» »

Novičke iz AMD-ja

Novičke iz AMD-ja

Slo-Tech - Po podatkih iz AMD-jevega roadmap-a naj bi le-ta proizvodno procesorjev za podnožje Socket 939 zaključil čez približno leto dni. Procesorje temelječe na jedru Venice bodo prodajalci lahko naročili do konca drugega četrtletja letošnjega leta, procesorje s San Diego jedrom ter modele Athlon 64 X2 pa bo možno naročit do konca letošnjega leta, prav tako tudi januarja predstavljen procesor Athlon 64 FX-60. Do drugega četrtletja leta 2007 bo AMD zaključil s proizvodnjo in dobavo vseh s939 procesorjev.

Podnožje s754 pa bo AMD ohranil pri življenju vse do konca leta 2007, saj bodo procesorji Sempron za omenjeno podnožje kljub predstavitvi modelov za prihajajoče podnožje AM2 ostali v proizvodnji vse do omenjenega datuma. Izvorna novica na Daily Tech-u.

Poleg tega bo singapursko podjetje Chartered Semiconductor, ki je do sedaj izdelovalo IBM-ove procesorje za igralno konzolo Xbox 360, letos junija začelo z izdelavo AMD-jevih procesorjev. Več o tem v izvorni novici na X-bit labs.

41 komentarjev

Pyr0Beast ::

heh, s754 pa se še drži, tqo, kot se je A :P
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

opeter ::

Hej, če bo singapusko podjetje uspešno, lahko pričakujemo, da se bodo AMD procesorji pojavili tudi v ta velkih "poslovnih" računalnikih HP-ja, Dell-a, IBM-a in ostalih. Mogoče pa bo to podjetje zapolnilo luknje pri dobavi AMD-jevih procesorjev? Bo AMD postal potemtakem resna konkurenca Intelu?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

BoLhCa ::

Noup, ena tovarna ne bo zadostovala:)

gfighter ::

Tole gre lepo z mojimi načrti, da čez eno leto preidem na kakšnega X2 za s939, je pa drugače ta novica logična ter pričakovana.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

mtosev ::

lol @ AMD

Bolj dolgo bo S754 živ kot S939. :D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Jumping Jack ::

Trenutni S939 procesorji so bojda zadnja generacija procesorjev brez Trusted Computinga, zato je vsekakor škoda, ker jih ukinjajo (ne bi me čudilo, če je ravno to vzrok). AM2 procesorji, ki pridejo poleti, bodo že imeli TC (Presidio), zato brž kupite procesor, dokler se še dobijo taki, ki omogočajo "svobodno uporabo" ;)

mtosev: S754 je cenejši od S939 in AM2, kar je za budget procesorje zelo pomembno, zato jih puščajo pri življenju.

mtosev ::

O kaki svobodi je govora? Ker nevem o cem se gre.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

LedStorm+++ ::

Sej je že čs. Intel ima že nekaj časa DDR2 na matičnih :P
Pingvin :-)

Jumping Jack ::

Za tiste, ki ne vejo, kaj je TC:

- obširna razlaga pojma
- filmček
- združenje borcev proti TC

Na kratko, gre za DRM tehnologijo (+ še nekaj dodatkov), torej zaščito proti piratiziranju, za katero pa nas (glede na podlost in požrešnost založniških hiš, ki smo ji priča) lahko upravičeno skrbi, da bo prerasla v zaščito proti fair use, neupravičeno ožemanje uporabnikov in razne Big Brother variante - tehnologija to omogoča.

(Par aspektov TC tehnologije je sicer tudi pozitivnih, npr. boljša zaščita pred virusi in ostalo zalego.)

Trdi ::

No, to o TC ne verjamem. Zgleda malce prehudo, Starforce na 10000. potenco. Ob količini hroščev, ki jih proizvaja Microsoft, je jasno, da bi računalnik s takšnim sistemom postal popolnoma neuporaben, tudi za PC s samimi legalnimi programi (konec koncev lahko ostali odločijo, da je nek program pripomoček za piratiziranje, ali pa da ni "varen").
Če je vseeno res, se bo verejtno dalo precej hitro onemogočiti, brez skrbi. Ni treba zganjati panike.
Trdota d.o.o.

