»

Evropska komisija preiskuje Amazonov prevzem Roombinega iRobota

Slo-Tech - Evropska komisija je začela poglobljeno preiskavo načrtovanega Amazonovega prevzema podjetja iRobot, ki proizvaja robotske sesalnike, med katerimi je najbolj znana znamka Roomba. Komisijo skrbi, da bi prevzem Amazonu omogočil omejevanje konkurence na področju robotskih sesalnikov in nadaljnjo krepitev položaja ponudnika spletne prodajalne.

V Amazonovi spletni trgovini (Amazon Stores) oglašujejo in izdelke ponujajo tudi drugi proizvajalci, med njimi tudi prodajalci robotskih sesalnikov. Komisija je v preliminarni preiskavi ugotovila, da je Amazonova spletna trgovina eden najpomembnejših prodajnih kanalov za robotske sesalnike. Amazon ima sposobnost in morda tudi razloge, da bi konkurenčnim proizvajalcem sesalnikov omejeval ali onemogočal prodajo na svoji straneh. To lahko stori na več načinov, denimo z višjo pozicijo iRobotovih izdelkov v iskalnih zadetkih ali reklamah, onemogočanjem oglaševanja konkurence ali dvigovanjem cen. Druga nevarnost je pomočnica Alexa, ki je tudi v...

1 komentar

Amazon kupuje iRobot

Amazon - V Amazonu skušajo svojo ponudbo pametnih domačih naprav razširiti z novim velikim nakupom: za 1,7 milijarde dolarjev prevzemajo vodilnega proizvajalca robotskih sesalnikov, družbo iRobot.

Ob omembi robotskih sesalnikov bržkone vsi najprej pomislimo na roombe, naprave firme iRobot, ki so postale sinonim za tiste okoli poveznjene posode, ki potujejo po stanovanju in nadlegujejo domače živali. V iRobotu so pač glavni igralec na tem trgu, v zadnjih letih pa se skušajo pririniti še na področje robotskih kosilnic, kjer začuda še niso bili prisotni. Letošnjega maja so na rastočo konkurenco med samodejnimi sesalniki odgovorili z razvojem operacijskega sistema iRobot OS, skozi katerega naj bi pamet roomb postopno nadgrajevali s programskimi posodobitvami. Sedaj pa utegne njihov položaj še okrepiti prevzem s strani samega Amazona, ki namerava za proizvajalca sesalnikov odšteti 1,7 milijarde dolarjev. Videti je, da bo iRobot ostal podružnica z lastno znamko in tudi direktor ostaja dosedanji,...

35 komentarjev

Sesalnik ali vohun na kolesih

Slo-Tech - Še en zgovoren primer, zakaj internet stvari ni vedno najpametnejša izbira, je pametni sesalnik Diqee 360, ki ga proizvajajo v kitajskem Dongguanu. Samodejni robotski sesalnik ima 360-stopinjsko kamero, ki jo potrebuje za avtonomno sesanje, povezavo na Wi-Fi za krmiljenje in mikrofon. Ker se naprava povezuje v internet, se lahko vprašamo, ali jo je mogoče predelati v prisluškovalno napravo na kolesih. Odgovor je - da.

Raziskovalci Positive Technologies so že pred časom ugotovili, da ima robotski sesalnik dve resni ranljivosti. Eno izmed njih lahko zlorabimo le, če imamo fizični dostop do sesalnika, drugo pa tudi na daljavo. Sesalnik ima pač privzeto uporabniško ime in geslo (admin/888888), ki omogoča administratorski dostop vsakomur, ki pozna njegov MAC-naslov in ima dostop do...

12 komentarjev

Zanimiv napad na kontroler trdega diska

Analiza kontrolerja preko JTAG vmesnika

vir: Spritesmods
Spritesmods - Jeroen Domburg, znan tudi kot Sprite, je na svoji spletni strani objavil zanimiv članek v katerem opisuje razvoj zlonamerne programske opreme za kontroler trdega diska. Kot je namreč znano, je kontroler trdega diska vmesnik med računalnikom in trdim diskom, oziroma del trdega diska, ki skrbi za fizično branje in zapisovanje podatkov iz oziroma na trdi disk.

Domburg se je podviga lotil z 88i9146 kontolerjem Western Digital 3.5" 2TB trdega diska. Priključil ga je na JTAG vmesnik ter ugotovil, da vsebuje tri ARM procesorje. Dva sta tipa ARM9, eden pa Cortex-M3. Nekaj raziskovanja je tudi pokazalo, da je Cortex-M3 mogoče izključiti, pa trdi disk kljub temu ohrani polno funkcionalnost. Kar pomeni, da ta ARM procesor ne...

