»

8 let Kiberpipe in otvoritev 9. sezone

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipa v četrtek, 1.10.2009, ob 8. uri zvečer proslavlja 8 let svojega delovanja in vstop v 9. programsko sezono. Namesto novosti in predavanj s področja računalništva vas ta večer vljudno vabimo na večer v znamenju 8-bitnega druženja in zabave z računalniškimi navdušenci. Za glasbeno kuliso v slogu osmic bo poskrbel legendarni DJ Pero Fotar Čaka vas tudi posebno odprtokodno sladko presenečenje. Vljudno vabljeni in povabite tudi svoje prijatelje :)

6 komentarjev

Kiberpipa odpira vrata v novo sezono

Kiberpipa

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipa odpira vrata v novo sezono v ponedeljek, 14.9. v -1 prostorih Kersnikove 6 v Ljubljani. Kot običajno bo odprta vsak delavnik od 10. do 22. ure, kjer imajo obiskovalci poleg odprtega prostora za delo in druženje na voljo seveda tudi prost dostop do internetne povezave. V tem času je na ogled tudi stalna zbirka Kiberpipinega računalniškega muzeja. Za pomoč in informacije se obiskovalci lahko obrnejo enega izmed Kiberpipcev (Kiberpipinih sodelavcev), ki je v Kiberpipi ves čas prisoten. Poleg tega bo v Kiberpipi tudi v tej sezoni potekal pester program raznovstnih izobraževalnih dogodkov z druženjem s področja odprte kode, spletnih in mobilnih tehologij, podjetništva, tehnološke dediščine, novomedijske umetnosti in filma v obliki predavanj, delavnic, projekcij, druženj, razstav, in še in še. Letos pričakujte še več!

Kje lahko dobite informacije o dogajanju?
- na...

2 komentarja

Petdeset let integriranega vezja

CNet - V petek je v Mountain Viewu v Kaliforniji potekala rojstnodnevna zabava, kjer je Abrahama praznovalo integrirano vezje. Pred pol stoletja, leta 1959, so v slavnem podjetju Fairchild Semiconductor izdelali prvo planarno integrirano vezje. Dva izmed članov ekipe, ki je to dosegla, sta bila prisotna tudi v petek - gre za Jaya Lasta in Gordona Moora (ki ga poznamo po znamenitem Moorovem zakonu) - ter obujala spomine na tiste dne.

Moore in Last sta bila dva izmed osmerice, ki je zapustila podjetje Shockley Semiconductor. Sprva niso vedeli, kam bi, nato pa so srečali Shermana Fairchilda, ki je vodil Fairchild Camera and Instrument Corporation, in se mu pridružili ter kmalu odcepili v hčerinsko podjetje Fairchild Semiconductor, ki je postal Google tistega časa. Tekmovali so s časom in podjetjem Texas Instrument pri razvoju integriranega vezja, drugi del etape pa je bila dolga pravna bitka za patente. Klik!

3 komentarji

Game Boy star 20 let

engadget - Daleč je že leto 1989, ko je Nintendo predstavil revolucionarni, prenosni igralni sistem. Game Boy, ki je šel skozi 9 med seboj bolj ali manj kompatibilnih inkarnacij, je svojčas imel podoben status, kot ga imajo danes iPodi - skorajda standard, h kateremu je stremela vsa konkurenca, tako po uspešnosti kot po uporabniškemu vmesniku oz. celotnemu paketu. S prihodom zmogljivih mobilnih telefonov je celoten trg zamrl, vseeno pa je Nintendov naslednik, DS, prav tako že v drugi inkarnaciji in trenutno prav tako kot Game Boy najuspešnejša prenosna igralna konzola na trgu.

Oglejte si še eno izmed prvih televizijskih reklam za Game Boy:


Nintendo pač zna.

23 komentarjev

Je vaša kartica brez lukenj?

Otvoritev Kiberpipinega računalniškega muzeja

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipin računalniški muzej letos odpira svoja vrata že 5. sezono - odprla se bo z začasno razstavo zbirke, ki jo je podaril IBMI - Inštitut za biomedicinsko informatiko Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Razstava bo obsegala nekaj edinstvenih eksponatov, ki so jih v 70-ih ter 80-ih letih uporabljali na inštitutu. Med drugim tudi luknjalec kartic IBM 29 in luknjalec-preverjalnik kartic IBM 129, s pomočjo katerih si bodo obiskovalci otvoritve lahko...

3 komentarji

Kiberpipa v osmo sezono 15. septembra

Kiberpipa

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipa po poletnem odmoru v ponedeljek, 15. septembra 2008, odpira svoja vrata v osmo sezono! Odprta bo vsak delovni dan od 10. do 22. ure (naslov za tiste, ki še ne veste: Kersnikova 6, Ljubljana). Kiberpipin redni program dogodkov se bo pričel odvijati v oktobru. V tem času bo poleg prosto dostopnega interneta na ogled stalna zbirka Kiberpipinega računalniškega muzeja, od 29.9. pa v Caffé Metropol nad Kiberpipo tudi začasna razstava nedavno podarjene opreme Inštituta za biomedicinsko informatiko Medicinske fakultete v Ljubljani. Če želite biti obveščeni o dogajanju, lahko Kiberpipo...

5 komentarjev

Otvoritev Kiberpipinega računalniškega muzeja v novi sezoni

Slo-Tech - V petek, 10. novembra ob 20. uri vas vljudno vabimo na otvoritev Kiberpipinega računalniškega muzeja na Kersnikovo 6 v Ljubljani.

