» »

Ali bo CIA nadzorovala IRC?

Ali bo CIA nadzorovala IRC?

Slo-Tech - Electronic Privacy Information Center je v svojem sporočilu iz 8 decembra 2004 ( EPIC Alert 11.23) objavil, da so na podlagi FOIA zakona pridobili dokumente, ki dokazujejo, da sta CIA in National Science Foundation financirali raziskovalni program, v okviru katerega so raziskovali načine za nadzor on-line debatnih kanalov (IRC, MSN, ICQ in ostali sistemi za trenutno sporočanje). Zadeva bi bila lahko sporna tudi zato, ker CIA nima pristojnosti delovanja na ameriškem ozemlju.

Glede na sporazum med CIO in NSF, naj bi raziskave potekale predvsem v smeri raziskav energijskih virov, senzorjev in detektorjev, rekonstrukcije in analize slik, optične spektografije ter razvoja matematičnih tehnik za analizo. Uradno naj bi te tehnike razvijali zaradi nevarnosti terorizma, čeprav je znano da tovrstne kanale veliko bolj uporabljajo razni ne-teroristi, npr. politični aktivisti, razvijalci odprtkodne programske opreme, igričarji in ostali nedolžni državljani in državljanke.

Ko je pred časom Kitajska razvila "The Great Firewall of China" in tehnologijo za nadzor SMS sporočil v realnem času, se je marsikdo spraševal o etiki znanstvenikov, ki pomagajo totalitarnemu režimu razvijati tehnologije za represijo nad lastnimi državljani. A kot kaže ni problematična samo Kitajska. Kot namreč kaže kopija elektronskega sporočila, ki ga je neznani uslužbenec CIE poslal direktorju za računsko in uporabno matematiko pri NSF (in so jo pri EPIC-u uspeli pridobiti iz neznanega vira), je tudi CIA "vesela, da znanstvena skupnost želi pomagati naciji in prispevati k nacionalni varnosti v času nevarnosti".

Očitno člani Computer Professionals for Social Responsibility niso neutemeljeno izrazili zaskrbljenosti zaradi "opaznega povečanja preusmeritve raziskovalnega denarja na področje razvoja sistemov množičnega nadzorovanja" v ZDA.

Več informacij je na voljo na EPIC-ovi spletni strani.

28 komentarjev

Thomas ::

Se bojim, da je CIA (NSA, katerikoli TBA pač) res tako nesposobna, da tega še ne dela.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

znovak ::

Kar strese me ko včasih vklop na kakšno internet stran poleg ADSL veze traje po nepotrebnem več kot minuto, pa mi se pokaže sporočilo da je čas za vklop potekel8-O 8-O
Da živim v Ameriki bi še nekako vedel objasnit kaj takega, ampak pri nas pa kaj takega ,,,,,,:\ :(
Z.Novak

strictom ::

in kako nameravajo to nadzorovat?:\
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Thomas ::

Snemat vse in potem delat datamining na posnetem.

Kako gre prvi del nimam pojma. Kako gre drugi, vem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

No, prvi del že lahko poteka - Carniovore, pa to, za drugi del je pa problem, ker se ti (in vsi ostali) samo mislite, da veste kako dela. V praksi pa imamo potem napačno razvrščanje, napačno povezovanje podatkov, itd. Vpogleda v algoritme in baze ni, nedolžni ljudje pa nastradajo.

No, pa saj je bilo pod Stalinom podobno...
sudo poweroff

pecorin ::

mislim, da je pocasi ze cas, da kodiramo vse kar posiljamo po netu..
tu sploh ni nobene razlike ce mami pises email kaj bi rad jutri za kosilo ali pa pises prijatelju, da si odkril novo kemicno orozje..
nihce ti nima pravice prisluskovati, ampak ce sam ne poskrbis, da ti ne bodo prisluskovali, ti pac bodo..

smash ::

pecorin: take ki govorijo o izdelavi kemičnega orožja je treba takoj ulovit in jih zapret..in podpiram "prisluškovanje" , saj bo tako svet varnejši....tisti, ki bodo pisali ljubicam ter mami, se nimajo ničesar bati, ker jim nihče ne bo storil ničesar žalega.. ostalim se pa naj slabo piše

pecorin ::

smash, ti si mogoce pripravljen kar tako podariti svojo zasebnost.. jaz nisem.

d0rK ::

Sej baje ma Amerika cele hektare racunalniskih prostorov pod zemljo kjer opravljajo Datamining. Da pac racunalnik automaticno izlucuje besedila, posnetke itd., ki vkljucujejo specificne besede (islam, kemicno orozje, WMD ,tdr.).

No ja, usaj tko sm prebrou nekje :).

2tiLen ::

@pecorin
Pomoje bi z kodiranjem vsakega sporočila še prej pritegnil pozornost nase...

Poldi112 ::

Dvomim. Nas je ze prevec ki kodiramo.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

pecorin ::

saj. vsak kolikor toliko napreden uporabnik uporablja pgp kodiranje mailov.. in kodiranje se mora razsiriti na vsa podrocja kjer se posilja podatke preko ne-varnih omrezij(internet). tudi na p2p omrezja. ne zato, da bi lazje in brez posledic kradli filme in igrice(tega ne podpiram), ampak zaradi scitenja zasebnosti.

