»

Robotski psi za vojsko neuporabni zaradi - hrupa

Slo-Tech - Googlova podružnica Boston Dynamics, ki jo je Google kupil leta 2013, je znana po izdelavi robotov, ki so namenjeni za vojaško in civilno rabo. Lani smo pisali o njihovem robotskem psu Pikiju, ki tehta dobrih 70 kilogramov in lahko nese 18 kilogramov, upravljati pa ga moramo s posebnim krmilnikom, saj ni avtonomen. Bistveno večja mrcina je LS3 (Legged Squad Support System), ki lahko nese približno desetkrat toliko.

Glavna prednost robotov v primerjavi s klasičnimi vozili je prilagodljivost, saj se lahko gibljejo po najrazličnejšem terenu, ki ga vozila ne morejo premagati. Zaradi tega bi bili zelo uporabni tudi za vojsko, zato je ameriška DARPA izdatno sofinancirala projekt (DARPA je znana po financiranju najrazličnejših projektov,...

35 komentarjev

Google kupil Boston Dynamics

The New York Times - Google je kupil podjetje Boston Dynamics, ki je poznano zaradi svojih robotov, ki jih sestavlja. Med njimi so v zadnjih letih največ pozornosti poželi BigDog, Cheetah in Petman. Roboti upravičujejo svoja imena, saj je BigDog resnično podoben psu, Cheetah hitro teče, Petman pa je humanoidni robot, ki posnema človeško gibanje z namenom testirati zaščitne obleke. Njihov prvi velik uspeh je bil BigDog, ki so ga razvili s financiranjem ameriškega obrambnega ministrstva prek programa DARPA (kot večino ostalih robotov). Niso pa vsi njihovi projekti namenjeni vojaški uporabi - letos so, denimo, predstavili robota Atlas, ki je sicer imel isti vir financiranja (DARPA), a je namenjen zaščiti in reševanju.

Sedaj je podjetje, ki je leta 1992...

25 komentarjev

V Carigradu poteka 15. svetovno prvenstvo za robote

RoboCup 2010, Singapur

Heise - V Carigradu na Univerzi Bogaziçi se je danes uradno začelo 15. svetovno prvenstvo v nogometu za robote RoboCup 2011, na katerem sodeluje 2600 udeležencev s 1500 roboti. Tekmovanje, ki se je brez tekem začelo že včeraj, bo trajalo do nedelje in v nasprotju z imenom ne ponuja le nogometnih spopadov, ampak tudi druge kategorije.

Prve zamisli o organizaciji tovrstnega tekmovanja segajo v 90. leta prejšnjega stoletja, ko so si zastavili drzen cilj, da bo moštvo humanoidnih robotov do leta 2050 zmožno premagati aktualnega nogometnega prvaka. Prvo tekmovanje je bilo izvedeno leta 1997 na Japonskem. Do uresničitve cilja je sicer še sila dolga pot, a napredek je opazen vsako leto. Od začetnih zamisli o nogometnem tekmovanju se je RoboCup razširil, tako da se dandanes...

9 komentarjev

MIT razvija človeku podobnega robota

Nexi

vir: Daily Tech
Daily Tech - Raziskovalci najbolj znanega ameriškega tehnološkega inštituta razvijajo človeku podobnega robota, imenovanega Nexi, ki v mnogo pogledih predstavlja precejšen napredek v robotiki. Nexi se premika s pomočjo koles, pri čemer ne preseže hitrosti človeške hoje. Ponaša se z relativno spretnimi rokami, ki imajo v ramenskem obroču 4 stopnje prostosti in lahko v iztegnjenem položaju dvignejo okoli 4,5...

19 komentarjev

Roboti upihnili 85 svečk

engadget - 29. maja pred 85 leti, so se roboti prvič pojavili v javnosti, v obliki gledališke igre z naslovom R.U.R. (Rossum's Universal Robots), ki jo je napisal češki pisatelj Karel Čapek. Samega izraza robot se je domislil njegov brat Josef.



Iz te predstave je za svojo filmsko mojstrovino Metropolis verjetno črpal tudi Fritz Lang. Roboti so se iz takratnega domišljijskega sveta že zdavnaj preselili na vsa področja našega življenja. Posredno in neposredno.

Honda je tako na ogled postavila spletni družinskim albumom njenih humanoidnih robotov. Na ogled so postavil tako njihovega E0 izpred dvajsetih let, kot tudi zadnjega Asima.

Komaj čakam, da bom lahko prvega domačega robota lahko...

0 komentarjev

ELROB - "evropski DARPA" in razpis za japonskega robota leta

Robot Gossip - ELROB - "evropski DARPA" poteka te dni, od 15. do 17. maja, pod okriljem nemške vojske v Hammelburgu. na jugu Nemčije. Sodelujoči prihajajo iz Velike Britanije, Nemčije, Francije, Portugalske in Švice. Samo tekmovanje je razdeljeno na tri dele: urbani, ne-urbani in v zaprtem prostoru. Tako kot DARPA, tudi to tekmovanje poteka v vojaškem - nemiroljubnem duhu.