Muzej se v sezoni 06/07 predstavlja s kar nekaj novostmi: na ogled bomo postavili razširjeno zbirko domačih računalnikov: poleg obstoječih eksponatov boste lahko občudovali še Atarija 800xl, legendarnega ZX81 angleške znamke Sinclair, naslednika C64 - Commodorja 128, enega prvih "pravih" IBM kompatibilnih prenosnih računalnikov Toshibo T1000 in druge.

Otvoritev nove sezone bo hkrati tudi otvoritev novega "GameBoy kotička", kjer bomo na ogled postavili najbolj popularno igralno konzolo s konca 80-ih let prejšnjega stoletja, ki jo boste seveda lahko tudi...

1 komentar

No-lan party v Kiberpipi

Slo-Tech - V Kiberpipinem računalniškem muzeju bo 4. 5. 2006 potekal muzejski turnir oziroma No-lan party za vse nostalgike in za vse tiste, ki bi radi videli kaj drugačnega.

Ob 19:00 se bo začel tekmovalni tel turnirja, pomerili se boste lahko v legendarni (PC) igrici Prehistorik 2. V netekmovalnem delu pa v Prince of Persia, Tetrisu, ... Vse to na na IBM PS1 (najbolj popularnem računalniku muzeja). V netekmovalnem delu se lahko preizkusili v igri Prince of Persia, ter na legendarnem IBM XT v še bolj legendarnem Tetrisu, pa tudi Commodore 64 ne bo sameval. Na ogled bodi tudi ASCII videowall in marsikaj drugega.

Nagrade, kot se za pravi turnir spodobi, bodo! Medvedov in ostalih zveri pač ne boste...

35 komentarjev

Otvoritev Kiberpipinega računalniškega muzeja

Slo-Tech - V petek, 16. 12. ob 19.00 ste vabljeni v Kiberpipo na predavanje, ki bo osvetlilo dogajanje v zvezi z računalniškem muzejem ter debato o računalniški zgodovini in težavnosti pri iskanju resničnih podatkov v zvezi z računalniki starejšega datuma. Ob 20:00 pa na uradno otvoritev Kiberpipinega računalniškega muzeja.

Po krajši predstavitvi muzeja, muzejskih eksponatov, knjižnice in ogledu prostora se bomo zaklepetali ob pijači in prigrizkih. Vljudno vabljeni vsi nostalgiki, ljubitelji domačih računalnikov, igric in vsi ostali, ki ste si od nekdaj želeli vedeti, zakaj se je tipkovnica ZX Spectruma ljubkovalno imenovala "radirka".

33 komentarjev

Abort 2k2

Cyberpipe -

Zopet se kani odviti računalniški tabor Abort 2k2 -- tokrat že šesti zapored. Dogajal se bo ta vikend, torej 6. in 7. decembra, v prostorih KiberPipe na Kersnikovi 6 v Ljubljani.

Letošnji računalniški tabor Abort 2k2 je usmerjen v področje multimedije (2D/3D, glasba, html, wap) v Linuxu ter je razdeljen v dva dela. V prvem bodo predavatelji predstavili orodja in jih v namestitveni delavnici tudi pomagali namestiti udeležencem tabora, v drugem, tekmovalnem delu, pa bodo obiskovalci pokazali svojo spretnost in pridobljeno znanje pretopili v praktičen izdelek.

4 komentarji

Muzej paketov

Slashdot - Ok, videli smo že muzeje starin, pa muzeje sodobne umetnosti, pa računalniške muzeje, pa še kakšne, ampak tale je pa definitivno najbolj obskuren muzej, kar sem jih kdaj videl.
Gre za muzej pokvarjenih TCP/IP paketov, ki so jih ljudje našli v najbolj odročnih in zatemnjenih kotičkih Mreže. Vse od takih, ki jim mankajo glave, do špijonskih in takih, ki jih je popačil zlovešč hardware. Spet drugi so po spletu prečudnih okoliščin pristali na napačnem koncu sveta, kjer bi bržkone dočakali svoj bridki konec, če jih ne bi nekdo opazil s TCPdumpom in jih rešil pred gotovo pogubo. Splača se prebrati tudi uvodno besedilo na vrhu njihove strani.
Svashta!

0 komentarjev

GBA + Wonderswan = Wonderswan Advance

Consoles Portables - Že iz naslova ste lahko razbrali, da ne gre za kakšno novo napravo, ampak za kombiniranje dveh naprav. Napravi, ki sta sodelovali v kombiniranju sta bili GameBoy Advance in Wonderswan (precej bedna konkurenca Nintendovemu ustrezniku). Za kaj sploh gre? Nekemu tipu, ki si je lastil ti dve konzoli, je postalo dolgčas, zato se je odločil, da drobovje GameBoy Advanca vstavi v Wonderswana. Rezultate predelave si lahko ogledate tukaj, vendar pa je članek na žalost v nekem romanskem jeziku (italijanščina - španščina - francoščina, ne vem). No, če uspete ugotoviti pravi jezik, potem lahko brez skrbi poženete babelfish in si vse skupaj preberete v precej polomljeni angleščini.

1 komentar

Skoraj tristo tisoč

Jaz - Ob tej priložnosti pa ne bom delal hvalospevov... Res ne... Obljubim... Samo obveščam vas, da boste vedeli, da se je po pol urnem IP blocku od 6.11.2000 do danes nabralo že (skoraj) 300.000 obiskov. Slavospeve bom delal za pol milijona .

11 komentarjev