»

Quanta toži AMD zaradi neustreznih grafičnih čipov

Bloomberg - Tajvanski proizvajalec računalnikov, prenosnikov in druge elektronske opreme je vložil tožbo zoper AMD, v kateri jim očita dobavo neustreznih grafičnih čipov, ki so jih potem vgrajevali v prenosne računalnike. Gre za grafične čipe ATI RS600ME, ki jih ne proizvajajo več. Quanta trdi, da naj ne bi ustrezali toplotnim tolerancam, zaradi česar so povzročali odpovedi naprav. Zaradi naj bi tega utrpeli škodo in realizirali manj dobička, kot bi ga lahko bili, zato terjajo odškodnino.

Quanta je znani podizvajalec za velike znamke, ki sestavlja računalnike, na katere se potem nalepijo prestižna imena, kot so HP, Acer, Apple in podobna. Imajo več kot tretjinski delež na trgu prenosnih računalnikov, čeprav ni nikjer napisano njihove ime. V tožbi gre izključno za računalnike, ki so jih izdelovali za NEC in so se zaradi domnevno neustreznih grafičnih čipov...

13 komentarjev

AMD prevzel Ati

Dave Orton (ATI) in Hector Ruiz (AMD)

AnandTech - Proizvajalec centralnih procesorjev, AMD, je za 5.4 milijarde ameriških dolarjev prevzel proizvajalca grafičnih procesorjev in veznih naborov, ATi. Tako so meso postale govorice, ki so po medmrežju krožile približno dva meseca.



Kaj to pomeni za trg veznih naborov, kako bo to vplivalo na ponudbo grafičnih procesorjev (in na nVidio), ali bo AMD lažje ponudil platformo za namizne in prenosne računalnike, kaj si ob vsem tem misli Intel, so le delček vprašanj, ki se ob prevzemu pojavljajo…

Več o tem tukaj.

111 komentarjev

AMD novičke

Roadmap AMDjevih procesorjev

DigiTimes - Po informacijah tajvanskih proizvajalcev matičnih plošč, naj bi AMD svoje nove procesorje z oznako K8L za novo podnožje AM3, ki naj bi bilo kompatibilno z AM2, predstavil šele leta 2008, prav takrat naj bi bila predstavljena Intelova nova generacija procesorjev z oznako Core Micro. Namesto na razvoj omenjenih procesorjev, naj bi se AMD osredotočil na izdelavo sedanjih AM2 procesorjev s 65 nanometri. Tako naj bi v prvem četrtletju naslednjega leta predstavili 65 nanometrske Athlone 64 3800+, 4200+ in 4600+. Ostale prihajajoče procesorje si oglejte na strani Daily Tech oziroma na spodnji sliki:



V tretjem četrtletju prihajajočega leta se bodo s slovesom procesorjev Athlon 64 za s939 podnožje pojavili prvi dvojedrni procesorji v razredu...

10 komentarjev

Bo AMD prevzel ATI?

Slo-Tech - Na spletu so se pojavile borzne špekulacije, ki govorijo o možnosti AMD-jevega prevzema proizvajalca grafičnih kartic ATI-ja, s čimer bi pridobil nove segmente poslovanja, predvsem področje grafičnih kartic ter veznih naborov. Poleg tega bi ob predpostavki, da prevzame ATI-ja, AMD lahko, podobno kot Intel, kupcem ponudil kompletne računalniške platforme, saj bi sam proizvajal tako procesorje kot vezne nabore zanje, obenem pa bi lahko prodrl tudi na področje mobilnih telefonov. Potrebno je podariti, da gre le za špekulacije posameznih analitikov, do katerih je prišlo predvsem zaradi slabših poslovnih rezultatov ATI-ja. Zaenkrat ni nič uradnega v zvezi z možnostjo prevzema.

Več o tem si preberite v izvorni novici.

Kaj pa, če je vse res?

34 komentarjev

Zaton Segway-čkov?

vir: Reuters
Reuters - Podjetju Sagway inc. in njihovemu nenavadnemu dvokolesniku, gre tržno slabo. Previsoka cena v višini 5.000 dolarjev gotovo pri tem igra pomembno vlogo. Višje cene fosilnih goriv niso zvabile ljudi iz ljubljenih avtomobilov. Le ti so se ekološko ozaveščenim še bolj priljubili v obliki različnih hibridov. Tako je namesto kultnega statusa, napravica dosegla ravno obratno: posmehovanje.



Zaradi težav so zamenjali že tri vodilne podjetja. Zadnji šef...

19 komentarjev

Bo Intel odpuščal?

Slo-Tech - Pred časom smo poročali o Intelovem prestrukturiranju, ki naj bi bilo posledica slabih poslovnih rezultatov. Pred dnevi so iz Silicon Valley-a razširile govorice o možnosti ukinitve 16.000 delovnih mest, vendar bi naj večino zaposlenih s prestrukturiranjem obdržali v delovnem razmerju, ter o zaustavitvi določenih projektov, med njimi tudi doslej neuspešne platforme Viiv ter tudi procesorji Itanium 2. Uradne potrditve govoric s strani Intela ni, predvidoma naj bi bilo na voljo več uradnih informacij do konca julija, ko bo konec, predvidoma devetdesetdnevne, Intelove notranje analize stanja.

Več o tem v izvorni novici na TGdaily.

13 komentarjev

GPS za telebane in turiste

vir: Forbes
Forbes - Prebivalci velemest, željni avantur v (pravi) naravi, se v njej enostavno izgubijo, v vseh pomenih besede. Za odpravo te tegobe so tržišču ponudili ACR TerraFix GPS 406 PLB - Personal Locator Beacon. To je "tihe vrste" GPS, z gumbom za paniko. Seveda v primeru, da se odpravljate v naš lokalni pragozd, Kočevski rog, enako toplo priporočam kaj podobnega.



Manj navdušeni nas GPS-i so taksisti v Philadelphiji, kjer jih mislijo mestne oblasti ves čas nadzirati, s tem, da bodo za to "uslugo" morali plačevati 18 zelencev na mesec. Namen oblasti je, da bi lahko turisti nadzirali odpeljano pot. Z druge strani se pojavi problem v ceni "naročnine" in dejstvo, da GPS-i ne poznajo vseh poti. Avtonavigacija je sicer...

2 komentarja

Senzor za radioaktivnost

IAfrica -

V slavnem Los Alamos National Laboratory iz New Mexica, kjer so med drugim naredili tudi prvo atomsko bombo, so sedaj razvili napravo, ki naj bi olajšala odkrivanje prav takšnih ZlihStvorov™.

Po poročanju IAfrica naj bi naprava delovala na podlagi muonov (subatomskih delcev), ki so del ostanka kozmičnega žarčenja po njegovem vstopu v Zemljino troposfero. Ti, sicer neškodljivi delci, lahko prodrejo tudi do 30 m pod vodo (za primerjavo, rentgenski žarki dosežejo globino le do enega metra) in imajo to lastnost, da se od različnih materialov odbijajo pod točno določenim in merljivim kotom. Gostejši kot je material, večji je kot odboja.

Znanstveniki so sedaj prepirčani, da bodo lahko s to tehnologijo zaznali 1.000 kubičnih centimetrov velik kos urana v velikem železnem zaboju polnem ovac v samo minuti. Vse to seveda ob zelo nizkih stroških. Več o tem.

Konec je 'švercanja' prijateljčki.

4 komentarji