PrimozR ::

Kako? Boš pohekal čip? Malo težko pri 100 nanometrskih elementih.

elasto_mania ::

to pa mi kar prepustimo kakšnemu hack team ali piratskim ker s tem jih lahko pokopajo.
Eno vprašanje kaj to zazna če je program za piratstvo ali da je igra piratska (če razdelimo na dve vrste tiste ki so kopirane z nerotom rabijo crack in tiste ki se kopirajo s kakim drugim programom da delujejo z CD-ja)

Hvala za odgovor

Trdi ::

Hja, nekako se bo pa že dalo priti med čip in software, al ne? Ma še enkrat povem, da me ne skrbi, ker če so to ne bo dalo odstraniti, je rok trajanja te novotarije zelo kratek. Najdejo 100 hroščev, ki predstavljajo resne probleme, rešiti se ne ne da na brzino - kaj se bo zgodilo? Je pred nami, pa bomo videli, kdo ima prav.

Poglejte samo odrekanje založnikov zaščiti Starforce zaradi odziva javnosti. Če bodo sprejeli zakon v proceduri, bo takšna zaščita, kot je Starforce, v ZDA celo prepovedana. Ne zganjat panike, fantje. Take it easy. :D
Trdota d.o.o.

kriko1 ::

to pa mi kar prepustimo kakšnemu hack team ali piratskim ker s tem jih lahko pokopajo.

Sej, verjetno v zgodnjih verzijah je možno da bodo odkrili kako napako v implementaciji in bodo prišli mod-chipi. Samo boš ti pripravljen odšteti še ne-vem-koliko denarja za modchip-e (grafična, cpu, matična, zvočna... vse bo imelo svojo TC chip)?

Ne zganjat panike, fantje. Take it easy.

Če bi bli vsi mirni in tiho bi že zdavnaj imeli kaj takega.

Arthur ::

če gre tu na NX bit, potem lahko povem da sem videl plato, kjer se da v biosu nastavit možnost ignoriranja tega. oz. lahko si nastavil da vrne vedno 0.
če je to to.

kriko1 ::

Nx bit ni to to - je že zastarel delček tega.

Trdi ::

Vseeno pa se bo našlo kaj drugega. Kdor bo znal izkoristiti novoi tržno nišo (razbijanje/izogibanje TC-ju), bo lahko obogatel. Kdor bo šel zraven, se zna zaplesti v potovanje brez izhoda.
Trdota d.o.o.

Matevžk ::

Se bom v prihodnjih minutah malo poglobil v branje o TC, ampak ... če moj "dobavitelj" softvera (odprtokodna skupnost) nima interesa kakokoli interferirati z mojim delom na MOJEM računalniku ... če bom kupoval samo plošče (audio / video) od umetnikov, ki svojih stvaritev ne bodo želeli na ta način omejiti (bodo delovali na sedanjem pay-per-disc modelu) ... [recimo še, če bom piratil filme in avdio (na svojem računalniku, na opensource programski opremi, piratske kopije pa bo nekdo naredil recimo po 'screener' metodi)] ... potem tale TC vpliva name kako že?

Potem bodo stvari, ki se bodo izogibale tega omejevanja, imele precejšnjo konkurenčno prednost pred onimi z omejitvami (kot se je pokazalo že pri nekaterih igrah itd. -- sem videl, ko ste imeli debate) ... čudno, da MS tega ne vidi al kaj?!
lp, Matevžk

Dr_M ::

ko se bo TC ze zelo razsirils, prakticno ne bos vec mogu kupit HW brez tega, oz ce bi ga ze lahko, bi biu tak racunalnik prakticno neuporaben. nebi mogu niti na net, kaj sele ksn www in maili.... na to bi lohk kr lepo pozabili brez TCja. na zalost.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Matevžk ::

How do you stop someone recording a track - if necessary by putting microphones next the speakers of a TC machine, and ripping it into an MP3? The proposed solution is that protected content will contain digital watermarks /.../

Aha, pa na tole tud nisem računal.
Torej ... where do I sign in (for the resistance)? ;((
lp, Matevžk

kriko1 ::

How do you stop someone recording a track - if necessary by putting microphones next the speakers of a TC machine, and ripping it into an MP3? The proposed solution is that protected content will contain digital watermarks /.../

Kaj so tile digital watermarks? A tole potem tudi ti slišiš?

