»

The Pirate Bay se vrača kot Feniks

TorrentFreak - Dva meseca po raciji švedske policije, v kateri so zasegli strežnike spletne strani The Pirate Bay in stran onemogočili najresneje in za najdlje časa doslej, so se pirati vrnili. Spletna stran je ponovno dosegljiva.

Spomnimo, da so na Švedskem v raciji podatkovnega centra Nacka zasegli strojno opremo, na kateri je tekel The Pirate Bay, zaradi česar je bila stran vse do danes nedosegljiva. Na internetu so se sicer pojavile stare kopije, a brez nove vsebine. Prav tako je bilo mogoče postaviti lasten Pirate Bay, a je šlo bolj za kljubovalno gesto kakor za uporabno stran.

Spletna stran se je vrnila na isti švedski domeni. Spletna stran je polno funkcionalna, saj ponuja že najbolj sveže vsebine, prav tako pa delujejo tudi vsi uporabniški računi s...

50 komentarjev

Racija v Stockholmu zaradi The Pirate Baya

TorrentFreak - Včeraj je ugasnila spletna stran The Pirate Bay, ki je gostila datoteke torrent za prenos ogromne množice avtorsko zaščitenih vsebin. To pot ni šlo za še eno v seriji blokad ali zaplemb domen. Švedska policija je v torek izvedla obsežno racijo v okolici Stockholma, kjer so bili postavljeni strežniki, ter zasegla ogromno računalniške opreme. Policija ni ne potrdila ne zanikala govoric, da so pridržali tudi enega človeka.

Sprva se je špekuliralo, da je stran nedostopna zaradi tehničnih težav, a je kmalu postalo jasno, da so težave povsem drugačne. Švedska policija je potrdila, da so v Stockholmu izvedli racijo na neimenovani lokaciji, kjer so zaplenili opremo, ki je rabila za množično kršenje avtorskih pravic. Hitro smo izvedeli, da gre za podatkovni center Nacka v okolici Stockholma,...

127 komentarjev

ThePirateBay se seli v oblak

TorrentFreak - Sinoči so administratorji torrent trackerja The Pirate Bay zamenjali ponudnika spletnega gostovanja, in sicer tako, da zdaj ne gostujejo več na svojih fizičnih strežnikih v kolokaciji, ampak na spretno skritih oblačnih instancah. Nova ureditev je cenejša, robustnejša, bolj skalabilna (dodajanje novih instanc je hitro in poceni) ter predvsem bolj odporna pred policijskimi zasegi.

TPB zdaj gostuje pri večih (trenutno dveh) še neimenovanih ponudnikih oblačnega gostovanja, vsakem na drugi celini. Z "neimenovanih" mislijo, da tudi ponudniku gostovanja niso...

99 komentarjev

Švedska policija opravila preiskavo pri ISP-ju PRQ

Internetni ponudnik PRQ pozna le malo omejitev; med drugim pri njih gostuje švedska skupina za legallizacijo določenih oblik pedofilije; to kljub hudim naporom vlade, da bi jih spravili z obličja spleta.

TorrentFreak - Včeraj dopoldan je švedska policija obiskala podatkovni center internetnega ponudnika in spletnega gostitelja PRQ, ki se specializira za gostovanje spletnih strani, ki pri drugih ponudnikih ne bi bile našle prostora (med ustanovitelji sta dva od fantov z The Pirate Bay). Zanimali naj bi jih štirje strežniki, domnevno povezani z nedavnimi DDOS napadi na več vladnih spletnih strani, vendar naj bi zaradi nekakšne pomote z interneta odklopili celoten omrežni odsek 80.88./19, na katerem je gostovalo več znanih imen iz p2p in torrent scene.

Dani trenutek so še vedno nedosegliji javni torrent trackerji torrenthound.com, linkomanija.net in tankafetast.nu, zasebna FTracker in Bithumen, dobro znani blog RLSLOG.net, ter en kup strani s prenosi športnih dogodkov. Začasne...

4 komentarji

Več podrobnosti o koordinirani akciji evropskih policistov zoper piratske strani

Slo-Tech - Znanih je nekaj več informacij o hkratnih racijah po 14 državah v Evropi, ki so jih izvedle lokalne policije in zaplenile kopico računalniške opreme iz prostorov, kjer so gostovali strežniki za nelegalno razpečevanje avtorsko zaščitenih vsebin prek interneta. Poleg zasegov opreme so aretirali tudi 10 oseb, večino v Belgiji.

Tine Hollevoet, tiskovni predstavnik belgijske policije, je povedal, da so v Belgiji priprli pet oseb. Vse so stare med 25 in 30 leti in se s piratstvom niso ukvarjali zaradi finančnih koristi, ampak ker so želele vsebine brezplačno priobčiti na spletu. Skupno so nevtralizirali tudi 48 strežnikov z nelegalnim materialom, je dodal. V drugih državah je bilo aretiran še pet oseb.

