»

EMI bo ponujal glasbo brez DRM-ja

več strani - V sodelovanju z založbo EMI je Apple včeraj najavil, da bodo začeli v svojem iTunes Store-u ponujati glasbeno in video vsebino brez nadležnega digitalnega sistema za zaščito. Poteza je sicer delno tudi odziv omenjene založbe na Jobsov poziv glasbeni industriji, ki ga je z odprtim pismom posredoval pred kakšnim mesecem dni, a nameravajo glasbo v nezaščiteni obliki ponujati tudi izven Apple-ove trgovine, saj bi to naj, glede na raziskave, bila želja strank.

Zaenkrat bodo nezaščiteni primerki stali 30% več od zaščitenih (1,30 dolarja proti 0,99 dolarja), poleg enostavnejše uporabe pa bodo kupce poskušali pritegniti z višjo kvaliteto (svobodne pesmi bodo na voljo v formatu s 256 kbps, tiste z DRM-jem pa v 128kbps*). Lastniki obstoječih datotek bodo lahko le-te osvobodili za razliko v ceni (30 centov), vse skupaj bo mogoče naslednji mesec, ko bo EMI ponudil tudi nezaščitene video spote.

O novici nas je obvestil  [MYTiX], za kar se mu iskreno zahvaljujemo, več pa lahko izveste na

21 komentarjev

Označevanje izdelkov z etiketo: V osnovi zgrešen (DRM)

Slo-Tech - Vedno, ko nanese beseda na kratico DRM oziroma zloglasno upravljanje z digitalnimi pravicami, se ljudstvo na naprednih internetnih skupnostih na stolu vsaj presede in odkašlja. Ta čudovit izum je posledica spoznanja medijskih mogotcev, da je odgovor na stroj, stroj. Ta nam bo povedal, kdaj in koliko bomo lahko brali knjigo, gledali film, … Možje v pisarnah v zadnjem nadstropju tudi vedo, da morajo uporabo DRM-ja kar se da učinkovito skrivati, saj bodo le tako...

16 komentarjev

Nov članek: prevod eseja Pravica brati (Right to read), Richarda Stallmana

Slo-Tech - Najprej opravičilo. Tako sijajen članek je po našem mnenju potrebno opremiti vsaj z malce daljšo novico. Tisti, ki veste kaj je DRM, TC, … preskočite to pisanje in se nemudoma posvetite članku.

Največje spletne strani, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo, pogosto poročajo o novih domislicah in dosežkih lastnikov pravic intelektualne lastnine – vsebin. Skoraj vedno se v teh sestavkih pojavlja tudi pojem DRM (in druge kratice, ki so del njegovega sistema). Za kaj gre in zakaj je DRM osovražen?

Do pojava interneta je bil sistem varstva intelektualnih pravic relativno uspešen. Če je upravičenec pravic intelektualne lastnine od začetka ravnal smotrno (pri avtorskem pravu niti to ni potrebno), se je lahko z dokaj veliko verjetnostjo nadejal, da bo v primeru kršitve njegove pravice, deležen odškodnine in vsaj npr. prepovedi nadaljnje distribucije nedovoljenih kopij avtorsko varovane vsebine. Prej navedeno je seveda veljalo samo za države z razvitim pravnim sistemom in zadostno...

37 komentarjev

Predsedniški kandidati in Amazon

Slashdot - Nekaj let je minilo in ponovno so pred nami ameriške predsedniške volitve. Znano je, da ponavadi zmaga tisti kandidat, ki zbere največ finačnih sredstev s katerimi lahko potem plačuje kampanije v množičnih medijih. Tako je danes Amazon predstavil spletno stran na kateri lahko američani z minimalno truda nakažejo nekaj dolarjev svojemu najljubšemu predsedniškemu kandidatu.

Čeprav kot ne-američani ne morete prispevati v finančni fond kandidata, mu lahko še vedno kupite kakšno prepotrebno knjigo.

4 komentarji

Brez besed

ntsecurity.nu - Menite, da ima katerakoli od večjih distribucij Linux-a namenoma vgrajena 'zadnja vrata'? Klik!

Ehh. No, kdo pa sem, da bi govoril o resničnosti mnenj (in ne dejstev - gre za anketo) nt 'adminov', ampak je vprašanje je lahko že v osnovi zgrešeno: če misliš, da 99.999 % ('Microsoftove devetke' ) distribucij 'varnih' ter ima preostala stotinka odstotka vgrajena vrata, potem moraš odgovoriti, hmm - da. Ljudi pa naj sodijo sami pri sebi.

0 komentarjev