120 komentarjev

Navijanje računalnika prek mobitela

engadget - Brezžične tehnologije takšnega ali drugačnega standarda so v današnjem življenju vse bolj pogoste in so vse bolj povezane v naprave, ki jih uporabljamo. Pri Asusu so se odločili nekoliko drugače uporabiti brezžični standard Bluetooth, ki je sploh pogost pri mobilnih telefonih. Prav te bo mogoče povezati z najnovejšo matično ploščo, Maximus III Extreme, ki bo opremljena s podnožjem LGA-1156 ter veznim čipovjem P55, Bluetooth povezljivost pa bo uporabljena v različne namene. Popolnoma logično je pričakovati, da bo s pomočjo mobilnega telefona mogoče upravljati ploščo oz. medijske lastnosti operacijskega sistema, kot je prekinitev predvajanja glasbe ali filmov, preskok na naslednjo skladbo...

10 komentarjev

Zaklenite prenosnik s pomočjo mobilnega telefona

engadget - Phoenix, razvijalec mnogih varnostnih programčkov in en glavnih razvijalcev BIOSev (poleg Awarda), je najavil nov način zaklepanja računalnikov. Vse, kar potrebujete, je mobilni telefon z vklopljeno Bluetooth povezavo (ter seveda Bluetooth vmesnik v računalniku) in nameščen njihov program, Phoenix Freeze. Program s pomočjo Bluetooth povezave nato preverja, če je mobilni telefon (dovolj) blizu, če pa se iz kateregakoli razloga oddalji, računalnik zaklene (pokaže se log-on screen) oz. vklopi bolj zeleni način pripravljenosti (z namenom varčevanja baterije). Ko se uporabnik spet vrne oz. dovolj približa, se računalnik avtomatsko odklene oz. ponovno zažene, brez uporabnikove intervencije. Nastaviti je moč tudi (okvirno) razdaljo, pri kateri se zgodi odklep in zaklep, slednje pa program dobi iz moči signala.
Programček je trenutno na voljo le za Windows Vista in XP, nič pa vam ne prepečuje, da ne bi z enim mobilnikom hkrati zaklepali večih prenosnikov.

OS X ima baje podobno zmogljivost...

34 komentarjev

Bluetooth praznuje 10. obletnico

PC World - Pri organizaciji SIG so včeraj opozorili, da tehnologija Bluetooth (oziroma Modri Zob™ v klenem slovenskem jeziku) praznuje 10. obletnico. Začetki Bluetootha torej segajo v leto 1998, vendar se proizvodi, ki so uporabljali brezžično, na radijskih valovih osnovano povezljivost, niso pojavili vse do leta 2000. Čeprav Bluetooth ne omogoča povezovanja naprav čez velike razdalje (od 1 do 100 m, odvisno od močnostnega razreda), pa si predvsem na področju mobilne telefonije skoraj ne moremo več predstavljati življenja brez njega. Poleg industrije mobilne telefonije, ki je v največji meri posvojila Bluetooth, pa Modri Zob lahko najdemo na praktično vseh elektronskih napravah, ki jih moramo ali si jih vsaj želimo (brezžično) povezovati z drugimi napravami (npr. osebni in prenosni računalniki, printerji, digitalne kamere, igralne konzole). Po podatkih oragnizacije SIG, ki skrbi za razvoj in licenciranje tehnologije Bluetooth, je bilo od njenega komercialnega rojstva leta 2000 prodanih več...

12 komentarjev

So mobilni telefoni prisluškovalne naprave?

Schneier.com - Ta teden je ameriški okrožni sodnik Lewis Kaplan presodil, da je uporaba "klateške prisluškovalne naprave" (ang. roving bug) zakonita, saj zakonodaja dovoljuje prisluškovanje pogovorom, ki se odvijajo v bližini mobilnega telefona osumljenca. Ob tem je tudi prišlo na dan, da FBI s pomočjo mobilnih telefonov lahko prisluškuje osumljencem kazivih dejanj in sicer tako, da na daljavo vključi mikrofon na mobilnem telefonu in prisluškuje pogovorom v bližini telefona.

FBI je namreč omenjeno tehniko prisluškovanja uporabil pri preiskavi dveh domnevnih mafijcev, Johna Ardita in njegovega odvetnika Petra Pelusa. Pri tem je zanimivo, da je sodnik Kaplan v svojem mnenju oz. obrazložitvi odločitve zapisal, da je "vlada zaprosila za uporabo klateške prisluškovalne naprave ... Sodnik Jones je uporabo odobril, ter dovolil uporabo prisluškovanja v štirih restavracijah ter namestitev prisluškovalne naprave v Arditov mobilni telefon. Naprava je delovala kadar je bil telefon vključen ali izključen...

