno enako. Izvedena je bila sicer prek interneta, tako da je treba rezultate vsekakor jemati s ščepcem soli, a vendarle. Tudi kanadska vlada je že pred časom raziskovala vpliv deljenja datotek na nakupe glasbe in ugotovila, da redni uporabniki P2P dejansko kupijo več CD-jev. Tudi zadnja raziskava pa je pokazala potrebo uporabnikov po naročniški storitvi, ki bi jim ob ustreznem mesečnem nadomestilu omogočila neomejen in legalen prenos glasbe s spleta. Na britanskem Isle of Man so nekaj takega že poizkusili.

146 komentarjev

Kaspersky bi uvedel potne liste na internetu

ZDNet - Ena izmed velikanskih prednosti interneta, ki gre tako rada v nos raznim nedemokratičnim, manj demokratičnim in tudi povsem demokratičnim režimom, je gotovo anonimnost. Z raznimi uredbami o shranjevanju prometnih podatkov in podobnega se sicer trudijo priškrniti to pravico, a povsem nemogoča anonimnost vendarle še ni.

Eugene Kaspersky, izvršni direktor vodilnega ruskega proizvajalca protivirusnih programov, ima podobne svetoskrunske ideje. V intervjuju za ZDNet Asia je predstavil svoje mnenje, da je anonimnost največja varnostna ranljivost interneta. Kaspersky bi najraje videl, da bi vsak uporabnik interneta pridobil poseben potni list, ki bi ga enolično identificiral. Dodaja, da je bil internet zasnovan za znanstveno in vojaško rabo v ZDA, njegova vpeljava v javno življenje po vsem svetu pa je izvedena napak. Uvedba potnih listov, internetne policije in odklop neposlušnih držav bi, tako Kaspersky, še najbolj prispevala k povečanju varnosti na spletu. In ne, identifikacija na...

82 komentarjev

Represija proti kršiteljem avtorsko pravne zakonodaje v Britaniji?

The Register - Ofcom, britanski neodvisni regulator telekomunikacij in varuh konkurence na telekomunikacijskem trgu, naj bi po načrtih britanske vlade v kratkem dobil nove pristojnosti.

Poročilo Digital Britain namreč predlaga drastične ukrepe proti kršilcem avtorskih pravic na internetu. Med ukrepi so tako blokiranje vrat (ang. port blocking), blokiranje IP naslovov, blokiranje protokolov in URL naslovov (očitno se obeta pregledovanje vsebine prometa), omejevanje pasovne širine, filtriranje in celo - izklop kršiteljev iz interneta.

Po predlogu naj bi lastniki avtorskih pravic ponudnike dostopa do interneta obvestili o domnevnih kršilcih avtorsko pravne zakonodaje, ponudniki dostopa do interneta pa bi nato kršilce morali obvestiti o kršitvi. V primeru večkratnih opozoril, naj bi ponudniki dostopa do interneta lastnikom avtorskih pravic posredovali osebne podatke kršiteljev, le-ti pa bi lahko na podlagi tega pridobili odredbo sodišča ter zaprosili za uvedbo enega izmed prej omenjenih ukrepov.

...

47 komentarjev

V Nemčiji je avtomatsko preverjanje registrskih tablic neustavno

International Herald Tribune - Nemško ustavno sodišče je 11. marca razsodilo, da avtomatsko preverjanje in prepoznavanje registrskih tablic (s čitalcem) predstavlja kršitev pravice do zasebnosti in je zato neustavno. Po mnenju sodišča takšna praksa policiji omogoča nadzorovanje gibanja posameznikov.

Nemško ustavno sodišče je odločitev sprejelo na podlagi pobude treh nemških voznikov, nemška policija pa je ukrep avtomatskega preverjanja registrskih tablic izvajala v osmih od 16 nemških zveznih dežel. Z avtomatskim preverjanjem registrskih tablic je nemška policija lovila večinoma tiste lastnike avtomobilov, ki niso plačali zavarovanja za svoje motorno vozilo.

68 komentarjev

Piratski zaliv z več kot milijon torrentov, 10 milijonov odjemalcev

TorrentFreak - Iz oddelka za stike z javnostjo priznanega švedskega portala za deljenje torrent datotek, The Pirate Bay, so sporočili, da so presegli milijon gostovanih torrent datotek. Število tako imenovanih peerov ali povezanih odjemalcev pa je preseglo 10 milijonov. Dvajset-odstotno povečanje so dosegli v manj kot mesecu dni.

Naslednji večji korak v njihovem razvoju pa je vsekakor tudi začetek sodnega procesa v sledečem tednu. Skrbniki portala so prepričani, da niso storili ničesar nezakonitega in hkrati poudarjajo, da bo stran ostala prisotna na internetu ne glede na izid.

