»

Ekstremna ultravijolična litografija je pred vrati

Slo-Tech - Na simpoziju SIPE za napredno litografijo, ki poteka v San Joséju v Kaliforniji, smo videli obrise prihodnosti, ki bo prinesla izdelavo čipov z EUV (extreme ultraviolet lithography). Pri nadaljnjem krčenju električnih elementov namreč trenutni načini izdelave tiskanih vezij ne bodo več uporabni, zato proizvajalci že več let intenzivno razvijajo EUV. TSMC in Globalfoundries sta že pred štirimi leti napovedala, da bodo okrog leta 2015 EUV pripeljali do komercialne uporabe, in čeprav jim to še ni povsem uspelo, so blizu.

Podjetje ASML, ki je največji proizvajalec naprav za EUV, je sporočilo, da je njihova velika stranka TSMC uspela presvetliti 1000 rezin v 24 urah, kar je pomemben mejnik pri razvoju EUV. Ta sicer že deluje, a je metoda prepočasna. Lani so...

5 komentarjev

Prototip upogljivega telefona

Slo-Tech - Raziskovalna skupina iz Human Media Laba na kanadski Queen's University pod vodstvom Roela Vertegaala je predstavila prototip novega upogljivega telefona, ki kot zaslon uporablja tehnologijo E-Ink. Poimenovali so PaperPhone in zmore vse, kar počnejo klasični pametni telefoni - kliče, predvaja glasbo, shranjuje podatke itn. Od njih ga ločita upogljivost in zaslon.

Naprava ima zaslon z E-Inkom s 3,74-palčno diagonalo, pod katerim je tiskano vezje z uporovnimi senzorji upogiba. Ti omogočajo krmiljenje naprave z zvijanjem, saj jo lahko naučimo, kako se odzive na različne vzorce upogibanja in zvijanja, medtem ko vgrajena Wacomova tablica omogoča tudi risanje. Ko z napravo ne rokujemo, zaslon ne porablja energije, kar je ena od odlik E-Inka....

26 komentarjev

Microsoft predstavil prilagodljivo LCD-tipkovnico

Gizmodo - Microsoftovi inženirji so predstavili prototip prilagodljive tipkovnice, kjer tipke niso statične, ampak izrisane na velikem na dotik občutljivem LCD-zaslonu. Očitno je, da so se zgledovali po Optimus Maximusu, ki trenutno stane slaba dva dolarska tisočaka. Za razliko od te tipkovnice, ki ima 113 majhnih programljivih zaslonov, je Microsoftova iz enega kosa. Spodnji del predstavljajo interaktivne tipke, zgornjega pa povsem nastavljiv pas za poljubne bližnice. Za zdaj smejo prototip uporabiti le študentje na UIST Student Innovation Contestu, kjer bodo tekmovali v izvirnosti uporabe tega izdelka.

45 komentarjev

Hypertransport "GT turbo"...

The inquirer - če ste mislili, da je sedaj vsem znani Hypertransport AMDjev izum, ste živeli v zmoti. AMD je le eden podpornikov tega standarda, za katerega skrbi Hypertransport konzorcij, ki je zadnje čase pridno delal s svojimi podpornimi člani na izboljšavah relativno novega HT 3.0.

Hypertransport Consortium je predstavil novi HT 3.1, ki prinaša nekaj višje frekvence prenosa (ob starem maksimumu 2,6 GHz še 2,8, 3,0 in 3,2 GHz) ki pomenijo prenosne hitrosti do 6,4 G transferjev na sekundo, kar naj bi bilo ob uporabi 32-bitnih kanalov enako prenosni hitrosti 51.2 GB/s (za prenose v obe smeri skupaj)

Novost je tudi povečana hitrost prenosa skozi HTX razširitveni konektor, ki gre sedaj do polne hitrosti prejšnjega HT 3.0 standarda - 2,6 GHz, pa tudi možnost cepitve HTX kanala na dva osembitna kanala.

Pravijo, da bo HT 3.1 hitrostno vsaj deklarativno izenačen s prihajajočim Intelovim QPI vmesnikom, ki ga bomo ugledali ob Nehalemu.

Vsekakor zanimiv razvoj zadev, v katerega je verjetno prav AMD...

6 komentarjev

170 strani v minuti!

