»

Evropska vesoljska agencija nadgrajuje 20 let staro programsko opremo na Mars Expressu

Slo-Tech - Ni skrivnost, da na računalniki na vesoljskih plovilih tečejo stari operacijski sistemi, saj so navsezadnje tudi strojne komponente več generacij za zemeljskimi. Načrtovanje se začne že leta pred izstrelitvijo, okrepitev strojne opreme za delovanje v vesoljskih razmerah in certificiranje pa tudi trajata. Zato nas ne sme presenetiti, da bo Evropska vesoljska agencija na plovilu Mars Express, ki skoraj dve desetletji kroži okrog Rdečega planeta, nadgradila operacijski sistem, ki poganja instrument MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionospheric Sounding). Mars Express so izstrelili junija 2003.

Programska oprema, ki krmili MARSIS, je nastajala v okolju Windows 98 (seveda na plovilu ne teče Windows!) in je stara več kot dvajset let. Zato je čas, da namestijo novo programsko opremo, ki so jo razvili v italijanskem Inštitutu za astrofiziko (INAF) in podjetju Enginium. Z nadgradnjo bodo izboljšali sprejem signala in povečali kapaciteto za obdelavo podatkov. Že z obstoječo...

2 komentarja

Proti Marsu leti prva arabska sonda

Spaceflight Now - Ponoči je z Japonske uspešno poletela raketa s prvim arabskim medplanetarnim plovilom, sondo Hope Mars Združenih arabskih emiratov, ki je namenjena proti Rdečemu planetu. Če misija v celoti uspe, bo to imeniten dosežek ne le za tamkajšnje vesoljske in tehnološke ambicije, temveč nasploh načrtovanje vesoljskih odprav, saj so Arabci projekt skorajda z ničle speljali v samo šestih letih.

Ko so leta 2014 v Združenih arabskih emiratih najavili vesoljsko misijo na Mars, jih je večina strokovnjakov v vesoljski industriji pogledala zelo postrani. ZAE niso imeli lastne vesoljske agencije ali razvojnih inštitutov za tovrstne tehnologije; celo v aeronavtiki so bili relativno gledano amaterji. Njihov poglavitni uspeh do tedaj je bilo sodelovanje z Južno Korejo, ki jim je izdelala opazovalna satelita DubaiSat 1 in 2. Toda na mnoge pomisleke so Arabci odgovorili s trdim delom ... in goro denarja. Včeraj, dve minuti pred polnočjo po našem času, so preskočili prvo veliko oviro, saj je z...

19 komentarjev

Prikrita uporaba prepoznave obraza na koncertu Taylor Swift

Slo-Tech - Varnostna služba glasbenice Taylor Swift je maja na koncertu v Kaliforniji za obrambo pred zalezovalci uporabila tehnologijo prepoznave obraza, ne da bi obiskovalce o tem obvestila. To je zadnji kamenček v mozaiku aferic, ki opozarjajo na pravno neurejenost področja v ZDA.

Po tem, ko smo skozi letošnje leto videli vrsto opozoril strokovnjakov za strojno učenje, da področje prepoznave obraza ni ustrezno urejeno in posledično predstavlja resno tveganje za vdor v zasebnost ljudi, prihaja do udejanjanja teh strahov v praksi. Miku Downingu iz svetovalnega podjetja Oak View Group je namreč pred dnevi "ušlo", da je varnostna služba Taylor Swift na majskem koncertu v kalifornijski Pasadeni prikrito uporabila prepoznavo...

33 komentarjev

Peščeni vihar na Marsu ne pojenja

vir: Space
NASA - Nasprotno, prašna ujma, ki je pred dvema tednoma zajela območje po katerem se giblje Nasin najstarejši rover, Opportunity, je zdaj zagrnila celoten rdeči planet, so včeraj sporočili z ameriške vesoljske agencije. Površina, ki jo tam zajema vihar, bi, če bi jo prenesli na zemljo, pokrila površino Severne Amerike in Rusije skupaj. Kot smo že pisali, je dogodek robotsko vozilo poslal v globok spanec, saj nima možnosti polnjenja baterij.

