»

Poljski založnik pravi, da DRM zgolj vzpodbuja k piratiziranju iger

Njihov naslednji naslov, Witcher 2, nameravajo izdati brez DRM-ja

vir: Wikipedia
bit-tech.net -

Poljski založnik CD Projekt je v nedavnem intervjuju z Bit Gamerjem podal zanimivo stališče, da DRM (digital rights management software) ne preprečuje piratstva, oz. še huje, da ga pravzaprav vzpodbuja.

Po besedah vodje oddelka za marketing pri njihovi spletni štacuni Good Old Games, Lukasza Kukawskega, igre z DRM uporabnika silijo v inštalacijo malware-a, zahtevajo stalno internetno povezavo za igranje in se usujejo takoj, ko ta...

95 komentarjev

Zastonj pretočna glasba za vsakogar

Grooveshark Lite

Slo-Tech - Podjetje Grooveshark je včeraj predstavilo svoj najnovejši produkt, imenovan Grooveshark Lite. Lite ponuja spletno poslušanje glasbe iz njihovega velikanskega kataloga glasbe, brez kakršnekoli registracije in časovne omejitve pri skladbah.

Vmesnik predvajalnika bazira na Flashu in je zelo enostaven, ličen in intuitiven. Omogoča iskanje po glasbeniku ali naslovu skladbe, žanru, popularnosti , itd. Z njim si lahko zelo enostavno sestavite poljubne predvajalne sezname, če pa imate uporabniški račun na Groovesharku si lahko le-te tudi shranite. Grooveshark.com pa ponuja tudi druge storitve kot so nakup glasbe preko spleta in priporočanje glasbe glede na vaš okus.

22 komentarjev

Magnatune

OSNews - Magnatune je neke vrste novodobni založnik glasbe. Odločili so se, da bodo RIAA in potrošnikom pokazali, kako zgleda sodoben model distribucije glasbe preko interneta. Sami pravijo, da niso zlobni.

Njihov model ponujanja glasbe temelji na tem, da si iz njihove strani vsakdo lahko brezplačno povleče glasbene datoteke v 128kbps MP3 kvaliteti. Polne verzije, brez DRM-ja. Če pa želi kdo imeti pesem v boljši kvaliteti in/ali drugi obliki zapisa pa mora zato plačati. Cena? Ne boste verjeli, lahko jo določite sami. Megatunes si deli zaslužek z glasbeniki na polovico.

Od glasbene industrije, kot smo jo poznali do sedaj, pa se razlikujejo predvsem po tem, da ne sklepajo pogodb z glasbeniki ki izvajajo neko specifično zvrst glasbe, ampak se trudijo za čimvečjo raznolikost in kreativnost.

Kaj bo iz tega nastalo bomo pa še videli.

40 komentarjev

DRM in še kaj

Ars Technica - Nedavno ta mesec se je pojavil ljubiteljski program FairUse4WM, s katerim je možno z datotek .wma sleči nadležen Microsoftov DRM verzij 10 in 11 ter tako omogočiti uporabniku prosto uporabo glasbe (lahko jo kopira, spreminja v druge bolj priljubljene formate, kot sta mp3 in ogg, itd.). To seveda ni všeč glasbeni industriji, ki je pritisnila na Redmondovce, ti sedaj obljubljajo da bodo stvar pokrpali, zadeva pa je sprožila tudi mnogo debat na temo digitalnih sistemov za zaščito avtorskih pravic. Preberite poročila na Ars Technici in slashdotu.

Vse skupaj lepo sovpada z najavo največje svetovne glasbene založbe Universal Music, da bo v naslednjih dveh letih preko portala SpiralFrog.com ponudila brezplačno glasbo, seveda le za ZDA in Kanado v .wma formatu z omenjenim DRMjem, kar ni po volji kupcev, ki glasbe ne morejo predvajati na poljubni napravi (beri iPodu). Tako se pojavlja vedno več zagovornikov odprave DRM-ja, npr. Yahoo, ki glasbo ponuja zgolj in samo brez digitalne...

11 komentarjev

Metallica klonila, Sony brez DRM-ja

Reuters - "Rablji Napsterja", glasbena skupina Metallica, so klonili. Privolili so na spletno prodajo preko iTunes in celo v prodajo posameznih skladb. Do sedaj so prodajali le albume v celoti.