Izvorna novica na TorrentFreak.

Povezave na omenjeno stran, ki gosti množico legalnih Linux torrentov in demotov iger, iz razumljivih razlogov ne bomo podali.

44 komentarjev

Na internet ušla interna e-pošta podjetja Media Defender

TorrentFreak - Uporabniki P2P omrežij gotovo dobro poznate podjetje Media Defender, ki se ukvarja s preprečevanjem piratstva in sicer tako, da P2P omrežja "smeti" z neuporabnimi datotekami.

Četrtega julija letos so pri TorrenFreaku objavili novico, da je podjetje Media Defender postavilo spletno stran MiiVi.com za nalaganje in prenos video datotek, preko katere naj bi skušali loviti tim. "internetne pirate". Spletna stran je gostovala pri ponudniku dostopa do interneta, ki ga z Media Defenderjem ni bilo mogoče povezati, pri Media Defenderju pa so o strežniku MiiVi "sfrizirali" tudi zapis na Wikipediji.

Žal so bili pri svojem početju nekoliko neprevidni, saj so pozabili popraviti DNS vnos in pri TorrentFreaku so jih hitro razkrinkali. Pri Media Defenderju so se potem branili, da je šlo za interen projekt in da namen ni bil lovljenje internetnih piratov.

Zgodba pa s tem ni bila končana. Pred dvemi dnevi je namreč hekerska skupina Media Defender Defenders v internet izpustila okrog 700 Mb...

13 komentarjev

Nemški ponudniki dostopa do interneta morajo na zahtevo izbrisati prometne podatke

Slashdot - Kot poroča Slashdot, je v začetku tega tedna nemško zvezno sodišče odločilo, da mora T-Online, eden največjih nemških ponudnikov dostopa do interneta, na zahtevo uporabnikov izbrisati vse njihove IP številke iz svojih datotek aktivnosti (tim. log datoteke).

Sodišče je odločitev sprejelo na podlagi pritožbe 33-letnega uporabnika interneta Holgerja Vossa, ki je leta 2002 na internetu napisal nek sarkastičen komentar, kasneje pa so ga izsledili na podlagi shranjene IP številke in proti njemu vložili tožbo. Sodišče je presodilo, da T-Online nima pravice shranjevati teh podatkov brez ustrezne pravne podlage. Mimogrede: podobna zakoodaja, ki prepoveduje shranjevanje prometnih podatkov, velja tudi pri nas, žal pa je v praksi operaterji praviloma niti ne poznajo oz. je ne upoštevajo.

Za nemške uporabnike je na voljo tudi že ustrezen obrazec, s katerim lahko ponudniku dostopa do interneta sporočijo svojo zahtevo, ki se ga najbolj veselijo uporabniki P2P storitev. Komentatorji na

6 komentarjev

Hramba prometnih podatkov zaradi boja proti pedofilom

Slashdot - Kaže da je teroristov pričelo primanjkovati, zato naslednji veliki bavbav v ZDA postajajo pedofili -- vsaj če bi sklepali po govoru, ki ga je imel predvčerajšnjim generalni tožilec ZDA Alberto v senatnem odboru za bančništvo. Gonzales je namreč kongres pozval k sprejetju zakonodaje, ki bi od ponudnikov dostopa do interneta v ZDA zahtevala hrambo prometnih podatkov. Razlog pa naj bi tokrat ne bil boj proti teroristom, pač pa proti pedofiliji.

Kaj pa ko bo zmanjkalo še "pedofilov"? Takrat morda pridejo na vrsto še pirati...

41 komentarjev

Policija v Italiji skrivaj zaplenila šifrirne ključe

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi, 22. juija 2005 so upravitelji strežnikov Autistici in Inventati sporočili, da so doživeli svojevrsten varnostni incident.

Omenjeni spletni strani namreč ponujata brezplačen web hosting, brezplačno elektronsko pošto, poštne sezname in chat različnim nevladnim organizacijam in aktivističnim posameznikom. Na svoji spletni strani pravijo, da so prepričani, da bi morale biti komunikacije brezplačno dostopne vsem, poleg tega pa tudi zagovarjajo svobodo izražanja ter pravico do zasebnosti in anonimnosti.

Kaj se je zgodilo?
Autistici/Inventati so svojim uporabnikom ponujali uporabo kriptografije, oziroma varne elektronske pošte preko spleta. Svoje strežnike so imeli pri ponudniku dostopa do interneta Aruba. Pred enim letom, 15. junija 2004 je do njihovega ponudnika dostopa do interneta prišla policija, ugasnila njihov strežnik ter si prekopirala šifrirne ključe za dostop do spletne pošte (webmail). Administratorji sistema so to odkrili šele 21. junija 2005, leto dni...

107 komentarjev