»

New York: Intel niti kriv niti nedolžen

Intel - V New Yorku se je končal sodni postopek iz leta 2009, v katerem je newyorško tožilstvu Intelu očitalo zlorabo monopolnega položaja. V obtožnici so procesorskemu gigantu očitali nudenje neprimernih popustov in dampinških cen sestavljavcem računalnikov, ki so se obvezali, da ne bodo uporabljali procesorjev konkurenčnega AMD-ja. Podobno tožbo je Intel izgubil v Evropi leta 2009, ko mu je EU naložila rekordno globo v višini 1,06 milijarde evrov. Ločeno sta se v ameriškem civilnem postopku AMD in Intel izvensodno poravnala, saj je Intel AMD-ju plačal 1,25 milijarde dolarjev. Tudi ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je leta 2010 Intel spoznala za krivega. To pot pa se je postopek v ZDA razpletel precej bolj Intelu v prid.

Intel in državno tožilstvo sta se sporazumela, da slednje od tožbe odstopi....

11 komentarjev

Seagate naprodaj

Gibanje cene delnice Seagata v zadnjih petih letih

Bloomberg - Kot piše finančni dnevnik Bloomberg, je Seagate naprodaj. Zanj se zanimata TPG Capital in KKR & Co., ki bi za podjetje skupaj odšteli okoli 7,5 milijarde dolarjev oziroma 16 dolarjev na delnico, kar pomeni 20-odstotno premijo na trgovalno ceno pred najavo. Prav tako naj bi se za Seagate zanimal Bain Capital LLC. Prejšnji potencialni kupec konzorcij Silver Lake se je umaknil.

Če bo prevzem izpeljan, bo Seagate po letu 2000, ko sta ga kupila TPG in Silver Lake in leta 2002 postavila na borzo, vnovič v zasebni lasti brez kotacije. Seagate je v drugem letošnjem kvartalu zabeležil 379 milijonov dolarjev čistega dobička, lani pa 83 milijonov dolarjev izgube.

KKR je zasebno podjetje na področju financiranja, odkupov in tveganega kapitala,...

8 komentarjev

Zamude in novosti pri AMD-ju

Ars Technica - Iz AMD-ja so sporočili, da bosta njihova štirijedrna procesorja Phenom 9700 2.4 GHz in Phenom 9900 2.6 Ghz izdana šele v drugi četrtini tega leta. Do takrat pa bi moral izdati tudi 2.8 Ghz in 3.0 Ghz verzijo Phenom procesorja, vendar je njihov uspeh vprašljiv. Nameravajo pa izdati Phenom 9100E v prvi četrtini tega leta, ki bo varčnejši in bo imel največjo porabo le nekje okoli 65 W, glede na 95 W porabe Phenoma 9500, frekvenco pa 1.8 Ghz. Zaradi zamud s Phenom procesorji pa nameravajo izdati trijedrne procesorje "Toliman" že v prvi četrtini tega leta.



Kaj lahko AMD še stori?

Več o vsem tem na: arstehnica.com

21 komentarjev

AMD z izgubo

The inquirer - AMD je to četrtino končal z izgubo. Razlog zanjo je slabša prodaja in nizke cene procesorjev, ter slabi rezultati pri prodaji pomnilnika Flash, ki še vedno predstavlja enega izmed glavnih virov zaslužka, saj je AMD še vedno eden izmed največjih (če že ne kar največji) proizvajalec tega pomnilnika. Obeti za prihodnost pa niso nič optimistični, saj AMD pričakuje, da bo v četrti četrtini tega leta prodaja še bolj stagnirala.

0 komentarjev

AMD-jeva prihodnost (na kratko)

X-Bit Labs - V zadnjem času se je na Internetu pojavila cela vrsta vodičev po AMD-jevem načrtu za prihodnost (roadmap). Problem pri teh vodičih je, vsaj zame, da so predolgi in dolgočasni. Zato so fantje (in mogoče kakšna punca) pri x-bit labs pripravili kratek pregled AMD-jevih načrtov.
Namizni procesorji:
  • Athlon 1.4GHz (Thunderbird) in Athlon 1.5 (Palomino) - v tej četrtini leta (Q2)
  • Athlon 1.7 GHz (Palomino) - v drugi polovici tega leta
  • Duron 950MHz - v tej četrtini (Q2)
  • Duron 1GHz (Morgan) - v tretji četrtini leta (Q3)
  • V letu 2002 bo AMD predstavil nov 64bit-ni procesor Hammer s frekvenco od 2GHz in višje
Mobilni procesorji:
  • Mobilni Athlon-i (Palomino) in mobilni duron-i (Morgan) bodo oznanjeni v bližnji prihodnosti. Imeli bodo nižjo napetost Vcore (mogoče 1,4V?) in bodo podpirali PowerNow! tehnologijo
  • Mobilni Athlon (Palomino) s frekvenco 1GHz bo zahteval povprečno 22-24W energije
Čipovje:
  • AMD-760MP (podpora dvema Athlon procesorjema). To čipovje bo uradno podpiralo le Athlon procesorje na Palomino...

