»

Test iPoda Shuffle druge generacije

Digital Trends - Pred nekaj tedni je Apple med ostalim posodobil tudi najmanjšega predstavnika linije iPodov, model Shuffle. Že tako majhna žverca je postala še manjša, izboljšan pa naj bi bil tudi čas predvajanja. Od napovedi do dejanske dobavljivosti je sicer preteklo nekaj časa, a sedaj je izdelek tu in to so s testom obeležili ustvarjalci strani Digital Trends. Zadovoljile so jih njegove dimenzije, pregovorno kakovosten zvok in relativno nizka cena, pokritizirali pa so priložene slušalke (pri vseh ostalih iPodih so bile posodobljene) in dejstvo, da je možno nov Shuffle na računalnik priključiti samo s pomočjo priloženega podnožja. Na koncu so mu prisolili oceno 8/10, o čemer se lahko prepričate tudi sami.

18 komentarjev

Mobiteli bodo zaznavali prometno gnečo

New Scientist Tech - Tisti s čutom za soljudi, ki se vsakodnevno vozite in imate pri sebi mobilni telefon, najbrž tu in tam pokličete kakšno radijsko postajo in ostale voznike posvarite pred radarsko kontrolo ali nadležnimi kolonami, kar je vsekakor vzpodbudno, a kot kaže, vas bo kmalu nadomestila tehnologija. Podjetje IntelliOne je namreč razvilo sistem, ki periodično locira mobilni telefon ter izračunava njegovo hitrost, tehnologijo pa nameravajo uporabiti v namene zaznavanja gneč na cestah. Storitev zna ločevati med čakanjem v koloni in pri semaforju, uspešno pa je prestala tudi testno obdobje na Floridi, tako da jo njeni snovalci nameravajo spustiti na kanadski trg konec tega leta. Več o zadevi v izvirni novici na New Scientist Tech.

25 komentarjev

Apple Computers Inc. z novimi reklamnimi potezami

Slo-Tech - Šušlja se, da je brazilska manekenka Gisele Bundchen posnela nekaj reklamnega materiala za Apple]. Zelo verjetno to ni v povezavi z zadnjo medijsko kampanjo, kjer so se pri Apple Computers Inc. odločili, da brezplačno poskrbijo za vaše odsluženo računalo. Garantirano ne bodo prejeli veliko Macov, saj so njihovi uporabniki že sedaj zelo ekološko usmerjeni in jih reciklirajo po svoje.

Če se ne morete odločiti za prestop iz PC tabora, navkljub Apple Boot Campu, vas bo morda prepričal novi "Divx suite 6.5" za Mace. Prvič je v ta paket vključen tudi uraden Divx predvajalnik, skupaj z možnostjo konvertiranja iz različnih formatov. Polna verzija stane cent manj od 20 U$, okleščena je seveda brezplačna.

0 komentarjev

Nova koalicija proti iKtaturi in kolaboranti, ki nas zavajajo naprej

Slo-Tech - Microsoft, Toshiba, JVC, NTT DoCoMo Inc., Creative, iRiver in še tri 3 podjetja so, dosedanjemu nespornemu vladarju: Apple Computers Inc. napovedala vojno na japonskem tržišču MP3 predvajalnikov. Kako hitra bo zmaga ali če bo preobrat možen, bomo videli v prihajajočih mesecih/letih.

Navkljub različnim pozivom k revoluciji, se ljudje do sedaj niso zganili (npr.: SanDiscovi, ki nas so nas ozavestil, da živimo v iKtaturi). Namesto tega jih bolj zanima, kako najceneje do iPoda.

Dodatno jih zavajajo razni kolaboranti, ki ponujajo različne dodatke in hranijo še tako absurdne fetiše. Vsem, ki so jim gladko obriti Shuffle, Nano in iPod 5G nevšečni, si lahko omislijo poraščeno verzijo v različnih barvnih odtenkih. Za vse z občutljivo verzijo Nana, ali le bolj nerodne sorte, je tu "sladolenda krema", ki vašega iPoda pripravi do staro-novega blišča.

Klasična diktatura bazira na kultu osebnosti, iKtatura na kultu imidža. Začuda so ljudje pripravljeni preživeti v Apple trgovinah tudi...