Slashdot - Brother je predstavil prototip brizgalnega tiskalnika, ki v minuti natisne 170 barvnih strani poljubne velikosti! To mu omogoča posebna tehnologija, ki za vsako barvo zapoveduje ločeno statično glavo, skozi katero z veliko hitrostjo potuje papir. Na predstavitvi je tiskalnik v 60 sekundah izpljunil 150 strani velikosti A6 pri ločljivosti 600x600 dpi. Za večje papirje ne bi porabil nič več časa, ampak le več glav, da bi bila razporeditev širša. Zaradi mirovanja glave bo tiskalnik tudi energijsko varčnejši od obstoječih.

17 komentarjev

Vodno hlajeni prenosniki

NW Fusion - Azijsko podjetje Hitachi je predstavilo prototip svojega vodno hlajenega prenosnika. Vodno hlajenje bo povzročalo manj hrupa od zračnega in bo obenem tudi bolj učinkovito. Prototip nameravajo spraviti v komercialno rabo že letos ter pričakujejo, da bo vodno hlajenje v prenosnih računalnikih postal de facto standard, katerega naj bi se držali vsi. Zdržal naj bi dlje kot zračno hlajeni notesnik, obenem pa bi bila cena enaka. V prvem takem prenosniku bo deloval Pentium 4. Klik!

0 komentarjev

Test Intel 1.8 Ghz P4 procesorja

Hexus - Sicer te hitrosti niso nič novega pri Intelu, je pa zgrajen na Northwood jedru, kar pomeni 0.13 mikronsko izdelavo, kar posledično zmanjša porabo in segrevanje procesorja ter poveča njegove navijaške sposobnosti - testiran primerek se je dobro počutil na 2304 MHz, kar je 500 MHz več od tovarniške hitrosti[:)]. Članek si lahko ogledate tukaj.

1 komentar

Hobotnica

Gambit - Sicer je ime novice malo za lase privlečeno, samo ko sem videl novico, sem se nehote spomnil na hobotnico ( verjetno je krivo število lovk ).
Torej, kot poročajo tule, je podjetje National Semiconductor predstavilo prototip naprave, ki vsebuje skoraj vse, kar si lahko človek od elektronske prenosne naprave želi. Tako ima vgrajen mp3 predvajalnik, digitalni fotoaparat, kamero, mobitel, dlančnik in terminal za elektronsko pošto ter video konference.
Kot sem omenil, je zadeva še prototip, ima pa dokaj impresivne mere in maso: 19cm in manj kot 300 g. Lahko si samo mislite, da ne bo ravno poceni

0 komentarjev

VIA C3 procesor

CNet - VIA je predstavila svoj C3 procesor, za katerega so prepričani, da je dovolj poceni in močan, da bi lahko konkuriral Intelovim in AMD-jevim procesorjem predvsem na področju prenosnikov (notebookov). Predstavili so tudi nekaj prototipnih računalnikov s C3, vendar cena še vedno ostaja skrivnost. C3 je procesor, ki ima zanimivo zgodovino:
Vse skupaj se je začelo z Viinim nakupom podjetij IDT in Cyrix. Po prevzemu teh dveh podjetij, je VIA naredila svoj prvi procesor imenovan Cyrix III. Cyrix III je bil narejen kot procesor za low-cost računalnike, vendar je naletel na mlačen odziv proizvajalcev računalnikov. Pri Vii so se kljub temu odločili, da naredijo naslednika. Zamenjali so razvojno ekipo (procesor je razvijala ekipa podjetja IDT) in nastal je nov procesor s starim imenom Cyrix III (zopet). Tudi ta procesor ni užil kakega pretiranega uspeha, vendar je VIA še vedno trmasto vztrajala, kar je pripeljalo do procesorja C3 (C(yrix)3 -- C3, get it?).
VIA si od C3 obeta veliko, saj ima...

3 komentarji

Consortium je predstavil EUV napravo

Tom's Hardware - EUV Industry Consortium je predstavil prototip naprave, ki lahko s pomočjo močne ultravijolične svetlobe (extreme ultraviolet light) natisne vezja s podobnim procesom, kot je fotografiranje! Sedanja tehnologija je zmožna 0.1 mikronske izdelave, do leta 2006 pa pričakujejo, da bodo s pomočjo EUV-ja lahko proizvajali 0.03 mikronske čipe in dvignili hitrost do 10 GHz. Zanimiva tehnologija, vendar sem osebno pričakoval 10GHz pred letom 2006.

4 komentarji