»

HD-DVD je mrtev - Tokrat uradno

engadget - Na današnji dan je Toshiba naznanila, da bo prenehala izdelovati pogone, samostojne predvajalnike in vse ostalo v povezavi s HD-DVD. Dokončna zaustavitev proizvodnje HD-DVD materiala naj bi se zgodila do marca letos. To seveda pomeni, da je Blu-Ray zmagovalec te vojne formatov. Pri Toshibi pa so še povedali, da zaenkrat še raziskujejo možnosti HD-DVD pogonov pri prenosnikih. Zdajnšnji lastniki HD-DVD zapisovalnikov in snemalnikov ba bodo lahko medije še vedno kupili preko spleta.

Toshiba zaenkrat ne planira prehoda na Blu-Ray format vendar obstaja tudi ta možnost. Več o tej tragični novici si preberite na engadget.com.

Počivaj v miru HD-DVD!

43 komentarjev

HD DVD predvajalniki za 99 dolarjev

X-Bit Labs - Toshiba bo v nekaterih trgovinah (Best Buy in Wal Mart) ponujala HD DVD predvajalnike za (danes) pičlih 99 dolarjev (običajna cena se vrti malo nad 200 zelencev). Gre za časovno omejeno akcijo (dokler ne poidejo zaloge), s katero naj bi prispevali k večji popularnosti standarda HD DVD. S tem naj bi spodbudili željo potrošnikom, da si priskrbijo multimedijske vsebine v tem formatu in ne razmišljajo morda modro.Izdelka se ne da rezervirati, potreben pa bo tudi obisk v lokalnih trgovinah. Sicer gre za vstopni model predvajalnika, ki je sposoben predvajanja HD DVD, DVD in CD medijev in zmore odkodirati vsebino v formatih H.264 (MPEG4 AVC), VC-1 in MPEG2 (DVD). Če vas zanima, kaj zamujate, si lahko preberete test.

Več o akciji in podrobnejših tehničnih...

35 komentarjev

Zapisovalnik HD DVD še januarja

X-Bit Labs - Vneta zagovornica standarda HD DVD, Toshiba Corporation, je včeraj predstavila prvi zapisovalnik ploščkov v standardu HD DVD. Toshiba SD-H903A lahko predvaja, bere, piše in prepisuje eno- in dvoslojne DVD-je, HD DVD-je in običajne CD-je. Za nemoteno zapisovanje skrbi osem megabajtov predpomnilnika, na matično ploščo pa se naprava povezuje z novim standardom SATA. Pogon bo uradno predstavljen z vsem pompom v Las Vegasu na International Consumer Electronics Showu med 8. in 11. januarjem. Prve primerke bodo razposlali še ta mesec, širšo prodajo pa pričakujemo v februarju. Več o tem.

19 komentarjev

Toshiba bo predstavila nov HD-DVD predvajalnik

PC World - Že v začetku tega leta so se pojavili HD-DVD in nato še Bluray predvajalniki prve generacije, po besedah PC Worlda pa naj bi Toshiba na splavitev pripravljala posodobljene izdelke. Ti bodo podpirali standard HD vse do najvišje možne ločljivosti, 1080p, opremljeni pa bodo tudi z najnovejšim vmesnikom HDMI. Cene se bodo posledično dvignile, šibkejši model, dobavljiv oktobra, bo stal petsto zelencev, za predvajalnik višjega razreda pa boste decembra odšteli dolarskega tisočaka.

Vprašanje je le, če se stvar izplača. Proizvajalci periodično dodajajo nove funkcije v svoje predvajalnike, kot da standard še ni popolnoma definiran, poleg tega pa se tudi ne ve, kdo bo tokrat zasedel prestol. Pametnih rešitev zaenkrat ni, lahko le preberete izvorno novico.

