»

Tor: še en uporabnik izsleden, omrežje nič manj anonimno

NBC - Ta teden je FBI razkrinkal še enega uporabnika anonimizacijskega omrežja Tor, ki se je v ponedeljek skušal izogniti zaključnemu izpitu, tako da je zjutraj razposlal na različne naslove Univerze e-pošto z lažnim obvestilom o podtaknjeni bombi.

20-letni študent s Harvarda Eldo Kim je moral biti kmalu po tem razkrinkan, saj so proti njem vložili obtožnico že naslednji dan. Kot je moč razbrati iz obtožnega akta, je seznam uporabnikov univerzitetnega brezžičnega omrežja, ki so tedaj pretakali paketke po Tor omrežju (gre za povsem običajne prometne podatke, ki so se očitno hranili zaradi retencijske varnostne politike ustanove), zveznim agentom priskrbela kar Univerza sama. Tako ti niso imeli veliko dela, potrkali so na nekaj vrat in z malo sreče prišli do priznanja osumljenca takoj po soočenju.

Kot poudarja Bruce Schneier v zapisu na svojem blogu: »Tor ni bil zlomljen, zlomil se je Kim.« Je pa tudi res, da se možnosti za identifikacijo uporabnika povečujejo s posluževanjem manj...

17 komentarjev

Hekerji napadli Evropsko komisijo

Yahoo News - Evropska komisija je potrdila, da so jo napadli hekerji in poizkušali pridobiti dostop do nekaterih tajnih informacij. Napad so zaznali v torek, dejali pa so, de je potekal tudi v sredo. Usmerjen je bil zlasti proti Evropski službi za zunanje delovanje (EEAS), predvideva pa se, da je povezan z vrhom Evropskega sveta, ki poteka od četrtka do danes, čeprav uradni predstavniki EU to zanikajo.

Osebje je že dobilo navodila, da si spremeni gesla, s čimer želijo preprečiti uhajanje informacij. Prav tako so začasno onemogočili oddaljen dostop do elektronske pošte in intraneta Evropske komisije. Predstavnik EU Antony Gravili je dejal, da so incident že začeli preiskovati in sprejeli ukrepe za zajezitev posledic. Dodal je, da so...

5 komentarjev

Evropski cilj: 30 megabitov za vsakogar

Ars Technica - Evropska komisija za informacijsko družbo je v okviru programa Digital Agenda predstavila evropski načrt za razvoj širokopasovnih internetnih povezav. S smelo postavljenim ciljem želijo do leta 2020 vse Evropejce opremiti z optičnimi 30-megabitnimi povezavami, polovica pa naj bi jih imela kar 100-megabitne povezave, proti čemer se zdijo ameriški načrti o vzpostavitvi štirimegabitnih bakrenih priključkov po vsej državi kar smešni. Trenutno ima v EU odstotek prebivalstva optično povezavo, kar je dvanajstkrat manj kot na Japonskem in petnajstkrat manj kot v Južni Koreji.

Kako točno bomo to stopnjo v Evropi dosegli, dokument ne pojasnjuje. V njem zgolj svarijo, da bomo brez državne intervencije dobili zgolj suboptimalne rešitve, zato pričakujemo nadaljnja direktive iz EU. V dokumentu piše, da morajo oblasti zagotoviti, da javni in zasebni sektor sodelujeta pri sistematičnem omogočanju širokopasovnega dostopa gospodinjstvom, ne da bi si stala napoti.

V poročilu mimogrede ugotavljajo,...

