»

Okrogla miza: ACTA in SOPA: Trgovinski sporazumi, ki grozijo svobodi spleta?

Slo-Tech - Včeraj zvečer je v Kiberpipi potekala okrogla miza na temo ACTE. Udeležili so se je Andrej Piano, sekretar na ministrstvo za gospodarstvo, Jure Logar, državni nadzornik v Uradu informacijskega pooblaščenca, Tadej Hren, SI-CERT, dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M., ustanoviteljica in vodja Inštituta za intelektualno lastnino, Matija Šuklje, član društva FSFE. Iz občinstva pa posebej poudarjamo tudi prispevke informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar ter direktorja Datalaba Andreja Mertlja.

Debata je postala živahnejša, ko je Informacijska pooblaščenka iz občinstva vprašala državnega sekretarja Andreja Piana, ali so na ministrstvu pripravili analizo, katere zakone bi bilo potrebno spremeniti, da bi ACTA lahko zaživela v slovenskem...

28 komentarjev

Slovenija 1984

Slo-Tech - Ministrstvo za promet je v vladno proceduro pred kratkim poslalo predlog zakona o cestnini. Ta bi v primeru sprejetja v državnem zboru prinesel številne, tudi Orwellovsko obarvane novosti. Poglejmo po vrsti:

Tretji člen predloga določa obvezno plačevanje cestnine na državnih cestah, ki so sestavni del vseevropskega cestnega omrežja, poleg tega pa še na cestah "ki so posebej projektirane in zgrajene za promet motornih vozil; ne služijo posameznim zemljiščem in objektom na njih, ki mejijo nanje; imajo, razen na posebnih mestih in začasno, dva označena prometna pasova ter odstavni pas ali odstavne niše na vsakem od fizično ločenih smernih vozišč; se z drugo cesto ali drugim infrastrukturnim objektom ne križajo v istem nivoju."

Zanimivejši je četrti člen, ki bi vladi omogočil, da določi "kot cestninsko cesto tudi državno cesto, ki ne izpolnjuje pogojev iz prejšnjega člena, če gre za cesto, ki je projektirana za daljinski promet in gre za vzporedno cesto, na katero je lahko...

189 komentarjev

Elektronsko hranjenje dokumentov

Slo-Tech - Marca letos je bil objavljen Zakon o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva, ki v svojem 31. členu med drugim pravi:
Na podlagi zakona se vsaka enota varno hranjenega gradiva v digitalni obliki šteje za enako posamezni enoti izvirnega gradiva, če sta bila zajem in varna hramba opravljena v skladu s pri državnem arhivu potrjenimi notranjimi pravili ter če drug zakon izrecno ne določa drugače.
Iz Arhiva pa so pol leta kasneje pričeli kapljati prvi osnutki tehničnih zahtev za pridobitev akreditacije po zgoraj omenjenem členu.

Kresovanje zaenkrat odpade.

8 komentarjev

Osnutek novele zakona o policiji - omejevanje zasebnosti in širjenje policijskih pooblastil?

Slo-Tech - Pred kratkim smo že poročali o predlaganih spremembah zakona o SOVI, tokrat je na vrsti še policija. MNZ namreč pripravlja novelo zakona o policiji, ki se trenutno še nahaja v medresorskem usklajevanju, osnutek zakona pa je, zaradi posegov v zasebnost, že deležen številnih kritik, med drugim tudi o tem, da se Slovenija spreminja v policijsko državo. Kritiki s(m)o mnenja, da so predlagane zakonske spremembe poskus države, da bi pod krinko "terorizma" in nekaterih kaznivih dejanj, ki so v zadnjem času odmevala v javnosti, široko povečala svoja pooblastila glede posega v informacijsko zasebnost.

V odgovor na kritike je ministrstvo za notranje zadeve v petek sporočilo, da je zakon nujen zaradi zahtev EU. Policija naj bi nova pooblastila nujno potrebovala zaradi vstopa Slovenije v Schengensko območje. Kar pa je bolj kot ne le izgovor, saj Schengenska konvencija v resnici ne zahteva tako nesorazmernih in vseobsežnih posegov v zasebnost, kot jih predvideva predlog omenjene novele zakona.
...

153 komentarjev

Je OpenOffice.org za slovensko državno upravo predrag?

Večer - Spletni Večer je 2. februarja objavil članek v katerem navaja, da je slovenska država z Microsoftom obnovila pogodbo Enterprise Agreement. Država se je torej odločila za MS Office, in sicer na podlagi študije, ki pa je novinarjem Večera niso hoteli posredovati (ogledali naj bi si jo lahko le na sedežu ministrstva, ker da sodi med avtorska dela). Novinarji Večera so se pritožili pooblaščenki za dostop do informacij javnega značaja in poročilo končno le prejeli.

Za kaj točno gre?

V dokumentu "Primerjava ekonomske upravičenosti nabav pisarniške zbirke za potrebe državnih organov RS" je v prvem poglavju zapisano da "po do sedaj preverjenih lastnostih pisarniška zbirka OpenOffice.org porabi več pomnilnika na delovni postaji in se tudi opazno počasneje nalaga, kar predstavlja manjšo pomankljivost", ter da "še vedno pa obstaja nerazrešen največji problem, to pa je prenosljivost dokumentov med obema pisarniškima zbirkama". V nadaljevanju je pojasnjeno, da OpenOffice.org ponuja delno...

421 komentarjev

Netko 2005

3delavnica - Gospodarska zbornica Slovenije in Ministrstvo za javno upravo tudi letos podeljujeta nagrade Netko 2005, ki so namenjene najboljšim slovenskim poslovnim in upravnim spletnim stranem. Namen projekta je populariziranje kakovostnih internetnih predstavitev in poslovanja, ki bo dolgoročno gotovo nadomestilo precej dražjo in manj praktično papirnato verzijo. Letošnji zmagovalci (seznam finalistov najdete tukaj) bodo nagrade prejeli dvajsetega oktobra, v Domu gospodarstva jim jih bodo podelili minister za javno upravo, predsednik GZS ter predsednik strokovne žirije, ki je izbrala najboljše. Več na uradni strani.

23 komentarjev

Anti-Aliasing

X-Bit Labs - Na x-bit labs so spisali res zelo podroben in natančen članek o anti-aliasingu, ki vsebuje primerjavo med različnimi načini senčenja robov ter različnimi grafičnimi karticami in njihovimi načini zglajevanja nazobčanih robov tekstur. Članek je že skoraj strokovno gradivo, tako da ga priporočam vsem, ki želite biti dobro osveščeni in podučeni v tej temi.

0 komentarjev