Ploščo je obrnil tudi Sony. Ponujati so začeli MP3-je brez DRM-ja preko Yahooja, ki se je za tovrsten način prodaje odločil že pred meseci. Razlogi so lepo komentirani na Yahoo Music blogu: DRM stane in posledično ima založnik več stroškov, umetnik manj neposrednih koristi, kupec na koncu ne more glasbe predvajati na vseh predvajalnikih oziroma formatih. Povedano drugače: Yahoojeva brez-DRM-taktika ni nič novega. Albume prodajajo že skoraj četrt stoletja v Compact Disc obliki.

24 komentarjev

iTunesova EULA in DRM na udaru Vikingov

Yahoo News - ITunes ne diši Francozom, ki so sodno že poskusili prepovedati monopolno povezavo med iTunes in iPod-i, z "DRM izgovorom". Tudi Dancem je pod vplivom Francozov zavrelo.

Pred tednom dni so zganili še pri zvezi za varstvo potrošnikov Norveške, in sicer pravijo, da:
- je nerazumno, da mora potrošnik dati soglasje k pogodbi, za katero se uporablja angleško pravo;
- je nerazumno, da nosi potrošnik vso škodo, ki bi izvirala iz uporabe programske opreme - ITunes;
- je nerazumno, da se lahko pravice do uporabe avtorskih del naknadno spremenijo, potem ko so že prenesene.

Norvežanom so se sedaj pridružili še Američani in organizirali hkraten protestni pohod pred Applovimi trgovinami po...

80 komentarjev

Depeche Mode prvi od novih starih glasbenikov?

Signal vs. Noise - Kakor poroča Thomas Baekdal na Signal vs. Noise blogu bodo kupci novega albuma skupine Depeche Mode, ki ga bodo pretočili iz ameriške glasbene spletne prodajalne iTunes, prejeli posebno kodo s katero jim bo omogočen dostopen do prednakupa kart za turnejo. Tu prav tako ne gre za karšnekoli karte ampak za svoje največje oboževalce obljublja prav posebno dobra mesta.

Avtor nadalje izpostavi še zanimivo potezo skupine White Stripes, ki je svoj album postavila v spletne trgovine že dva tedna potem, ko so ga dokončali. Za tiste, ki niste seznanjeni s postopkom izdaje glasbe v svet naj omenimo da ponavadi traja mesece, da album pride do prvih glasbenih kritikov in potem še nekaj mesecev da smo je deležni tudi oboževalci. Zato ni nič nenavadnega, če po internetu krožijo kopije že par mesecev pred uradnim izzidom.

Kot odgovor takšnim dejanjem nekateri že omenjajo, da bo prišlo do manjše revolucije tudi pri glasbenih založbah in glasbenikih, ki bodo posvojili postopek hitrega lansiranja...

4 komentarji

LinuxAudioMeetMe

Kiberpipa - Mesečna srečanja precej odprte oblike, namenjena vsem entuziastom, tako začetnikom kot specialistom za zvok, glasbo in multimedio na Linux-platformi, pod taktirko Luke Prinčiča.

Na prvem, oktoberskem, LAMM-u si bomo ogledali možnosti za glasbenika v Linuxu, kratek pregled prostega programja in distribucij, namenjenih delu na zvokovnem področju, ter slišali poročilo (in videli fotke) z mednarodne konference Pure Data, ki poteka v Grazu konec septembra.

Raziščimo skupaj! Kiberpipa: 13.10. ob 19:00.

0 komentarjev

Kdo bo zamenjal mp3?

Linux Today - Pri Washington postu so naredili okvirno analizo kakovosti formatov komprimiranja glasbe, ki poskušajo parirati zdaj že malce ostarelemu Mp3ju. Z njim so primerjali Mp3Pro, Windows Media Audio in Vorbis. Glede na to, da so stvar testirali izkušeni glasbeniki, so skritizirali kar vse po vrsti. Vorbis naj bi dajal suhe in umetne tone, a dobro menjal glasnost. Boljše od njega se je odrezal mp3pro, ki pa včasih naredi bolj sintetične tone. WMA pa ima probleme z mlačnostjo pri srednjih tonih. Vse tri zamenjave naj bi bile boljše od mp3, a glasbeniki pravijo, da se s komprimiranjem izgubljajo subtilni vplivi glasbe in zato vztrajajo pri tem, da nič ne more nadomestiti CDja (kaj pa vinilke?:)
Škoda je, ker je bila analiza bolj ad-hoc, saj je bila narejena le v 'domačem' okolju, ne pove pa niti pri katerih bitrateih so stvari testirali. Glavni razvijalec Vorbisa je že povedal, da bodo nekateri opaženi problemi odpravljeni z končno izdajo, ki izide ta mesec. (Vorbis je še vedno beta)....

13 komentarjev