»

BBC med volitvami preizkusil robotske novinarje

vir: Pxhere

vir: BBC
BBC - Strojno generiranje novinarskih tekstov je že dolgo med nami, le da doslej večinoma še ni bilo primerno za profesionalno rabo. BBC je med minulimi parlamentarnimi volitvami napravil največji tovrsten preizkus doslej, za vsako od nekaj manj kot 700 volilnih okrožij so objavili volilno poročilo, ki ga je spisal stroj. Večina jih je bila v angleškem jeziku, 40 pa v valižanščini. Vse tekste so pred objavo seveda preverili še človeški uredniki. Primer novice, seveda v angleškem jeziku, je videti takole:

"Florence Eshalomi has been elected MP for Vauxhall, meaning that the Labour Party holds the seat with a decreased majority. The new MP beat Liberal Democrat Sarah Lewis by 19,612 votes. This was fewer than Kate Hoey's 20,250-vote majority in the 2017 general election. Sarah Bool of the Conservative Party came third and the Green Party's Jacqueline Bond came fourth.

Voter turnout was down by 3.5 percentage points since the last general election. More than 56,000 people, 63.5% of those...

11 komentarjev

ZDA: v primeru zmage demokratov se Facebooku slabo piše

vir: Flickr

Slo-Tech - Pripadniki ameriške demokratske stranke kar tekmujejo med seboj, kdo bo napovedal večji pogrom nad velikimi tehnološkimi podjetji. Zadnji, ki je skočil na vlak je Bernie Sanders, ki se bo znova potegoval za predsedniški položaj. Včeraj je prek Twitterja sporočil, da bi morali v primeru Facebooka uporabiti protimonopolno zakonodajo in ga razbiti na več delov. "Naša družba postaja izrazito monopolistična, peščica zelo velikih korporacij ima veliko preveč vpliva na ameriške potrošnike. To se mora spremeniti," je še dodal.

Med prvimi, ki so se začeli ukvarjati so tematiko je bila demokratska predsedniška pretendentka slovenskega rodu Amy Klobuchar, ki je že konec lanskega leta razmišljala o možnostih zakonske regulacije...

21 komentarjev

Rusi tudi nad francoske volitve? Vsaka četrta novica o volitvah na Twitterju je lažna

vir: Reuters
Reuters - Rusija poizkuša z istimi metodami, kot lani v ZDA, vplivati na razplet francoskih predsedniških volitev. To je glavna ugotovitev dveh raziskav, katerih cilj je bila analiza medijskih objav na spletnih družabnih omrežij. Raziskovalci so namreč zabeležili hitro rastoči trend objavljanja lažnih novic na spletu. Le na francoskem delu Twitterja je bila vsaka četrta objavljena politična vsebina lažna. Situacija je malo boljša na Facebooku, vendar samo zato, ker je modri velikan v zadnjih tednih samovoljno zbrisal več kot 30 tisoč uporabnikov, ki naj bi bili ali boti ali pa ker so širili nezaželeno vsebino.

Obe raziskavi sta tudi ugotovili, da avtorji lažne vsebine navijajo za predsedniško kandidatko skrajne desnice Marine...

91 komentarjev

NASA odprodajala računalnike brez izbrisa podatkov

BBC - Bližajoči se konec programa Space Shuttle pomeni, da NASA počasi odprodaja nepotrebne komponente, ki bi po zaključku misij obležale v skladiščih. Mednje sodijo tudi računalniki, ki pa bi jih bilo treba pred prodajo očistiti podatkov, česar NASA ni ugotovila. To ugotavlja notranja revizija, ki so jo izvedli v štirih centrih in prav v vseh so odkrili resne pomanjkljivosti pri uničevanju podatkov.

Preverili so prakso v vesoljskih centrih Kennedy in Johnson ter v raziskovalnih centrih Ames in Langley. Ugotovili so, da so vsaj v desetih primerih prodajali računalnike, ki niso prestali postopka za uničenje podatkov, še štirje pa so bili namenjeni za prodajo. Nekaj računalnikov je bilo...

23 komentarjev

Brazilskega glasovalnega sistema v celih treh dneh niso zlomili

Ovojnica s poškodovanim pečatom

O Globo - Brazilska vlada je pretekli teden od 10. do 13. novembra (torej cele tri dni) izvajala test sistema za elektronsko glasovanje, katerega bodo prvikrat uporabili za volitve prihodnje leto. V vsem tem času je 38 udeležencev (9 ekip) natečaja iz različnih podjetij in agencij (med drugim tudi zvezne policije in tožilstva) sistem za elektronsko glasovanje seveda temeljito pregledalo in poskušalo najti varnostno ranljivost.