1 komentar

Apple Computers Inc. krcnil Samsung in Apple Corps

EETimes - Samsung je pred dnevi preveč samoiniciativno najavil, da je pridobil procesorski posel za iPode. Za nameček je še "narabutal" GUI svojih mobilnih telefonov (glej povezavo na novice). Apple Computers Inc. je to privedlo do tega, da je drugače razdelil svojo jabolčno pito. Procesorje za nove iPod Shuffle bo dostavljal dosedanji dobavitelj: SigmaTel. Samsungu tako ostaja le posel z iPod Nani, v procesorskem pomenu besede. Za sedanje procesorje ostalih iPodov je zadolžen PortalPlayer.

Število iPodov se bo verjetno še povečalo, saj se je Apple Computers Inc. odločil prodati svoj večkrat nagrajeni spletni študentski informacijski sistem PowerSchool. Le ta omogoča staršem in samim učencem spremljati svoj napredek. Kupec je Pearson - eden večjih založnikov za šolstvo. Kupoprodajna pogodba očitno zavezuje kupca, da se razvije sistem, ki bo omogočal učiteljem in učencem dostop do učnega materiala preko iPodov.

Razrešen je bil tudi konflikt dveh "jabolk" glede še bolj uspešnega...

3 komentarji

Apple izgubil tožbo proti spletnemu dnevniku

Yahoo News - Pri Jablani* so se določili, da jim ni všeč, da jim kvarijo presenečenja z novimi sadeži. Do izdajalskega črva so se hoteli prebiti preko tožbe spletnih blogov - dnevnikov, ki so objavila dotične podatke. Govora je bilo o nedozorelem sadežu, pod kodnim imenom Asteroids.

V ZDA novinarjem ni potrebno razkriti vira informacij. Zato so jabolčni odvetniki spletni dnevnik tožil pod pojasnilom, da pisci spletnih, blogovskih novic niso novinarji in niso upravičeni do te zaščite.

Kalifornijsko višje sodišče se je odločilo drugače. Nižje sodišče je pred tem že razsodilo v prid Jablani. Združenje Electronic Frontier Foundation je tako s pritožbo, skupaj s toženimi AppleInsider.com, PowerPage.org in MacNN.com, izborilo pomembno zmago.

Špeckahle lahko špecajo naprej, ne vedno uspešno. Zadnja takšna pobegla novica izpod krošnje Jablane, je prihod prenovljenega eMaca, v septembru letošnjega leta.

* Jablana - Apple Computer Inc

9 komentarjev

Creative toži Apple

ZDNet - Singapurski Creative je v ponedeljek uradno napovedal, da bo tožil Apple zaradi kršitev patentne zakonodaje v zvezi z iPodi. Creative trdi, da iPodi in iPodi Nano kršijo Creativov patent za vmesnik v njihovem predvajalniku Zen, ki jim je bil odobren lanskega avgusta. Tako skušajo doseči prepoved prodaje iPodov in tudi finančno odškodnino. Omeniti velja, da Creative ni prvo podjetje, ki želi pridobiti delež Applovih dohodkov od iTunes in iPoda z navedbami o kršitvi patentov. Hongkonški Pat-rights in Contois Music & Technology sta Apple že tožila s podobnimi navedbami. Klik!

13 komentarjev

Samsungova "sposoja" GUI in ikon

TweakNews.net - V Samsung-ovih mobilnih telefonih serije Skin, predstavljenih 24 aprila letos, so se znašle grafične (oblikovalske) rešitve iz konkurenčnega podjetja Apple. Nekaj ikon si je Samsung sposodil tudi pri Microsoftu.



Plagiatorsko potezo so opazili na različnih forumih. Vodja oblikovalskega centra, Chung Kook-hyun, je že priznal napako in povedal, da tovrstni telefoni niso več v prodaji. Za vse prodane telefone si lahko preko spleta naložijo nov grafični meni.

Omenjena nezgoda...

1 komentar

Spletne urice: Kaj nas iPod nauči o spletu?

Slo-Tech - V sredo, 8. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na novo predavanje iz serije Spletnih uric z naslovom Kaj nas lahko iPod nauči o spletu?

Apple je lani prodal 32 milijonov iPodov, od tega 14 milijonov v zadnjem četrtletju, in s tem navkljub izjemni konkurenci poskrbel, da iPod ostaja fenomen in daleč najbolj prodajana družina predvajalnikov glasbe.

Na predavanju si bomo ogledali, zakaj je iPod toliko uspešnejši od konkurence, ki ponuja več funkcionalnosti za manj denarja in kaj nas lahko nauči o uspešnem razvoju spletnih storitev.

Predaval bo Marko Samastur, ki verjame v odprte standarde, prosto izbiro in splet brez ovir, in ki s somišljeniki ustvarja Marelo.

9 komentarjev