»

Download.com še vedno pakira namestitvene programe v trojance

Slashdot - Avgusta smo poročali, da je priljubljena spletna stran z brezplačnimi in preizkusnimi programi Download.com začela vprašljivo prakso "oblačenja" programov v dve plasti namestitve. V praksi je to pomenilo, da z njihove strani ni bilo mogoče prenesti golega namestitvenega programa, kot ga ponuja proizvajalec programske opreme, ampak zgolj generični namestitveni program, ki je s spleta šele nato prenesel dejanski namestitveni program. Problematično je bilo, da je ta generični namestitveni program poizkusil namestiti tudi nepotrebno orodno vrstico Babylon, ki so jo uporabniki, ki niso brali, marveč zgolj klikali Naprej, tudi namestili. Download.com je tako služil na dva načina -...

23 komentarjev

Programi z Download.com oviti v dve plasti namestitve

Extremetech - Nadvse priljubljena spletna stran z brezplačnimi in preizkusnimi programi Download.com, ki je nekdaj veljala za enega redkih zaupanja vrednih skladišč programov, uvaja za uporabnike sila neprijetno spremembo. Vse nove verzije programov bodo odslej oblečene v poseben Cnetov (lastnik Download.com) namestitveni program.

To pomeni, da bo uporabnik s spleta vsakokrat prenesel namestitveni program (wrapping installer), ki bo šele nato z interneta potegnil želeni program. To uporabniku nalaga dodatno delo in nepotreben ovinek, a sploh ni najslabša stvar. Bolj problematično je, da želi omenjeni generični namestitveni program na vsak način uporabnika prepričati, da namesti tudi nepotrebno orodno vrstico Babylon....

63 komentarjev

Izšel še en CAD program za Linux

Slo-Tech - Kot poročajo na TenLinks, spletni strani posvečeni CAD, CAM in CAE programski opremi, je podjetje Graebert izdalo svoj 2D/3D CAD program ARES Commander tudi za Linux. Linux različico trenutno prodajajo za 495 USD, kar je za polovico ceneje od Windows različice (obe različici imata sicer isto funkcionalnost).

Aplikacija je trenutno na voljo za 32-bitne distribucije Ubuntu 9.10, Fedora 11, Suse 11.2, Mandriva 2010 (ali novejše), za ostale Linux distribucije pa so namestitveni paketi še v pripravi. Aplikacija je sicer optimizirana za Ubuntu.

ARES Commander Edition je mogoče uporabiti tako za AEC (Architecture / Engineering/ Construction) kot tudi and MCAD (Mechanical CAD) modeliranje.

Proizvajalec ponuja tudi brezplačno 30-dnevno različico, ki jo je mogoče prenesti iz njihove spletne strani. Krajšo recenzijo programa si je mogoče ogledati v reviji Cadalyst.

Morda pa bo letos leto...

6 komentarjev

Linux vstopa na področje CAD aplikacij

Ubuntu.si - Kot kaže, pred Linuxom pada še ena "trdnjava" - Linux namreč z letošnjim letom resno vstopa na področje CAD aplikacij. Podjetje Bricsys je namreč izdalo Linux različice svojega komercialnega CAD programa Briscad.

Komercialna različica Briscada stane od 300 do 400 EUR (odvisno od dodatkov, ki jih kupimo), na voljo pa je tudi brezplačna 30-dnevna preiskusna različica. Bricsys na svoji spletni strani nudi predpripravljene namestitvene pakete za Ubuntu, Fedoro in OpenSuse oziroma splošen namestitveni paket za katerokoli distribucijo Linuxa. Briscad podpira tudi AutoCAD .dwg datoteke, primerjava pa kaže, da gre za povsem zmogljiv program.

Konec leta pa pričakujemo tudi izid CAD programa DraftSight za Linux. Program je brezplačen (podjetje trži tehnično pomoč) in trenutno na voljo že za okolje Windows in Mac, vsebuje pa polno podporo za .dwg in .dxf datoteke. Kot poročajo v forumu, pa Windows različica preko Wine API vmesnika že deluje v Ubuntuju.

133 komentarjev

PSPP skladišča za Ubuntu Karmic

PSPP 0.7.3

Slo-Tech - Na začetku leta smo v članku opisali program za statistične analize PSPP. Gre za odprtokodni klon statističnega programa SPSS, ki ga je vmes kupil IBM in preimenoval v PASW Statistics.

PSPP zna odpreti SPSS podatkovne datoteke, razume SPSS sintakso in teče tako v okolju Linux, Windows kot tudi MAC. Seveda ima program kar nekaj pomanjkljivosti oz. mu primanjkuje kar nekaj funkcionalnosti, a za neke osnovne statistične analize je program že sedaj skoraj povsem zadovoljiv.

Razvoj programa poteka počasi, vendar zanesljivo. Jure Čuhalev je za Ubuntu Karmic pripravil dva namestitvena paketka. Prvi je za različico PSPP 0.7.2 (tim. PSPP master), ki bo v kratkem postala naslednja stabilna različica in vsebuje kar nekaj...