2 komentarja

Toshiba predstavila troslojne nosilce DVD/HD-DVD

Slo-Tech - Toshiba je danes v navezi z Memory-Tech-om predstavila troslojni nosilec formata DVD Twin, ki podpira DVD in HD-DVD zapis na istem ploščku hkrati, kar je v omejenih pogojih omogočal že prejšnji dvoslojni medij. Sedaj lahko troslojni disk vsebuje dve kombinaciji zapisa -- en sloj zavzame DVD (4.7 GB Single Layer) in dva HD-DVD (30 GB Dual Layer), ali pa dva sloja DVD (9 GB Dual Layer) in enega HD-DVD (15 GB Single Layer). Memory-Tech je izumil tudi postopek, ki omogoča izdelavo troslojnih medijev na obstoječih strojih za reprodukcijo DVD in HD-DVD medijev, a preden lahko izdelek ponudijo na tržišču, ga mora še odobriti DVD Forum. Pri Toshibi predvidevajo, da bo to mogoče že v začetku naslednjega leta.

25 komentarjev

Toshiba v poravnavo z izumiteljem flash spomina

BuisnessWeek Online - Izumitelj flash spomina je dosegel sporazumno poravnavo s Toshibo.
Fujio Masuoka profesor na Tohoku univerzi RIEC - Research Institute of Electrical Communication, bo po poravnavi na sodišču v Tokyu prejel 87 milijonov jenov (589.650 EUR), v zameno za 41 patentov, ki jih Toshiba uporablja za izdelavo tovrstnega spominov.

Vsota je manjša od zahtevane milijarde jenov, a vseeno veliko za japonske razmere, ki niso naklonjene obscene požrešnosti posameznikov. Masuka je vseeno zadovoljen, ker verjame, da je s to tožbo izboljšal položaj ostalim inženirjem v japonskih podjetjih. Bolj spoštljivo ravnanje naj bi tudi pomagalo razvoju japonske industrije.

Prvi takšen primer je bil izpred dveh let. Shuji Nakamuri, izumitelju modrega LED-a.

10 komentarjev

Katodni televizorji v izumiranju

EETimes - Matsushita (Panasonic, Tehnics, National in JVC) je najavila, da bo v njihovi Malezijski tovarni prenehala proizvajati televizorje z katodno cevjo. Prav tako bo ukinila partnersko podjetje MPTDM, ki so ga ustanovili pred 4 leti skupaj s Toshibo, da bi znižali stroške proizvodnje CRT televizij. Matsushita je katodne televizorje do sedaj prodajala pod lastno znamko in hčerinsko JVC.

Televizorje s katodno cevjo bo omejil tudi Samsung. Čez štiri leta naj bi CRT televizorji predstavljali le še 13% prometa Samsungovega dela, zadolženega za televizorje. Zato proizvodnjo umikajo na Kitajsko. Z izjemo Viclim televizorjev, komercialno "Slim-Fit": 41cm globine pri 82cm diagonale, ki bodo prihajali iz Madžarske.

Slim fit televizorje trenutno daje geometrija. Upajmo, da bodo ta problem odpravili.

47 komentarjev

Zapisovalnik Blu-ray za 750 zelencev

X-Bit Labs - Pri Sony Electronics so včeraj najavili, da bodo avgusta predstavili prvi zapisovalnik Blu-ray za osebne računalnike z dostopno ceno. Sony BWU-100A, kot se bo naprava imenovala, bo podpiral branje, predvajanje in zapisovanje vseh formatov DVD-jev, CD-jev in najpomembnejše 25 in 50 gigabajtnih Blu-ray diskov. Zanimivo je, da bo enota še vedno podpirala le stari ATA (PATA) in ne vedno popularnejšega SATA. Napravo lahko pričakujemo 18. avgusta za 750 ameriških dolarjev (597 EUR), s čimer bo najcenejša tovrstna naprava. Trenutno ponujata Panasonic in Pioneer svoji rešitvi za 900 oz. 1000 dolarjev (716 oz. 795 EUR), BenQ pa obljublja svojo za 799 evrov (1023 USD). Več o tem.

31 komentarjev

HD DVD in Blu-Ray filme se da kopirati

Heise - AACS - Advanced Access Content System naj bi zaustavil piratsko in tudi ostalo presnemavanje vsebin. A so spregledali veliko luknjo. Filme je mogoče kopirati s preprostim pritiskom na tipko "Print Scrn", kar so odkrili pri reviji C't - Computer Tehnik. Postopek pridobitve filma v polni HD resoluciji je nekoliko mukotrpen, ker je potrebno sestaviti vse posamezne slike v celoto, a je vseeno izvedljiv.

