»

Universalove čeri v varnem pristanu

After the Smoke, tekom ustvarjalnega procesa.

vir: vice.com
Hollywood Reporter - Universal Music Group (UMG), največja svetovna glasbena založba, ki je v lasti francoskega medijskega konglomerata Vivendi, se je zapletla v še eno zlorabo sistema za odstranjevanje piratskih posnetkov na portalu YouTube.

Kako? Floridski raperski duet After the smoke, še brez založbe, je lani avgusta na portal naložil svojo lastno pesem One in a million, ki sicer ni bila deležna kakšnega posebnega zanimanja, vsaj dokler ni sredi tega meseca nenadoma izginila zaradi "kršitve avtorskih pravic založbe Universal". Avtorja sta vložila pritožbo (DMCA counter notice), a ju je YouTube zavrnil in napotil na sodišče.

Kaj se je v resnici zgodilo? Fanta sta prvotno spisala zgolj melodijo (beat) dotične pesmi in jo skušala...

14 komentarjev

Kriminalna združba skozi poslovalnice založbe Interscope tihotapila kokain

Slo-Tech - Navezave med drogeraško mafijo in glasbenimi založbami so bile vsaj nekdaj zelo popularne, skoraj javna skrivnost. Kar nekaj filmov prikazuje vzpone (v popularnosti) in padce (v zasvojenost) glasbenikov in tako je vez med drogo in umetniki postala skoraj del popularne kulture.

K razbitju tega mita ne pomaga, da je FBI nedavno odkril kriminalno združbo, ki je skozi poslovalnice založbe Interscope tihotapila kokain in kokainski denar. Kokain oz. denar je bil pospravljen v kovčkih z glasbeno opremo, ki se je kot legitimen tovorni promet prevažal z avioni z zahodne obale ZDA na vzhodno oz. nazaj. Celotno operacijo naj bi po dognanjih FBI vodil lastnik agencije za iskanje glasbenih talentov, pod katero so kovčki potovali.

Založba Interscope je del ene izmed največjih svetovnih glasbenih založb, Universal Music Group. Iz zapisnika FBI sicer ni razvidno, da bi bil direktno vpleten tudi kdo iz te založbe, kakor bodo morda želeli pokazati nekateri zagovorniki normalnih ureditev avtorskih...

3 komentarji

Šved obsojen zaradi objave povezave do plačljivega prenosa tekme

TorrentFreak - Švedsko okrožno sodišče v Hudiksvallu je obsodilo 32-letnega Šveda, ker je kršil avtorske pravice z objavo povezave do avtorsko zaščitene vsebine na svojem forumu. Zlodej se skriva v podrobnostih, ki so dosti bolj bizarne. Zaščitna vsebina je namreč prenos hokejske tekme, ki ga je prek spleta proti plačilu ponujal Canal Plus.

To ni nič neobičajnega, a njihove strani so bile leta 2007 napisane tako zanikrno, da so uporabljali isti spletni naslov za spremljanje vseh tekem. Plačniki so dobili povezavo do naslova, ki je bil enak za vse gledalce in za vse tekme, zato so si jih seveda izmenjevali med seboj. Obtoženi je takrat upravljal forum s hokejsko tematiko, zato je dvakrat oktobra in novembra 2007 na njem objavil povezavo do neposrednega prenosa. Canal Plus ga je zaradi tega tožil in tožbo dobil, nesrečni Šved pa mora plačati 3500 kron (370 evrov) kazni in 11.780 kron (1250 evrov) odškodnine.

29 komentarjev

MySpace prodaja uporabniške podatke

ReadWriteWeb - Popularna stran za druženje MySpace je napovedala, da bo začela prodajati uporabniške podatke podjetju InfoChimps, ki je znan posrednik pri nakupu osebnih podatkov. Med podatki, ki bodo naprodaj vsakomur, so seznami pesmi, podatki o razpoloženju, fotografije, blog, imena in poštne številke, medtem ko seznamov prijateljev za zdaj niso vključili. Danes sta žezlo najpriljubljenejših tovrstnih storitev sicer prevzela Facebook in Twitter, a MySpace še ni za odmet, saj vsak mesec zbere milijardo novih statusov uporabnikov, na trgu pa se poskuša uveljaviti kot glasbeno središče socialnih omrežij. Naprodaj je 22 setov podatkov, ki stanejo od 10 dolarjev (surovi neobdelani podatki) do 300 dolarjev (lepo strukturirani izvlečki).

Je napočil čas za izbris...

15 komentarjev

Warner Music in YouTube prekinila sodelovanje

Google - YouTube in glasbeni založnik Warner Music Group sta objavila, da bosta prekinila sodelovanje, saj se nista mogla zediniti o pogoji podaljšanja pogodbe, ki se je iztekla. Obe strani galantno trdita (Google, Warner), da sta za prekinitev sodelovanja krivi prav sami, a govorice pravijo, da je v zadnjem trenutku dogovor potopil Warner, ko je želel izsiliti višje zneske za svoje vsebine.

