»

Na Japonskem organizirali maraton humanoidnih minirobotov

PhysOrg.com - Na Japonskem so organizirali prvi maraton za humanoidne minirobote, ki se ga je udeležilo pet ekip. Tekmovanje se je odvijalo v dvorani v Osaki na 100-metrski krožni progi, kjer bil start v četrtek. Pričakovali so, da bo tekmovanje trajalo štiri dni, a so prvi na cilj prispeli že po dveh. Zmagal je Robovie PC, ki je za 422 krogov potreboval 54 ur 57 minut in 20 sekund, kar predstavlja povprečno hitrost 0,77 kilometra na uro. Drugouvrščeni je zaostal sekundo.



Žirija je dovolila, da so ekipe svojim robotom menjale baterije in servomotorje, ko so se ti iztrošili. Zmagovalec Robovie PC, ki meri 40 centimetrov in tehta 2,4 kilograma, je bil večino dirke na drugem mestu, a je v zadnjih izdihljajih preizkušnje prehitel...

35 komentarjev

MacBook se avtonomno izklaplja?

Slo-Tech - MacBooke je po mukanju (uradna rešitev je SMC zakrpa) zajela bolj nadležna bolezen - začeli so se izklapljati. Povsem po lastni presoji seveda. Nekateri lastniki to povezujejo z nadgradnjo operacijskega sistema na različico 10.4.7. Ker ne gre za bolezen norih krav, je Ash izdelal kratek, neuradni programček, ki preveri tovrstno svojeglavost vašega prenosnika. Program in navodila so objavljena na blogu The Apple Files.

V primeru, da vaš ljubljenček testa ne prestane (uporaba testa na lastno odgovornost), se obrnite na Apple-ov servis. Pri AppleDefects poročajo, da vam bodo zamenjali potencialno okvarjene dele, če vam uspe pred serviserji ponoviti vajo v samovoljnosti prenosnika.

26 komentarjev

Dell ponovno zagorel

engadget - Očitno to postaja sindrom. Tokrat se je vnel Dell Latitude D410 v Singapurju. Podobno, kot v prejšnjih dveh primerih, še ni jasno, ali gre za baterije, ki jih je Dell že vpoklica,l ali za čisto nov problem.
Ameriški Dell se je vnel v stanju pripravljenosti (Stand-by). Lastnik tega tretjega prenosnika ni uporabljal, ko se je le ta odločil za spontani samovžig.

Trije Delli še ne prinesejo požara, a če se bo tako nadaljevalo, novice o vžigih ne bodo več novice, temveč le statistka. Zna se tudi zgoditi, da bo Dell postal "prenosnik leta" svetovnega društva piromanov.

20 komentarjev

Dell spet zagorel

engadget - Po premieri v Osaki (glej povezavo spodaj), je tokrat zagorel Dellov prenosnik v Vernon Hillu, mestu zvezne države Illinois. Delček dogajanja je uspelo ujeti amaterskemu fotografu, ki je svoje doživetje in fotografije opisal na forumu Tomshardware, pod psevdonimom Henrik.



Žal ni posredovanih več tehničnih detajlov o tipu prenosnika (da ni AMD-jev procesor se ve) in baterije. Ta je dobesedno zoglenela.

31 komentarjev

AMD tudi v ostalih Dellovih računalnikih?

golem.de - V FTD - Financial Times Deutchland je Margaret Lewis povedala, da v preteklosti ni minilo dosti časa, da so proizvajalci potem, ko so začeli vgrajevati AMD-jeve procesorje v strežnike, ponudili tudi ostale računalnike z AMD-ji. Če odštejemo strežnike, je Dell edini proizvajalec, ki že 22 let ne ponuja računalnikov z AMD-jevimi procesorji. Za AMD bi to bila odlična priložnost, da se približa Intelu še za nekaj korakov.

A se je Dell zato odločil, (tako kot pred časom Apple) da bodo ob nakupu novega Della, v reciklažo sprejeli vaš star mlinček. V septembrskem roku se namreč proda veliko novih računalnikov ameriškim študentom. Dodaten motiv za ekološko osveščene študente.

2 komentarja

Dell preiskuje. Apple bo menjal?

Reuters - Pri Dellu nameravajo podrobneje raziskati, kaj se je zgodilo njihovemu prenosniku, ki ga je razneslo na konferenci v Osaki. O tem se je pisalo po internetnih straneh, kot tudi v Slo-Techu: Ko Dellov notebook eksplodira...

Pridobili so si tudi ostanke prenosnika, ki ob eksploziji ni pustil konkretnih posledic na ljudeh. Morda gre za napako v baterijah, za katere je imel Dell akcijo zamenjav decembra lani.

Podobna raziskava poteka tudi pri Applu. Prenosniki nekaterih kupcev so dobili neestetske pege, o katerih so pisali prizadeti tudi na Appledefects. Lastniki zapacanih Macbookov sedaj javljajo, da jih je Apple zamenjal za nove. Uradne Applove najave menjav zaenkrat ni.

3 komentarji

Dell bo ponujal AMD-jeve Opterone! (v strežnikih)

Slo-Tech - Ob predstavitvi poslovnih rezultatov, je Dell danes obelodanil, da bo do konca leta pričel ponujati (večprocesorske) strežnike, s procesorji Opteron, ki jih izdeluje AMD. S tem je/bo končal dolgoletno politiko izključne nabave in prodaje Intelovih procesorjev v svojih računalnikih. Uradno pojasnilo se glasi, da je bil premik k drugemu proizvajalcu procesorjev, posledica želja (bolje zahtev) njihovih strank. Zaenkrat procesorjev AMD ne bodo ponujali v namiznih in prenosnih računalnikih.

Več o tem si preberite na News.com, v vseh medijih pa lahko pričakujemo še več komentarjev in analiz, gotovo tudi v komentarjih na to novico.

Čestitke ;)

36 komentarjev

Dell laže, Apple krade :)

AnandTech - Na AnandTechu so spisali primerjalni preizkus širokokotnih 20-palčnih zaslonov LCD - Applovega in Dellovega. Ugotovili so, da gre pravzaprav za enak zaslon, ki ga izdeluje LG.Philips, seveda pa sta Apple in Dell dodala svojo podobo in nekatere dodatne zmogljivosti. In kaj je zanimivega? Applov primerek je več kot dvakrat dražji, Dell pa svojega ponuja z navedenimi boljšimi specifikacijami.

30 komentarjev

Še nekaj o PowerPC

G5 arhitektura

vir: Apple
AppleInsider - AppleInsider je dobil podatke o tem, da imata IBM in Apple v svoji 5-letni pogodbi zastavljene vsaj štiri generacije različnih procesorjev. Prva generacija je sedanji PowerPC 970, marca 2004 pa mu bo sledil model 980. 970-ke bodo dosegle hitrosti do 2,6 GHz, medtem ko bo PowerPC 980 že 90-nanometrski in ga bodo morda poimenovali kar G6. Ti procesorji bodo izšli pri frekvencah okoli treh in dosegli lepih pet gigahertzev, a to že pri 65-nanometrski tehnologiji. 980 oziroma "Power Mac 8,2" bo poseben še v nekaterih drugih pogledih, saj bo pri enaki frekvenci baje kar za 40 % hitrejši od G5, hkrati pa bodo zvišali zunanjo frekvecno (FSB) na ogromna dva GHz. Prvič in drugič.

9 komentarjev