14 komentarjev

Digitalna EU ta teden

Slo-Tech -

Na hodnikih bruseljskih palač je v tem tedni prišlo do dveh dogodkov na področju skupnega trga. Prvi je objava poročila o testiranju čezmejnih nakupov potrošnikov (besedilo v angleščini), kjer se je kot rezultat več kot 11,000 posamičnih poskusov izkazalo, da 60% vseh poskusov nakupa ni uspešnih zato, ker prodajalec ni pripravljen pošiljati artiklov v državo kupca, ali pa ni plačilo ni možno. Največja posledica, ki so jo pripisali tem oviram pa je ta, da se je v več kot polovici držav več kot polovico iskanih artiklov našlo na spletnih mestih v drugih državah za 10 in več procentov ceneje – vključno s stroški transporta. To pomeni, da marsikdaj po nepotrebnem kupujemo dražje, ravno tako pa 50% vseh artiklov sploh ni bilo možno najti znotraj trga članice, temveč samo v spletnih trgovinah druge članice. Besedilo poročila je na voljo v PDF obliki v angleščini.

Seveda to za marsikaterega izmed nas več ni novost. Je pa novost to, da očitno to ni samo težava Slovenije kot mlade, majhne...

42 komentarjev

Analiza podatkov iz mobilne telefonije s pomočjo tehnik data mininga

Prometni podatki povezani z Google Maps

vir: CNET News
CNET News - Kot poročajo na CNetu, članek Short Cuts v reviji London Review of Books razkriva, da v zadnjem času veliko zasebnih podjetij različnim državnim agencijam in tajnim službam (predvsem ameriškim, pa tudi ostalim) na veliko prodaja programske pakete za analizo prometnih podatkov na področju mobilne telefonije.

Eno izmed podjetij, britansko ThorpeGlen tako ponuja programsko opremo, ki na podlagi prometnih podatkov lahko izlušči marsikatero zanimivo povezavo. Med drugim je programska oprema namenjena razkritju ožjega socialnega omrežja "osumljenca", ugotavljati je mogoče vse (tudi posredne) povezave med dvema uporabnikoma mobilnega telefona, razkriti pa je mogoče tudi osebe, ki...

12 komentarjev

Kronologija kraje osebnih podatkov v ZDA

Schneier.com - Pri Privacy Rights Clearinghouse so objavili kronologijo varnostnih incidentov, pri katerih so bili ukradeni osebni podatki. Oškodovana podjetja morajo namreč zaradi zahtev nekaterih ameriških zveznih držav (predvsem Kalifornije, podoben ukrep pa se pripravlja tudi na ravni celotne ZDA) javnost in posameznike katerih osebni podatki so bili ukradeni obvestiti o incidendu.

Pregled se začenja s prvo tako objavo podjetja ChoicePoint 15. februarja 2005. Od takrat do danes je bilo na tak način oškodovanih slabih 89 milijonov oseb iz ZDA.

Hiter pregled kaže, da omenjeni incidenti v velikem deležu obsegajo hekanje, krajo ter izgubo strojne opreme.

0 komentarjev

Strateško predvidevanje

Slo-Tech - V začetku februarja 2004 so na Infoworld objavili članek o IBM-ovi napravi TotalStorage Data Retention 450.

V članku so zapisali, da IBM skuša "zaseči razvijajoči trg hrambe (prometnih) podatkov, ki nastaja z novo zakonodajo". Njihov proizvod naj bi podjetjem pomagal pri spoštovanju pravil in v prmeru sodnih sporov. Naprava vsebuje tudi programsko opremo, ki zagotavlja "da podatki, ki so predmet pravne preiskave niso izbrisani".

Vendar pa je v tistem času v EU veljala Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah 2002/58/EC, ki je določala da komunikacij in prometnih podatkov ni dovoljeno shranjevati brez soglasja uporabnika, razen za potrebe prenosa ali upravljanja s prometom ter zaračunavanja storitev, oziroma v primeru zakonite sodne odredbe.

A iz "naših" ust v božja ušesa. 25. marca 2004 je bila sprejeta Deklaracija o boju proti terorizmu, v kateri je na strani 4 napisano priporočilo, naj se preuči predloge za vzpostavitev pravil za obvezno hrambo prometnih...

6 komentarjev

Nezaupanje do kitajskih prenosnikov

Reuters - Ameriška vlada ima veliko skrbi. Že svojim državljanom ne zmore zaupati in jim zato prisluškuje. Stara celina tudi ni nikoli bila vredna zaupanja. Zakaj bi potem zaupali dajlnovzhodnim kitajskim računalnikom?

