»

Mala zgodovina filmskega piratstva

Cotter s kamuflažirano kamero. Današnji snemalci jo skrijejo v torbo, ovratnike bund, plastične steklenice za kokakolo, invalidske vozičke, kamorkoli že.

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Dandanes pridejo piratske kopije filmov z ruskih (R5) DVD oz. Bluray nosilcev, če pa je sila, pa kar iz posnetka filma znotraj kinodvorane (CAM). Filmska industrija in te ti. "cammerje" iz skupin kot so maVen, IMAGiNE, FLAWL3SS ali KoLOsEJ, pospešeno preganja z vstavljanjem vodnih žigov (watermarkov), sodelovanjem z lokalno policijo in nadzorom torrent omrežij. In kot poroča torrrent freak; tudi sto let nazaj ni bilo kaj posebej drugače.

Zgodba je profil o John William Cotterju, leta 1892 rojenemu Britancu, ki se je v letih po 1. svetovni vojni zaposlil kot filmski tehnik za podjetje Topical Budget, specializirano za (takrat) popularni nemi film. Topical Budget je leta 1922 zakupil ekskluzivne TV pravice za finale angleškega nogometnega pokala F.A. Cup in pri tem izrinil konkurenčno firmo British Pathé. Posnetki niso šli za živi prenos,...

98 komentarjev

Obsojen za snemanje filma v kinu

Slashdot - V Calgaryju so moškega, ki so ga lani zalotili pri snemanju filma Sweeney Todd: Hudičev brivec, obsodili na leto dni pogojne kazni, mu prepovedali obisk kinematografov in nakup ali posedovanje kakršnekoli opreme za video snemanje za eno leto ter mu naložili globo v višini 1495 dolarjev. Enaindvajsetletni Richard Craig Lissaman je tako prvi Kanadčan, ki so ga obsodili po novem zakonu, ki velja od leta 2007 in ki ne zahteva več dokaza o nameravani preprodaji, temveč je za obsodbo dovolj že samo snemanje. Sodnik je svojo kazen utemeljil z dejstvom, da Lissaman filma ni ukradel kot štruce kruha v trgovini za osebno rabo, pač pa je imel blago, ki ga je moč prodati naprej z dobičkom.

64 komentarjev

Epson MovieMate 30

Digital Trends - Vsakič, ko na televiziji vidim katero od oddaj, ki razkazuje domove slavnih, me navduši dovršen hišni kino. Recept za tovrstno zabavo je relativno preprost, a žal so problematične sestavine, natančneje njihova cena. Za sistem, ki vsaj približno spominja na kinodvorano, potrebujemo projektor, zvočni sistem s podporo prostorskega zvoka in seveda predvajalnik DVD-jev. Vse skupaj vas bo, tudi če boste skoparili, stalo zajeten kupček denarja, razen če izberete alternativo (ne govorim o papirnatih Do-It-Yourself rešitvah za pet tisočakov).

Epson je za vas pripravil celovito rešitev, ki je, roko na srce, manj funkcionalna od čistokrvnih sistemov, je pa zato bolj prenosna in predvsem cenejša. Zadeva se imenuje MovieMate 30 in je v osnovi lepa plastična škatla, ki vsebuje projektor, sukalnik DVD ploščkov in vse potrebne vhode ter izhode, za simbolično doplačilo pa bo Epson navrgel še komplet zvočnikov. Tako lahko stiskači za borih 1200 dolarjev dobite vso opremo, potrebno za ogled...

0 komentarjev

Ljubitelji kina za blokiranje mobilnih telefonov

Ars Technica - Angleški časopis The Stage je iz opravljene ankete dobil podatke, da se sedemdeset odstotkov uporabnikov kinodvoran strinja s tem, da bi v njih med ogledi filmov blokirali mobilni signal. Nadležne melodije lahko zmotijo napetost, ki jo umetniški posnetek poskuša ustvariti med gledalci, posebno, če gre za zlajnano uspešnico in če je klicani po možnosti še oseba, ki nato naglas debatira o svojem privatnem življenju. Blokiranje na prvi pogled izgleda kot enostavna rešitev, dokler so dovoljeni nujni klici, a po premisleku so na Ars Technici skeptični. Starši, ki skrbijo za mladoletne otroke in tisti, ki nudijo pomoč ostarelim in bolnim osebam, si ne morejo privoščiti, da bi bili kdaj nedosegljivi, zato zadeva ni tako črno-bela. Preberite izvorno novico in podajte svoje mnenje.