4 komentarji

Google Sky

Google Earth 4.2

vir: Google
Google - Google je izdal novo verzijo popularnega pregledovalnika satelitskih posnetkov Zemlje Google Earth 4.2. Nova verzija vsebuje vse tisto, kar poznamo že iz stare, poleg tega pa omogoča tudi pogled v nebo. Na njem lahko opazujemo vse nebesne pojave, od gibanja Lune do slik Hubble Ultra Deep Field (najstarejše oz. najbolj oddaljene galaksije in kvazarji). Prikazovalnik prikaže 100 milijonov zvezd in 200 milijonov galaksij.

Skratka, odličen vodič ne samo za navdušene amaterske zvezdoglede, ampak tudi dober pripomoček za resne astronome.




Scientific American
Google Earth 4.2 download

20 komentarjev

Googlove preglednice

Slo-Tech - Google je odprl beta verzijo aplikacije, ki je namenjena delu s preglednicami. Svoje preglednice lahko tudi delimo s prijatelji, sodelavci ali poslovnimi partnerji, ki jim dodelimo status opazovalca (kjer tabele lahko pregledujejo) ali status urednika (kjer jih lahko tudi urejajo). S tem odpadejo problemi z združljivostjo različnih različic programov za delo s preglednicami, kot npr. Excel ali Calc. Kar pa storitev naredi resnično uporabno, pa je multiediting v realnem času. Vsi povabljenci lahko hkrati delajo na preglednici, poleg tega pa sproti komunicirajo prek Googlovega klepetalnika (google chat). Poleg tega Google skrbi za samodejno shranjevanje podatkov.



Preglednice lahko izvažamo, jih stiskamo, na voljo je kup različnih...

40 komentarjev

Google Picasa na Linuxu

OSNews - Google se je končno usmilil uporabnikov enega alternativnih operacijskih sistemov, ki bi želeli uporabljati njegovo orodje za iskanje in organizacijo slik, Picassa. Od danes naprej si lahko brezplačno prenesete iz njihove domače strani prenesete različico Picasse za Linux.

Aplikacijo so pri Googlu prenesli s pomočjo Windows emulatorja Wine. To žal sicer ni pravi (tim. native) prenos na Linux platformo, kljub temu pa aplikacija deluje popolnoma normalno.

Trenutno so na voljo predpripravljeni namestitveni paketi za distribucije Red Hat, Fedora, Suse, Mandriva, Debian in Ubuntu, na voljo pa je seveda tudi splošni namestitveni program za ostale distribucije.

33 komentarjev

Google Health

Predogled servisa Google Health

vir: ZDNet
The Register - Kot poroča The Register, se Google širi še na eno področje, in sicer to pot v zdravstvo. Ker Google že tako ali tako uporablja mnogo ljudi kot odskočno desko pri iskanju podatkov o raznih boleznih, razmišljajo njegovi skrbniki, bodo ponudili še servis Google Health. Storitev bo namenjena iskanju zdravstvenih informacij, njen zagon pa naj bi se zgodil še ta teden.

Iskanje po boleznih bo tako olajšano, saj bo Google samodejno razvrstil relevantne informacije v ustrezne kategorije, denimo zdravljenje, simptomi, novice, alternativne metode itd. Prav tako bodo informacije ustrezno izbrane glede na vrsto javnosti - posebej za laike, tj. paciente, in posebej za zdravnike. Kljub temu mnogi...

8 komentarjev

Google koledar

ZDNet - Google je izdal še eno uporabno spletno aplikacijo. Z Google koledarjem je v spletnem vmesniku mogoče preprosto vpisovati dogodke, na katere vas bo opozarjal. V vmesnik se preprosto prijavite s svojim Gmail računom in že lahko začnete.

Svoje dogodke lahko posredujete v javnost kot RSS feed, lahko jih dodate na Googlov brskalnik po koledarjih. Dogodke lahko delite tudi s svojimi prijatelji in družino. Svoje sestanke, dogodke in zmenke pa lahko uvozite iz drugih programov npr. MS Outlook. Vmesnik vas bo o le-teh opozarjal preko emaila, SMS-a al Pop-up okna.

Za uporabo spletnega vmesnika je treba imeti Internet Explorer (vsaj 6.0) ali Mozilla Firefox 1.0.7 in novejše.

37 komentarjev

dummy@home: run windows

Slo-Tech - ... seveda tudi v drugo :

Ni popolnega operacijskega sistema - en je lepši, drug hitrejši, na tretjem teče tvoj najljubši program... Več OS-jev je sicer možno imeti na istem računalniku, žal pa je ponovno zaganjanje sistema samo zaradi nekega hitrega opravila vse preveč zamudno in nadležno. 'Navidezni stroji' in 'emulatorji' so med nami že kar nekaj časa - uporabnikom Oken je verjetno najbolj znan WMWare, Linuxasešem pa emulator Wine. Navidezni stroji nam omogoeajo poganjanje celih operacijskih sistemov v 'oknu', emulatorji (Wine...) pa programa brez potrebe po Osu. Skratka, na ZDNet-u so poskusili kar 5 tovrstnih programov ter spisali odličen članek.

Že res, da so emulatorji oh in sploh dobra pogruntavščina, vendar se je treba zavedati, da razne emulacije zahtevajo kar močan procesor, če hočete nemoteno poganjati aplikacijo, ki ni bila narejena za določen sistem, ampak izhaja iz drugega. Jaz bom raje ostal pri klasičnih dveh sistemih na ločenih diskih, kako pa boste vse...

5 komentarjev