Poldi112 ::

pgp oz. gpg ima problem, da ga rabita oba uporabljati in da za normalnega userja ni ravno enostaven. Tako da sem par let nazaj po experimentiranju z enim kolegom opustil to idejo. Zdaj uporabljam samo se SSL, ki sicer nic ne pomaga, ce prejemnikov server tega ne omogoca oz. ce prejemnik tega ne vklopi, ampak vse kar imam zaupnega gre itak med sozaposlenimi oz. partnerji, ki pa so na istem strezniku in imajo vsiljen SSL. Pa valda racunam na to, da mi ne bo nihce vdrl v vecno svez linux.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

poweroff ::

Če je kdo mnenja, da nima ničesar skrivati, potem naj mi pač pošlje svojo golo sliko (pa od svoje punce in mame tudi). Kaj pa veš, mogoče skriva kakšno brazgotino, ki jo je dobil na urjenju v terorističnem kampu.
Pa izpisek iz bančnega računa za pol leta nazaj tudi prosim, ker teroristi perejo denar.

Aja, pa religiozna opredelitev, to je zelo pomemben podatek.

Sicer pa, ja, naj le lovijo teroiste. ampak ne samo Američani. Predvsem Rusi, pa Kitajci naj jih začnejo loviti. Zakaj pa ne tudi oni, Thomas?
sudo poweroff

BigWhale ::

Kaj pa jaz, ko se preko SSLa povezem na irc... A sem terorist?

Luka Percic ::

"Če je kdo mnenja, da nima ničesar skrivati, potem naj mi pač pošlje svojo golo sliko (pa od svoje punce in mame tudi). Kaj pa veš, mogoče skriva kakšno brazgotino, ki jo je dobil na urjenju v terorističnem kampu."

Tebi pa že ne, ti znaš bit preveč skorumpiran, poleg tega nebi z temi slikami rešil nobenega življenja.

Pa tudi varnostnim organom ne mislim tega pošiljat. Naj si vzamejo če obstaja sum da se je punca teroristka. Če bo pa kdo uporabljal ta sistem za privatne namene- potem naj ga ta sistem tudi njega odkrije!

To bi mogli zahtevat od varnostnih organov.
Da sistem pregleduje tudi njih same.

"Kaj pa jaz, ko se preko SSLa povezem na irc... A sem terorist?"

Procentualno obstaja večja možnost da si ti kot da sem jaz ki ne kodiram.
IMHO.

poweroff ::

LukaVeliki, a zdaj bos pa ti določal komu da n komu ne. Naj bo VSE javno VSEM, potem bomo reševali življenja? Ali pa se nenadoma ne strinjaš več?

Pa potrebe po nadzorovanju policajev in oblasti pa itak ni, oni so itak vsi OK in preverjeni. Saj imajo varnostno preverjanje, pa demokratične volitve, anede?

Ja, BigWhale je pa znan terorist. A veš, da se celo na Klik povezuje z SSLjem! Ziher denar pere pa Ladnovemu Jožkotu dolarje nakazuje... Pa še za nickom se skriva...
sudo poweroff

Luka Percic ::

"LukaVeliki, a zdaj bos pa ti določal komu da n komu ne. Naj bo VSE javno VSEM, potem bomo reševali življenja? Ali pa se nenadoma ne strinjaš več?"

Ne podtikaj, s tem se sploh nikoli nisem strinjal!

"Pa potrebe po nadzorovanju policajev in oblasti pa itak ni, oni so itak vsi OK in preverjeni. Saj imajo varnostno preverjanje, pa demokratične volitve, anede?"

No sej sem ti že prej reku da;
To bi mogli zahtevat od varnostnih organov.
Da sistem pregleduje tudi njih same.


Ja, BigWhale je pa znan terorist. A veš, da se celo na Klik povezuje z SSLjem! Ziher denar pere pa Ladnovemu Jožkotu dolarje nakazuje... Pa še za nickom se skriva...

Malo verjetno, vendar mogoče.

Možno je da sem celo jaz.
Al mi ti garantiraš da nisem?

MCSE ::

Kaj vam je? Taki paranojiki ste, da vas je lahko kar sram.

Ja sprijaznite se že enkrat, veliki brat gleda, in tisti ki pred njem skrivajo stvari so najbolj na udaru! Za ostale nas poštene ljudi, pa mu je kaj mar...

poweroff ::

MSCE, to, da si pošten, misliš ti.

Vprašanje pa,če si res. Mogoče si nevaren morilec, ki divja v naselju 10 km več, kot je dovoljneo. Lahko si tudi skrajen nemoralnež, ki včasih s pogledom ošine hoge sosedove Pepce. Z davki imaš vse poštimano? Kaj pa v cerkev, hodiš redno? Pa kako voliš - pravo stranko ali tiste pokvarjence, ki rovarijo iz opozicije?

Ja, dokler živimo v pravni državi in demokraciji ni problem. Kdo nam pa garantira, da bomo čez 10 let še imeli pravno državo in demokracijo? (Nekateri pravijo, da ju že sedaj nimamo).

