»

Tožba proti AMD-ju zaradi zavajanja glede števila jeder

Ars Technica - Pričakovali bi, da je število jeder precej enoznačna značilnost procesorja, s katero se ne da manipulirati, a bi se zmotili. Tudi ne gre za Intelov HyperThreading, ki ga tudi oglašujejo kot takega in je vsem jasno, da ima quad-core procesor štiri fizična jedra. Ne, AMD je doletela skupinska tožba zaradi procesorjev Bulldozer, ki so jih svoj čas oglaševali kot osemjedrnike, čeprav je realnost drugačna.

AMD je "izumil" novo komponento in jo poimenoval modul, v katerem sta dve "jedri". Ti...

106 komentarjev

IBM-ov Mira cilja na vrh lestvice Top500

X-Bit Labs - IBM za ameriški Department of Energy (Ministrstvo za Energetiko) pripravlja nov superračunalnik Mira, ki naj bi že v prihodnjem letu prebil mejo 10 PetaFLOPS-ov oz. 10 bilijard operacij s plavajočo vejico na sekundo. Superračunalnik bo nastanjen v laboratoriju v ameriškem Argonne ter bo uporabljen predvsem za razvoj učinkovitejših pogonskih sklopov za današnja vozila, dvig učinkovitosti v prevozu dobrin, za izračune pri raziskavah ozračja, itd. Obenem je odskočna deska za...

27 komentarjev

AMD razkril podrobnosti Bulldozer in Bobcat arhitektur

Ontario APU

vir: AnandTech
AnandTech - Na 22. konferenci Hot Chips, katera vsako leto poteka na Stanfordski univerzi, je AMD razkril nekaj podrobnosti o zasnovi njegovih prihajajočih procesorjev. Pri Anandtechu so spisali obširen članek na to temo.

Naj ponovimo, AMD pripravlja nove procesorje za vse tri segmente trga (low end/low power, mainstream, high end), temelječe na arhitekturah Bobcat, Llano in Bulldozer. Kjer bo Lliano le derivat obstoječega Phenoma II, so pri preostalih dveh AMDjevi inženirji konkretno zavihali rokave.


Bobcat - Atom s podporo dinamičnemu razvrščanju ukazov

Zaradi želje po zmanjšanju porabe energije je bil Atom prvi Intelov procesor po P6, ki ni podpiral neurejenega izvajanja ukazov, čeprav omenjena tehnika zaradi izogibanja podatkovnim nevarnostnim zmanjša zastoje v cevovodu in posledično precej...

104 komentarji

AMD trdi, da bo jedro K8L tudi do 40 odstotkov hitrejše od Intelovega štirijedrnika

Slo-Tech - Najprej nekaj tehničnih podrobnosti. Namizna varianta strežniške Barcelone, poimenovana Agnea, bo imela štiri jedra, ki bodo na začetku tiktakala od 2.4 do 2.6 GHz, z 2 MB L2 in 2 MB L3 predpomnilnika. Procesor naj bi bil na voljo v tretji četrtini tega leta. Ponovno se nam torej obeta vroča jesen. Hkrati z Ageno bo AMD predstavil dvojedrnik z imenom Kuma (1 MB L2 in 2 MB L3), s frekvencami od 2.0 GHz do 2.9 GHz. Sempron, ki se uporablja za nezahtevna pisarniška opravila, bo zamenjan s procesorjem Rana (1 MB L2 in nič L3 predpomnilnika).

In zdaj k sapo jemajočim 40 odstotkom. Kot večina bralcev ve, je AMD ubral drugačen pristop kot Intel, ki štirijedrnika dobi z združitvijo dveh dvojedrnikov. K8L je namreč pravi (ang. monolithic) štirijedrni procesor, kar naj bi se zelo odrazilo pri njegovi moči. Poleg tega AMD zatrjuje, da bo lahko operacije s plavajočo vejico K8L izvedel do 3,6 krat hitreje, kot jedro K8 pri isti hitrosti.

Če AMD-jeve navedbe držijo, bomo kupci seveda spet na...

46 komentarjev

AMD: K8L in AM2+

DigiTimes - AMD je predstavitev novega podnožja AM3 prestavil iz tretjega četrtletja prihodnjega leta na sredino leta 2008. Tako bo za svoje prihajajoče štirijedrnike K8L v tretjem četrtletju prihodnjega leta predstavil posodobljeno podnožje AM2 z oznako AM2+, ki bo omogočal HyperTransport 3.0. Procesorji za AM3 podnožje bodo kompatibilni tako z AM2 kot AM3 matičnimi ploščami, medtem ko bodo slednje podpirale le procesorje za AM3.

