»

Seagatov prevzem Samsungovih diskov potrjen

Slo-Tech - Le dan od prvih neuradnih govoric je trajalo, da sta Seagate in Samsung tudi uradno javno potrdila strateško partnerstvo, kot sta ga uradno poimenovala. Za 1,375 milijarde ameriških dolarjev, polovico od tega bodo plačali v gotovini, drugo polovico s svojimi delnicami (Samsung si bo tako lastil 9,6 % Seagatea), bo Seagate prevzel nadzor nad Samsungovimi tovarnami trdih diskov ter Samsung tako popolnoma razbremenil dela s to divizijo, ki je v njihovih rokah predstavljala zgolj nedobičkonosen del podjetja. Strateški dogovor ni omejen le na trde diske, temveč pokriva tudi druga področja. Od zdaj naprej bo Seagate uradni dobavitelj mehanskih trdih diskov za...

14 komentarjev

Samsung se odpoveduje proizvodnji trdih diskov

X-Bit Labs - Čeprav ne kaže, da bi v doglednem času pogoni SSD na vseh področjih prehiteli klasične mehanske trde diske (ti so še vedno neprimerno prostornejši ter obenem več desetkrat cenejši na gigabajt), se Samsung izdelovanju teh diskov kot kaže želi odpovedati. Razlogi so sicer popolnoma poslovni, saj naj ta oddelek znotraj Samsunga ne bi bil dobičkonosen, medtem ko so močno prisotni na drugih področji, npr. pri izdelavi tako delovnega kot pri bliskovnega pomnilnika. Samsung naj bi glede na neuradne informacije, ki so jih uspeli izbrskati pri Wall Street Journal, za svoj oddelek, patente in tehnologijo želel milijardo in pol dolarjev, po istih neuradnih...

23 komentarjev

Gulftown bo član družine Core i7, ne i9

vir: engadget
engadget - Intelov najbolj pričakovan procesor, izdelan v 32 nm-proizvodnem procesu, ki se ponaša s šestimi jedri, trokanalnim, vgrajenim krmilnikom pomnilnika in 12 MB tretjenivojskega predpomnilnika, bo očitno izšel že v prvem četrtletju leta 2010 in ne v drugem, kot je bilo predvidevano do pred kratkim. Izid naj bi se najverjetneje zgodil v marcu, medtem ko bo Applov Mac Pro kot opcijsko nadgradnjo procesorje dobil že v začetku prihodnjega leta. Pomembnejši je podatek, da so bila pretekla poročanja, da bo šestjedrni Gulftown dobil popolnoma novo oznako, Core i9, napačna, saj bo prav tako član družine Core i7. V prvem četrtletju bosta v ekstremnem segmentu trga sobivala s trenutno najhitrejšim štirijedrnim Nehalemom, i7-975XE, le-ta pa naj bi konec življenjskega obdobja dosegel ob koncu prvega četrtletja. Gulftown, nato edini ekstremnež,...

11 komentarjev

Prihaja Firefox 3.1

Uporabljajte odprte standarde!

Slo-Tech - V začetku prihodnjega leta pričakujemo izid nove različice najbolj razširjenega brskalnika na Slo-Techu, Firefoxa 3.1. Med drugim bo prinesel podporo značkam video in audio iz specifikacije HTML 5, klic XMLHttpRequest (XHR) preko različnih domen, česar bodo najbolj veseli razvijalci spletnih aplikacij, prikazovalnik Gecko 1.9.1 in TraceMonkey, ki z do 40-kratnimi pohitritvami JavaScripta spominja na V8 v Google Chrome.

Že te dni pa bo izšla razvojna različica Beta 2, ki bo tudi prva izdaja Firefoxa 3.1 v slovenščini. Tudi sami lahko prispevate k izboljšanju prevodov in vsega ostalega, kar lahko prevodi zlomijo, tako da napake in predloge za izboljšave objavite na

27 komentarjev

PS3 kot TiVo

Slashdot - V začetku prihodnjega leta bo v Evropi na voljo PlayTV, Sonyjev TV-sprejemnik in snemalnik za igralno konzolo PlayStation 3, ki bo omogočal shranjevanje televizijskih vsebin na trdi disk konozle, torej bo v kombinaciji s PS3 nekakšen evropski TiVo.

