»

Razvit laser za prestrezanje raket

Los Angeles Times - Pentagon je ta teden izvedel preizkus tehnologije, ki se zdi kakor iz Vojne zvezd. Na predelani Boeing 747 so namestili ogromen laser, ki je prestregel in uničil balistično raketo Scud med letom. Letalo je raketi sledilo s toplotnimi senzorji in nato s kemičnim laserjem, ki je preluknjal ohišje rakete, ki je zaradi tega razpadla na dva dela in padla v ocean. Po neuradnih informacijah naj bi bilo letalo med poizkusom od rakete oddaljeno 100 do 200 kilometrov. Uro pozneje so uspeli na enak način uničiti še drugi tesni izstrelek, ne da bi boeing moral pristati in dotočiti gorivo. V Pentagonu so sicer dejali, da so prvi tovrstni test izpeljali že 3. februarja, a javnosti niso obvestili.

Drugi del preizkusa, kjer so poizkušali sestreliti...

73 komentarjev

Intel pokazal 22 nm-tehnologijo

Intel - Na IDF-u je Intel pokazal kar nekaj novosti, med njimi tudi prve načrte, kako bomo zakorakali v 22 nm-dobo. Intenzivni razvoj CPU-jev in SoC-ov v tej tehnologiji že poteka. Za prve jedro P1270, za druge P1271. Kot pravijo, večjih sprememb nova miniaturizacija ne bo prinesla, saj bodo lahko ponovno uporabili velik del opreme, ki služi že za 45 nm-tehnologijo. Za večjo učinkovitost bi se radi premaknili tudi k 16-palčnim rezinam silicija, a bodo morali isto idejo posvojiti tudi drugi proizvajalci, da se bo to splačalo.
Seveda je Intel tudi predstavil prve delujoče primerke čipov v 22 nm-tehnologiji, čeprav jih bomo uporabniki dobili šele leta 2011. Šlo je za 22 nm rezino, ki je imela 364...

18 komentarjev

Podrt hitrostni rekord

Reuters - Ne, niso naredili novega Bugattija in niti nove formule. V Siemensu so hitrostni rekord podrli kar z optičnim kablom. Dosežena hitrost je bila 107 Gb/s (13,375GB/s). Podatke so pošiljali preko 161 km dolgega optičnega vlakna. Siemensu je to uspelo samo z enim vlaknom, kar pomeni, da ni treba razdeliti signala na več vlaken (prihranek na času in predvsem na ceni). Siemens je še napisal, da bodo prvi produkti, ki so zasnovani na tem prototipu, na voljo v nekaj letih. Več v izvorni novici.

39 komentarjev

Le 2,5 Gb internet

Bit Technologies - Mislite, da ste z 10 Mb povezavo dosegli leecharsko nirvano? Au Contraire, pirates! V določenih predelih Pariza so za testne namene 100 domovom omogočili internet s kar 2,5 Gb/s /1,2Gb/s (d/u). Vse to za naravnost kriminalno ceno 70€ na mesec. Sacré bleu! Ker je to seveda popolnoma preveč tudi za nadpovprečen domači računalnik (in povprečnega domačega uporabnika), bo večina pasovne širine uporabljena za HD video. Ki ga bodo najbrž izkoristili tako, da bodo v vsaki od 30 soban gledali drug HD program. In še telefonijo. Pri kateri bo, vsaj po pasovni širini sodeč, poleg govora mogoče prenašati še kup francoskih štruc, par strokov česna in ozimnico krompirja za pomfri.

povezavi:
- Bit-tech;
- Infoworld.

33 komentarjev

SiS predstavil novo čipovje

X-Bit Labs - Da, da, dvokanalni DDR pomnilnik trka na vrata. Danes je SiS predstavil svoje novo čipovje, SIS655 imenovano, ki podpira Penitum4 procesorje, dvokanalni DDR pomnilnik ter HyperThreading tehnologijo. SiS trdi, da to čipovje dosega najvišje pomnilniške prenose, do 5.2GB/s, kar naj bi bilo več celo od Intelovega Granite Bay čipovja. Čipovje bo podpiralo še AG3.0, USB2.0 ter ATA133 tehnologije. O ceni ter dobavljivosti še ni podatkov. Klik!

0 komentarjev

O AGP-ju

Motherboards.org - Tukaj imate na dolgo in široko razloženo celotno zgodovino AGP standarda. Članek pokriva vse 1X 2X 4X 8X 1.0 2.0 Pro standarde in je, če niste res zainteresirani, malo dolgočasen.
Članek pa vam, če vas vsaj malo zanima računalniška grafika ali strojna oprema na višjem nivoju, priporočam. Čeprav je dolgočasen je zelo nazoren in poučen. Ja, res je. Govori tudi o prihajajočem AGP 8x standardu. Če ste radovedni, si ga preberite.

0 komentarjev

Kentronov QBM pomnilnik

EETimes - Ko smo že pri pomnilniku in proizvajalcih naj omenim še podjetje Kentron. Omenjali smo ga že nekaj časa nazaj, saj je predstavil zelo zanimivo rešitev, ki omogoča efektivno podvojitev prepustnosti pomnilnika. No, zadeve se sedaj premikajo in 23. in 24. januarja naj bi na konferenci predstavili prvi delujoči sistem s QBM pomilnikom. Kako zadeva deluje mi ni najbolj jasno, v bistvu pa gre za dva DDR modula, ki sta preko posebnega FET modula povezana z North Bridgom veznega čipovja. En modul deluje pri normalni frekvenci, drugi pa pri "za 90 stopinj zasukani frekvenci", FET modul pa deluje kot nekakšno stikalo. Tako lahko QBM v 10 nanosekundah namesto 2 izpljune 4 bite podatkov in tako prepustnost DDR SDRAMa z 1.6GB/s podvoji na 3.2GB/s. Po končanih pripravah in če bo šlo vse po sreči, bodo prvi komercilano dobavljivi sistemi s QBMjem dosegljivi konec tega leta, namenjeni pa bodo strežniškim mašinam. Upajmo, da jim bo uspelo in da se ne bo našel kakšen Rambus in jih tožil . Več tukaj....

2 komentarja