Matevžk ::

Hm, verjetno ne .... če ne gre morda bolj za digital fingerprints? "Hashkode" analognega signala (nekaj takega se uporablja menda za prepoznavo komadov itd.)
lp, Matevžk

sidd ::

hja, pol pač 1 računalnik doma z TC in ostalim crap-om, ter za internet, ostali računalniki pa iz zdajšnega free obdobj, pa za vse ostalo :D . torej, hitro naret zalogo računalnikov, nor. za delo, zabavo, itd itd...
al pa se pridružit študentom ko že protestirajo, pa še poleg na plakate ANTI TC napisat >:D .

nazaj k novici:
torej bo s939 prej mrknil kot s754? hehe, nisem si mislil. torej do konc leta čas za nadgraditev, denarja za to pa ni ravno veliko;((

PrimozR ::

Se steinjam sidd ;((

billy ::

Ne vem kaj se bunite, tako je edino prav. Software in vse se mora legalizirati, ker je stanje že nevzdržno. Vsak mulc že lahko potegne film z neta brez da bi karkoli plačal, da ne omenjam muzike, slike...

Čas je da se to normalizira, potem bodo cene softwerja tudi padle.

balocom ::

ko ne piratstvo ne bo možno bodo cene šle sm navzgor dokelr ne bodo pogrunatl naj znižajo cene tega softwara. Al pa če se najdejo v EU komisijai/parlamentu ki bodo zahteval omogočanje poganjanja Linuxa na TC-ju in DRM-ju
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

MrStein ::

Ja, cene bodo šle dol. Če verjameš.

Z TC bomo bolj varni pred virusi. Yeah right. Tako kot smo z XP bolj varni. Pa z SP2 še bolj varni. :O


Pa še : MODERATORJI !!!!
Zakaj treba še enkrat brati "TC ? Kaj pa je to ? A ne veš ? No ti bom razložil. A res ? Vau, tega pa nisem vedel. Hmm, ampak kaj če razbijem ? Ne moreš. Kaj pa če ne uporabljam ? Ne moreš ....... itd itd itd" :\
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

billy ::

Zakaj bi šle cene gor? Če bi bil software plačljiv bi se bržkone pojavile druge "različice" oken, ki bi se prodavale po nižji ceni. Zdaj se nikomur ne splača pisat OSa...če bi bil to obvezni ded računalnika tako kot grafična kartica bi se bržkone pojavila konkurenca. Tako kot je povsod drugje.

Isto velja za word in ostalo šaro, razen profi programi seveda, ki pa so itak že zdaj plačljivi.

darksamurai ::

druge različice oken? sej obstajajo operacijski kot je Linux, BSD, Solaris... vsak z nemalo distribucijami :) in to so zelo kvalitetni operacijski sistemi...boljši od Windowsov ki pa zahtevajo nekaj več znanja.. tako da cene ne bojo nikol padle, saj jih ti monopolisti ne bojo spustili! Npr. Half-Life špil ima še kr visoko ceno (za 2k višjo od ostalih starih špilov) pa čeprov so že zaslužili čuda denarja... V slo je ta dragi SiOL ki je sicer ISP... ima velik višje cene kot T-2...
S tem bo prišel samo dvig cen in hkrati še najpomembnejša izguba svobode!!! ;( kaj bo pa z malimi razvijalci, ki nimajo denarja za patente...ko bo ta f**** M$ po možnosti dobil še izvorno kodo( in s tem še kako dobro idejo, ki jo bo kasneje celo patentiral) samo zato da bo kaoo preveril če je resnično brez virusa...
Upam da bo open source sedaj bolje zaživel!!! Na koncu se bo pa zgodilo to, da bojo rahlo zmodane konzole kot je prihajajoči PS3 dopuščale več svobode kot PC ;(

Folk mal se zjasnite!! Cene bojo šle dol samo v primeru zelo hude konkurence!!! S TCjem pa prihaja samo do sodelovanja (povezovanja) med korporacijami!
Lep primer je ta glup OPEC!!! Kako je lahko cena ene načrpane tekočine tako visoka?!? Kakšni so dejanski stroški črpanja in predelave nafe?!? Pri normalnih maržah bi bila cena nafte samo desetina sedanje cene.

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

.. billy, vidim, da si zelo razgledan ...
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

billy ::

Edino prav, nafta je tako prepoceni. Avto bi moral biti privilegij ne pa pravica.

Preveč je že sranja na tem svetu, treba malo razredčit zadeve. Isto alkohol in cigarete.

