»

AMD z izgubo, manjšo od pričakovane

vir: CNet
CNet - Posledice recesije še vedno visijo v zraku, kar nekatere družbe čutijo, medtem ko druge ne. Med tistimi, ki posledice v obliki izgube čutijo, je tudi AMD, a stvari niso tako rdeče, kot se zdi na prvi pogled. Izguba, ki je znašala 128 milijonov dolarjev, je manjša, kot so sprva pričakovali. Prihodki so se s približno 1,4 milijarde dolarjev glede na drugo četrtletje dvignili za 18%, a so v primerjavi s tretjim lanskim četrtletjem padli za 22%. Analitiki so pričakovali prihodke v višini le 1,3 milijarde dolarjev.Po besedah CEOja, Dirka Meyerja, se je dvignilo povpraševanje po procesorjih in grafičnih karticah, ki jih proizvaja AMD. Največji dvig so opazili na Kitajskem, kjer je povpraševanje največje po nekoliko cenejših prenosnikih, nasploh pa narašča povpraševanje po majhnih in varčnih prenosnikih. Prav tukaj pri AMDju računajo, da...

4 komentarji

Finančni poročili Intela in AMD-ja

Slo-Tech - Tekom tedna sta tako Intel kot AMD objavila svoji finančni poročili za prvo četrtletje letošnjega leta. Medtem ko je Intel v omenjenem obdobju ob 9,67 milijarde ameriških dolarjev prihodkov pridelal dobrih 1,4 milijarde ameriških dolarjev dobička, je AMD ob 1,5 milijardi dolarjev prihodkov imel 358 milijonov dolarjev izgube. Levji delež AMD-jeve izgube predstavljajo operativne izgube (264 milijonov dolarjev), medtem ko 50 milijonov dolarjev predstavljajo stroški nakupa ATI-ja. Več o tem si preberite v uradnih finančnih poročilih Intela oziroma AMD-ja.

16 komentarjev

Nvidia z dobičkom

Nvidia - Nvidia je objavila finančno poročilo za prvo četertletje letošnjega leta, ki govori o 844,3 milijonih ameriških dolarjev prihodkov in 132,3 milijonov dolarjev dobička. Sicer sta obe vrednosti nižji kot v zadnjem četrtletju lanskega leta, vendar glede na prvo četrtletje lanskega leta so se prihodki povečali za 24 dobiček pa kar za 44 odstotkov. Med vzroki za povečanje dobička je med drugim prihodek od prodanih grafičnih kartic za prenosnike, ki se je od enakega obdobja lani povečal za kar 71 odstotkov.

Več o tem v nVidiinem finančnem poročilu.

12 komentarjev

Intel z dobičkom, AMD z izgubo

Slo-Tech - Procesorska giganta sta objavila svoji finančni poročili za prvo četrtletje letošnjega leta. Vsekakor so lahko bolj zadovoljni pri Intelu, ki je ob 8,9 milijarde dolarjev dohodkov imel 1,6 milijarde dolarjev dobička. Več o tem preberite v Intelovem sporočilu za javnost. AMD je medtem v prvem četrtletju letošnjega leta imel 1,23 milijarde dolarjev dohodkov in 611 milijonov izgube. Več informacij o AMD-jevem poslovanju najdete v njihovem sporočilu za javnost.

8 komentarjev

AMD v škripcih

TG Daily - AMD v ZDA hitro izgublja svoj tržni delež prodanih procesorjev v predpripravljenih računalniških sistemih, saj je le ta v prvem četrtletju letošnjega leta bil le še 43 odstoten, kar je v primerjavi s 77 odstotki v enakem obdobju lani precejšen padec. Poleg tega naj bi bili procesorji s kodnim imenom Barcelona kupcem na voljo kasneje, kot je bilo sprva predvideno, saj naj bi postali dobavljivi šele v četrtem četrtletju letošnjega leta, oziroma po najbolj črnem scenariju v začetku prihodnjega leta. S podobno situacijo se AMD sooča tudi na trgu grafičnih kartic, vendar naj bi nove grafične kartice serije Radeon HD 2x00 stanje nekoliko popravile, tako vsaj upajo v Sunnyvale-u.

Več o tem na TG Daily.

49 komentarjev

Znižanje cen Athlonov 64

Hartware.net - Hartware.net poroča o do 45 odstonem znižanju cen eno- in dvojedrnih procesorjev Athlon 64. Največja, 45 odstotna pocenitev, je doletela procesor Athlon 64 X2 5400+, za katerega bo po novem potrebno odšteti 267 ameriških dolarjev. Poleg tega se je cena najdražjega modela z oznako 5600+ znižala za 35 odstotkov in sedaj znaša 326 ameriških dolarjev. Cena različice X2 3800+ tako za AM2 kot Socket 939 se je znižala za osem odstotkov in znaša 113 ameriških dolarjev.

Nove cene ostalih procesorjev si oglejte v izvorni novici na Hartware.net.

