»

Intel z novim označevanjem procesorjev

X-Bit Labs - Intel je potihoma uvedel nov način označevanja procesorjev, ki naj bi neukim uporabnikom povedal več kot na primer I7-940. Zato so se odločili uporabiti način, ki ga poznamo že iz hotelov in apartmajev - z zvezdicami. Vsak procesor ima med eno in petimi zvezdicami, odvisno od funkcij, števila jeder, hitrosti, količine predpomnilnika in drugih karakteristik. Točno razvrstitev si lahko ogledate na njihovih straneh. Nekoliko bolje podkovanim kupcev kaj prida ne bo pomagala, saj s štirimi zvezdicami najdemo dvojedrne Intel Core 2 Duo E8000, medtem ko imajo štirijedrni Intel Core 2 Quad Q8000 zgolj tri. Prav tako so med najbolje označenimi (pet zvezdic) ultra varčni procesorji za prenosnike, kot je Intel Core 2 Duo SU9000, ki s svojo hitrostjo ne blestijo ravno. Kaj točno hoče Intel s tem doseči in poenostaviti, ni najbolj jasno.

29 komentarjev

Dell za 4.600 evrov nudi računalnik za (interaktivno) zabavo - XPS 720 H2C

ComputerBase - Dell je kljub nakupu proizvajalca (bolje sestavljalca) računalnikov, namenjenih za igranje, Alienware, ohranil svojo blagovno znamko XPS, pod katero ponuja takšne računalnike. Tako je pred dnevi ponudil model XPS 720 H2C, katerega centralno srce (v resnici štiri) bije pri 3,73 GHZ (pri Dell-u ne mislijo, da se navijanje začne doma). Visoko frekvenco so dosegli s termoelektričnim hlajenjem procesorja.



Nemalokrat se zgodi, da proizvajalci, kljub zasoljeni ceni takšnih sistemov, te nepravilno zmogljivostno uravnotežijo (npr. premalo diskovnega prostora, zvok prepustijo kodeku, ki stane po...

36 komentarjev

Dell prodal največ PC-jev v letu 2006

DigiTimes - Po navedbah DigiTimesa je največ osebnih računalnikov v lanskem letu prodalo podjetje Dell, kljub impresivnemu podatku pa zanje vse ni tako zelo bleščeče, HP jim namreč pošteno diha za vrat. V zadnji četrtini 2006 jih je celo prehitel, takrat so prodali 11,6 milijona PC-jev (dell le9,6) in s tem glede na prejšnje tri mesece prodajo povečali za kar 21.1 odstotka. Nižja mesta so si nato razdelili Lenovo, Acer in ostali, več podrobnosti, zabavnih številk in statistike najdete v izvorni novici.

15 komentarjev

Dell se odziva na predloge kupcev

Ars Technica - Ko je Dell prejšnji teden predstavil stran, imenovano IdeaStorm, je večina ciničnih dolgoletnih uporabnikov PCjev najbrž posmehljivo gledala na celoten projekt, vsekakor pa ni nihče pričakoval, da se bo Dell odzval tako hitro (za tiste, ki jim projekt ni znan - gre za zbiranje idej in predlogov uporabnikov, ki bi se nato potencialno uporabili pri novih Dellovih izdelkih).

Navalu 85.000-članske spletne množice, ki si je zaželela prednameščen Linux, in 55.000 ljudem, katerim bi ustrezal OpenOffice, so delno ustregli že po enem tednu. Ker gre pri tovrstnih prošnjah predvsem za finančne razloge (omenjeno programsko opremo znajo ponavadi uporabniki namestiti tudi sami, nočejo pa plačati še nekaj dolarskih stotakov za Microsoftov ali konkurenčen komercialen softver), so Dellovci najavili, da bodo razširili ponudbo serije n na prenosnike Latitude (omenjena serija so v bistvu izdelki brez prednameščenih programov).

O vzpodbudni potezi, ki jo Dell, če jim lahko verjamemo, namerava v...

25 komentarjev

Dell XPS 410

AnandTech - Procesorji Core 2 Duo so trenutni namizni hit, Intel je s paleto svojih novih izdelkov namreč popolnoma zasenčil AMD in se počasi vrača na stara pota. To so začutili proizvajalci sestavljenih računalniških sistemov, ki sedaj na veliko ponujajo izdelke, opremljene z novimi Intel-ovimi čipi. Tudi Dell jih je ponosno namestil v svoje računalnike višjega cenovnega razreda, imenovane XPS. Novinarji na AnandTech-u so v roke dobili enega od cenejših predstavnikov omenjene...

