»

Vstavljanje predmetov v fotografije

Dodajanje kipca oz. biljardnih kroglic v obstoječo fotografijo.

vir: kevinkarsch.com
The Atlantic - Kevin Karsch, doktorski študent na Univerzi v Illinoisu je predstavil zanimivo tehniko in program za vstavljanje objektov oz. animacij v obstoječe fotografije, z upoštevanjem perspektive, prekrivanja objektov in osvetlitve.

Fotografija služi kot izhodišče, nakar uporabnik v njej označi meje prostora (npr. sobe na drugi sliki) ter potencialne ovire (fotelja). Vire osvetlitve se najprej samodejno oceni, nato pa jih uporabnik še dodatno označi (okna, svetila), kar lepo deluje tudi pri kompleksnih virih svetlobe, kot so serija stropnih oken (tretja slika), zunanja sončna svetloba in sence, oz. odblesk z ogledala. Vstavljeni objekt se tako na novo osvetli in tudi sam meče sence na fotografijo. Najlepše pri tem je, da naj bi bilo orodje dovolj preprosto, da ga po kratki predstavitvi lahko uporabljajo tudi začetniki, rezultati pa že...

20 komentarjev

Microsoft najavil tri izdaje Halo 3

Daily Tech - Prihajajoči, tretji del Halo 3, bo po Microsoftovih navedbah na voljo v kar treh različicah. Običajni smrtniki bodo izbrali standardno izdajo ($60), tisti z debelejšimi denarnicami bodo lahko kupili enega od primerkov iz omejene serije ($70) in prejeli v lični metalni šatulji še dodaten disk ter knjigo s slikami in razširjeno zgodbo iz igre, za največje oboževalce pa bo na voljo t.i. legendarna različica ($130) s še več dodatne vsebine, vse skupaj zapakirano v čelado, ki jo nosijo junaki igre. Poroča DailyTech.

19 komentarjev

Obeta se prosto dostopna spletna različica Photoshopa

CNet - Bruce Chizen, izvršni direktor vsem dobro poznanega podjetja Adobe, je v pogovoru z novinarji na CNET News naznanil, da bodo v roku šestih mesecev uporabnikom ponudili prosto dostopno spletno verzijo Photoshopa. Napovedani spletni Photoshop bo seveda v primerjavi z namizno različico vseboval povsem osnovni nabor funkcij, vendar bi naj še vedno precej presegal funkcionalnost podobnih zastonjskih storitev, kot je npr. Google Picasa (pri čemer gospod Chizen ni omenil odprtokodnega programa Gimp). Spletni Photoshop ne bo prvi webware podjetja Adobe, saj že nekaj časa na photobucket.com nudijo uporabo programa za urejanje videa, imenovanega Remix (v bistvu gre za okleščeno različico programa Premiere Elements).

Po besedah Chizena je vlaganje v prosto dostopno spletno programje neposredni odgovor na grožnjo Googla, ki v zadnjem času več kot očitno skrbi za širjenje svoje ponudbe spletnih storitev (npr. Google Docs & Spreadsheets, Google page creator ipd.; glej Google Labs)....

28 komentarjev

Microsoft Live Labs: Photosynth

ActiveWin - Microsoft Live Labs ekipa je izdala technology preview različico tehnologije Photosynth, ki analizira zbirko fotografij določenega kraja ali predmeta, poišče podobnosti in relacije med njimi in jih prikaže v navideznem trodimenzionalnem prostoru, po katerem se lahko premikate in fotografije pregledujete. Gledalec tako dobi precej boljšo prostorsko predstavo o prostoru, kjer so fotografije bile posnete.

Photosynth je trenutno možno preizkusiti (IE) na štirih vnaprej pripravljenih zbirkah (trga San Marco in San Pietro, kanadsko gorovje in fotografski atelje).

Vsekakor impresivna tehnologija, ki kljub temu,...

27 komentarjev

Nove miške in tipkovnice iz Microsofta

Microsoft - V Redmondu so pred kratkim predstavili tri nove krmilne naprave iz serije 8000 - dve miški in en namizni komplet. Glodalca so poimenovali Wireless Laser Mouse 8000 in Wireless Notebook Presenter Mouse 8000, od tega je prvi precej običajen brezžičnik s standardnimi funkcijami (scrollanje v vse smeri, možnost polnjenja, dodatni gumbi in laser namesto LED diode), drugi pa je bolj inovativen. Brezžični Presenter je poleg običajne miške namreč še laserski kazalec, multimedijski daljinski upravljalec in pa naprava za upravljanje prezentacij (preklapljanje med slajdi).

Inovacij je bil deležen tudi tretji izdelek, Wireless Entertainment Desktop 8000, sestavljen iz zgoraj omenjene brezžične laserske miške in tipkovnice, ki je doživela precej izboljšav. Odlikuje jo prenovljen dizajn,...