Brazilci so po celih treh dneh temeljitega testiranja ponosno ugotovili, da nihče ni uspel vplivati na rezultate navideznih volitev. Edini, ki jim je uspelo vplivati na sistem, so bili iz vrst ekipe Cáritas Informática. Ti so uspešno zamenjali pečat na ovojnicah, kar pa ne more vplivati na rezultat volitev, saj...

21 komentarjev

Nemško ustavno sodišče presodilo, da so elektronske volitve neustavne

Slo-Tech - Po tem, ko je oktobra 2007 nizozemsko okrožno sodišče v Amsterdamu prepovedalo uporabo volilnih naprav oz. volilnih računalnikov, maja 2008 pa se je nizozemska vlada odločila, da bodo v bodoče na Nizozemskem volitve potekale zgolj na klasičen način, so podobno odločitev sprejeli tudi v Nemčiji.

Nemško ustavno sodišče je namreč 3. marca letos presodilo, da je uporaba elektronskih volilnih naprav na splošnih volitvah neustavna.

Odločitev ne pomeni, da nekoč v prihodnosti ne bo mogoče uporabljati elektronskih volilnih naprav, je pa bilo sodišče mnenja, da ima sedanja tehnologija preveč pomanjkljivosti, da bi ji smeli kar slepo zaupati.

Pritožbo sta na volitvah leta 2005 sprožila oče in sin Joachim in Ulrich Wiesner, ki sta v pritožbi zapisala, da je omenjena tehnologija netransparentna. Volivec namreč samo pritisne na gumb in ne more dejansko videti, kaj se v računalniku zares zgodi z njegovo glasovnico, pač pa mora slepo zaupati tehnologiji (in trditvam proizvajalca). Pred tem,...

22 komentarjev

Diebold priznal pomankljivosti volilnih naprav

vir: xkcd
Schneier.com - Premier Elections Solutions, ki je bralcem Slo-Techa bolje poznan pod imenom Diebold in je eden izmed večjih proizvajalcev elektronskih volilnih naprav, je priznal, da njihove volilne naprave, ki se v primeru Ohia uporabljajo kar v polovici okrožij, lahko v določenih primerih pomotoma pozabijo shraniti glasove.

Problem, ki so ga najprej pripisovali protivirusnemu programu, je dejansko logična napaka in je prisotna v Diebold-ovi programski opremi že deset let, nastopi pa ko volilni uradniki prenašajo glasove iz spominskih kartic na centralne strežnike. Volilni uradniki so logično napako, ki je predhodna testiranja niso zaznala, opazili potem ko so v enem izmed okrožij v Ohio prešteli število opravljenih glasovanj in dejansko registriranih glasov na centralnem strežniku. Razlika 150-ih glasov je pomenila, da so se...

54 komentarjev

Skriti stroški e-volitev v Franciji

ComputerWorld - Kot poroča Computerworld, so v Franciji izvedli raziskavo o skritih stroških e-volitev.

Poleg osnovnih in vidnih stroškov opreme (volilne naprave stanejo okrog 6300 USD na volišče), prinašajo e-volitve še nekaj "skritih" stroškov.

Francoska volilna zakonodaja namreč zahteva, da država volivce pisemsko obvesti o glasovnicah, kar pri volivcih, ki bodo glasovali elektronsko pomeni, da jih je potrebno obvestiti o tem kako bodo glasovnice prikazane na ekranu volilne naprave. To pa seveda pomeni dodaten papir, pogosto pa tudi dodatne poštne stroške, saj se pogosto dogaja, da volilne naprave programirajo v zadnjem trenutku in je zato potrebo obvestila poslati po hitri pošti.

Poleg tega so številna volilna okrožja morala kupiti dodatne volilne naprave, saj so na obstoječih volivci volili prepočasi in je prihajalo do zastojev. Ker francoska volilna zakonodaja določa, da sme biti na enem volišču samo ena volilna skrinjica (oz. ena volilna naprava), so morala volilna okrožja, ki so želela...

4 komentarji

Varnost e-volitev v Sloveniji - se obetajo pritožbe razočaranih kandidatov?

Slo-Tech - Današnje DELO je objavilo članek z naslovom Občine sploh niso preizkusile naprav, v katerem se ukvarjajo s problemom elektronskih volilnih naprav, ki naj bi se (oz. bi se lahko) uporabljale že na letošnjih lokalnih volitvah.