5 komentarjev

Dell UltraSharp 2407WFP

vir: BIOS
BIOS - Dellovi LCD monitorji so eni bolj cenjenih na trgu, najbrž vam dovolj pove podatek, da se podobno drobovje skriva tudi v Applovih Cinema Display-ih. Nedavno je bila tako posodobljena linija večjih modelov iz serije UltraSharp, med drugim običajen in širokozaslonski dvajsetpalčnik (2007FP in 2007WFP) ter večji, 24-palčni 2407WFP. Slednjega krasi kar nekaj zavidljivih specifikacij, njegova naravna resolucija je 1920x1200, bohoti se s kontrastom 1000:1, pa tudi odzivni čas (6 ms GTG) ne zaostaja. Pri spletnem časopisu BIOS so monstruma dobili v roke, tako da kar preberite opis, če imate pod žimnico 700 funtov.

11 komentarjev

Dell: 20 milijonov AMD procesorjev

DigiTimes - Po poročanju Digitimes-a naj bi Dell med četrtim četrtletjem letošnjega in enakim obdobjem prihodnjega leta, v svoje prenosnike, namizne računalnike in strežnike, vgradil kar dvajset milijonov procesorjev proizvajalca AMD. S tem bi delež AMD-jevih procesorjev v računalnikih znamke Dell dosegel kar eno tretjino, poleg tega bi se povečal tudi njegov delež na svetovnem trgu računalniških procesorjev. Ob vsem tem pa se pojavlja vprašanje, ali bo AMD uspel izdelati dovolj procesorjev, da bo pokril povečano povpraševanje.

Več o tem na Digitimes-u.

16 komentarjev

Dell in Sony vedela za nevarne baterije

Hartware.net - Zgodba o Dellovih prenosnikih, ki so se spontano vneli, za katero smo verjeli, da je končni epilog dobila z odločitvijo, da Dell zamenja 4,1 milijona baterij, se očitno še ni dokončno razpletla.

Hartware, TMCnet in Neowin namreč poročajo, da sta Dell in Sony za napake vedela že lanskega oktobra, kar je potrdil tudi Rick Clancy, Sonyjev tiskovni predstavnik. Kljub indicem, da bi se baterije utegnile zaradi neprimernega oblikovanja kratko skleniti in vneti, sta se podjetji sporazumeli, da Sony s februarjem 2006 začne izdelovati popravljene baterije, starih pa do trdnejših dokazov, ki bi ju prisilili v zamenjavo, niso odpoklicali. To so storili šele pred kratkim, ko je kar nekaj Dellovih prenosnikov zaradi odpovedi baterij zagorelo.

9 komentarjev

Dell zamenjuje 4,1 milijona baterij

CNN.com - Na naših spletnih straneh smo že poročali o spontanih in nepojasnjenih samovžigih Dellovih prenosnikov, zato Dellova novica o odpoklicu približno 4,1 milijona prenosniških baterij zaradi šestih incidentov ne preseneča, poroča CNN. Kritične baterije prihajajo iz Sonyjevih tovarn, ki z baterijami opremlja tudi Applove in Hewlett-Packardove prenosnike, ki pa naj bi bili varni. Kljub temu Dell ne namerava prekiniti sodelovanja, saj so prepričani, da je Sony sprejel ustrezne ukrepe, da se slaba serija ne bo ponovila, je dejal Dellov predsednik. Ogroženi prenosniki so iz naslednjih skupin:
  • Latitude: D410, D500, D505, D510, D520, D600, D610, D620, D800, D810;
  • Inspiron: 500M, 510M, 600M, 700M, 710M, 6000, 6400, 8500, 8600, 9100, 9200, 9300, 9400, E1505, E1705;
  • Precision: M20, M60, M70, M90 in
  • XPS: XPS, XPS Gen2, XPS M170, XPS M1710.
Njihovi lastniki lahko na uradni spletni strani preverijo s pomočjo serijskih številk preverijo, ali so upravičeni do zamenjave.

Na novico nas je opozoril ...

25 komentarjev

Prozorna ohišja

AnandTech - Nekateri dajo na svoja ohišja veliko in gredo tako daleč, da jih modificirajo. Na AnandTech-u pa so pripravili manjši test prozornih, že tovarniško izdelanih ohišij. Ogledali so si koliko se grejejo posamezne komponente (procesor, disk grafična). Celo izmerili so koliko prepuščajo zvoka (glasnost) in še marsikaj. Nekatera ohišja so imela priložene tudi napajalnike, nekatera ohišja pa so tudi precej dobro izpadla. Test je temeljit, npr. pogledali so tudi to, če ima ohišje snemljvo stranico za matično ploščo. Rezultat? Preberite si tale članek.

3 komentarji