Gre namreč za večjo količino ThinkPadov, okrog katerih so se že vile polemike. Naročiti ali ne. Za naročeno so se sedaj vseeno odločili, da se jih ne bo smelo uporabljati za delo z zaupnimi dokumenti.

20 komentarjev

Evropski prometni podatki dostopni tudi ZDA

EU Observer - Kot poroča EU Observer, so si v ZDA zaželeli dostop do podatkov, ki jih bodo zaradi zahtev evropske Direktive o hrambi prometnih podatkov hranili evropski telekomunikacijski operaterji.

Drugega in tretjega marca 2006 so se namreč na Dunaju sešli predstavniki EU in ZDA, predstavniki ZDA pa so izrazili željo, da bi bili podatki, zbrani na podlagi omenjene direktive dostopni tudi njim.

Take želje pa se seveda hitro rade uresničijo. Predstavniki avtrijskega predsedstva naj bi po poročanju EU Observerja tako že izrazili mnenje, da bodo ti podatki dostopni kot katerikoli drugi na temelju obstoječih sporazumov. Trenutno so to sporazumi zgolj med posameznimi državami članicami in ZDA, ne pa tudi na ravni celotne EU. Vendar pa so predstavniki EU že dodali, da bo Evropska komisija na to temo sklicala ekspertno srečanje.

NSA se bodo torej lahko uresničile sanje: analizirala bo lahko prometne podatke Američanov in Evropejcev hkrati. In koliko milijonov Evropejcev sodeluje z Al-Kajdo?

15 komentarjev

Množično beleženje prometnih podatkov o telefonskih klicih Američanov

RTV Slovenija - Kot je včeraj poročal USA Today, je NSA v sodelovanju z nekaterimi telekomi zbirala prometne podatke o telefonskih klicev Američanov znotraj ZDA ter nad zbranimi podatki izvajala analize (tim. data mining). Zbirali naj bi podatke o več deset milijonih Američanov (celotne ameriške populacije je sicer 298,7 mio., od tega je 182,1 mio. uporabnikov mobilne telefonije).

Ob lanskem razkritju, da je NSA po Bushevem ukazu in brez sodnih odredb ter vednosti Kongresa prisluškovala Američanom, se je Bush izgovarjal, da gre le za klice v tujino. Zdaj pa je prišlo na dan, da je NSA beležila tudi notranje klice več deset milijonov Američanov.

NSA na podatkih izvaja tehnike izkopavanja podatkov (data mining), s katerimi iščejo vzorce "terorističnega" ali kako drugače sumljivega vedenja posameznikov, cilj NSA pa je beleženje (in analiza) vseh prometnih podatkov. Mimogrede, sprejem Direktive o hrambi prometnih podatkov daje pravno podlago za beleženje in hrambo prometnih podatkov tudi v...

49 komentarjev

Objavljena Direktiva o hrambi prometnih podatkov

Slo-Tech - Včeraj je bila v uradnem listu Evropske Unije objavljena direktiva 2006/24/ES o hrambi podatkov, pridobljenih ali obdelanih v zvezi z zagotavljanjem javno dostopnih elektronskih komunikacijskih storitev ali javnih komunikacijskih omrežij, in spremembi Direktive 2002/58/ES, bolj znane kot Direktiva o hrambi prometnih podatkov.

Direktiva bo začela veljati 20. dan po objavi v uradnem listu, njeno polno izvajanje pa bo v Sloveniji odloženo za 18 mesecev. Slovenija je namreč izjavila, da bo za 18 mesecev odložila uporabo Direktive za hrambo komunikacijskih podatkov, ki se nanašajo na dostop do interneta, internetno telefonijo in internetno elektronsko pošto.

Izkoristimo torej še zadnje mesece svobode na internetu, ki nam je preostala ...

68 komentarjev