»

Nemci bi uvedli kartice brez magnetnega traku

Heise - V boju proti zlorabam plačilnih kartic, ki so v preteklem letu po vsem svetu skokovito narasle (predvsem skimming, to je kopiranje magnetnega zapisa in PIN-a), bodo Nemci počasi prešli na uporabo kartic brez magnetnega traku. Ker se od letošnjega leta v evrskem prostoru pri transakcijah na bankomatih uporablja EMV-čip, je po poročanju Frankfurter Allgemeinze Sonntagszeitunga nemška zvezna policija (nem. Bundeskriminalamt) bankam priporočila, da začnejo izdajati kartice brez magnetnega zapisa. Isti podatki kot na magnetnem traku so namreč tudi v čipu, od koder jih je dosti teže prebrati.

Za komitente, ki potrebujejo tudi kartice za v neevrske države, pa bankam...

23 komentarjev

Magnetni monopoli so realnost

Slashdot - Teoretičen obstoj monopolov je že leta 1930 domneval britanski fizik Paul Dirac, teorijo pa so z dvema člankoma, objavljenima v reviji Nature, ter še dvema, ki še nista objavljena in se nahajata na arXiv.org, očitno potrdili tudi v resničnem svetu, ki ne obstaja zgolj na papirju v obliki enačb. Monopole so po iskanju v kozmičnih žarkih, pospeševalcih delcev ter celo v Luninih kameninah, našli v posebnem kristalu, ki so ga raziskovalci poimenovali spin ice. Kristal, ki ima v tem primeru kemijsko sestavo Dy2Ti2O7, je poimenovan vrteči se led zaradi oblike kristalne rešetke, ki je na moč podobna kristalom ledu vode - atomi so postavljeni v vogale štiristrane piramide.

Vsak od atomov se sicer obnaša kot paličasti magnet, ki se z ohladitvijo v bližino absolutne ničle poravnajo. Včasih se poravnajo trije od štirih vogalov piramide in tako v centru ustvarijo severni oz. južni monopol. Polje ni povezano s fizičnim telesom, a se obnaša, kot naj bi se v teoriji obnašal monopol. Obstoj...

72 komentarjev

Praskalnik za domačo uporabo

Akihabaranews - Vsi, ki cenijo, da njihovi podatki niso dostopni vsakomur vedo, da ima vsak človek pravico uničiti lastne podatke, oziroma njihove nosilce. Ti, ali nemara tisti z nekoliko bolj sumljivimi motivi, si bodo lahko v prihodnjih dneh na Japonskem kupili Elecomovo napravico za približno 20 evrov,

ki v pičlih 5 sekundah uniči CD ali DVD. Napravico priklopimo kar na USB vhod. Z rokami bi morda šlo hitreje, a ne bi mogli urezati teh lepih psihedeličnih vzorcev.

58 komentarjev

Fujitsujev "eliminator" magnetnega zapisa

engadget - V marsikaterem delu tega foruma potekajo debate o tem, kako "nezanesljiv je digitalni magnetni zapis" sodobnih naprav. V dejanskem svetu je problem ravno obraten: kako dejansko izbrisati magnetne nosilce podatkov. Marsikatero podjetje in posameznik namreč ne more in ne sme dovoliti, da se do podatkov, zapisanih na magnetnih medijih, dokoplje še kdo drug. Fujitsu je za takšne potrebe predstavil novi brisalec magnetnih nosilcev Mag EraSURE P2V, ki vam bo zbrisal trde diske, magnetne trakove, diskete in ostale magnetne nosilce podatkov.



Žal naprava ni čisto pravi terminator, saj s svojim delovanjem do 5000 Oe in močjo magnetnega polja do 1,3 Tesla, zbriše...

65 komentarjev

Razvoj analognih fotoaparatov pod velikim vprašajem

Reuters - Še zadnji v vrsti odstopov in delnih sestopov podjetij iz analognega tržišča fotoaparatov, je pogojno najavil največji na tržišču: Canon. Zaenkrat ne predvidevajo novih modelov analognih fotoaparatov, tako kompaktnih, kot zrcalno refleksnih. Pravijo, da bodo še naprej spremljali zahteve na tržišču, zato nadaljnji koraki še niso čisto dorečeni.

Pred mesecem dni je iz sveta fotografije, tako kot Konica Minolta, odstopila še Mamiya, veteran profesionalne fotografske opreme.

213 komentarjev

Nova rekordna kapaciteta 2.5" trdega diska

Channel Register - Fujitsu je predstavil novega malega velikana. Sliši na nič kaj zveneče ime MHV2200BT, a so ostale lastnosti toliko bolj mamljive za prenosnike in potencialnega "pravega" Video iPoda.

Ker gre za majhne dimenzije, seveda ne gre za revolucionarno hitre dostope do podatkov, a je teh k sreči lahko veliko: 200Gb. Disk se vrti na umirjenih 4200 obratov, z 8Mb vmesnim pomnilnikom in maksimalno porabo 4.5W (povprečno 1.6W).

Ker flash trdi diski še nekaj časa ne bodo dosegli takšnih kapacitet, niti razmerja cena na Gb, bo seveda od maja letos veliko interesentov za tega malčka, ki je trenutno največji v tem razredu.

23 komentarjev

Se nam končno obetajo zasloni z zelo zelo veliko ločljivostjo?

Google News - Colossal Storage Corp. je napovedal prijavo nekaj patentov, ki bodo omogočili izdelavo novih tipov ekranov za prikaz slike. Fosfor še ni za odmet. Ugotovili so, da je možno z magnetnim materialom vplivati na stanje fosforja, tako da ta žari brez dodatnega vira svetlobe. Z magnetnim materialom je tudi možno vplivati na čas ugašanja oziroma na jakost žarenja fosforja.

Ker imajo molekule fosforja in magnetnega materiala zelo majhne dimenzije je možno močno povečati gostoto prikazovanja informacije. Napovedujejo možnost izdelave od mikrozaslonov do makrozaslonov z ločljivostmi od 200 terapikslov do 4 petapiksle. [8-O]

Več o sami tehnologiji: Colossal Storage Corp.

32 komentarjev

Podatki v prihodnosti

Slashdot - Že res, da so računalniki ena izmed najboljših pogruntavščin zadnjega časa - z njimi lahko pišemo, se igramo, računamo zapletene enačbe v delčku sekunde in seveda arhiviramo podatke. Ravno zaradi slednjega so nekateri strokovnjaki močno zaskrbljeni, saj se vedno več podatkov shrani v obliki digitalnega zapisa na diske, magnetne trakove, diskete ali kakšna druga sredstva za zapisovanje podatkov. Vedno manj pa je raznih zapisov na ploščice, table ali kakšna druga sredstva za navadno "analogno " zapisovanje podatkov. Zakaj so nekateri tako zaskrbljeni zaradi vedno večjega števila podatkov, ki so shranjeni v digitalni obliki? Največji problem je, da ti podatki nikoli ne bodo trajno zapisani, ampak bodo vedno izpostavljeni določenim nevarnim okoliščinam - disk z magnetnim zapisom se lahko kaj hitro skvari zaradi odpovedi glave, CD-ji se lahko hitro zlomijo ali stopijo na visoki temperaturi, da o disketah, ki se pokvarijo že tako, da jih samo malce grdo pogledaš sploh ne govorimo. Skrb...

0 komentarjev