Kot poroča TorrentFreak, so policisti prizadejali kar resno škodo raznim warez skupinam. Pri svojem delovanju so se osredotočili na glavne strani (topsites) in ne na posamezne izdajateljske skupine (release groups) ali njihove člane, kar pojasnjuje nizko število aretacij. Te so bile vrh...

130 komentarjev

The Pirate Bay ugasnil sledilnik, prešel na protokol DHT

Ars Technica - Zloglasna švedska spletna stran The Pirate Bay je včeraj objavila, da bodo ugasnili svoj priljubljeni sledilnik (tracker) za nelegalne torrente. To ne pomeni, da bo piratski zaliv prekrila plima vsled ujm na sodiščih. Ravno nasprotno. V preteklih mesecih je namreč ničkoliko sodišč, začenši s švedsko odločitvijo, da je stran nelegalna, zahtevalo prepoved dostopa do strani ter odstranitev vseh datotek z njihovih strežnikov. Da bi se otresli podobnih napadov, so skrbniki strani ukinili eno redkih središčnih točk sicer decentraliziranega sistema torrentov.

Stran The Pirate Bay bo še vedno ostala na spletu v vlogu ogromnega kazala po nelegalnih vsebinah, le da bo ugasli sledilnik nasledil sistem DHT. Namesto zalaganja s torrenti iz centralnega repozitorija bodo sedaj odjemalci našli hash datoteke, nato pa s samostojnim poizvedovanjem pri ostalih soležnikih (peers) v roju (swarm) poiskali podatke. The Pirate Bay se je na sodišču že zagovarjal, da so zgolj imenik datotek torrent, podobno...

64 komentarjev

Pirate Bay uvaja SSL šifriranje

Slo-Tech - Kot na svojem blogu piše Peter Sunde, eden izmed soustanoviteljev The Pirate Baya, bo The Pirate Bay ta teden na svoji spletni strani uvedla SSL šifriranje.

Uvedba SSL šifriranja je odgovor The Pirate Baya na nedavno sprejeti švedski zakon, ki je švedski tajni službi National Defence Radio Establishment omogočil prestrezanje vsega telekomunikacijskega prometa, ki prečka švedske meje.

Zanimivo je, da je konec leta 2007 raziskava Britanskega fonografskega instituta ugotovila, da je bil v letu 2006 delež šifriranih torrent povezav okrog štiri odstotke, v letu 2007 pa je ta delež narastel na celih 40 odstotkov.

Očitno bo torej povečan nadzor pripomogel k široki uvedbi tehnologije šifriranja, česar pa si pravzaprav lahko le želimo.

29 komentarjev

Konec TorrentSpya

Gizmodo - Ena od največjih strani s ponudbo najrazličnejših nelegalnih datotek torrent je klonila pod pritiskom. V začetku tega meseca je sodišče odločilo, da mora TorrentSpy zbirati podatke o aktivnosti svojih uporabnikov in jih posredovati združenju MPAA. Vodilni so se zato odločili, da bodo raje prenehali z delovanjem strani oz. omejili njeno vsebino, kot pa izdali svoje uporabnike.

Uvedli so avtomatiziran sistem FileRights, ki bo analiziral objavljeno vsebino in dovolil zgolj objavo legalne, kar v končni fazi pomeni, da bo TorrentSpy počasi umrl. Zaenkrat ni indikatorjev, da bi se želeli zgledovati po švedskih gusarjih in se upirati oblastem, tako da bodo uporabniki najbrž morali najti alternativo.

Izvorna novica.

58 komentarjev

The Pirate Bay bo konkuriral YouTubeu

Zeropaid - Ustvarjalci The Pirate Baya se lotevajo novega projekta, strani za objavo video datotek v stilu YouTubea. Na The Video Bayu, kot naj bi se zadeva imenovala, bodo uporabniki lahko objavljali posnetke, bistvena razlika pa bo, da se administratorji ne nameravajo vmešavati v vsebino. Pravijo, da bo avtorske pravice sicer treba spoštovati, a so, kot v preteklosti, pripravljeni hoditi po tanki črti med legalnim in nelegalnim, nikakor pa ne bodo igrali moralne policije. Razen svobodnejšega pristopa posebne revolucije najbrž ne bo, prihod storitve pa bi znal biti blizu. V času Eurovizije so gusarji namreč že testirali pipice ter programsko kodo in dobili dobre rezultate.

Izvorna novica in (zaenkrat zaprta) uradna stran.

15 komentarjev

Prve obtožbe zoper upravljavce Pirate Baya

Slashdot - Spomnimo, konec maja lansko leto je švedska policija v raciji izklopila in odpeljale strežnike, na katerih je tekla izjemno priljubljena in obiskana spletna stran The Pirate Bay, ki je gostila torrente.