Kot poročajo, je podjetje ISG d.o.o., ki je glasovalne naprave razvilo, le te prodalo šestim občinam. Te so Domžale, Piran, Sevnica, Ljubljana, Koper in Murska Sobota. Država je sicer v zakonu o volitvah v državni zbor določila da mora vsaka okrajna volilna komisija zagotoviti vsaj eno volišče za invalide, kjer je lahko uporabljena elektronska glasovalna naprava, ni pa predpisala kakšne morajo te naprave biti. Tako sploh niso postavljeni tehnični in varnostni standardi, ki jim morajo volilne naprave ustrezati.

Na vprašanja, poslana iz Slo-Techa, v zvezi z elektronskimi volitvami na Republiški volilni komisiji niso odgovorili. So pa za DELO povedali, da so za izvedbo zakona, vključno z morebitnim nakupom volilnih naprav odgovorne občine. Tako je odločitev o...

7 komentarjev

E-volitve v Sloveniji: odprto- ali zaprtokodne?

Slo-Tech - Eden izmed volilnih uradnikov v Los Angelesu je za LA Daily News izjavil, da je povsem normalno, da je volilna programska oprema InkaVote lastniška. "Mislim, da je nenavadno, da nekateri nočejo, da je ta oprema lastniška. Če namreč ljudem date izvorno kodo, boste s tem dali smernice kako je to kodo mogoče pohekati. Mnenja smo, da je lastniška narava kode dobra za varnost". Očitno torej nekateri ameriški volilni uradniki še niso slišali za Kerckhoff'sov zakon, oz. zmotnost načela o varnosti skozi skrivanje.

Kako pa je s tem pri nas? Po novem bo mogoče elektronsko glasovati tudi v Sloveniji. Novela Zakona o volitvah v državni zbor v 79.a členu določa, da okrajna volilna komisija za območje okraja določi najmanj eno volišče, ki je dostopno invalidom, na tem volišču pa lahko volilna komisija omogoči glasovanje s posebej prilagojenimi glasovnicami in glasovalnimi stroji.

Po poročanju medijev, je tako glasovalno napravo v Sloveniji razvilo podjetje ISG d.o.o.. Naprava naj bi...

123 komentarjev

Hekanje volitev?

Slashdot - Robert F. Kennedy je na Rolling Stone lansko leto objavil članek, kjer je podrobno analiziral napake na ameriških predsedniških volitvah leta 2004. V članku dokazuje, da so bile volitve ukradene, po natančnem branju pa je žal treba priznati, da so številni argumenti res prepričljivi.

Tokrat pa sledi nadaljevanje, v katerem se isti avtor sprašuje, če bodo prihodnje predsedniške volitve pohekane.

Kennedy v tokratnem članku opisuje kako je proizvajalec volilnih naprav Diebold prevzel izvajanje celotnih volitev v zvezni državi Georgiji in to brez nadzora državnih uradnikov. Zaradi "časovne stiske" je namreč podjetje izvedlo vse od namestitve, vzdrževanja in upravljanja sistemov, izobraževanja volilnih uradnikov ter štetja glasov. Še več. Kennedy navaja pričanje nekega zaposlenega v Dieboldu, ki je videl, kako je eden izmed direktorjev Diebolda na volilne naprave namestil neavtoriziran varnostni popravek (ang. patch). Direktor mu je o tem dogodku prepovedal govoriti s predstavniki...

44 komentarjev

E-volitve: kako jim lahko zaupamo?

Wired News - Na Slo-Techu smo že poročali o ameriških težavah z volilno tehnologijo. Tudi o tem, da so direktorji podjetja Diebold republikancem nakazovali denarna sredstva. Tokrat pa je s pomočjo Wired-a na dan prišla še bolj zaskrbljujoča novica, ki postavlja uporabo informacijske tehnologije v volilne namene še pod večji vprašaj. Na nedavni konferenci o volilnih sistemih je namreč predstavnik Kalifornije javno povedal, da je Kalifornija ustavila certifikacijski proces volilnih naprav podjetja Diebold. Razlog?

Diebold naj bi na volilne naprave v enem izmed volilnih okrožij naprave namestil neoverovljeno programsko opremo. Kasneje se je izvedelo, da gre za okrožje Alameda County, ki velja za trdnjavo - demokratov. Je to ob nakazilih Diebolda republikanski stranki res samo naključje? Verjetno ne, saj obstaja več poročil, ki trdijo, da je Diebold v svojih napravah namenoma onemogočil vgrajene varnostne mehanizme, kar naj bi omogočilo ponarejanje volitev. Diebold pa naj bi se tudi že povsem...

6 komentarjev