5 komentarjev

Finančno stanje AMDja

Sharky Extreme - Pred dnevi smo zvedeli slabo stanje Intela, pri AMDju pa je stanje drugačno. V prvi četrtini tega leta so prodali za 1,18 milijarde dolarjev procesorjev, od tega je bilo 125 milijonov dolarjev čistega dobička. To je sicer manj kot pri Intelu, a je to za AMD še vedno zelo dober dosežek, saj je bila prodaja v tej četrtini leta rekordna. Konec koncev je AMD od Intela še vedno dosti manjše podjetje.

4 komentarji

Finančno stanje Transmete

Sharky Extreme - Jah, konec prve četrtine leta je in vsa podjetja poročajo o bolj ali manj spodbudnih poslovnih rezultatih. Transmeta je sicer majhno podjedje, a jim prodaja raste, tako da so v prvi četrtini tega leta prodali za 18,6 milijonov dolarjev izdelkov, kar je v primerjavi z zadnjo četrtino leta 2000 povečanje prodaje za 50%. Še vedno pa to novo podjetje prinaša izgubo, ki dejansko znaša okoli 20 milijonov dolarjev, a je gledano na število delnic kar tri do štirikrat manjša.

0 komentarjev

Thunderbird 1.4GHz

X-Bit Labs - AMD je objavil, da bo njegov nov, 1.4GHz Thunderbird, izšel še v tej četrtini leta (Q2). Do tega je verjetno prišlo, ker AMD tekmuje z Intel-om, ta pa je drastično spustil cene svojih P4 procesorjev. S tem znižanjem v ceni je Intel začel konkurirati AMD-ju v visokem srednjem razredu. AMD je zato pohitel z izdajo novega procesorja.
Ob tem je AMD še objavil, da bodo vse Athlon procesorje izdelovali izključno v Dresdenu, Nemčija. Če se še spomnite, je Dresdenska tovarna boljša od Austinske, ZDA, ker imajo v Dresdenski boljši postopek izdelave. Uporabljajo namerč bakrene povezovalnike in ne, kot v Austinski tovarni, aluminijaste. O odločitvi, kje bodo proizvajali Duron-e, ni bilo zaslediti ničesar. Nazadnje je AMD še trdil, da bodo Duron-e izdelovali le v Austinu (), ampak sedaj se je očitno že malo omehčal. Na vprašanje o kraju proizvodnje Duron-ov je namreč odgovoril s pomenljivim molkom. ...

5 komentarjev

Intelov izpad dobička znaša 82%

AnandTech - Intel je v težavah. V resnih težavah! V primerjavi z lanskim letom, je Intel pridelal za 82% manj dobička! Letos je Intel do 31. marca zaslužil 485 milijonov dolarjev. Lani pa je do 31. marca zaslužil ogromnih 2700 milijonov dolarjev. Seveda moramo upoštevati dejstvo, da je v Ameriki prišlo do manjše gospodarske krize, ki so jo čutile (skoraj) vse večje firme. Kaj se dogaja z Intelom je jasno. Slabe investicije, močna konkurenca, pomankanje inovativnih idej,... Kaže vse simptome umirajoče zveri. Upajmo samo, da se ne ponovi še en 3Dfx!

15 komentarjev

Nove TYAN matične plošče

X-Bit Labs - TYAN je danes objavil, da bo na trg poslal štiri nove matične plošče za osebne uporabnike in štiri nove matične plošče za strežnike. Predstavil vam bom samo matične plošče za osebne uporabnike. Njim bodo torej namenjene:
  • Thunder i860 (S2603) bo imela dve Socket603 ležišči. Bazirana bo na Intel 860 (Colusa) čipovju, podpirala bo Intel Pentium 4/Foster procesorje, imela bo 8 RIMM rež, 1 AGP 4x, podporo ATA 100 standardu, dvokanalni Ultra160 SCSI in 64bit PCI reže. Prototipi plošče so že v obtoku, masovna proizvodnja pa se bo začela v tej četrtini leta.
  • Thunder K7 (S2462) bo imela dve SocketA ležišči. Bazirana bo na AMD-760MP čipovju, delovala bo na PC2100/PC1600 DDR SDRAM-u, imela bo AGP Pro režo, podporo ATA 100 standardu, dvokanalni Ultra160 SCSI in 64bit/33MHz PCI reže. Za razliko od Thunder i860 (zgoraj) bo imela še dva vgrajena LAN kontroleja. TYAN je to ploščo že razkazal na različnih razstavah letos (CEBIT), masovna proizvodnja pa naj bi se začela v tej četrtini leta.
  • Thunder K7X...

2 komentarja

Logitech je kupil Labtec

The Register - Logitech - švicarski proizvajalec malih računalniških glodalcev (miši) je za 125 milijonov dolarjev kupil podjteje Labtec, svojega ameriškega tekmeca, ki se ukvarja s porizvodnjo računalniških zvočnikov in ostalih pripomočkov ter letno proda za okoli 100 milijonov dolarjev izdelkov. Ta združitev zna imeti zanimive posledice, predvsem pri cenah računalniških zvočnikov. Klik!

0 komentarjev