Bo počasi, bo... :)

PrimozR ::

Alkohol ne. Pa nafta tut ne :> Sej so zanimi motošporti. WRC recmo praktično izumira, pa je najbolša motošportna panoga. Če ne bo nafte, bo razvoja še manj. SI bodo res lahko le bogataši privoščili dirkanje.

Matevžk ::

Avto bi moral biti privilegij ne pa pravica.

Ja? Lahko je to reči. Verjetno nimaš več kot 5 minut do avtobusne postaje mestnega prometa? Jaz imam 25 minut do prve avtobusne z naslednjim voznim redom: 5.25 gre avtobus proti prvemu obljudenemu mestu, ob 14.35 pelje še v nasprotno smer. Do tistega obljudenega mesta (z recimo dobrimi povezavami javnega prometa) imam 1.5h peš.
Moj pokojni stari oča so nosili z rukzakom stvari, ki so jih rabili za preživetje, več kot uro hoda daleč. Ostalo so pa doma pridelali. Ja, ja, tako je bilo. Ampak zdaj smo pa v informacijski dobi, zdaj se pa razvijamo, ja ja ... Telefon, videokonference in on-line naročanje iz najboljšega soseda bo že, ampak mislim, da je tudi v interesu tukajšnjih gledališč (samo en primer), da se imam udobno možnost pripeljati do njih ...
lp, Matevžk

billy ::

No ja..kakšnih 5min res ja in 5sec do avtomobila ;)

Moj dedek je tudi hodil vsak dan 40km peš, ampak jebi ga. Včasis so tudi meli svinjsko kožo oblečeno in pomirali pri rosnih 20 letih zaradi lakote. Ponekod je še zdaj isto...

Nejc Pintar ::

Če se porihta redni javni prevoz se strinjam billy. Dokler pa čakam 1h na avtobus in plačam dvakratnik cene bencina zato da se drenjam se rajši udobno vozim.
Lahko je biti prvi, če si edini!

LedStorm+++ ::

Eh, samo BIOS bo treba nadgradit, da ta TC izklopi, za vse kar je na matični. :D
Pingvin :-)

billy ::

Ma to se vse potem eventuelno porihta. Izboljša se kvaliteti in kvantiteta javnega prevoza, več ljudi biciklira, etc...

Nekje je potrebno tudi v računalništvu začet.

Matevžk ::

LedStorm, nisi ravno pozorno bral, kajne? Reverse-engineerat BIOS in ga mal popravt je mala malca. Težava je, da ti procesor ne bo izvajal določenih stvari, če ne bo dobil ključa, s katerimi bi te vsebine dešifriral. Ta ključ pa "ve" (na podlagi konfiguracije računalnika) samo tisti čip. In če se ta za povrh vsega nahaja celo v samem procesorju, da res ne moreš ničesar vmes postavit ... nimaš česa izklopit.
Saj izklopiš ga lahko tako, da imaš operacijski sistem ali programje, ki ga ne uporablja. Kar seveda pomeni, da ne moreš dostopati do vsebin / programja, ki so zaščitene s TC.
lp, Matevžk

Tilen ::

Pac bomo kupli en spil na 5 let recimo CS/CSS, ki se ga dejansko lahko dolgo igra al pa en office na 4 leta pa je to to ali pac se vec folka na open source.

Sicer pa ce se to zgodi bodo pa poleg "komplet pcjev" ugodno dodajali software imo.

Bolj kriticno bo postalo za nas ko bomo hotli sestavit po delih...
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Jan987 ::

sej pol bo pa en komp za 754k jih še proizvajajo za take stvari k se z am2 ne bodo dale delat:D

Nejc Pintar ::

Če piratstvo ustavijo ni problem. Problem je pri razvijanju lastnih programov kjer boš za TC veryfication plačal.
Lahko je biti prvi, če si edini!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD: 65 nm

Oddelek: Novice / Procesorji
253845 (2613) Metabond
»

AMD novičke

Oddelek: Novice / Procesorji
102736 (2346) wishmaster
»

Časovni načrt slovesa s939 in s754 procesorjev

Oddelek: Novice / Procesorji
72882 (2622) LedStorm+++
»

Cene prihajajočih procesorjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
588313 (6107) Good Guy
»

AMD z 0,09-mikronskimi procesorji

Oddelek: Novice / Procesorji
92339 (2339) Tarzan

Več podobnih tem