Napaka naj bi bila v Intervideo WinDVD predvajalniku za omenjena formata. Toshiba zato namerava izdati nadgradnje za grafiko in WinDVD njihovega prenosnika.

Podobno bodo verjetno reagirali tudi pri ostalih proizvajalcih. Nenazadnje naj bi novi filmi vsebovali nadgrajeni AACS, ki ne bo dopustil predvajanja v primerih nenadgrajenih ostalih gonilnikov oz. programja. Tako naj bi bila preprosta luknja zakrpana.

48 komentarjev

Toshiba ponovno želi združiti HD DVD in Blu-ray

Reuters - Predsednik uprave Toshibe, Atsutoshi Nishida, je na srečanju z delničarji naznanil, da si želijo združiti oba omenjena standarda. Tovrstni dogovori med glavnima rivaloma (Sony in Matsushita z Blu-ray tehnologijo na drugi strani), so do sedaj vedno propadli.Verjetno je obnovljeno željo vzpodbudila Samsungova najava prejšnjega tedna. Procesorje, ki bodo znali prebaviti oba formata, razvija tudi Zoran Corp., ki nam je že znan iz sveta Divx predvajalnikov. Poleg tega je druga stran že naredila "mehki prestop". Sony in NEC sta ustanovila skupno podjetje iz področja optičnih diskov, ki Sonyu omogoča izdelavo naprav s podporo obema standardoma.

Dodatna motivacija k dogovoru je seveda tudi slaba prodaja obeh formatov. Kar je nekako napovedal tudi Chris Crotty, analist podjetja iSuppli Corp.: "Vojna formatov se bo končala v pat poziciji".

41 komentarjev

Samsung razvija Blu-Ray/HD DVD dvoživko

golem.de - Kim Du-Hyon, eden izmed vodilnih v Samsungu, je napovedal, da razmišljajo o Blu-Ray predvajalniku, ki bo imel tudi podporo za HD DVD. Predvajalnik bi bil lahko na tržišču že konec tega ali v začetku naslednjega leta. Zaenkrat lansiranje takšnega proizvoda pogojujejo z uspehom HD DVD-ja. Samsung je že bil prvi, ki je predstavil Blu-Ray predvajalnik BD-P1000. O podobni potezi razmišljajo tudi pri LG, Toshibi, NEC-u in celo Sonyu.

Zakaj je temu tako? Potrošniki ne želijo imeti dveh naprav za gledanje filmov, ki jih bodo studii objavljali vsak v svojem formatu.

9 komentarjev

Slabi prodajni rezultati

Reuters - Z vstopom v novo leto je prišel čas, ko podjetja in države pregledujejo svoje finančne dosežke ter se posvečajo posameznim slabim rezultatom. V ZDA so ugotovili, da je bila v letu 2005 gospodarska rast slabša kot v predhodnjih dveh.

Seveda to ni ustavilo optimizma delničarjev. Microsoftove delnice so tako zrasle za 4,7%, s čemer pri Microsoftu vseeno niso najbolj zadovoljni. Kljub zelo divjemu startu prodaje igralne konzole Xbox360, o čemer smo že poročali, so končni rezultati nekoliko manj navdušujoči. Zastavljeni cilj, prodati 4,5 do 5,5 milijona konzol do junija 2006, bo očitno težko doseči, saj so do sedaj prodali le milijon in pol. Hud izpad dohodkov Gatesu predstavlja tudi Azija, v Indiji in na Kitajskem se bodo po njegovem mnenju piratstva znebili šele čez deset let.

Podobno nezadovoljni so v podjetju Billovega prijatelja Steva. Appleova odločitev, da na trg pošljejo Mace z Intelovim procesorji, se za zdaj ni najbolje obnesla, tudi dvojna reklama v kateri se hvalijo,...

3 komentarji

Največjih 30

X-Bit Labs - Naštejte vse svetovne gigante, povezane z računalništvom. Ne morete, kajne? Da, IT firm je v svetu ogromno, mnogo izmed njih ustvarja bajne dobičke, še več pa jih životari in samo še čaka na propad. No, iSuppli Corporation pa so včeraj razkrili seznam tridesetih največjih izdelovalcev polprevodnikov oz. največjih zaslužkarjev med polprevodniškimi giganti. Večjih presenečenj ni, saj Intel še vedno krepko vodi. Klik!

8 komentarjev