»

si.Mail 1.0.

Slo-Tech - Včeraj je po kar nekaj RC različicah in dobrih 4h letih razvoja izšla 1.0 verzija programa si.Mail. si.Mail je sicer še eden v vrsti odjemalcev elektronske pošte, vendar od ostalih razlikuje po tem, da je delo slovenskega avtorja, ter da na področje odjemalcev prinaša nekjaj svežine z idejami, katere pomagajo tistim, ki se vsakodnevno srečujejo z veliko količino elektronske pošte. Ker se standardnega seta možnosti ne splača naštevati bi tukaj izpostavil le tiste inovativne. Program eden izmed prvih omogoča ogled sporočil v zavihkih, ter avtomatsko klasifikacijo sporočil v "poglede" glede na Dopisnika, Zaznamke, katerih poljubno število lahko sami dodate sporočilu, Datum, Stanje...

62 komentarjev

Izšel Thunderbird 2.0

Mozilla.org - Firefox-ov leteči prijateljček, e-mail odjemalec Thunderbird, je danes izšel v posodobljeni različici pod zaporedno številko 2.0. Nova verzija prinaša nekatere zabavne novosti, med drugim: izboljšano podporo za Windows Vista, instantno iskanje po sporočilih (Find As You Type, znan že iz Firefoxa), možnost uporabe tagov za označevanje sporočil, nov zunanji izgled, podporo za enostavnejše dostopanje do spletnih e-mail storitev (npr. Gmail) in še dosti tega. Dodatne informacije ter dolpoteg.

41 komentarjev

V torek 24. oktobra 2006 izide Firefox 2.0

ComputerWorld - Končno smo ga dočakali! Mozilla Corporation, nam predstavlja končno različico priljubljenega spletnega brskalnika Firefox.
Očitno je, da je datum izdaje novega Mozillinega izdelka prišel na ušesa Micorsoftu. Le-ta je neverjetno hitro po objavi Internet Explorerja RC2, izdal njegovo končno verzijo. Kako bi si lahko drugače razlagali manj kot enotedensko razliko med datumoma izdaje obeh končnih različic?

Firefox 2.0 bo prinesel kar nekaj novosti, ki pa so na prvi pogled očem večinoma skrite. Program bo imel delno spremenjen uporabniški vmesnik. Vsak zavihek, ki 'zasveti', ko se nad njim nahaja kurzor, bo imel svoj gumb za zapiranje. Žal (zaenkrat ?) še nima možnosti predogleda vseh odprtih zavihkov v obliki sličic (thumbnails).

Uporabna novost je, da si bo program zapomnil zadnje odprte zavihke, ko se pojavi potreba po ponovnem zagonu programa (npr. inštalacija dodatkov - add-ons).

Dodan je enostaven upravljalnik z iskalniki, ki so vdelani v Firefox. Po novem pa se pri uporabi...

94 komentarjev

Mozilla Firefox 2 RC2 je tu

Računalniške novice - Še en korak smo bližje k izdaji naslednje generacije precej popularnega brskalnika Mozille Firefoxa. Nova različica se tako hvali s kar nekaj spremembami, čeprav moramo priznati, da smo jih precej videli že kot razširitve stare verzije. Novi brskalnik tako vključuje JavaScript 1.7, novi upravljalnik tem in razširitev, ki so sedaj združene pod eno okno ter posodobljeni pogon za iskalnike, ki po novem podpira tudi predloge. Med zanimive nove zmožnosti spada tudi vgrajeni črkovalnik, ki bo preveril slovnično pravilnost zadev vpisanih v besedilna okenca. Prav tako je dobil tudi podporo SVG tekstu in si sedaj zna zapomniti, katere strani ste imeli odprte v zavihkih. Seznam vseh izboljšav in prenos najdete na uradni strani.

43 komentarjev

Nova Firefox in Thunderbird

Mozilla.org - Čisto na kratko, ker veliko tudi ni moč povedati -- izšla sta novi verziji najpopularnejšega alternativnega brskalnika in njegovega bratca, odgovornega za upravljanje elektronske pošte. Obe različici se skrivata pod številko 1.5.0.7, med novostmi pa ni nobenih dodatnih funkcij, gre zgolj za varnostno posodobitev, ki odpravlja nekatere kritične hrošče. Poskrbite za zdravje svojega mlinčka in snemite posodobljena programa Firefox ter Thunderbird.

