»

Prve Tizen naprave morda že letos

NTT DoCoMova še neimenovana tablica - bojda jeseni.

vir: Linux Gizmos
Linux Gizmos - Japonska IT korporacija Systena je skupaj z vodilnim mobilnim operaterjem NTT DoCoMo za letos jeseni najavila prvo Tizen tablico, in s tem prvo komercialno Tizen napravo. Tizen je, kot smo že pisali, naslednik pokojnega MeeGo-ta, ki sta ga po izstopu Nokie v svoje roke vzeli Samsung in Intel. Oba bi imela svojo rešitev na trgu mobilnih operacijskih sistemov; Samsung bi rad bil malo manj odvisen od Androida, Intel pa bi rad videl (še) kak telefon z njihovimi čipi.

Tablica naj bi imela 10.1 palčen zaslon resolucije 1920x1200, 1.9 GHz ARM Cortex-A9 štirijedrni SoC (najbrž Samsungov Exynos), 2GB RAMA, 32GB delovnega spomina, microSD razširitveno režo ter (zgolj) 2 megapiskelno kamero zadaj oz. 0.3 megapikselno spredaj. S tem bo bolj ko manj enakovredna...

23 komentarjev

Microsoft patentiral telefon z izmenljivimi moduli

Wired News - Modularnost je popularna beseda v načrtovanju programske opreme, a Microsoft je patentiral modularnost pametnih telefonov v strogo strojnem smislu. Dodeljen jim je bil patent za pametni telefon z drsnim predelom (slide-out section), v katerem pa to pot ni nujno samo tipkovnica, ampak se lahko dodatki izmenjujejo.

Na ta način lahko modul uporabljamo kot tipkovnico, daljinski upravljalnik za televizijo, prostor za dodatno baterijo, igralno podlogo itn. Večina teh izdelav že obstaja, recimo telefon z igralno podlogo, medtem ko so telefoni s tipkovnico že široko razširjeni, a še nihče ni resno razmišljal, da bi vse združil v en telefon.

Obstajajo sicer poizkusi (Modu Phone, NTT...

21 komentarjev

Prihaja opensource telefon

Openmoko Neo Freerunner

vir: LinuxDevices
LinuxDevices - Openmoko je začel pošiljati svoj na Linuxu zasnovan telefon petim distributerjem iz Nemčije, Francije in Indije. Projekt je sicer doživel opazno zamudo, saj je bilo nemalo (predvsem strojnih) težav z delovanjem naprave.

Nova napravica sliši na ime Neo Freerunner in se ponaša s Samsungovim 500MHz procesorjem, zasnovanem na ARM9 arhitekturi, 128 MB glavnega pomnilnika in 256 MB flash EEPROMa za shranjevanje aplikacij in operacijskega sistema. Med bolj impresivne...

79 komentarjev

Tudi Britanci brezžično

BBC - BT, ponudnik komunikacijskih storitev v Veliki Britaniji, začenja projekt, s katerim bodo dvanajst britanskih mest opremili z brezžičnim dostopom do interneta. Pogodbe imajo trenutno podpisane z mesti: Birmingham, Edinburgh, Leeds, Liverpool, Cardiff in Westminster v centralnem Londonu, za ostalih šest pa pravijo, da bodo kmalu (ne izdajajo pa, katera naj bi to bila).

Prve teste, ki so jih izvajali v Cardiffu in Westminstru, so že uspešno zaključili zato predvidevajo, da bo v zgoraj navedenih šestih mestih storitev na voljo v začetku leta 2007. V kolikor bo projekt pozitivno sprejet (če bo prinašal dovolj dobička), se ne bodo omejili "le" na dvanajst mest in bodo širitev postopoma nadaljevali tudi na druga mesta v Veliki Britaniji.

Uporaba omrežja seveda ne bo brezplačna, "deskanje" si boste lahko zagotovili s predplačniškimi karticami ali pa s fiksno mesečno naročnino. Operater pa uporabnosti takega wi-fi omrežja ne omejuje le na internetne storitve, ampak bo le-to lahko...

15 komentarjev

France Telecom bo odpustil 22.000 zaposlenih

The Register - France Telecom (FT), za Deutsche Telekom drugi največji operater fiksne telefonije v Evropi, bo odpustil med 8 in 10 odstotki svoje delovne sile, kar znaša približno 22.000 zaposlenih, poroča The Register. Razlog za odpust naj bi bili nizki prihodki, katerih vzrok so nizke cene fiksne telefonije in malo fiksnih klicev. V zadnjem četrtletju lanskega leta naj bi bil francoski velikan še pod dodatnim pritiskom zaradi vse večje priljubljenosti internetne telefonije (VoIP).

Kljub ukinitvi 22.000 delovnih mest – večinoma v Franciji – pa naj bi France Telecom do leta 2008 zaposlil 6000 novih delavcev, 10.000 delovnih mest pa reorganiziral. Kot poroča International Herald Tribune, si Didier Lombard, predsednik uprave FT, želi predvsem mlajših ljudi, ki bodo pomladili delovno silo. Lombard je še napovedal, da se bo 40 odstotkov francoskih uporabnikov fiksne telefonije preselilo na VoIP.