35 komentarjev

AMD: manjši dohodek od načrtovanega

AMD - AMD je v svojem sporočilu za javnost naznanil, da bo njegov dohodek v četrtem četrtletju lanskega leta le za tri odstotke višji od dohodka tretjega četrtletja, tako naj bi znašal 1,33 milijard ameriških dolarjev. Omenjen znesek je kar precej nižji od prvotno napovedanega dohodka ,1,85 milijard ameriških dolarjev. Glavni razlog za zmanjšanje dohodkov naj bil kljub povečanju števila prodanih procesorjev, znižanja cen le-teh. AMD je še dodal, utegne biti dobiček v četrtem četrtletju lanskega leta znatno nižji od tistega v tretjem. Končno poročilo o dohodkih in dobičku bo objavljeno 23. januarja.

4 komentarji

AMD predstavil Live!

AMD - AMD je predstavil Live! platformo, namenjeno multimedijskim računalniškim sistemom. Po besedah AMD-ja, Live! uporabnikom omogoča enostavno predvajanje in urejanje multimedijskih vsebin in njihovo izmenjavo in skupno uporabo z drugimi uporabniki Live! sistemov. AMD Live! PC, ki temelji na dvojedrnem procesorju Athlon 64 X2, bo kupcem na voljo naslednji mesec, med drugim bodo svoje Live! PC-je kupcem ponudili Acer, Alienware, Fujitsu Siemens in HP. Prav tako je AMD razvil poseben paket programske opreme za omenjene sisteme z imenom LIVE! Entertainment Suite. V drugi polovici leta naj bi AMD predstavil še Live! platformo za prenosnike, temelječo na Turion 64 X2 procesorjih.

Več o Live! si preberite v AMD-jevem poročilu za javnost ter v novici na daily-Tech-u, oziroma obiščite spletno stran Amdlive.

9 komentarjev

Intel v prvem kvartalu slabše

Hartware.net - Dober teden za AMD-jem je svoje poslovne rezultate prvega letošnjega četrtletja predstavil tudi njegov večni rival Intel. Medtem ko je šlo AMD-ju v prvem četrtletju odlično, so se Intelovi prihodki zmanjšali na 8,94 milijarde dolarjev, kar je za pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Prav tako je na račun nižjih cen procesorjev nižji tudi čisti dobiček, ki se je z lanskih 2,18 milijarde spustil na 1,35 milijarde dolarjev, kar pa je še vedno več kot je celoten AMD-jev promet. V drugem četrtletju pričakuje Intel še nižje prihodke. Situacija pa naj bi se po njihovih predvidevanjih spremenila v drugem polletju, ko si s predstavitvijo novih procesorjev za vse tržne segmente obetajo znatno večje povpraševanje po njihovih izdelkih in temu ustrezno višji dobiček, poroča nemški Hartware.

14 komentarjev

AMD-jevo finančno poročilo za prvo četrtletje 2006

Slo-Tech - AMD je objavil finančno poročilo za prvo četrtletje letošnjega leta. Njihovi prihodki so v tem času znašali 1,33 milijarde ameriških dolarjev, dobiček pa 185 milijonov ameriških dolarjev. Glede na prvo četrtletje lanskega leta so se prihodki povečali za kar 70,5 odstotka. K temu je v veliki meri pripomogla rekordna prodaja procesorjev Opteron. V drugem četrtletju letošnjega leta AMD pričakuje enak oziroma nekaj manjši dobiček. Na spletni strani hartware.net si lahko ogledate primerjavo med prihodki in dobički AMD-ja in Intela, ki bo svoje finančno poročilo za prvo četrtletje letošnjega leta predstavil predvidoma prihodnji teden.

25 komentarjev

AMD-jeva širitev v Dresdnu

X-Bit Labs - Predstavnik AMD-jeve dresdenske podružnice je v zadnjem intervjuju povedal, da razmišljajo o širitvi in investiranju v nove tovarne v Dresdnu. Deppe je za Sächsische Zeitung dejal, da resno razmišljajo o 4,7 milijarde evrov težkem vložku v tretjo dresdensko tovarno, ki bi jo lahko zgradili do leta 2008, s čimer bi Dresden poleg trenutnih 2800 delovnih mest pridobil še kar nekaj novih. Prav tako bodo posodobili obstoječi Fab 30 in 36. Dokončna odločitev, ali bo do gradnje res prišlo, bo znana poleti. Več o tem.

3 komentarji

Novičke iz AMD-ja

Slo-Tech - Po podatkih iz AMD-jevega roadmap-a naj bi le-ta proizvodno procesorjev za podnožje Socket 939 zaključil čez približno leto dni. Procesorje temelječe na jedru Venice bodo prodajalci lahko naročili do konca drugega četrtletja letošnjega leta, procesorje s San Diego jedrom ter modele Athlon 64 X2 pa bo možno naročit do konca letošnjega leta, prav tako tudi januarja predstavljen procesor Athlon 64 FX-60. Do drugega četrtletja leta 2007 bo AMD zaključil s proizvodnjo in dobavo vseh s939 procesorjev.