12 komentarjev

Tehnološke novosti v Philadelphiji

Slo-Tech - Na letališču v naslovu omenjenega ameriškega mesta je že nekaj časa možno uporabljati brezžično omrežje, ki je bilo do sedaj plačljivo. Pri analizi letnih stroškov pa so upravitelji ugotovili, da bi se jim pravzaprav dosti bolj izplačalo storitev ponujati brezplačno, kar so tudi storili. Zaenkrat je brezplačni signal na voljo samo na območjih, kjer se prodaja hrana, če pa bo plačilo ukinjeno tudi povsod drugje, na Wi-Fi Net News ne omenjajo.

Človek, ki s svojim laptopom sedi na letališču in uporablja Wi-Fi, je, če smo malce stereotipni, gotovo bogat, a tehnološki napredek prodira tudi na druga področja. Microsoft je pred časom podal komentar, da so ameriške osnovne šole zastarele, kar bi lahko državni izobraževalni sistem postavilo za nekatere druge, zato mu je bila ponujena priložnost, da sam predstavi svoj koncept moderne šolske ustanove. V delu zahodne Philadelphije, kjer živi predvsem delavski razred, so redmondovci tako po treh letih otvorili Šolo prihodnosti. Po...

8 komentarjev

Bo Vista zamujala v EU?

Slo-Tech - Pred približno dvema mesecema smo poročali o astronomskih kaznih, ki jih je Evropska komisija naložila Microsoftu zaradi kršitev protimonopolističnih določil, kar pa takrat ni bilo preveč pomembno - navsezadnje so večstomilijonske številke za redmondskega giganta zgolj delček odstotka prihodkov. A zgodba bi se znala odviti s precej bolj drastičnimi posledicami. Microsoft je začel namigovati, da bo zaradi omenjenih zakonskih določil in spora z Evropsko komisijo Windows Vista na stari celini morda izšel kasneje kot drugje. Takšna poteza bi lahko imela zelo drastične posledice, saj so Okna daleč najbolj razširjen operacijski sistem za osebne računalnike, tako da predstavlja Microsoftova izjava med drugim tudi gospodarsko grožnjo. Evropska komisija zaenkrat ostaja odločna in meni, da mora biti Microsoft tisti, ki bo popustil in prilagodil software, o razpletu pa vas bomo še obveščali. Izvirno novico je danes objavil Reuters.

Link je prispeval nas stalni obveščevalec - Stepni Volk.

65 komentarjev

Microsoft Photosynth

Daily Tech - V MS Live Labs se med drugim potijo tudi pri razvoju novega urejevalnika in pregledovalnika bitnih slik, Photosynth. Po njihovih besedah bodo funkcije programa tako napredne in revolucionarne, da bodo postavile naše digitalne albume na povsem novo raven.



Nov urejevalnik foto albumov bi naj predstavljal ogromen korak naprej od klasičnih "slideshow" programov, saj se razvijalci trudijo pod pokrov spraviti celo konjenico zelo naprednih algoritmov računalniškega vida. Photosynth bi naj omogočal naslednje funkcije:
  • sestavljanje več slik v 3D prikaz poslikane okolice;
  • možnost sprehajanja po virtualnem prikazu in ogledovanja slik iz poljubnega kota;
  • nezatikajoče povečevanje...

23 komentarjev

Google SMS v beta fazi testiranja

SearchEngineWatch - Med vsemi Googlovimi storitvami je po novem dostopen tudi Google SMS, ki je bil do sedaj na voljo le za testiranje v Google Labs. Gre za storitev, ki omogoča iskanje s pomočjo mobilnega telefona ali podobne prenosne naprave (npr. v ZDA izjemno popularni Blackberry). Google nam pri takšnem iskanju rezultate dostavi v obliki SMS sporočil, testiranje pa je zaenkrat na voljo le v Združenih državah Amerike in na Otoku. Če vas zanima kaj več o splavitvi, ki se je zgodila le dan po Yahoojevi predstavitvi podobne storitve, preberite izvorno novico.

Pa pazite, da svoji ljubljeni ne boste pošiljali preveč intimnih sporočil, v nasprotnem primeru vam zna AdSense poslati kakšno Durexovo reklamo.

17 komentarjev

IIS Lock down tool

Slo-Tech - Žiga nadaljuje tradicijo :) ... :

MS je izdal orodje za IIS 4.0 in 5.0, ki administratorju omogoča lažje upravljanje z nekaterimi varnostnimi nastavitvami, kot npr. onemogočanje strani asp, anonimnih prijav itd. Orodje ponuja dva načina dela: hitrega in naprednega. V prvem samo določi nastavitve za kar najvišji nivo varnosti, v naprednem pa ima aministrator možnost natančnejšega določanja varnostnih postavk. Programček sem preizkusil ter sem kot še neizkušeni spletni administrator več kot zadovoljen, podobno pa menijo tudi na ZDNet-u. Orodje naj bi prav tako naredilo strežnik imun na napade virusov kot npr. Code Red brez posebnih popravkov (čeprav njih namestitev še vedno priporoča). Pred namestitvijo priporočam ogled Microsoftove strani. Download tukaj.
Pa še nekaj: avtor novice nam je poslal tudi dve sliki iz opisanega programa, ki pa sta na žalost preveliki, da bi ju "prilepil" zraven novice, zato vam podajam linka, ki vodita v moj FTP predal, kjer imam spravljene slike -

0 komentarjev