58 komentarjev

Nadzor sesalnika z mobilnim telefonom

Hack A Day - Robotski sesalniki prahu so onkraj luže doživeli večjo popularnost kot pri nas, lotili pa so se jih tudi tehnični navdušenci. Eden izmed njih je tako svojo Roombo predelal za nadzor s pomočjo mobilnega telefona, kot ste najbrž razbrali že iz naslova novice, predvsem zanimiv pa je način, ki ga je za to izbral. Pričakovali bi, da je vgradil zmožnost za vključevanje ali izključevanje s klicem oziroma SMS-om, ko ga ni doma, ampak dečko je šel še korak dlje. Ker je sesalnik podpiral Bluetooth, je napisal preprost javanski programček za svoj mobitel, gospodinjski aparat pa pohekal tako, da ga lahko vozi naokrog kot avtomobilček na daljinsko upravljanje! Vsekakor zadeva vredna branja.

3 komentarji

Ni več mogoče brez mobilnih telefonov (v prihodnosti)?

Akihabaranews - V nekoč sovražni nam Južni Koreji, se je pričel sejem z imenom Smart Home Network Show, kjer njihov telekomunikacijski operater predstavlja, kaj vse v vaši nepremičnini je mogoče nadzirati in upravljati z pomočjo mobilnih telefonov. Predstavljene stvari so dejansko že izvedljive in mobilni telefon lahko sedaj zamenja ključe od stanovanja, avtomobila itd, kreditne kartice, walkman, radio, digitalni fotoaparat, daljinske upravljalnike za domače naprave, odjemalce elektronske pošte itd.

OK, v Kambodži bo vse po starem. Za nas je smiselno vprašanje, kaj se bo zgodilo, če ne bomo (pravočasno) poravnali dolgov mobilnemu operaterju?

17 komentarjev

Google SMS v beta fazi testiranja

SearchEngineWatch - Med vsemi Googlovimi storitvami je po novem dostopen tudi Google SMS, ki je bil do sedaj na voljo le za testiranje v Google Labs. Gre za storitev, ki omogoča iskanje s pomočjo mobilnega telefona ali podobne prenosne naprave (npr. v ZDA izjemno popularni Blackberry). Google nam pri takšnem iskanju rezultate dostavi v obliki SMS sporočil, testiranje pa je zaenkrat na voljo le v Združenih državah Amerike in na Otoku. Če vas zanima kaj več o splavitvi, ki se je zgodila le dan po Yahoojevi predstavitvi podobne storitve, preberite izvorno novico.

Pa pazite, da svoji ljubljeni ne boste pošiljali preveč intimnih sporočil, v nasprotnem primeru vam zna AdSense poslati kakšno Durexovo reklamo.

17 komentarjev

Kraja mobilne identitete

Crypto-Gram - Crypto-Gram piše o novem načinu ponarejanja identitete s pomočjo mobilnih telefonov.

Schneier namreč poroča, da je nekdo iz Finske ugotovil, da imajo mobilni telefoni znamke Nokia pomembno pomanjkljivost. Ko namreč telefon sprejme klic, v imeniku preveri ali ima vpisano klicočo številko in če jo ima, na zaslonu izpiše ime klicatelja. Vendar pa 'Caller ID' funkcija deluje nepopolno. Mobilni telefon namreč v imeniku ne preveri celotne številke, pač pa samo telefonsko številko in zadnjo cifro omrežne številke.

Konkretno to pomeni, da se bonekomu, ki ima v imeniku pod številko 031 123456 vpisano ime A, in ga pokliče nekdo iz številke 041 123456, na zaslonu telefona izpisalo ime A. Zadeva deluje tako za telefonske klice, kot za pošiljanje SMS sporočil.

Napad pa smo preiskusili tudi sami in dejansko deluje tudi v Sloveniji in to ne samo z mobilnimi telefoni znamke Nokia. Pri preiskusu sta bila uporabljena telefona znamke Siemens in Nokia, zelo verjetno pa so ranljivi tudi drugi...

60 komentarjev

Še ena v vrsti pohekanih

Slo-Tech - Ja, izgleda da http://www.ljubljana.si ni edina odmevna stran, ki je bila pohekana. Danes nekje pozno popoldne so nadobudneži pohekali PC Gamerjev forum. Hvala bogu so bili tako uvidevni, da forum ni zgubil svoje funkcionalnosti. Le malo so se poigrali z barvno shemo, dodali nov oddelek ter sporočilce na vrh zaslona. Stran si oglejte na tem naslovu, hekerji pa že dobivajo pohvale ter graje v eni od tem. Thnx, Sašo!

15 komentarjev