Podnožje s754 pa bo AMD ohranil pri življenju vse do konca leta 2007, saj bodo procesorji Sempron za omenjeno podnožje kljub predstavitvi modelov za prihajajoče podnožje AM2 ostali v proizvodnji vse do omenjenega datuma. Izvorna novica na Daily Tech-u.

Poleg tega bo singapursko podjetje Chartered Semiconductor, ki je do sedaj izdelovalo IBM-ove procesorje za igralno konzolo Xbox 360, letos junija začelo z izdelavo AMD-jevih procesorjev. Več o tem v izvorni novici na X-bit labs.

41 komentarjev

AMD zvišuje cene

Slo-Tech - Po podatkih s strani [Hard|OCP, naj bi AMD prihodnji mesec povišal cene svojih procesorjev Athlon 64 in Athlon 64 X2. O višini skoka cen ni informacij, naj bi pa šlo za nekaj ameriških dolarjev. Cene procesorjev Athlon 64-FX bodo ostale nespremenjene. Procesorji znamke Sempron naj bi se petnajstega maja pocenili. Takrat naj bi AMD tudi objavil cene prihajajočih procesorjev za podnožje AM2. Naj še spomnimo da bo Intel konec aprila znižal cene dvojedrnih Pentiumov.

Izvorna novica na [H]ard|OCP.

56 komentarjev

Prodaja PC-jev narašča

The inquirer - IDC je objavil podatke, po katerih je prodaja osebnih računalnikov narasla za 16,6%.

Takšna rast je posledica čedalje večjega povpraševanja po PC-jih, "krivca" pa gre iskati tudi v cenovnih vojnah med konkurenti na trgu. Tako je Dell v drugem četrtletju letošnjega leta povečal prodajo za 23,7% , sledil pa mu je HP s 16,3% rastjo. Celotno poročilo o prodajnih številkah lahko najdete tukaj.

6 komentarjev

Poročila o napakah v Windows XP

PC Magazine - Privzeto se vsaka napaka operacijskega sistema, programa, igre, itd. v Windowsih XP ob prvi priložnosti pošlje na Microsoft - to je "Error reporting". In teh sporočil je po besedah Billa Gatesa ogromno: 5% Oken se "zaleti" (crash) 2x dnevno, 10% se jih sesuje vsak dan ali povprečno 3x na mesec.

Kljub temu so marca 2003 Windows XP obvladovali 33,4% svetovnega tržnega deleža. V letu 2001 so obstajali 603 miljoni PCjev in s 15 odstotno letno rastjo, dobimo okroglih 700 milijonov osebnih računalnikov. Če se jih 10% sesuje vsak dan, je to 70 milijonov v 24 urah. In ker imamo le 35% računal z WinXP, je to 24,5 milijona PCjev z XPji, ki se sesujejo dnevno. Torej, če bi vsak poslal svoj ''Error report'' bi Bill letno dobil skoraj 9 milijard sporočil.

A XP crkujejo podobno kot 2000 in zagotovo se 98, 95 in ME sesuvajo še bolj pogosto kot XPji. Win 98 ima pokritega okoli 25% računal in tudi sesuvajo se do 20% bolj pogosto kot XPji. Če začnemo "šibat rehenšiber" (hotel je reči kalkulator --...

26 komentarjev

Intelovi poslovni rezultati

Intel - AMD je že nekaj časa nazaj objavil svoje poslovne rezultate za drugo četrtletje. No sedaj pa je to storil še Intel. Glede na drugo četrtletje prejšnjega leta je imel Intel za 24% manj dobička in glede na prvo četrtletje letošnjega leta je bilo dobička manj za 60%. Če primerjamo te rezultate z AMDjem so rezultati nekoliko manj porazni. Seveda ne krivijo za te rezultate slabšo prodajo, le ta je narasla, temveč velika znižanja cen procesorjev, ki pa se še nadaljujejo. Pri Intelu pa so prav tako objavili nekaj načrtov za prihodnje. Načrti temeljijo predvsem na tem, da bo Intel pospeševal prehod iz P3 na P4 procesorje, kar pomeni, da ne bomo videli več veliko verzij P3 Tualatin procesorjev. Prav lahko se zgodi, da bo 1.26GHz verzija zadnja. To pa bo omogočilo tudi prihod novih matičnih plošč z i845 ter VIA P4X266 čipseti.

5 komentarjev

Dobiček AMD-ja je močno upadel

AMD - Dobiček AMD-ja je v drugem četrtletju upadel tudi za 95%. Potem ko je AMD v prvem četrtletju, v primerjavi z Intelom, prikazoval dokaj enakomeren dobiček, je boj za cene pustil sledi. In to kljub temu, da je lahko AMD zadovoljil na začetku veliko povpraševanje po njihovih procesorjih, ki pa je začelo tudi upadati. Krivec za to je Intel, ki je v skladu z njihovo cenovno politiko začel zniževati cene njihovih procesorjev. V drugem četrtletju je bil tako padec dobička gromozanski. Seveda smo to zelo, v vedno nižjih cenah procesorjev, pozdravili mi, kupci. Kako je s tem pri Intelu bo treba še počakati. Sigurno pa ne veliko bolje.

13 komentarjev