Toda, na nasprotni strani planeta svoje naloge še vedno vestno opravlja Curosity, Opportunitijev mlajši bratec, ki pa ga namesto sončne poganja jedrska energija. Ta se je zdaj oglasil z nekaj selfiji, ki dobro odražajo situacijo na njegovi strani...

16 komentarjev

Mars Orbiter končal prvi del misije

vir: NASA
TG Daily - NASA je 12. avgusta 2005 izstrelila Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), ki je Marsovo orbito dosegel 10. marca 2006 in po zaviranju novembra 2006 začel krožiti na višini 300 km in pošiljati podatke na Zemljo. V dveh letih je poslal več kot devet terabajtov informacij, odkril dokaze, da je nekoč na planetu obstajala voda, sedaj pa je svoj prvi del misije končal.

Z več kot 10.000 visokoločljivostnimi posnetki je poslikal skoraj 40 odstotkov Marsove površine s podobno ločljivostjo, s katero Zemljo fotografira Google Earth, in približno en odstotek z ločljivostjo, ki omogoča razpoznavo mize. Pripravil je 700 dni dolgo vremensko poročilo s temperaturnim profilom in radarskimi posnetki...

9 komentarjev

Phoenix je pristal

NASA - NASA (ameriška vesoljska agencija) je pred desetimi meseci izstrelila raketo proti rdečemu sosedu, planetu Marsu. Danes, nekaj pred pol drugo uro zjutraj (točneje ob 19:53 po EST) je po več kot 680.752.512 prepotovanih kilometrih Phoenix Mars Lander končno dosegel svoj cilj, severni pol Marsa. Phoenix has landed! so sporočili in celotna skupina si je v trenutku oddahnila. Zadnjih 7 minut pristanka je bilo najnapornejših za vse sodelujoče pri tej odpravi.

Phoenix je opremljen z robotsko roko, kopico senzorjev ter kamer, s katerimi bo pomagal ugotoviti točnost teorije, da se voda na rdečem planetu skriva le 10 centimetrov pod površjem. Na ogled pa so že prve slike, ki jih je Phoenix poslal na Zemljo takoj po pristanku.

32 komentarjev

Obraz na Marsu

Slika: obraz na Marsu, posnet leta 1976. Vir: izvirni članek, ESA

ESA - ESA (European Space Agency) je 21. 9. 2006 izdala serijo obdelanih stereofotgrafij področja Cydonija na Marsu, kjer se nahaja slavni "obraz na Marsu", ki je dajal inspiracijo številnim entuziastičnim zagovornikom obstoja inteligentne civilizacije na rdečem planetu (imenovanih tudi "marsovci" ali "mali zeleni" [:D]).

Novo izdane slike imajo ločljivost 13,7 metra na piko, posnete pa so bile z visokoločljivostno stereo kamero (Hi-Res Stereo Camera HRSC), ki je del orbiterja Mars Express.

Malo zgodovine: obraz na Marsu je prvič posnela vesoljska sonda Viking 1 25. julija 1976. Čeprav so Nasini znanstveniki sliko že v izdaji za medije pravilno interpretirali kot igro geologije in senc, so...

17 komentarjev

Raziskovanje osončja: NASA uradno naznanila projekt Orion, Rusija in Kitajska načrtujeta skupno odpravo na Mars

Slo-Tech - NASA je v torek (en teden prej kot načrtovano) uradno predstavila novo raziskovalno plovilo, imenovano Orion. "Krivec" za zgodnje razkritje imena je Jeffrey Williams, astronavt, ki trenutno biva na ISS. Williamsu je namreč ime Orion pobegnilo z jezika na odprtem radijskem kanalu iz ISS.



Orion je novo vesoljsko plovilo, ki ga NASA že več let razvija v okviru programa Ozvezdje. Pri oblikovanju njegove oblike so se pri NASI vrnili v čase kapsul iz odprav Apollo, saj takšna oblika še vedno nudi največjo varnost pri vračanju skozi Zemljino atmosfero (še posebej pri neposredni vrnitvi iz Lune). Kapsula Orion ima premer 5 m, maso 25 t in približno 2,5-krat tolikšno...

