»

AMD z GPUOpen odpira orodja in gonilnike za svoje grafične čipe

AMD - AMD se je odločil, da bo odprtokodni skupnosti in razvijalcem iger ponudil orodja in gonilnike za boljšo izrabo svojih grafičnih čipov, s čimer želi Nvidii odgrizniti čim večji tržni delež. Slednja namreč nudi zaprtokodno orodje GameWorks, ki ga uporabljajo pisci iger za boljšo izrabo moči Nvidiinih grafičnih procesorjev. Igre, ki uporabljajo GameWorks, navadno na Nvidiinih karticah tečejo bolje kot na AMD-jevih. So seveda tudi izjeme, ki so optimizirane tako za Nvidio kakor AMD (npr. GTA V uporablja tako AMD TressFX kakor Nvidia HairWorks). Drugi problem so gonilniki za Linux (tu je tudi Nvidia velika črna ovca), kjer imamo za AMD-jeve kartice na izbiro hitrejše zaprtokodne in proste odprtokodne gonilnike.

Tu bo vstopil GPUOpen. Za pisce iger bo GPUOpen imel...

48 komentarjev

Nvidia bo sodelovala z Linuxom

Ars Technica - Linus Torvalds je lani Nvidii dobesedno pokazal sredinec. Šlo je za dobro naštudirano gesto ob obisku na Univerzi Aalto na Finskem, kjer je debata zajadrala tudi v smer odnosov med Nvidio in skupnostjo Linuxa. Torvalds je kritizal obupen odnos odnos Nvidie do odprte kode, a kot kaže, se stvari spreminjajo. Nvidia je začela objavljati dokumentacije o svojih grafičnih procesorjih, s čimer bo mogoče izdelati boljše odprtokodne gonilnike zanje na Linuxu.

Nvidia seveda ne ignorira Linuxa, saj za svoje grafične kartice vestno pripravlja gonilnike za Linux. Problem je, da izda le binarno prevedeno kodo, ne pa izvorne kode. Tako dobimo gonilnik, ki sicer deluje prav dobro, a smo ob primerih napak ali želji po modifikacijah prepuščeni sami sebi, saj je dokumentacije sila...

8 komentarjev

Izšla odprtokodna gonilnika za grafike Nvidia in Qualcomm Adreno

Phoronix - Z grafičnimi gonilniki za odprtokodne operacijske sisteme, kot je Linux, je križ. Odprtokodnih verzij gonilnikov tako ali tako večidel ni mogoče dobiti, ponudijo pa proizvajalci včasih prevedene zaprtokodne gonilnike. To sicer ni v duhu Linuxa, a je vseeno boljše kot nič. AMD (oziroma bivši ATI) je še najbolj vzoren, saj za svoje izdelke izdajo specifikacije in imajo zaposlene ljudi, ki se ukvarjajo s pripravo odprtokodnih gonilnikov. Nvidia je že predlani povedala, da odprtokodni gonilniki niso njena prioriteta niti njen problem, zato so uradni gonilniki za Linux zaprtokodni. Letos je sicer postala članica Linux Foundation, tako da mogoče lahko pričakujemo kakšen korak naprej.

Toliko bolj priljubljen za Nvidiine...

33 komentarjev

Tudi grafične kartice ATI Radeon HD 3800 z napako?

Ali bo AMD uspel prebroditi tudi to krizo?

vir: techPowerUp!
Računalniške novice - Podjetje Nvidia je pred časom zašlo v hude težave zaradi zanikanja napake pri izdelavi grafičnih jeder G84, G86, G92 in G94, ki jih proizvajalci grafičnih rešitev za osebne in prenosne računalnike uporabljajo pri izdelavi kartic družin Geforce 8400, 8600, 8800 in 9600. Kot vse kaže pa bo sedaj na vrsti še konkurenčno podjetje AMD/ATI, saj se številni kupci računalniških sistemov Alienware pritožujejo nad velikim odstotkom okvar grafičnih kartic ATI Radeon HD 3850, HD 3870 in HD 3870 X2 podjetja Into-Tek Corporation (GeCube).



Čeprav podjetje AMD/ATI za okvaro krivi povprečno kakovosten napajalni sistem električne moči 750 watov, številni strokovnjaki v to dvomijo, saj tako rekoč ni mogoče, da bi napajalni sistem...

17 komentarjev

Id-jeva nova igra Rage ne bo na voljo za Linux

Beyond 3D - Zadnje čase smo poročali o samih dobrih novicah za uporabnike Linuxa. Tokrat pa je negativno presenetil id software. Na strani Beyond3D namreč poročajo da id-jeva najnovejša igra Rage ne bo na voljo za uporabnike Linuxa. Ta poteza je precej nenavadna, saj imajo pri id-ju dolgo tradicijo izdajanja iger, ki tečejo nativno tudi na Linuxu, med drugim novejši naslovi kot sta Doom3 in Quake4. Igra bo uporabljala DirectX 9 in bo tekla na Windowsu in XBOX360, OpenGL verzija pa na PS3 in Applovih računalnikih.

