»

Kamere po avstrijskih gozdovih ..

Slo-Tech - Mediji v sosednji Avstriji so minuli teden sprožili nepričakovano debato o pravici video snemanja v javnosti. Kot namreč kaže, je ena od lovskih videonadzornih kamer v gozdovih sosednje avstrijske koroške ujela za zdaj še neimenovanega lokalnega politika med spolnim odnosom s partnerko.

Strokovnjaki za varovanje osebnih podatkov se že jezijo, ker je bila kamera nameščena brez predhodnega dovoljenja avstrijskega informacijskega pooblaščenca in ker območje snemanja ni bilo ustrezno opremljeno z vidnimi znaki na varni razdalji, tako da bi lahko morebitni mimoidoči še pravočasno izvedeli za snemanje in ustrezno prilagodili svoje vedenje. Za oboje je skupaj zagrožena denarna kazen do...

118 komentarjev

Britanija namerava zagnati projekt nadzora slabih družin

Slo-Tech - V Britaniji, deželi Georgea Orwella in njegovega Velikega Brata te dni potekajo razprave o vladnem projektu za nadzor problematičnih družin.

Minister za družino Ed Balls je namreč razkril 400 milijonov funtov težke načrte, po katerih naj bi uvedli poseben nadzor nad 20.000 problematičnimi družinami. S projektom naj bi zagotovili, da bi otroci redno hodili v šolo in pisali domače naloge, šli spat ob doglednem času in jedli ustrezne obroke. Država naj bi najela miselno policijo,* pardon, zasebne varnostnike, ki bodo opravljali preverjanja na domu, najbolj problematične družine pa bodo preselili v sobo 101 Ministrstva za ljubezen,* pardon, posebna stanovanja, ki bodo pod 24-urnim nadzorom.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi v domove slabih staršev namestili telekrane,* pardon, videonadzorne kamere, po preverjanju drugih pa so te trditve nekoliko pretirane - problematične družine naj bi le preselili v 24-ur nadzorovana stanovanja.

Projekt so pravzaprav pilotno izvedli že v...

233 komentarjev

Münchnski prehod na Linux se nadaljuje

Slashdot - Pred šestimi leti je odločitev münchnskih oblasti, da 14.000 svojih računalnikov migrirajo na brezplačno programsko opremo dvignila veliko prahu. Tako veliko, da so o njej obširno poročali celo v ZDA. Sedaj si poglejmo, kako prehod napreduje. Začetni stroški projekta so znašali 13 milijonov evrov, medtem ko bil prehod z Windows NT 4 na XP-je cenejši, a dolgoročno naj bi beležili prihranek. Približno 60 odstotkov vseh računalnikov že uporablja OpenOffice, medtem ko naj bi ostali sledili do konca letošnjega leta. Firefox in Thunderbird sta pristala že na vseh, operacijski sistem pa naj bi za odprtokodni LiMux do konca leta 2012 zamenjalo že 80 odstotkov računalnikov. Več o tem.

206 komentarjev

Britanci razvijajo pametne videonadzorne kamere

PC Pro - Kot poročajo na PC Pro, so raziskovalci britanske University of Portsmouth pričeli z razvojem pametnih kamer, ki se bodo odzivale na zvočno in slikovno dogajanje v njihovi okolici.

Kamere naj bi tako z AI algoritmi naučili razpoznavati "nasilne" zvoke, kot npr. zvok razbitega stekla ali vpitja ter "problematično" dogajanje, kot npr. pretep ali napad. Kamere naj bi tudi naučili prepoznavati določene nasilne besede, razvijalci pa trdijo, da bodo prepoznavale samo določene ključne besede, ne bodo pa prisluškovale celotnim pogovorom.

Glavna prednost tovrstnih videonadzornih kamer pa bo v tem, da se bodo, ko bodo zaznale "nasilen" zvok ali "prepovedano" besedo, samodejno obrnile proti izvoru tega zvoka in obvestile operaterja.