96 komentarjev

Google Mars

vir: Google
Google - Google je obogatil svojo že zelo široko paleto storitev z Google Mars. Rdeči planet lahko raziskujemo z višinsko karto, karto na osnovi vidne svetlobe (črno-belo) in infra rdeče svetlobe. Karta omogoča prikaz položajev in informacij o specifičnih regijah na Marsu, pristajalnih mestih raziskovalnih modulov, kanjonih, ravninah, gorah,...



Še kratek filmček, v katerem lahko uživamo v panoramskem preletu kolosalnega kanjona oz. doline Valles Marineris. Film je ustvarjen na podlagi istih podatkov, kot jih uporablja Google Mars.

Po Google Maps, Google Earth in Google Moon se je torej druščini pridružil še Mars. Samo kot zanimivost... če boste na Google Moon kjerkoli na karti nastavili največjo povečavo, boste priča "revolucionarnemu"...

16 komentarjev

Našli razbitine BEAGLE 2 na Marsu

Reuters - Raziskovalno plovilce Beagle 2 naj bi pristalo na Marsu za božič leta 2003, a so žal izgubili kontakt z njim 19. decembra 2003. K sreči evropska izguba ni spravilo NASE v obup in so že v sklepni fazi priprav za misijo k Plutonu in njegovemu mescu.

Danes po skoraj dveh letih, jim je s pomočjo Mars Global Surveyorja uspelo najti razbitine plovila poimenovanem po Darwinovi ladji, ki naj bi nesrečno zadelo steno kraterja in se zaustavilo v njegovi sredini. Ker je bilo zamišljeno, za "pristanek" na vodoravnih tleh, je bilo to za sondo usodno. Če bi pristala samo meter bolj naprej bi pristanek verjetno preživela. Več fotografij si lahko ogledate na domači strani Beagle 2.

Škoda. Delujoči Beagle 2 bi zagotovo pripomogel v temi 50let laži in norčevanja!!!odgovor je tukaj"v vesolju nismo sami

13 komentarjev

NASA bo še naprej iskala vodo na Marsu

Slashdot - Kot poročajo na Slashdotu, je Nasa odločena, da bo Rdeči planet temeljito preiskala za sledmi vode. Ker očitno na površini niso imeli uspeha, bodo sedaj poskusili v globini.

Tako bo na Marsu teren preiskoval MUM (Mars Underground Mole), ki bo lahko vrtal do globine petih metrov in preko optičnega kabla interferometru pošiljam podatke o vodi, ledu in organskih ostankih. Senzorji, s katerimi bo te podatke zbiral, pa so bili uporabljani že pri pregledovanjih Zemlje z letali brez pilotov. Zanimivo je tudi dejstvo, da bo vozilo samo tehtalo manj kot kilogram in bo veliko samo okoli 50 centimetrov.

Mars je očitno še vedno zanimiv.

19 komentarjev

Mars, bolj gotovo mrtev kot kdajkoli

The Salt Lake Tribune - Medtem ko dve sondi iščeta življenje na Marsu -- no ja, nad kakorkoli živimi Marsovci so vsi že obupali, iščejo predvsem vodo -- so s teleskopom s Havajev v Marsovi atmosferi našli vodikov persoksid, ki učinkovito razkužuje (preprečuje nastanek tudi najbolj osnovnim oblikam življenja) površje Rdečega planeta. Krog je bolj ali manj sklenjen, mali zeleni pa izgnani na rob vesolja.

43 komentarjev

Prava Marsova barva

STA - Najnovejše fotografije, ki jih je posredovala NASA, mogoče dokazujejo, da Rdeči planet ni tako zelo rdeč, kot smo doslej domnevali, ampak je v resnici površje Marsa čokoladne barve. Takšno barvno naj bi človek videl, če bi stal na površju Marsa. Kljub temu morajo znanstveniki izvesti še nekatere barvne izračune (ki bodo trajali precej časa), da bodo odkrili pravo barvo "Rdečega planeta". Klik!

5 komentarjev