Windows še vedno obstaja primarna platforma za igranje iger za tiste, ki smo preškrti za nakup konzole.

45 komentarjev

Še en pomemben dan za AMD/ATI in Linux

Slo-Tech - Danes so tudi uradno na voljo novi gonilniki za linux za AMD-jeve grafične kartice. Kot smo že pred dnevi poročali, so novi gonilniki spisani na novo in ponujajo opazno pohitritev glede na stare gonilnike. Izvorna novica: tu.

Za puriste, ki uporabljajo samo odprtokodne gonilnike, pa je AMD tudi pripravil presenečenje. Danes so se namreč na internetu pojavile delne specifikacije za AMD-jeve grafične kartice. Specifikacije so vsem prosto dostopne brez NDA. V naslednjih dneh pa lahko pričakujemo še ostale dokumente. Novell je obljubil, da bo prva verzija odprtokodnega gonilnika na voljo že v prvi polovici naslednjega tedna.

Sedaj pa je treba samo še počakati, kako bo na vse to odgovorila NVIDIA...

26 komentarjev

Intelovi odprtokodni gonilniki za grafiko

News.com - Intel je izdal odprtokodne gonilnike za svoje grafične čipe, konkretno za Intel 965 Express Chipset izdelke. To je seveda pomembna poteza korporacije, ki obvladuje okoli 40% trga grafičnih kartic, obenem pa zelo dobra novica za uporabnike Linux operacijskih sistemov. Gonilniki konkurenčne Nvidie in ATI-ja so namreč zaprtokodni in vsaj v enem primeru precej slabe kvalitete.

Zanimivo bo tudi videti reakcijo konkurenčnih podjetij. Medtem ko zaenkrat Nvidia še ne namerava spreminjati svojega pristopa k izdaji gonilnikov za Linux, pa odločitev naveze AMD/ATI še ni znana. AMD je sicer že pri več projektih sodeloval z odprtokodno skupnostjo.

78 komentarjev

Intel znižuje cene

Hartware.net - Po tem, ko je AMD po Intelovi predstavitvi procesorjev Core 2 Duo znižal cene svojih procesorjev, je, kot je bilo napovedano, tudi slednji znižal cene svojim procesorjev. Najbolj se je pocenil procesor Pentium 4 541, za katerega je po novem potrebno odšteti 84 ameriških dolarjev, kar je 61 odstotkov manj od dosedanje cene. Med dvojedrniki bo za najcenejši model Pentium D 805 potrebno odšteti 93 dolarjev, za najzmogljivejšega, dvojedrnega Pentiuma, z oznako Pentium D 960, pa 316 dolarjev, kar pomeni 40 odstotno pocenitev.

Tabelo s cenami preostalih procesorjev najdete v izvorni novici na Hartware.net.

6 komentarjev

Intervju z vodjem Intelovega oddelka Mobility Group

Google News - TG Daily je objavil zanimiv intervju z Davidom Perlmutterjem, vodjo Intel Mobility Group, ki je v precejšnji meri odgovoren za razvoj zadnjega Intelovega procesorskega čuda z imenom Core.

V intervjuju je govora o trenutnem položaju Intela na trgu in napram AMD-ju, prihodnosti večjedrnih procesorjev za katere je David mnenja, da več kot štirijedrnih procesorjev končni uporabniki vsaj v naslednjih nekaj letih ne bodo potrebovali, prehodu na 45nm proizvodni proces, nekaj besed je namenjenih tudi (ne)slavni Netburst arhitekturi. Pogovor se dotakne tudi pričakovane porabe procesorjev, za katero Perlmutter trdi, da se utegne postopno zniževati, še posebej pri mobilnih procesorjih. Vsekakor obvezno čtivo za...

6 komentarjev

Intel v drugem kvartalu še slabše

Slo-Tech - Po slabih rezultatih v prvem četrtletju je Intel v drugem posloval še slabše in zabeležil najslabši poslovni kvartal v zadnjih treh letih. Po dolgem času se je zgodilo, da je Intelov dobiček padel pod milijardo ameriških dolarjev, tako da znaša le še 885 milijonov, kar je 60 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Tudi celoten promet je opazno padel in znaša le 8,0 milijarde, kar je za trinajst odstotkov manj kot v enakem obdobju lanil.

Intel pojasnjuje, da so za slabše rezultate krivi nasploh neugodno drugo četrtletje, zmanjšano povpraševanje in nižja povprečna cena prodanih procesorjev (kupci so se v večji meri odločali za cenejše modele kakor lani). V tretjem četrtletju pričakuje Intel boljše rezultate, tj. promet med 8,3 in 8,9 milijardami dolarjev. Ogledate si lahko tudi primerjalno tabelo AMD-jevih in Intelovih rezultatov od leta 2000 dalje.

