»

Warner Music in YouTube prekinila sodelovanje

Google - YouTube in glasbeni založnik Warner Music Group sta objavila, da bosta prekinila sodelovanje, saj se nista mogla zediniti o pogoji podaljšanja pogodbe, ki se je iztekla. Obe strani galantno trdita (Google, Warner), da sta za prekinitev sodelovanja krivi prav sami, a govorice pravijo, da je v zadnjem trenutku dogovor potopil Warner, ko je želel izsiliti višje zneske za svoje vsebine.

Google ima namreč z vsemi največjimi ameriškimi založniškimi hišami sklenjene pogodbe, ki jim dovoljujejo prikazovanje njihovih izdelkov (glasbe in videospotov) na YouTubu. Gre za eno izmed najbolj popularnih in potratnih vsebin na YouTube, saj mora Google za vsak ogled založnikom plačati nadomestilo v višini približno pol centa. Universal Music Group tako na primer letos od Googla pričakuje 80 milijonov dolarjev. Pogodbe s Sonyjem, UMG in EMI so še veljavne, vendar bodo tudi te prej ali slej potekle in upamo lahko, da bodo takrat založniki in Google našli skupni jezik. Medtem pa Warnerjeve posnetke že...

8 komentarjev

Pakistan preklical prepoved dostopa do YouTube

Delo - Pakistanska vladna agencija za telekomunikacije je vsem pakistanskim ponudnikom interneta ukazala odstranitev blokade dostopa do spletnega portala YouTube.com, ki ga trenutno blokirajo tudi Turčija, Maroko in Tajska. Do prepovedi je v osnovi po neuradnih informacijah prišlo zaradi objave napovednika za film Geerta Wildersa, nizozemskega politika, ki v filmu prikazuje islam kot vero, ki vzpodbuja nasilje nad ženskami in homoseksualci, uradno pa so bile krive risanke s prerokom Mohamedom. Po tem, ko je bil omenjen material odstranjen, se je enako zgodilo z blokado.

Vir: Pakistan lifts YouTube ban - ABC News (Australian Broadcasting Corporation)

Bralcem se opravičujemo za prvotno narobe interpretirano novico, kar smo kasneje popravili.

11 komentarjev

YouTube Mobile pričenja z delovanjem

vir: Gizmodo
Gizmodo - Največji ponudnik video vsebine, stran YouTube, zadnje čase širi svojo ponudbo. Najprej so se spajdašili z Appleom in prekodirali vso svojo vsebino v format h.264, ki ustreza uporabnikom Apple TV-ja, zdaj pa boste lahko tarnanje vaših čustvenih prijateljev spremljali kar z vašega mobitela. Tukaj je namreč YouTube Mobile - predelava strani, kompatibilna z XHTML in prilagojena za mobilnike (vključno s filmi v formatu 3gp).

Izvorna novica in posnetek strani v praksi.

3 komentarji

YouTube na zahtevo JASRAC odstranil skoraj 30.000 filmov

Slo-Tech - Od samega zagona spletnega servisa YouTube, ki nudi gostovanje in seveda izmenjavo predvsem uporabniških multimedijskih vsebin, so se pojavljala vprašanja o začetku (tožbenega) napada nanj, saj se je na njem znašla tudi nelegalna vsebina (beri brez dovoljenja upravičenca).

Zloglasni DMCA naj bi servisu po nekaterih razlagah sicer nudil varen pristan tudi za nelegalne vsebine (do zahteve za odstranitev), vendar to velja samo za Združene države.

Tako je JASRAC, japonska različica MPAA in RIAA, od upravljalca zahtevala, da odstrani približno 30.000 filmov, ki so vsebovali nelegalno pridobljene filme, glasbene spote in televizijske oddaje, katerih pravice si lastijo japonske korporacije. Gre za prvo tako množično odstranitev vsebin.

Več o tem na Ars Technica.