Na drugi strani sveta so se Japonci odločili, da razpišejo...

9 komentarjev

Novi DARPA Challenge in ostali utrinki robotike

engadget - Vsem znana tekma DARPA Challenge, ki se je lansko leto prvič končala uspešno s prečkanjem puščave, je razpisala novo tekmovanje, ki se bo začelo 7. novembra 2007 v simuliranem urbanem okolju. Veliko težja naloga torej. Če vas sodelovanje pri tem mika, si oglejte pogoje, pacifiste pa velja opozoriti, da ima vse skupaj vojaški značaj.

Če vas sodelovanje z vojsko moti, si lahko ogledate japonske robotoborbe, še bolj mirovniško usmerjeni pa si oglejte, kako skušajo robote učiti na enak način, kot mi svoje otroke: z učenjem.


Za moški del populacije so Korejci razvili novo verzijo androidke, ki je skoraj...

18 komentarjev

Slovenci lansirali beraškega robota

engadget - Kreator Sašo Sedlaček ga je poimenoval Žicar (oziroma Beggar za angleškogovoreči trg), namenjen pa je finančno depriviligiranim in marginaliziranim osebam. Za razliko od večine ostalih namenskih robotov, ki se dandanes prodajajo in temeljijo na najsodobnejši tehnologiji, je Žicar sestavljen iz stare računalniške opreme, kar ga naredi dosti cenejšega in posledično lažje dostopnega ciljnim kupcem. Berači bi naj napravo uporabljali za izvajanje svoje pridobitne dejavnosti na mestih, kamor jim sicer dostop ni omogočen...

26 komentarjev

Ročni radar

Slashdot - Ameriška vojska se namerava v prihodnosti opremiti z zanimivo napravo, ki bo v urbanih operacijah omogočala vojakom "pogled" skozi do trideset centimetrov debele stene. To pomeni v urbanem vojskovanju veliko prednost, saj bodo lahko s pomočjo naprave ugotavljali, ali so v sobi pred njimi sovražni vojaki in koliko njih.

Naprava je zaradi majhnosti zelo priročna, saj ni kaj dosti večja od prenosnega telefona, za napajanje pa uporablja dvoje baterij velikosti AA....

31 komentarjev

Novi Honda Asimo

TweakNews.net - Z znanstvenofantastičnimi zgodbami sem obseden že od malih nog, tako sem prišel tudi do zgodb Issaca Asimova, ki ga morda poznate kot pisca zbirke novel pod naslovom I, Robot (na teh temelji tudi holivudska uspešnica I, Robot).

Sedaj so roboti naredili majhen korak naprej proti resničnemu svetu in vsakodnevni uporabi, Honda je namreč predvčerajšnjim predstavila Asima druge generacije, prvi je ugledal luč sveta pred 5 leti. Zelo verjetno so ga poimenovali po samem Issacu, pardon, Asimovu. Seveda se je robotek v novi inkarnaciji naučil marsičesa novega, na njegovi domači strani si lahko ogledate propagandne posnetke in tehnične podatke, še več informacij pa vam ponujajo na dodatni informacijski strani.

Elektroluxov Trolobite je verjetno planil proti drevesu in se zjokal. Na drevo namreč ni mogel.

12 komentarjev

Robotski receptor

The inquirer - OK, priznam, tale novica bolj spada v Lady, vendar pa je dober pokazatelj, kje bi računalniki lahko nadomestili človeka ali kakršnokoli živo bitje. Pred časom je v svetu odjeknila novica o robotskemu psu Aibu, ki naj bi nadomestil pravega psa. Njegova največja odlika je seveda ta, da ga, ko ga imamo dovolj enostavno izklopimo. No, Aibo ni nadomestil pravih psov, saj je njegova umetna inteligenca še vedno precej na psu . Nedavno pa so se Japonci domislili še enega projekta, ki bi nadomestil človeka - robotskega receptorja. Robotska različica lahko v marsikaterem pogledu posnema človeškega ustreznika - prepoznava obraze ter ignorira ljudi, ki mu niso všeč. Robotskemu receptorju je ime Sig in je plod projekta ERATO Kitano Symbiotic Systems. Do tukaj vse lepo in prav, vendar je robot brez nog, zato ne more opravljati nekaterih del. Prepoznavanje obrazov tudi ne more delovati v spodobnem času, saj je to računsko zelo zapleten postopek, za katerega si mora računalnik vzeti kar precej...

1 komentar

Linux client za MS Exchange

Bynari - Ko sem prebral to novico nisem mogel verjeti, ameriško podjetje Bynari je naredilo Linux clienta oz. odjemalca za MS Exchange. Če bo ta program, katerga ime je Insight, deloval oz. deluje res kot obljubljajo, se bo po njihovem mnenju populacija Linux uporabnikov povečala v malih in srednjih podjetjih, kjer je MS Exchange zelo popularen. Kar pomislite, kako srečni bodo nekateri uporabniki Linuxa in tudi administratorji v podjetjih kjer imajo mešane sisteme, saj bodo sedaj lahko bolj ali manj ugodili vsem uporabnikom.

8 komentarjev