34 komentarjev

Intel znižuje cene Celeronov

DigiTimes - Po nedavni predstavitvi procesorjev Core 2 Duo bo Intel znižal cene nizkocenovnih procesorjev Celeron. Znižanje cen bo postopno in bo potekalo v dveh fazah. V prvi se bo 23. julija celotna paleta celeronov pocenila za 9 do 17 odstotokov, tako da bo za najcenejši model Celeron D 331 s frekvenco 2,66 GHz potrebno odšteti 44 dolarjev, kar je 10 manj, kot je zdajšnja cena. Druga faza pocenitve bo sledila 22. oktobra, po kateri bo za najcenejši model potrebno odšteti vsega 39 ameriških dolarjev.

Poleg tega naj bi Intel v prvem četrtletju prihodnjega leta predstavil procesor Core 2 Duo E4300 z nazivno frekvenco 1,8 GHz, 2 MB drugonivojskega predpomnilnika in 800 MHz FSB-jem. Intel naj bi se za ta korak odločil zaradi AMD-jeve predstavitve procesorja Athlon 64 X2 3600+ s frekvenco 2 GHz in dvakrat 256 kB drugonivojskega predpomnilnika. Več o tem v izvorni novici.

Več o pocenitvah in nove cene si lahko ogledate v izvorni novici na DigiTimesu.

41 komentarjev

ATI je izdal nove gonilnike

Riva Station - ATI je po testih s kartico Radeon 8500 res naredil pravo pošast. A vso to zmogljivost so kvarili stari gonilniki, ki so imeli tendenco po goljufanju v igrici Quake III, niso imeli dobrih zmogljivosti v operacijskem sistemu Windows XP ter niso podpirali FSAA. Z novo izdajo gonilnikov je ATI izgleda zares poslušal želje vseh uporabnikov ter odpravil popolnoma vse, česar so bili obtoženi stari gonilniki. Riva Station poroča na obsežnem devetstranskem pregledu gonilnikov, da je ATI zmagal. Tej kartici naj z novo izdajo gonilnikov niti po kakovosti slike ter po hitrosti ne bi bil kos nVidiin paradni konj, Geforce Titanium500. Seveda pa jaz ne verjamem, dokler sam ne primem v roke in pretestiram zadevice...

7 komentarjev

Linux hardware database

Slashdot - Čeprav je Linux operacijski sistem pritegnil marsikaterega velikana računalniške industrije, ki je razvijalcem poslal pomoč v obliki programerjev, ostaja programiranje gonilnikov še vedno v domeni navdušencev. Do tukaj vse lepo in prav, vendar so navdušenci raztreseni po celemu svetu, zato je iskanje gonilnikov lahko tudi prava mora... Ali pa tudi ne, če veš kje iskati. Dobre duš'ce na tej strani so se odločile, da uporabnikom Linuxa olajšajo dolgotrajen lov za gonilniki, zato so na svoji strani ponudili gonilnike za praktično vse bolj ali malce manj poznane kose strojne opreme. Kar dobra stran, če iščete gonilnike. Seveda lahko vse skupaj tudi zakomplicirate do nezavesti in se lotite iskanja gonilnikov na svojo pest (beri: z Googlom), vendar mislim, da bo prvotna rešitev zagotovo prevladala med večino uporabnikov .

1 komentar

Močnejša konkurenca

Guru 3D - Kot veste, Nvidia samo prodaja svoje grafične čipe in ne proizvaja kartic. ATI pa jih proizvaja sam in je zato v malo slabšem položaju kot Nvidia. To se bo spremenilo.
ATI bo namreč začel s prodajo svojih grafičnih čipov proizvajalcem grafičnih kartic. To je zelo dobra stvar za nas, uporabnike. S tem bomo dobili večjo izbiro tudi med ATI-jevimi izdelki. Večja konkurenca pomeni nižjo ceno in boljše izdelke. Ker pa vem, da vas (ne) zanima kdo so ti proizvajalci vam jih (ne) bom naštel.
Če vas seznam ne zanima nehajte brati! Če vas, nadaljujte z branjem. Torej proizvajalci so: A-Open, ASUS, MSI, Prolink, Leadtek, Gigabit (to ni Gigabyte!), Acer, DFI, FIC, USI(Škotska), LiteOn, Palit Germany, Super Greece, Club 3D (pravo ime PowerColor-ja). Sedaj torej veste katere firme se bodo potegovale za naslov najboljšega izdelovalca ATI produktov. Ali bo ATI ostal pri izdelavi svojih grafičnih kartic ali ne, še ni znano. ...

1 komentar