Google ima namreč z vsemi največjimi ameriškimi založniškimi hišami sklenjene pogodbe, ki jim dovoljujejo prikazovanje njihovih izdelkov (glasbe in videospotov) na YouTubu. Gre za eno izmed najbolj popularnih in potratnih vsebin na YouTube, saj mora Google za vsak ogled založnikom plačati nadomestilo v višini približno pol centa. Universal Music Group tako na primer letos od Googla pričakuje 80 milijonov dolarjev. Pogodbe s Sonyjem, UMG in EMI so še veljavne, vendar bodo tudi te prej ali slej potekle in upamo lahko, da bodo takrat založniki in Google našli skupni jezik. Medtem pa Warnerjeve posnetke že...

8 komentarjev

MGM gre na YouTube

Leo the Lion

vir: Wikipedia
Ars Technica - Slavni hollywoodski filmski studio Metro-Goldwyn-Mayer bo vsak čas začel objavljati svoje filme na YouTubu. Gledalci si jih bodo lahko ogledali v celoti in popolnoma brezplačno, zato bodo opremljeni z oglasi. Za začetek bodo na voljo epizode serije American Gladiators in filma Bulletproof Monk ter Magnificent Seven, kmalu pa naj bi sledili še drugi iz obsežnega arhiva MGM.

Zaenkrat še neuradna novica je pomembna predvsem zato, ker je YouTube doslej imel razmeroma slabe odnose s filmskimi studiji, ki nasprotujejo objavi njihovih del na največjem spletnem zbirališču videoposnetkov.

Nekatere uspešnice studia Metro-Goldwyn-Mayer:
  • Hannibal
  • Legally Blonde
  • Die Another Day
  • The Pink Panther
  • Basic Instinct 2
  • Casino Royale
  • Quantum of Solace
  • Original Sin
  • Agent Cody Banks
  • Be...

17 komentarjev

27-letnica ostala brez diplome zaradi fotografije na MySpaceu

Washingtonpost - Stacy Snyder, študentka na Millersville University si je vse življenje želela postati učiteljica. S šolanjem ni imela težav, saj je bila tik pred prejemom diplome, a univerza jo je v zadnjem trenutku zavrnila in ji povedala, da ne bo postala učiteljica. Razlog za to je bila ena od fotografij, ki jih je Stacy objavila v svoji predstavitvi na MySpaceu, po besedah predstavnikov univerze naj bi na njej propagirala mladoletniško pijančevanje. Vse skupaj morda zveni še nekako...

107 komentarjev

Malezijski preprodajalci škropijo ploščke

Neowin - Malezija je ena izmed vodilnih držav glede na število izvoženih nelegalnih optičnih medijev z najrazličnejšo vsebino, kar je eden izmed razlogov, da jim je ameriška MPAA posodila dva zelo posebna psa, izučena za iskanje CD/DVD medijev. V tem mesecu so z njuno pomočjo oblasti uspele zaseči kar milijon nelegalnih kopij (v celotnem lanskem letu 5 milijonov), kar lopovom očitno ni po godu, saj so se začeli upirati. Ploščke škropijo z različnimi kemikalijami, ki naj bi zmedle kosmati par, razpisali pa so tudi tiralico na njuni pasji glavi, piše Neowin.

6 komentarjev

Google dobil svežo preobleko

Primer aktualne preobleke.

Neowin - Poleg tistih strani, ki jih avtorji brskalnikov ter ISP-ji nastavijo za domače, je med najpopularnejšimi vsekakor Google, stran, ki je pravzaprav najbolj znana ravno po svoji preprostosti. Pred približno dvema letoma so obiskovalcem omogočili, da se prijavijo in si Google uredijo po lastnih merah, s čemer so naleteli na precej dober odziv. Zato so se odločili, da potezo nadaljujejo in tako po novem ponujajo preobleke za omenjeni Google Home Page, ki se bojda odzivajo tudi na trenutno obdobje dneva. Novica izvira z Neowin-a.

24 komentarjev

YouTube na zahtevo JASRAC odstranil skoraj 30.000 filmov

Slo-Tech - Od samega zagona spletnega servisa YouTube, ki nudi gostovanje in seveda izmenjavo predvsem uporabniških multimedijskih vsebin, so se pojavljala vprašanja o začetku (tožbenega) napada nanj, saj se je na njem znašla tudi nelegalna vsebina (beri brez dovoljenja upravičenca).

Zloglasni DMCA naj bi servisu po nekaterih razlagah sicer nudil varen pristan tudi za nelegalne vsebine (do zahteve za odstranitev), vendar to velja samo za Združene države.

