»

Na internet ušel del izvorne kode Windows 10

Slo-Tech - Na internet je pobegnil del izvorne kode Windows 10, poroča The Register. Obseg dostopne izvorne kode je še nejasen, ker The Register navaja 32 TB, spletna stran BetaArchive, kjer je bil arhiv dostopen, pa trdi, da gre za 1,2 GB podatkov. Koda, ki je bila dostopna na FTP strežniku BetaArchive, je del Microsoftovega Shared Source Kit, v okviru katerega lahko države, podjetja in drugi upravičenci zaprosijo za vpogled v izvorno kodo. Poleg izvorne kode je bil v paketu še Windows 10 Mobile Adaption Kit, nekaj verzij Windows 10 Creators Update in nekaj verzij Windows 10 za platformo ARM.

Microsoftov tiskovni predstavnik je dejal, da je pregled potrdil, da je objavljena koda predstavljala del kode, ki je OEM-om in partnerjem dostopna v okviru Shared Source Initiative. V...

33 komentarjev

Microsoft splavil HTML5 Labs

vir: Hexus
Hexus - Microsoft se s splavitvijo HTML5 Labs še bolj zavzema za soustvarjanje in razvoj spletnih standardov. Laboratorij bo v pomoč razvijalcem, saj jim bo nekoliko bolj razjasnil nekatere manj uporabljane dele novega standarda ter Microsoftu omogočil razvoj novih delov in njihovo predstavitev razvijalcem. Obenem bodo na spletni strani objavljali orodja ter pripomočke in primerke kode za eksperimentalne ter nestabilne dele standarda, ki jih bodo spletni razvijalci lahko še izboljšali.

Prva takšna primera sta IndexedDB in WebSockets, ki bi bila po mnenju Microsofta lahko v prihodnosti uporabljena množično. Center HTML5 Labs spada pod Microsoftovo iniciativo za povezovanje svojih in tujih tehnologij. V podobnem stilu lahko od Microsofta...

8 komentarjev

Čigav je Unix?

Ars Technica - Podjetje SCO je postalo bolj znano leta 2003, ko je vložilo tožbo proti IBM, češ da je slednji vključil v jedro Linuxa na "milijone vrstic" izvorne kode operacijskega sistema Unix, ki so ga kupili leta 1995 od Novella. No, tožili so tudi slednjega, in prejšnji teden je prišlo do končne razsodbe, po kateri Novell SCO-ju nikoli ni prenesel celotnih avtorskih pravic. S tem so postale tožbe, ki jih je vložil SCO, nerelevantne. Novellu tudi pripada 95% vseh licenčnin, ki jih je pobral SCO - k temu sta najbolj prispevala Microsoft in Sun. Sun se pa zlahka znajde v veliki godlji, saj je po tej razsodbi od SCOja kupil nekaj, česar SCO sploh ni imel (precejšnje dele Solarisa in OpenSolarisa).

Še nekaj povezav do člankov:
Arstechnica
Desktoplinux
Linux Weekly News

53 komentarjev

Microsoft združljiv z Linuxom

Slashdot - Microsoft na podlagi ugotovitev, da ga je Linux tehnološko vsaj dohitel, če že ne prehitel, previdno sklepa zavezništva z nekdanjimi tekmeci. Govoriti o trendu bi bilo predrzno, če se ravno ob tem času ne bi dogajala vrsta sprememb, ki se jih od Microsofta nismo mogli nadejati.

Wall Street Journal piše tudi o obljubi Microsofta, da ne bo uporabljal svojih patentov zoper uporabnike SuSE Linuxa (kar, upajmo, velja za vse različice jedra in drugih programov tudi takrat, ko so zaviti v kako drugo distribucijo), ter o nameri Microsofta in Novella, da skupaj razvijata tehnologije, ki omogočajo lažje sobivanje obeh operacijskih sistemov v heterogenih računalniških okoljih. Nemara je na oznanitev takšnega partnerstva vplivala tudi nedavna nova ponudba Oracla, ki po novem zagotavlja komercialno podporo za RedHatovih enterprise različic operacijskega sistema Linux.

Novell je od svojega prevzema SuSE Linux pri pomembnih vprašanjih vedno stal za razvijalci Linux jedra. Če nova partnerstva...

76 komentarjev

Microsoft je največji proizvajalec (deloma) odprtokodne programske opreme?

Slashdot - WindowsForDevices poroča o novi različici sistema Windows CE 6.0, ki ji je, poleg vrste zanimivih novosti, priložena tudi izvorna koda jedra. Koda je na voljo pod Microsoftovo Shared Source licenco (ki je podobna BSD licencam), kar pomeni, da lahko z njo razvijalci počnejo ogromno reči (čeprav razširjanje spremenjene kode v komercialne namene še ni ena od njih).

Odlične poteze Microsofta, ki so dolgo veljale za "sanjanje svinje o koruzi", se v zadnjem času kar vrstijo. Delno odprtje Office XML standardov, podpora OpenDocument, popuščanje pri sistemski integraciji z Windows Vista...

Kdo je kriv? Pa ja ne konkurenca?

26 komentarjev

Microsoft popustil razvijalcem varnostne programske opreme

Slashdot - Washington Post poroča, da je Microsoft klonil pod pritiskom razvijalcev varnostne programske opreme ter evropskih komisarjev.

Tako bodo sedaj programi lahko zaobšli t.i. "PatchGuard", ki bi naj preprečeval spreminjanje Windows kernela ter tako poskrbel za varnost. Pri Microsoftu so obljubili, da bodo poskrbeli za API, ki bo dovolil dostop do Windows kernela ter tudi da bodo onemogočili Windows Security Center, da se uporabniki ne bi zmedli ob večih opozorilih o varnosti sistema. Prav tako bodo dovolili drugim razvijalcem, da na pozdravni zaslon Windows Vista dodajo povezave do svoje programske opreme poleg Microsoftovega One Care paketa.

Podrobneje na Slashdot in Washington Post.

Komaj čakam da mi bo Symantecov softvare po kernelu rovaril... spet.

32 komentarjev

Mobilni telefon z odprtokodnim drobovjem

LinuxDevices - Trolltech je predstavil Greenphone, zeleni telefon, ki ga poganja Linux jedro, nad katerim teče telefonska različica Qtopie, Trolltechovega programskega vmesnika za integrirane naprave.

Za nekatere zelo pomembna novost je možnost, da lahko na napravo skozi miniUSB vmesnik naložijo svoje Linux jedro in tako s telefonom lahko počnejo praktično karkoli, ter seveda dejstvo, da je izvorna koda vse programske opreme v telefonu dostopna pod odprtokodnimi licencami.

O napravi poroča LinuxDevices, seveda pa se je reč znašla tudi na SlashDotu.



Telefon bo stal malo manj kot 800...

32 komentarjev

Shared source,...

Slashdot - Očitno sta Linux in open source kar veliki kajli v Microsoftovem grlu. Potem, ko so začeli ljudi strašiti, kako je odprto programje nevarno (in na isti dan dobili nazaj milo za žajfo v obliki IIS 5.0 exploita), so se odločili, da bodo naredili svojo alternativo. Imenuje se shared source. Stvari očitno niso dobro premislili, ker jih je uslužbenec Red hata prehitel in kupil shared-source.com. Na strani je prav lepo razloženo, kaj naj bi shared source velikega brata pomenil za vse ostale, na kratko - nič dobrega.

3 komentarji