Več o tem na DigiTimes-u.

8 komentarjev

AMD novičke

Roadmap AMDjevih procesorjev

DigiTimes - Po informacijah tajvanskih proizvajalcev matičnih plošč, naj bi AMD svoje nove procesorje z oznako K8L za novo podnožje AM3, ki naj bi bilo kompatibilno z AM2, predstavil šele leta 2008, prav takrat naj bi bila predstavljena Intelova nova generacija procesorjev z oznako Core Micro. Namesto na razvoj omenjenih procesorjev, naj bi se AMD osredotočil na izdelavo sedanjih AM2 procesorjev s 65 nanometri. Tako naj bi v prvem četrtletju naslednjega leta predstavili 65 nanometrske Athlone 64 3800+, 4200+ in 4600+. Ostale prihajajoče procesorje si oglejte na strani Daily Tech oziroma na spodnji sliki:



V tretjem četrtletju prihajajočega leta se bodo s slovesom procesorjev Athlon 64 za s939 podnožje pojavili prvi dvojedrni procesorji v razredu...

10 komentarjev

Nova anketa: letošnja nadgradnja strojne opreme

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, koliko denarja ste odšteli za programsko opremo, ki jo poganjate na vašem primarnem računalniku. 70% glasujočih ni za programsko opremo odrinilo nič, skupaj 14% pa manj kot 30.000 tolarjev. 85% jih torej ne namenja bistvene vsote denarja za nakup programske opreme. Samo po sebi se seveda zastavlja vprašanje, ali ta ogromen procent glasujočih uporablja zastonjsko programsko opremo.

Koliko ste odšteli za programsko opremo, ki jo poganjate na vašem primarnem računalniku?
071%
(793)
do 15.00010%
(114)
od 15.001 do 30.0005%
(51)
več kot 200.0014%
(50)
od 30.001 do 60.0004%
(42)
od 120.001 do 200.0002%
(26)
od 60.001 do 90.0002%
(25)
od 90.001 do 120.0002%
(17)
Skupaj glasov: 1118


Tokrat vas sprašujemo po nadgradnji strojne opreme. To poletje bo eno najbolj vročih doslej. AMD je zamenjal pomnilniški krmilnik (prehod na vse bolj razširjen in dostopen DDR2 pomnilnik), Intel pa bo predstavil (skoraj) povsem nov procesor, Core 2 Duo (Conroe), ki bo zamenjal že...

68 komentarjev

Novi podatki o K8L...

Slo-Tech - DailyTech poroča, da so na AMD-jevem pomladnem forumu od Chucka Moorea, predstavnika AMD-ja, uspeli zvedeti več podrobnosti o prihajajočih procesorjih serije K8L. Čeprav AMD pravi, da gre za evolucijski in ne revolucijski korak naprej, novosti očitno ne bo manjkalo.

K8L prinaša ob drugih tudi tri bistvene novosti na področju cachea (predpomnilnika), pomnilniškega vmesnika in Hypertransporta. K8L bo AMD-jev prvi čip s podporo za L3 cache še od časov starega K6, bo pa tudi "quad core friendly", kar pomeni, da bo dodatno prilagojen možnosti dela s štirimi jedri.

Vsako jedro bo imelo neodvisen L2 predpomnilnik, vsa jedra v procesorju pa si bodo delila L3. Podatkov o količinah predpomnilnika še ni, vendar lahko domnevamo, da pri izdelavi, v geometriji 65 nm SOI, tega verjetno ne bo ravno malo.

Čip bo podpiral DDR-2 in DDR-3, ko bo ta postal dosegljiv, čeprav je še negotova prisotnost DDR-3 v času splavitve K8L in tako ni podatkov o tem, če bo ta opcija prisotna ob splavitvi nove...

11 komentarjev

Athloni z jedri K8L v prvi polovici 2007

Tech Report - Sodeč po načrtih, objavljenih na strani HKEPC, bo prenovljeno jedro, K8L, na trg prišlo v prvi polovici naslednjega leta. Pričakuje se, da bo jedro nudilo 50% več zmogljivosti v operacijah s plavajočo vejico (FPU). Procesorji s tem jedrom naj bi bili kompatibilni z novim podnožjem AM2, ki bo predstavljeno ta mesec.