Kasneje bo izdelek na voljo tudi v ostalih delih sveta, zagotovo pa sprva samo na območjih z televizijskim standardom PAL. PlayTV bo vseboval dve kartici z zmogljivostjo 1080p, ki se poslužujeta evropskega standarda za oddajenje digitalne zemeljske televizije (DVB-T). Posnetke bo moč prenesti in predvajati tudi na PSP.

Izvirna novica.

16 komentarjev

Samsung ponuja hibridne diske

več strani - Ta teden je Samsung kot prvi proizvajalec trdih diskov začel sestavljalcem notesnikov ponujati hibridne trde diske MH80, ki prihajajo v izvedenkah z 80, 120 in 160 GB. Opremljeni so z osminko ali četrtinko gigabajta flash pomnilnika, ki po besedah proizvajalca omogoča do dvakrat hitrejši zagon diska, hitrejši dostop do pogosto uporabljenih programov ij 70 - 90 % nižjo porabo energije (ki vam prinese pol ure avtonomije). Za zdaj jih lahko nabavijo le izbrani OEM-i, kmalu pa se obeta tudi širša dostopnost. Angleško in nemško.

3 komentarji

Samsungov flash "trdi" disk, Seagate odpušča

TweakNews.net - Samsung bo naslednji mesec na tržišče poslal dve prvi računali z NAND flash trdim diskom, velikosti 32 GB, lastne proizvodnje. Poleg prednosti v manjši porabi energije in tišine pri delovanju (ni gibljivih delov), se flash trdi disk ponaša še z nekoliko manjšo težo, manjšo občutljivostjo, ter večjo hitrostjo dostopa do podatkov. Tako pravijo, da se bo operacijski sistem WIndows XP zagnal do 50% hitreje.



Napravi, ki bosta ta disk prvi vsebovali, sta prenosnik Q30 za 3700 zelencev in ultra prenosno računalo*, ki še nima slovenskega poimenovanja, Q1 za 2430 zelencev. Q1 zna predvajati multimedijske vsebine brez zaganjanja operacijskega sistema.

Seagate bo medtem odpustil 6000...

8 komentarjev

Samsungovi hibridni diski 2007.

X-Bit Labs - Samsung Electronics je objavil, da lahko v začetku prihodnjega leta pričakujemo nove hibridne trde diske, ki bodo z vgrajenim predpomnilnikom NAND flash opazno hitrejši in baterijam v prenosnikih prijaznejši.

Microsoft in Samsung sta prvi tovrstni pogon premierno predstavila že na lanskem WinHEC-u. Hibrid ima vgrajenega 128 MB predpomnilnika, na katerega se zapisujejo vse spremembe podatkov pri delu z diskom. Pri običajnem delu se diskovne plošče večino časa ne vrtijo; zgolj vsakih petnajst do dvajset minut se zaženejo za nekaj sekund, da prepišejo vsebino predpomnilnika na trdi disk. S tem zmanjšajo hrup, gretje, porabo energijo in povečajo hitrost. Po Samsungovih navedbah tako podaljšajo avtonomijo pri delu s prenosnikom do deset odstotkov. Seveda vse skupaj ne pomaga nič, če ves čas intenzivno beremo z diska.

Tudi Intel predlaga podobno tehnologijo, ki se zaenkrat imenuje še Robson, le da je pri njih predpomnilnik vgrajen na matično ploščo, kar pomeni, da lahko na tak način...

38 komentarjev

Pentium 5 bo

The inquirer -

Na tajvanskem Computexu je Intel razkril nekaj informacij o peti generaciji procesorjev Pentium, ki za zdaj nosijo kodno ime Tejas. Manjše količine namerava Intel proizvesti že v začetku prihodnjega leta, a le za notranje testiranje, množicam pa bo to čudo postalo dostopno kakšnih šest mesecev pozneje.

Če gre verjeti The Inquirerju, bodo procesorji tiktakali med 5 in 7 GHz, opremljeni pa bodo z 2 megabajtoma L2-predpomnilnika. Zgrajeni bodo v 0,09-mikronski tehnologiji, sedeli pa bodo na ploščah z LGA 775 podnožji. Neuradno so izvedeli, da naj bi Tejas podpiral tudi 64-bitne instrukcije, Microsoft pa bojda že pripravlja nove Windows s kodnim imenom Elements prav za Pentium 5. Več o tem.

9 komentarjev