Tako je JASRAC, japonska različica MPAA in RIAA, od upravljalca zahtevala, da odstrani približno 30.000 filmov, ki so vsebovali nelegalno pridobljene filme, glasbene spote in televizijske oddaje, katerih pravice si lastijo japonske korporacije. Gre za prvo tako množično odstranitev vsebin.

Več o tem na Ars Technica.

11 komentarjev

Microsoft lansiral storitev Soapbox

InternetNews - Med druščino najbolj uspešnih, takoimenovanih Web 2.0 strani, vsekakor sodi tudi YouTube, stran s čudnim imenom, ki omogoča uporabnikom brezplačno objavljanje videoposnetkov. Storitev je marsikomu prinesla pet minut slave, za stvaritelje ima še ogromno marketinškega potenciala, v zadnjem času pa smo se nekajkrat obregnili ob njo tudi na Slo-Tech-u. Microsoft se je, kot že nekajkrat prej, odločil, da je treba izkoristiti tržno nišo, zato je v okviru svoje storitve MSN predstavil Soapbox. Ne bom se trudil z opisovanjem -- gre za klon YouTube-a, katerega uporaba bo integrirana tudi v Windows Live Messenger, kaj več pa preberite na InternetNews.

10 komentarjev

YouTube sklenil pogodbo z Warner Music

Neowin - Medtem ko se z nekaterimi založbami ne razume, YouTube z drugimi sklepa pogodbe. Z Warnerjem so tako prišli do mirovnega sporazuma -- dogovorili so se, da bodo lahko popolnoma legalno objavljali dela vseh avtorjev pod okriljem Warner Music, tako v njihovi originalni obliki, kot v domačih posnetkih, ki jih je na YouTube največ. Založba bo v zameno zato glede na popularnost omenjenih posnetkov dobila možnost brezplačnega oglaševanja na strani, poroča Neowin.

3 komentarji

Bo Universal Music tožil MySpace in YouTube?

Slo-Tech - Odnosi med v naslovu omenjenima stranema in večjimi založbami so bili do sedaj dobro urejeni, YouTube je recimo skrbel za varovanje avtorskih pravic in večinoma odstranjeval zaščitene vsebine, ki so jih uporabniki objavili s pomočjo uporabe njihove storitve, trenutno pa se stvari zapletajo. Založba Universal Music se je odcepila od skupnosti založb, v okviru katere so potekala pogajanja, in ustvarila lastno stališče. Padel je razglas, da strani, kot sta MySpace in YouTube, na veliko kršijo avtorske pravice in posledično dolgujejo založbam nekaj deset milijonov dolarjev. Novica izvira z Neowin, dejanske uradne informacije pa še niso znane -- če bo v kratkem prišlo do tožbe, kar je zelo verjetno, bomo pisali o tem.

4 komentarji

Analiza MySpace gesel

Cyber Knowledge - Spletni negativci še vedno na veliko izkoriščajo naivnost povprečnih uporabnikov in od njih z različnimi tehnikami phishinga poskušajo pridobiti zaupne podatke. Običajno gre za podatke, ki jih je možno direktno izkoristiti v materialno škodo žrtve, kot so številke kreditnih kartic in gesla za vstop v sistem elektronskega bančništva, nekateri lopovi pa bi se radi zgolj pozabavali in zato zbirajo uporabniška podatke za prijavo na MySpace. Avtor bloga Cyber Knowledge je nedavno prejel zloben email, ki je hotel od njega natanko to, zato se je odločil, da stvar podrobneje razišče. Sistemu je podal naključne podatke, tako da se je dokopal do lažne strani, nato pa je z dostopom do (nezaščitenega) root direktorija pridobil datoteko z gesli približno 10.000 naivnežev, ki so nasedli prevari. Na najdenih podatkih je izvedel krajšo raziskavo o različnih atributih gesel in prišel do zanimivih zaključkov.

3 komentarji

eMusic store prihaja v Evropo

Neowin - Spletna prodaja glasbe je korak v pravo smer, če analiziramo prilagajanje velikih založb razmeram na trgu. Trenutno je najuspešnejša Applova izvedba tovrstne prodaje, kar pa še ne pomeni, da konkurence ni. Eno od podjetij, ki se trudi boriti se z Applom, je eMusic, ki je ideološko gledano povsem nasprotno Jabolkarjem. Če slednji prodajajo albume najbolj popularnih glasbenikov, zaščitene z DRM-jem, je eMusic izhodišče za manj znane ustvarjalce in alternativno produkcijo, datoteke pa se distribuirajo v precej bolj liberalnem MP3 formatu po ugodnejših cenah. Levičarska prodajalna glasbe se glede na Neowin širi iz Amerike v Evropo, tako da se lahko to jesen nadejamo svežih melodičnih vetrov.

7 komentarjev