Sušlja se tudi, da bo Intel ravno na ta dan, v papirni obliki, splavili tudi svoj up, procesor Conroe, ki naj bi na trg prispel na začetku jeseni.

Bo zeleno-zelena kombinacija zamenjana z modro-rdečo?

9 komentarjev

Prvi test Radeona X1900 GT

Slo-Tech - Na spletni strani HKEPC (v kitajskem jeziku), so objavili prvi test ATI-jeve nove grafične kartice z oznako Radeon X1900 GT (prvotno X1900 GTO), ki bo uradno predstavljena devetega maja. Gre za grafično kartico, ki temelji na R580 jedru, z dvanajstimi pixel cevovodi ter 36 pixel shader enotami. Jedru s frekvenco 575 MHz dela družbo 256 MB pomnilnika, pomnilniške širine 256 bit-ov, in s frekvenco 600 MHz. Cena nove kartice bo približno 350 evrov, poleg tega naj bi ATI tudi znižal ceno Radeona X1800 GTO, s 249 na 199 evrov.

Po specifikacijah in ceni sodeč je poslanstvo nove grafične kartice konkurirati nVidiinemu GeForce 7900 GT, s katerim je bila na omenjenem testu tudi primerjana. Kartici sta izenačeni, v 3DMark05 in 06 ter v igrah Half-Life 2 in BattleFiled 2 v1.2 je boljši Radeon, medtem ko je v 3DMark03 ter v igrah FEAR, Doom 3, Splinter Cell in Serious Sam v prednosti GeForce. Zanimiv detajl iz testa je tudi primerjava temperature jedra X1900 GT z navadnim ter z visokim...

12 komentarjev

Predstavitev podnožja AM2 prestavljena

Slo-Tech - Kot vse kaže, AMD ne bo predstavil svojega novega podnožja AM2 ter procesorje zanj 6. junija letos na Computexu, ampak že dva tedna prej, tj. 23. maja letos. Razlog za to je predvsem to, da je razvoj nove platforme končan, na voljo so tako procesorji kot matične plošče AM2. Poleg tega naj bi bil dejavnik za premik datuma predstavitve tudi Intelova predstavitev procesorjev Conroe, čeprav datum tega še ni poznan. Teden pred uradno predstavitvijo procesorjev AM2 bo AMD predstavil tudi roadmap prihajajočih procesorjev in cene le-teh, 31. maja pa bo sledila predstavitev AMD LIVE! sistemov.

Izvorna novica na Daily Techu.

8 komentarjev

AM2 vs. s939

AnandTech - Na spletni strani AnandTech so objavili test, ki primerja aktualno platformo s939, s prihajajočo AM2 platformo. Testirali so Athlon 64 X2 procesorja z enakima frekvencama, tisti s Socket 939 podnožjem je bil nameščen v Asusovo matično ploščo A8N32-SLI, medtem ko je procesor s podnožjem AM2 ležal na neimenovani AM2 plošči, z nVidiinim MCP55 veznim naborom. Prvi je podpiral DDR400 drugi pa DDR2-800 pomnilnik, ostale specifikacije testnih sistemov najdete tukaj.

Kako se je odrezal AM2? Kljub hitrejšemu DDR2-800 pomnilniku bistvenejšega napredka glede na s939 platformo ni. Ob pogledu na rezultate se poraja vprašanje, zakaj sploh hoče AMD predstavit novo platformo, še posebej če držijo govorice o AM3 in DDR3 podpori v letu 2007.

34 komentarjev

Socket AM2 matične plošče

Xtreme Systems - Prav v teh dneh poteka slavni sejem informacijskih in telekomunikacijskih tehnologij, CeBIT. Prav tu mnogo računalniških gigantov predstavi prihajajoče novosti. Tako je na primer nVidia splavila grafične kartice serij 7900 in 7600, kanadski gigant ATi pa X1800GTO, odgovor na 7600GT.

Prav tako je veliko proizvajalcev predstavilo nove matične plošče, za prihajajoče AMD-jevo podnožje AM2, ki bo podpiralo pomnilnik DDR2. Slike le-teh se nahajajo na Anandtechu. nVidia pripravlja novo serijo nForce čipovij. Ne, to ne bo nForce 5, temveč 5xx serija. Vezni nabor s 32 PCIe stezami namenjenimi grafičnima karticama (po 16 za vsako), naslednik SLI x32 nabora,...

24 komentarjev