»

Pravice do zasebnega reproduciranja ni, treba jo je kar plačati

Nadomestilo za 64GB sd kartico - 2.14EUR. Za vsak trdi disk nad pol tera - 16,69EUR. Bojda se ne pobira dosledno.

Slo-Tech - Sodišče Evropske Unije je nedavno odločilo v skoraj 10 let starem sporu med avstrijsko organizacijo za kolektivno upravljanje avtorskih pravic AustroMechana (bolj IPF kot SAZAS) in avstrijsko izpostavo internetnega giganta Amazon, glede ideje določenih držav članic, da ob prodaji CD/DVD/BD nosilcev, MP3 predvajalnikov in spominskih medijev pobirajo ti. nadomestilo za privatno in drugo lastno reproduciranje, beri za škodo, ki jo potrošniki storimo avtorjem s time/place/format/..-shiftingom legalno kupljenih vsebin. Sodišče je ugotovilo, da nediskriminatorno pobiranje tega...

206 komentarjev

Morebiten konec spletnega radia

Slashdot - V ZDA se pripravlja morebitna sprememba predpisov, ki določajo kako naj bi radijske postaje plačale avtorjem oz. založbam nadomestilo za predvajanje njihovih del. Če bo predlog v celoti sprejet, bodo spletne radijske postaje morale namesto za posamezno pesem denarce odšteti za vsako predvajanje posameznemu poslušalcu. S tem bi se zneski nadomestil močno povečali, kar bo večino tovrstnih postaj, ki so ponavadi precej manj finančno sposobne od tistih bolj klasičnih, pahnilo v prepad. V znak protesta bodo mnogi lastniki čez tri dni, 26. junija letos, s tišino opozorili na problem.

Izvorna novica.

19 komentarjev

Ali je nadomestilo za privatno in lastno reproduciranje res ustrezno?

RTV Slovenija - Tako poroča RTV Slovenija. Evropska komisija namreč meni, da obstajajo boljši načini za kompenzacije kršenja avtorskih pravic, kot pred kratkim sprejeto nadomestilo za privatno in lastno reproduciranje. O nadomestilu smo seveda poročali tudi tukaj, razvnela pa se je tudi žgoča debata o ustreznosti metode.

Reakcijo iz vladne strani nestrpno pričakujemo!

24 komentarjev

Wimax licenco dobila Telekom in Tok telekomunikacije

Finance - Kot poročajo Finance, bi naj Wimax licenco za naslednjih 10 let dobila Telekom Slovenije in Tok telekomunikacije (naveza z Voljatelom). Licenca se bo podelila za 10 let in v roku 3 let mora ponudnik storitve pokriti s fiksno brezžično povezavo najmanj 60% slovenskega prebivalstva (zopet ni govora o površini) od tega vsaj tretjino na podeželju.

Ponudnik mora tudi omogočiti prehajanje uporabnikov iz enega v drugo omrežje in gostovanje. Za licenco je Telekom ponudil 100 milijonov SIT, Tok telekomunikacije pa 40 milijonov in en tolar. Ponudbo so še oddali Stelkom - 140 mio SIT, Nexom (firma iz ZDA) - 76,6 mio SIT, Simobil 40 mio SIT in Wimax telecom (firma iz Avstrije) - 40 mio SIT.
Izvirni članek!

49 komentarjev

Metallica klonila, Sony brez DRM-ja

Reuters - "Rablji Napsterja", glasbena skupina Metallica, so klonili. Privolili so na spletno prodajo preko iTunes in celo v prodajo posameznih skladb. Do sedaj so prodajali le albume v celoti.

Ploščo je obrnil tudi Sony. Ponujati so začeli MP3-je brez DRM-ja preko Yahooja, ki se je za tovrsten način prodaje odločil že pred meseci. Razlogi so lepo komentirani na Yahoo Music blogu: DRM stane in posledično ima založnik več stroškov, umetnik manj neposrednih koristi, kupec na koncu ne more glasbe predvajati na vseh predvajalnikih oziroma formatih. Povedano drugače: Yahoojeva brez-DRM-taktika ni nič novega. Albume prodajajo že skoraj četrt stoletja v Compact Disc obliki.

24 komentarjev

Obeta se nam občutna podražitev praznih CD-jev

Finance - Predlog uredbe o zneskih nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje pravi, da bi se naj nadomestilo, ki ga bi plačevali imetnikom pravic, zvišalo za 540 odstotkov - s sedanjih pet na 32 tolarjev. (Članek v Financah) Vendar se IPF s tem nadomestilom ne strinja!

Zdi se jim OBČUTNO PRENIZKO!

Obvestilo na njihovi strani in članek v Financah.

Očitno bomo morali za vsak backup SVOJIH podatkov plačati kar nekaj tolarjev tudi našim ubogim umetnikom oz. njihovim "predstavnikom" iz IPF!

170 komentarjev

Tretji operater mobilne telefonije: Tuš mobil

Finance - Po poročanju časnika Finance, je z današnjim vpisom v register nacionalnih ponudnikov storitev mobilne telefonije, postal tretji slovenski operater mobilne telefonije Tuš mobil, ki je del skupine Tuš. Tuš mobil je odkupil koncesijo podjetja Vega (Western Wireless), ki je pred kratkim oznanilo svoj odhod s slovenskega trga mobilne telefonije. Odkup Vegine koncesije in dogovor z družbo Mobitel o uporabi njihovega omrežja omogoča, da lahko Tuš mobil s poslovanjem prične takoj.

Več v izvorni novici v Financah.

47 komentarjev

Občutna podražitev klicnega dostopa do interneta?

Finance - Kot poročajo Finance, (celoten članek je plačljiv) se bi naj z 1. decembrom občutno podražil klicni dostop do interneta.

Minuta povezave na številkah 0888 naj bi se po navedbah Financ podražila iz sedanjih 3,24 SIT na 4,20 SIT podnevi in iz 1,80 SIT na 3,36 SIT ponoči, ni pa še znano kaj se bo zgodilo s klici na številke 0880 (Siol) in 0889 (Arnes).

Telekom bo javnost uradno obvestil o cenah jutri.

Kaj pa bo naslednja podražitev? (Trikrat lahko ugibate...)

52 komentarjev