Podobno tehnologijo sicer razvijajo tudi na Kitajskem. Podjetje China Security & Surveillance Technology je že razvilo programsko opremo, ki v primeru, da se na videonadzorovanem območju prične zbirati večje število ljudi (beri: protestnikov) o tem nemudoma...

12 komentarjev

Glasbeni video posnet z videonadzornimi kamerami

Slashdot - Nekateri ljudje videonadzor dojemajo kot nekaj, kar jim daje občutek varnosti, drugi opozarjajo, da se stopnja kriminala zaradi videonadzora ne zmanjšuje in nadzor dojemajo kot orodje Orwellovega Velikega Brata, nekateri pa videonazdor preprosto izkoristijo v svoj prid.

Tako je storila še neuveljavljena britanska glasbena skupina The Get Out Clause.

Ker so želeli posneti videospot, a niso imeli denarja za videokamere, so se postavili pred videonadzorne kamere na javnih mestih in na avtobusu in pred njimi odigrali svojo skladbo. Nato so preko zakona o dostopu do informacij javnega značaja (Freedom of Information Act) zahtevali kopije teh posnetkov in iz njih sestavili videospot.

Njihovi zahtevi po posnetkih je sicer ugodila samo okrog četrtina vseh podjetij, kljub temu pa je bilo ob dejstvu, da Velika Britanija velja za najbolj videonadzorovano državo na svetu, posnetega materiala dovolj za čisto spodoben video spot.

Ko boste torej naslednjič hoteli posneti kakšne "amaterske"...

10 komentarjev

Policijska država 2.0: Kitajska v okviru projekta Golden Shield gradi videonadzorne sisteme in biometrično bazo celotnega prebivalstva

Slashdot - Naomi Klein v članku China's All-Seeing Eye, objavljenem na portalu Rollingstone.com opisuje eksperiment Kitajske z nadzorno tehnologijo v mestu Šenžen.

Kitajska je mesto Šenžen ustanovila pred 30 leti in sicer kot posebno ekonomsko cono. Mesto so zgradili iz nič (pred tem je bila tam manjša ribiška vasica), danes pa ima mesto 100.000 tovarn in 12,4 milijona prebivalcev, v njem pa proizvajajo vse od prenosnikov, TV aparatov, mobilnih telefonov, iPodov, tiskalnikov in avtomobilov.

Šenžen je po eni strani kitajski ekonomski in socialni eksperiment, hkrati pa se je Kitajska v Šenženu odločila izvesti še en eksperiment. V okviru projekta Zlati ščit (Golden Shield) so se Kitajci tako odločili - seveda zgolj zaradi nadzora kriminala - razviti, testirati in pilotno uvesti obsežno nadzorno tehnologijo.

V zadnjih dveh letih so tako v mestu Šenžen namestili okrog 200.000 videonadzornih kamer (v prihodnjih letih načrtujejo namestitev do dveh milijonov kamer), kamere pa nameravajo povezati...

53 komentarjev

Britanska policija ugotavlja da videonadzor ni učinkovit

Slo-Tech - Po poročanju BBC je britanska policija prišla do ugotovitve, da videonadzorne kamere na javnih mestih ne pripomorejo bistveno z zmanjšanju kriminalitete, saj je policija s pomočjo videonadzora uspela rešiti le 3% primerov uličnega kriminala.

Inšpektor Mike Neville, vodja posebnega policijskega "videonadzornega oddelka" Visual Images, Identifications and Detections Office (Viido) je tako izjavil, da je videonadzor "popoln fijasko". Čeprav naj bi videonadzor deloval preventivno, pa po njegovih besedah videonadzor ne opravlja niti te funkcije, saj se kriminalci videonadzornih kamer sploh ne bojijo.