11 komentarjev

Google bo kupil YouTube

Slo-Tech - Mnogim je verjetno znana storitev za brezplačno objavo video posnetkov pod imenom YouTube. Osnovana je bila konec 2005 in je v prvih nekaj mesecih postala ena najbolj znanih inovacij tega leta. Glavni tvorci so bili trije bivši delavci PayPal-a: Chad Hurley, Steve Chen in Jawed Karim.

Spletni gigant Google je pa včeraj, 9. oktobra, na sestanku skupaj s Chadom Hurleyem razglasil, da bo Google v četrtem kvartalu 2006 kupil YouTube s transakcijo, ki je vredna približno 1.65 milijard ameriških dolarjev. Poudarili so tudi, da bo YouTube še naprej deloval neodvisno in obdržal svojo identiteto ter zaposlene.

Malo za tem sta Chad Hurley in Steve Chen objavila posnetek s kratkim pojasnilom za občinstvo.

32 komentarjev

Microsoft lansiral storitev Soapbox

InternetNews - Med druščino najbolj uspešnih, takoimenovanih Web 2.0 strani, vsekakor sodi tudi YouTube, stran s čudnim imenom, ki omogoča uporabnikom brezplačno objavljanje videoposnetkov. Storitev je marsikomu prinesla pet minut slave, za stvaritelje ima še ogromno marketinškega potenciala, v zadnjem času pa smo se nekajkrat obregnili ob njo tudi na Slo-Tech-u. Microsoft se je, kot že nekajkrat prej, odločil, da je treba izkoristiti tržno nišo, zato je v okviru svoje storitve MSN predstavil Soapbox. Ne bom se trudil z opisovanjem -- gre za klon YouTube-a, katerega uporaba bo integrirana tudi v Windows Live Messenger, kaj več pa preberite na InternetNews.

10 komentarjev

YouTube sklenil pogodbo z Warner Music

Neowin - Medtem ko se z nekaterimi založbami ne razume, YouTube z drugimi sklepa pogodbe. Z Warnerjem so tako prišli do mirovnega sporazuma -- dogovorili so se, da bodo lahko popolnoma legalno objavljali dela vseh avtorjev pod okriljem Warner Music, tako v njihovi originalni obliki, kot v domačih posnetkih, ki jih je na YouTube največ. Založba bo v zameno zato glede na popularnost omenjenih posnetkov dobila možnost brezplačnega oglaševanja na strani, poroča Neowin.

3 komentarji

Bo Universal Music tožil MySpace in YouTube?

Slo-Tech - Odnosi med v naslovu omenjenima stranema in večjimi založbami so bili do sedaj dobro urejeni, YouTube je recimo skrbel za varovanje avtorskih pravic in večinoma odstranjeval zaščitene vsebine, ki so jih uporabniki objavili s pomočjo uporabe njihove storitve, trenutno pa se stvari zapletajo. Založba Universal Music se je odcepila od skupnosti založb, v okviru katere so potekala pogajanja, in ustvarila lastno stališče. Padel je razglas, da strani, kot sta MySpace in YouTube, na veliko kršijo avtorske pravice in posledično dolgujejo založbam nekaj deset milijonov dolarjev. Novica izvira z Neowin, dejanske uradne informacije pa še niso znane -- če bo v kratkem prišlo do tožbe, kar je zelo verjetno, bomo pisali o tem.

4 komentarji

SDMI

Slashdot - Po tem, ko je znanstveniku iz Princetona RIAA grozila, da ga bo tožila v kolikor razkrije svojo dognanja o šibkostih v njihovemu novemu 'protipiratskemu' standardu zapisa glasbe SDMI (Secure Digital Music Initiative), je bila celotna študija vendarle predstavljena na Usenix konferenci o varnosti. O štoriji poroča tudi CNN, bolj podrobno pa Newsforge.
Posledice zakona DMCA je tako čutiti na vedno več področjih. Varen ni nihče, ki se upa spregovoriti o zaščitah, ki si jih izmišljujejo RIAA in druščina. Nekaj podobnega DMCA naj bi kmalu sprejela tudi Kanada. Kdo bo naslednji Dimitrij?

0 komentarjev