»

Microsoft razvil robota, ki vam sega v besedo

Slo-Tech - Roboti za pogovore (chatbot) so danes že zelo dodelani in se znajo odzivati na smiseln način, a le pri pisanju. Pri govorjenju je drugače. Glavni problem ni razpoznavanje govora ali njegova sinteza, temveč zakasnitve. Trenutno je pogovor namreč bolj podoben komunikaciji prek govorne postaje, kjer vsak sogovornik odrecitira svoje besedilo, nato pa počaka, da drugi besedilo sliši, premelje in sestavi odgovor. V resnici pa po telefonu ne govorimo tako. Ljudje se prekinjamo, segamo v besedo, včasih si dokončujemo stavke itd. Pogovor je interaktiven, obojestranski in sočasen. Tega se morajo naučiti tudi računalniki, in Microsoft trdi, da mu je to uspelo.

Microsoftov zelo popularen chatbot na Kitajskem se imenuje XiaoIce in ima 200 milijonov uporabnikov, a ima...

13 komentarjev

Kako zaobiti kitajsko cenzuro

Slashdot - Na spletni strani računalniškega labolatorija na University of Cambrigde so objavili prispevek kako zaobiti kitajski cenzorski sistem - Great Firewall Of China. Sicer ne celotnega sistema, pač pa le tisti del, ki skrbi za filtriranje vsebine po ključnih besedah.

Ugotovili so, da prepoznava ključnih besed, ki jih kitajska vlada želi cenzurirati ne poteka na velikih usmerjevalnikih ki vodijo iz kitajskega interneta v tujino, pač pa na okoliških "pomožnih" usmerjevalnikih.

Poleg tega ti usmerjevalniki ne preprečujejo pretoka podatkov preko glavnega usmerjevalnika, kar bi bilo zelo zapleteno, pač pa generirajo serijo TCP reset paketkov, ki jih razpošljejo na obe strani povezave. Zaradi tega se povezava prekine.

Raziskovalci so ugotovili, da bi bilo cenzuro možno zaobiti s preprostim ignoriranjem teh paketov, kar je mogoče doseči z nastavitvami požarnega zidu.

Odkrili pa so še nekaj. Ko kitajski cenzorski sistem zazna prepovedano ključno besedo, zablokira dostop "sumljivega"...

17 komentarjev

Napad na razvijalca sistema Freegate

Slo-Tech - Včeraj so bili razvijalci in operaterji anonimizacijskega omrežja Tor obveščeni, da je bil pred kratkim fizično napaden razvijalec sistema Freegate, ki Kitjacem omogoča svobodno komuniciranje preko interneta, tako da zaobide tim. Veliki kitajski požarni zid.

Ustanovitelja podjetja Dynamic Internet Techology in razvijalca Freegate-a, Billa Xia-o so na njegovem domu v Severni Karolini v ZDA napadli in hudo pretepli trije neznani napadalci kitajskega porekla. Xia, ki so mu zlomili čeljust in poškodovali oko, je v bolnišnici preživel 2 tedna, na obrazu pa ima 17 šivov. Napadalci niso odnesli ničesar, Xia pa je zaradi razvoja Freegate-a v preteklosti že prejel grožnje od Kitajske vlade.

POPRAVEK:
Žal je pri objavi novice prišlo do neljube napake. Napaden ni bil Bill Xia, pač pa Yuan P. Li tehnični direktor pri Epoch Times. Za napako se opravičujemo.

16 komentarjev

Kako izgleda cenzura na Kitajskem?

Slo-Tech - Kitajska cenzura interneta je še skoraj pregovorna, prav tako pa je tudi znano, da se Google podreja kitajskim cenzorjem.

Če vas zanima kako izgleda kitajska cenzura v praksi pa vam ni treba na Kitajsko. ComputerByteMan je namreč pripravil posebno spletno stran, kjer si lahko ogledate cenzurirane in necenzurirane iskalne zadetke.



Proti takšnemu omejevanju pa se skušajo poleg razvijalcev Tora boriti tudi raziskovalci na Univerzi v Torontu, ki razvijajo program Psiphon.

Program bo omogočil izogibanje požarnim zidovom (predvsem tim. Great Firewall of China) in sicer tako, da bodo uporabniki interneta iz represivnih držav s pomočjo šifriranih zahtevkov preko tujine dostopali do necenzuriarnih vsebin.

Mimogrede: Alec Muffet je v Googlovem cenzorskem programu pred kratkim odkril majhnega hrošča,...

35 komentarjev

Ali bo CIA nadzorovala IRC?

Slo-Tech - Electronic Privacy Information Center je v svojem sporočilu iz 8 decembra 2004 ( EPIC Alert 11.23) objavil, da so na podlagi FOIA zakona pridobili dokumente, ki dokazujejo, da sta CIA in National Science Foundation financirali raziskovalni program, v okviru katerega so raziskovali načine za nadzor on-line debatnih kanalov (IRC, MSN, ICQ in ostali sistemi za trenutno sporočanje). Zadeva bi bila lahko sporna tudi zato, ker CIA nima pristojnosti delovanja na ameriškem ozemlju.

Glede na sporazum med CIO in NSF, naj bi raziskave potekale predvsem v smeri raziskav energijskih virov, senzorjev in detektorjev, rekonstrukcije in analize slik, optične spektografije ter razvoja matematičnih tehnik za analizo. Uradno naj bi te tehnike razvijali zaradi nevarnosti terorizma, čeprav je znano da tovrstne kanale veliko bolj uporabljajo razni ne-teroristi, npr. politični aktivisti, razvijalci odprtkodne programske opreme, igričarji in ostali nedolžni državljani in državljanke.

Ko je pred časom...

28 komentarjev

Longhorn Razvijalska mreža

Microsoft - Microsoft je pred kratkim odprl novo poglavje v knjigi Razvijalskega omrežja MSDN (Microsoft Developer Network) - Longhorn Developer Center (LHDC). Zadeva je razdeljena na štiri podpoglavja: splošne informacije o Longhornu; stran za razvijalce gonilnikov in programja; neke vrste forum za vprašanja, odgovore in predloge ter še razna testna ali že razvita orodja in podobno. LHDC.

Dodatek 18.40: Na CNET so opravili intervju z Billom Gatesom v katerem se tudi sprašujejo, če ni naložba samo kockanje. Predlagam, da si intervju preberete, čeprav se vam bo morda zdelo, da Bill govori veliko a nič ne pove - mislim da boste lahko izluščili bistvo.

12 komentarjev

Državni uradnik s "hobijem"

Slo-Tech - Craig Greer, dolgoletni upravnik okrožja Stoke v Severni Karolini (letna plača 74.000 USD) je bil odpuščen, ker se je ugotovilo, da je 60% svojega delavnika porabil za sestavljanje in urejanje arhiva pornografije z 27.000 kosi kategoriziranega materiala na svojem službenem računalniku. Klik![>:D] Nekaj zabavnih komentarjev si lahko pogledate še tukaj.

Hej, tako službo bi pa še jaz imel!

2 komentarja