France Telecom, bivši državni monopolist, ki ima v lasti mobilnega operaterja Orange in je za China...

12 komentarjev

Dva v enem: 3G telefon in PDA

Cellular News - DoCoMo je združil 3G telefon in dlančnik -- tako je nastal FOMA SH2101V, ki ima vgrajeno kamero in nam omogoča realnočasovno sestankovanje [:P]. Premore prikaz 262.144 barv, ima pa 3,5 inčni zaslon. Podatke lahko sprejema s hitrostjo do 384 kbps, pošilja pa s hitrostjo 64 kbps. Podpira seveda vse novejše tehnologije, kot so i-mode, gledanje filmov, poslušanje glasbe in drugo. Klik! Prodajalci ga bodo na trg poslali 16. julija 2002, cena pa še ni znana.

0 komentarjev

ADSL mrk

The Register - Spet bo tole ena vestička, samo sem na faksu, po telovadbi, in se mi nič preveč ne da
Kot poroča The Register, se tudi "boljšim" zgodi kakšna bedarija. Tako je danes ob približno desetih zjutraj šla rakom žvižgat celotna ADSL hrbtenica v Veliki Britaniji. Krivec naj bi bil BT (British Telecom), ki naj bi mu izpadla IP hrbtenica. Poleg tega naj bi bil onemogočen promet tudi drugih ponudnikov, kar je verjetno povzročilo dosti sivih las.
Tako da naslednjič, ko bo spet odpovedala povezava, vedite, da se to ne dogaja samo pri nas

3 komentarji

Vaša reklama ne odraža resnice...

Vnunet - ...ja, koliko jih pa? Tole se mi zdi že kar malce tragikomično: The Advertising Standards Authority (ASA) je od British Telecom-a zahtevala, da iz svojih oglasnih pasic za BTInternet odstrani napise, ki trdijo, da so njihove storitve hitre ter zanesljive. Vzrok? Uporabniki so se pritoževali nad signalom 'zasedeno'.

Vsled tega ASA trdi, da so reklamni napisi potrošnike zavajali.

Tukaj mi ne ostane drugega kot en dolg, morda že rahlo zaničevalen 'pih'. Povejte mi - koliko reklam dandanašnji odraža resnico ter koliko oglaševalcev je kaznovanih oz. vsaj pozvanih k spremembam? Čudno, da se nihče ne obesi na reklamiranje Oken (predvsem 95). Pa vaše mnenje? Klik!

2 komentarja

Virus za mobilne telefone

Wired News - Mobilni telefoni so predstavljali eno izmed zadnjih neosvojenih trdnjav, ki so bile odporne na viruse, vendar nič več. Zadnje čase so se začeli pojavljati tudi virusi za naše ljubljene mobilce. Vendar bati se nič, zaenkrat se problemi pojavljajo samo na Japonskem omrežju i-mode, vendar se kaj kmalu lahko zgodi, da ne boste več varni pri sprejemanju SMS-a. V čem je problem pri i-mode? Pred kratkim so se začele pojavljati čudne reči. Na Japonskem so začeli na veliko zvoniti telefoni na policijah in v gasilskih domovih. Razlog? Vsega je bil kriv virus, ki je bil napisan za mobilne telefone. Tukaj nastopi spet novo vprašanje - kako je virus sploh prišel v mobilne telefone? Preprosto. Vsega je kriv servis DoCoMo, ki omogoča uporabnikom omrežja i-mode, da pregledujejo elektronsko pošto, spletne strani ali uporabljajo kake druge internetne storitve. Uporabniki servisa DoCoMo so bili izpostavljeni (izpostavljenih je bilo približno 13 milijonov mobilnih telefonov) e-mailu, ki je vseboval...

2 komentarja

3G telefoni v Evropi

Microsoft - Omrežje tretje generacije v Veliki Britaniji se pripravlja na začetek delovanja v maju. Manx Telecom (lastnik je British Telecom), ki ima licenco tako za fiksno, kakor tudi za mobilno telefonijo na Otoku, je izjavil, da je maj mesec, ko bo omrežje začelo delovati. Ta datum naj bi bil absoluten in dokončen. NTT DoCoMo pritiska na podjetje in mu je določil 31. maj kot dan, ko mora omrežje zaživeti. Manx se bo verjetno moral zelo truduti, če bodo hoteli prehiteti Japonce, saj se bliža zadnji krog te dirke. Največje vprašanje je bilo, kateri terminali tretje generacije bodo maja pripravljeni in katere bo Manx Telecom uporabil. Pred kratkim so iz japonskega NECa prispeli terminali, nekaj sto telefonov pa naj bi prispelo v nekaj dnevih. Prve storitve v omrežju tretje generacije naj bi bile: video na mobilniku, linijske igre in informacije za turiste. Slednje se sliši malo čudno, saj bodo turisti prišli na Otok z navadnimi GSM/GPRS telefoni, ki ne izkoriščajo vseh možnosti modernega...

3 komentarji