60 komentarjev

Pirati ustanovili svojo stranko tudi v ZDA

Wired News - Očitno je inspiracija s stare celine, točneje Švedske, delovala, da so tudi v ZDA ustanovili svojo "piratsko stranko". Intervju s predsednikom Brentom Allisonom in njegovim podpredsenikom Davidom Segalom, si lahko preberete na Wired News.

Na kratko: podobno kot švedska piratska stranka, se bo tudi ameriška zavzemala za spremembe veljavne zakonodaje (predvsem o elektronskih medijih) in ne nujno legalizacije zastonjkarske izmenjave avtorskih del. Pirati na oni strani luže ugotavljajo, da je ozaveščenost na novi celini glede tega veliko manjša in očitno preveč zaupajo velikim korporacijam, katerih glas se žal najbolj sliši. Zanimiv je tudi v intervjuju omenjeni paradoks, ki ga je osvetlil Weird Al Yankovich. Njegov občudovalec, ga je vprašal ali naj kupi njegove albume v CD obliki ali preko iTunes? Yankovich je odgovoril, da ima osebno več koristi, če ljudje kupujejo CDje, čeprav založnike stane distribucija preko interneta veliko manj.

Prizadeti v raciji švedske policije pa so...

17 komentarjev

Nov prototipni lovec kinomatografskih piratov

vir: BBC
BBC - Na Georgia Institute of Technology, kjer so nedavno z IBM-om postavili nov procesorsko-navijalski rekord, so izumili tudi tehnologijo, ki lahko izsledi in oslepi digitalne kamere in fotoaparate v prostoru.



Vse skupaj temelji na lastnosti CCD senzorjev, da del svetlobe, ki pade na njihovo površino, tudi odbijejo. S pomočjo dveh kamer in računalnika, se tako določi točno mesto takšnega odboja, ter se tja s pomočjo projektorja, pošlje le belo svetlobo, ki nadaljnje snemanje onemogoči.

Tako se bodo znebili piratskih CAM posnetkov, ki se širijo po P2P omrežjih, kot tudi onemogočili fotografiranje v prostorih, kjer to ni zaželeno, recimo razvojnih oddelkih.

Izvorna novica: BBC.

Očitno se bodo cam pirati in vohljači...

53 komentarjev

Škoda povzročena zaradi ne-gledanja reklam višja od piratiziranja?

Heise - Pri Jupiter Research so naredili študijo navad uporabnikov video digitalnih snemalnih naprav. Nič kaj presenetljivo so prišli do zaključka, da 53% vseh uporablja svoje snemalnike zato, da se izognejo gledanju reklam. Če bodo vsi uporabniki tovrstnih naprav začeli postopati enako, bo to pomenilo 8 milijard zelencev škode. Dodatno jih skrbi, da tovrstne naprave ne povečujejo števila ur na dan pred televizijskimi zasloni.

Podobno študijo je lansko leto naredila MPAA - Motion Picture Association of America, ki se je sprva niso upali objaviti. Izguba filmske industrije zaradi piratizranja naj bi v lanskem letu znašala 6 milijard zelenih. Tokratna analiza je bila spremenjena zaradi utemeljenih kritik prejšnjih. Do sedaj se je namreč za vsako zaplenjeno nelegalno kopijo predvidevalo, da jih obstaja še sedem. Prav tako so se posvetili argumentu, da uporabniki, ki gledajo nekaj zastonj, tega v realnem svetu ne bi kupili.

Nemci so po drugi strani analizirali glasbeni del "tržišča"....

62 komentarjev

TV prihodnosti: Prisiljeni v gledanje reklam?

Hartware.net - V Philipsovem razvojnem oddelku so si zamislili točno to, kar najbolj sovražimo: obvezno gledanje reklam! Med predvajanjem reklam ne bo možno menjavati televizijskih programov in pri posnetkih ne bo možno reklam previjati naprej. Patent temelji na obstoječi tehnologiji: MHP - Multimedia Home Platform. K sreči to velja le za digitalno televizijo. Bodo tako v ZDA nemara že čez 3 leta v obvezno gledanje reklam prisiljeni?

Seveda se na ta način lahko predvaja materiale po internetu že sedaj. Morda bo ABC/Disneyeva "zastonj" ponudba na internetu le nekoliko manj mamljiva ... Še ameriška prijava patenta v celoti.

55 komentarjev