Do podobnih ugotovitev je privedla tudi obsežna raziskava britanskega notranjega ministrstva z naslovom Crime prevention effects of closed circuit television: a systematic review. Sklep raziskave je namreč, da uvedba videonadzora sicer vpliva na zmanjšanje kriminalitete, vendar le v manjšem obsegu.

Prav tako kriminološki podatki objavljeni na spletni strani crimestatistics.org.uk...

247 komentarjev

Tu je WUSB - brezžični USB

vir: EETimes
EETimes - CIlj WUSB-ja se, tako kot pri vseh brezžičnih zadevah, skriva v imenu: odstranitvi žic. Malce zaradi estetike, nekoliko zaradi telebanstva in večinoma zaradi napredka, tudi finančnega, ko bomo morali menjati naprave. Tako napovedujejo, da naj bi bilo do naslednjega leta že 10 milijonov tovrstnih vozlišč.



IEEE_802.15.3a, kot se še imenuje WUSB, cilja na prenos 480Mbit/s do treh metrov in 110Mbit/s do desetih metrov. Strojni deli* in gonilniki so že tu in jih testirajo pri različnih proizvajalcih. Žal tudi na tem področju ni šlo brez sporov.

In nenazadnje, kaj bo rekel "modri zob"? Ali brezžična verzija IEEE1394 - "Ognjena brezžica?"

* tudi v single chip izvedbi

31 komentarjev

Detektor brezžičnih kamer

Schneier.com - Pri Brick House Security so pričeli prodajati detektor brezžičnih nadzornih kamer.



Brezžične videonadzorne kamere v zadnjem času postajajo čedalje bolj priljubljene, predvsem v ZDA. Sedaj pa se je pojavila še naprava, ki jo prodajajo kot proti-nadzorno tehnologijo (counter surveilalnce). Naprava je primerna za v žep, ima barvni zaslon in naj bi zaznavala kamere v oddaljenosti do dobrih 150 metrov. Igračka stane 500 USD.

Reklamni slogani prodajalca se glasijo: "prisluškujte brezžičnim signalom okrog vas", "glejte kaj gledajo nadzorniki" ter "ne pustite se ujeti v kočljivi situaciji".

14 komentarjev

Nove koristi nadzornih kamer

Local6.com - Da nadzornih kamer ni mogoče uporabiti le za nadzorovanje državljanov, pač pa tudi za nadzorovanje nadzornikov, dokazuje novica, ki prihaja iz ZDA. Local6.com namreč poroča, da je podjetje Taser, ki prodaja pištole v obliki električnih paralizatorjev, razvilo posebno kamero, ki v črno beli in infrardeči tehniki snema sliko in zvok ves čas, ko je orožje aktivirano.

Razvoj kamere, ki bo služila kot dokaz uporabe ali morebitne zlorabe električnega paralizatorja s strani policije, je sprožil dogodek, ko je policija omenjeno orožje uporabila proti šestletniku. Policija trdi, da druge možnosti ni bilo, vendar dokaza za to ni. V primeru uporabe omenjene kamere, takih dilem verjetno ne bi bilo.

Taser Cam naj bi omogočala snemanje zvoka in slike vsaj eno uro, tudi pri slabih svetlobnih pogojih, posnetke pa bo mogoče prenesti na računalnik preko USB vmesnika. Če bodo takšne naprave v bodoče omogočale še digitalno podpisovanje, preprečevale nepooblaščeno uničevanje posnetkov in onemogočale...

12 komentarjev

Hočete zbirateljsko verzijo Quakea?

eBay - V tem primeru kaj hitro odklikajte na ta naslov, kjer si lahko kupite še neodprto škatlo igrice Quake III: Team Arena, s podpisi razvijalske ekipe ID Software po celi škatli. Imate še dobrih devet dni, trenutna cena se giblje okoli osemdesetih dolarjev, je pa res -- da morate biti Američan. Predpogoj prodajalca je pošiljanje samo v ZDA.

Sedaj pa k resnim novicam [:D].

3 komentarji