22 komentarjev

Google ponuja sinhronizacijo nastavitev Firefoxa

Google - Marsikdo med vami zagotovo obiskuje medmrežje z večih računalnikov (seveda nikakor ne nujno istočasno [:D]), npr. službe, partnerjevega domovanja, domače delovne sobe, WC-ja [:D] ... In zagotovo ste že kdaj pomislili, kako lepo bi bilo, če bi lahko nekatere nastavitve imeli enostavno dosegljive na vseh teh računalnikih. Na to so pomislili tudi pri Googlu in spesnili Google Browser Sync.

Na vseh računalnikih, kjer bi ga želeli uporabiti, boste morali imeti nameščen Firefox različice vsaj 1.5 (zadeva zaenkrat ne deluje niti na Mozilli, kaj šele na IE, Operi, Safariju ali Konquerorju) in račun pri Googlu. Sami si lahko izberete, katere nastavitve bi radi tako sinhronizirali (na voljo so zaznamki, piškotki, zgodovina, shranjena gesla ter vsebina oken in zavihkov), Firefoxova razširitev pa bo izbrane podatke zašifrirane (ključ določite sami) shranila na Googlov strežnik oz. jih ob zagonu naložila z njega.

Tisti, ki vam je malo manj mar za zasebnost in verjamete, da niti pri Googlu...

52 komentarjev

Nova različica dodatka za Firefox TorButton

Slo-Tech - Pred kratkim je izšla nova, kar se tiče funkcionalnosti verjetno končna, različica dodatka za Firefox Torbutton 1.0.2.



TorButton je dodatek za brskalnik Firefox, ki omogoči hiter in preprost vklop ali izklop povezave med Firefoxom in anonimizacijskim programom Tor (opcijsko pa lahko uporabimo še dodatno povezavo preko Privoxya, ki poskrbi za nevtralizacijo zlobne Java Script kode in podobnih "dobrot", ki jih lahko staknemo na spletnih straneh). TorButton je preveden tudi v slovenščino.

Na voljo so tudi kratka navodila za namestitev anonimizacijskega programja na Ubuntu Linux (in ostale Debian sisteme), Tor pa je prilezel že do stabilne različice 0.1.1.20, zato priporočamo nadgradnjo.

In zakaj sploh uporabljati anonimizacijo?...

77 komentarjev

Slovenci imamo radi Firefox

Slo-Tech - Xiti Monitor (v francoščini) poroča, da je tržni delež spletnega brskalnika Firefox spet narasel, tokrat globalno za polovico odstotne točke, pri nas pa kar za tri.

Januarja drugouvrščena Slovenija je v uporabi brskalnika prehitela Finsko, soseda Hrvaška pa sledi na tretjem mestu. Zanimiva je primerjava uporabe med tednom in vikendom, ki kaže na to, da v večini držav ljudje na službenem mestu še vedno uporabljajo druge brskalnike, doma pa Firefox. Kljub še vedno razmeroma hitri globalni rasti tržnega deleža se tržni delež ponekod že zmanjšuje, saj konkurenca ne počiva.

Z naraščanjem tržnega deleža se število varnostnih lukenj začuda ne povečuje sorazmerno: Firefox še vedno velja za enega najvarnejših spletnih brskalnikov.

83 komentarjev

Pijte Vino 3.0!

DesktopLinux.com - Podjetje TransGaming je izdalo WineX 3.0, ki omogoča igranje najpopularnejših iger in programov na najpopularnejšem operacijskem sistemu -- Linuxu [:D]. Nova različica prinaša nov, inovativni uporabniški vmesnik Point2Play, ki novim uporabnikom bistveno olajša soočanje z nastavitvami, bolj izkušenim uporabnikom pa ponuja več nadzora nad sistemom. TransGaming odslej ponuja 250 najpopularnejših iger za Linux, med katerimi so tudi EverQuest, Battlefield 1942, SimCity 4, Medal of Honor: Allied Assault in mnoge drugi. Na zdravje!

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno igranje iger škoduje zdravju.

9 komentarjev