Včeraj je, po enoletnem zatišju, švedski tožilec Håkan Roswall javno napovedal, da nameravajo vložiti tožbe zoper upravljavce spletne strani. Poteza je bila pričakovana, saj so mu švedska sodišča naložila, da se do junija izjasni, ali namerava posameznike kazensko preganjati. Roswall ni želel povedati, koga ali kako veliko ljudi namerava preganjati, dejal je le, da potrebuje več časa za pripravo primera.

Medtem je Tobias Andersson s Pirate Baya optimističen v svojih napovedih, da se bo vsa stvar iztekla v njihovo prid. Verjame, da bodo obtožbe zavržene, saj so bile na njihovih straneh le povezave do drugih strani in nikakor niti bita zaščitenih vsebin. V skrajnem primeru, dodaja, bodo svoje poslanstvo nadaljevali v tujini. Več.

21 komentarjev

ThePirateBay se je vrnil

Slo-Tech - The Pirate/Phoenix Bay, eden največjih torrent trackerjev na svetu, je po dolgih tednih razprave spet online. Kot je znano, je švedska policija ThePirateBay zaprla v sredo, 31. maja 2006.

Kot poroča angleški The Register, so ZDA pritiskale na švedsko vlado, češ da je The Pirate Bay eden največjih virov neavtoriziranih kopij filmov in glasbe. Nekaj dni po tem je švedska policija vstopila v zgradbo, kjer so bili strežniki in jih zaplenila, administratorje omenjene strani pa "povabila" na zagovor.

A situacija ni bila "rešena": lastniki ThePirateBay-a in mnogi drugi, so zagovarjali zakonitost omenjenega trackerja, sledile so mnoge debate in celo demonstracije, najbolj vsiljiv pa je bil vdor v spletno stran švedske vlade, za katerega domnevajo, da je bil odgovor nekaterih "hekerjev" na omenjen dogodek. Med drugim je policija pri akciji zaplenila tudi strežnike, ki niso last The Pirate Bay-a in z njim niso povezani, kar je sprožilo tožbe nekaterih podjetij proti švedski vladi.

...

32 komentarjev

Pirati ustanovili svojo stranko tudi v ZDA

Wired News - Očitno je inspiracija s stare celine, točneje Švedske, delovala, da so tudi v ZDA ustanovili svojo "piratsko stranko". Intervju s predsednikom Brentom Allisonom in njegovim podpredsenikom Davidom Segalom, si lahko preberete na Wired News.

Na kratko: podobno kot švedska piratska stranka, se bo tudi ameriška zavzemala za spremembe veljavne zakonodaje (predvsem o elektronskih medijih) in ne nujno legalizacije zastonjkarske izmenjave avtorskih del. Pirati na oni strani luže ugotavljajo, da je ozaveščenost na novi celini glede tega veliko manjša in očitno preveč zaupajo velikim korporacijam, katerih glas se žal najbolj sliši. Zanimiv je tudi v intervjuju omenjeni paradoks, ki ga je osvetlil Weird Al Yankovich. Njegov občudovalec, ga je vprašal ali naj kupi njegove albume v CD obliki ali preko iTunes? Yankovich je odgovoril, da ima osebno več koristi, če ljudje kupujejo CDje, čeprav založnike stane distribucija preko interneta veliko manj.

Prizadeti v raciji švedske policije pa so...

17 komentarjev

Novi načini poviševanja državnih prihodkov

The Register - Čeprav znamo biti zagovorniki minimalističnih in uporabnih spletnih strani zelo glasni, še potrpimo, če gre pri teroristu za nadebudnega šolarčka, uspešno podjetje ali skupino, ki se ukvarja z razvojem profesionalnih spletnih rešitev za trg. Povsem drugače pa je, ko se ljudstvo zave, da so recimo oni sami sofinancirali izdelavo tovrstnih strani.

V 'nerodnem' položaju se je tako znašla otoška vlada. Na testu se je namreč izkazalo, da spletna stran (podrobnosti o spletni povezavi neznane) hiše s 10th Downing st. obsega kar 187 kB (!), medtem ko se absolutni rekorder, stran njihovega zavoda za zaposlovanje, nalaga kar minuto in dvajset (1:20) sekund. Klik!

Zaključek: v osemtedenski raziskavi je bilo preverjenih 70 vladnih spletnih strani (ponavljam: v Veliki Britaniji) -- povprečni nalagalni čas je znašal 22 sekund.

Da bi se kaj takega zgodilo pri nas (hipotetično recimo, da temu trenutno ni tako--), bi se uporabniki Telesmeha ne počutili več hendikapirane.

1 komentar