Poglej Ameriko v kaj se spreminja. Guantzanamo, ideje univerzitetnih rofesorjev o upravičenosti mučenja, Abu Graib, itd.

Ja, tudi Sovjetska zveza je bila prve dni po revoluciji demokratična in pravična država...
sudo poweroff

Phil ::

Dokler je pregledovanje IRC(forumov,...) pogovorov namenjeno zmanjševanju možnosti da moji bližini raznese bombo, naj to kar delajo.
Ne vidim nobenega problema vsaj dokler to počnejo v ta namen ustanovljeni organi.
Povsem drug problem je nadzorovanje pogovorov, ki ga opravlja nek posameznik in si tako pridobiva premoženje ali nekomu drugemu dela škodo.
LP

BBB ::

MCSE:
Kaj vam je? Taki paranojiki ste, da vas je lahko kar sram.

To je značilna izjava povsem nekritične osebe. Do sveta imaš podoben odnos kot drevo ob cesti, ki mu je prav vseeno, če ga kdo poščije, ali pa poseka. Žal življenje ni odvisno le od sebe samega, saj ti ga lahko zagrenijo drugi. Vsak ima svojo identiteto, svoj pogled na življenje in temu tudi prilagojeno svojo dejavnost. Početje nekoga ni vedno v veselje drugemu, pa tudi če ne delaš nič nezakonitega. Če imam predsodek, da svojega tamalga ne želim kazati javnosti, bom pač okoli hodil po mestu oblečen tudi v največji vročini. Sam to imenuješ paranoja, vendar je to stvar predsodka mene in drugih (sicer to ne bi bilo opredeljeno kot kršenje javnega reda). Zavedam pa se in zavedajo se tudi drugi, da je življenje precej bolj mirno in manj stresno (vsaj zate), če nekatere skrivnosti zadržiš zase ali v krogu zaupanja vrednih ljudi. To je prav zato, ker nimajo o isti stvari vsi enakega mnenja. Zelo velikokrat pa se pa se izkaže, da je pridobitna korist veliko večje gonilo kot samo mnenje. Če nimaš kaj skrivati oz. če misliš, da so drugi indiferentni do tvojih dejanj, pusti svoj avto (če ga imaš, seveda) nekje ob cesti odprtega s priloženimi ključi. Ko ti bo nekdo odpeljal avto, pa pridi na pogovor o pranoji. Upam, da si vsaj toliko kritičen, da te bo prizadela vsaj izguba takšne materialne dobrine, če že svoje zasebnosti niti najmanj ne ceniš.

Z izjavo si povedal, da nisi sposoben kritično opazovati lastnosti družbe, ki jo tvori človeštvo. Torej, glede poznavanja človeških odnosov in psihologije ter drigih pridobitnih vzgibov, ki stojijo za njimi, si zelo plitev - ne zavedaš se, da je sistem odnosov izrazito dinamičen in pogosto vezan na mnenja in predsodke posameznikov, ki nimajo veze z zakonitostjo. Če bom kdaj tvoj šef in se boš izdal s takšno izjavo, te bom jeb... v glavo le zaradi principa, da boš spoznal, kaj paranoja dejansko je.

Luka Percic ::

Tvoja skrivnost se ne bo razvedela BBB.

Razem če je tvoja skrivnost ki jo hočeš zaržati v družini, to, kje boš pripravil svoj naslednji napad. Potem pa se bo razvedelo ja.

A da se nebi smelo?

poweroff ::

Dokler je pregledovanje IRC(forumov,...) pogovorov namenjeno zmanjševanju možnosti da moji bližini raznese bombo, naj to kar delajo.

In kako vemo, da to delajo SAMO zaradi tega?

Civilni nadzor praviš?

Se strinjam. Samo potem mi pa pojasni, zakaj mi SOVA noče dati podatkov koliko ljudem letno prisluškujejo. In katere metode uporabljajo sploh.

Problem je, ker se tajne službe in policija hitro skorumpira in začnejo nadzorovati še tiste, ki kaj rečejo čez Georgieja, Janeza, Toneta... ali pa Kim Il Sunga. Takrat pa imamo problem, ne?

Torej, se zavzemaš tudi za civilni nadzor ali ne? In kaj boš storil za to, da bo do njega zares prišlo?

P. S: Bombo lahko raznese tudi zato, ker se jutri Bush spomni, da imamo v Sloveniji nafto. In zaradi državnega terorizma umre zdaleč največ ljudi. kako boš pa ta problem rešil? Tako, da bomo Kitajski prodali še več prisluškovalnih naprav?

P. S. 2: Upam, da zagovarjaš tudi povečanje stacionarnih radarjev na cestah...
sudo poweroff

Phil ::

In kako vemo, da to delajo SAMO zaradi tega?

Niti nisem za civilni nadzor in se mi tudi v EU to ne zdi tako izrazit problem. Bolj bi mi bilo všeč vzajemno inšpekciranje naše SOVE z podobnimi organi v neki random EU državi. Recimo da eno leto SOVA pregleda delovanje istega organa v Nemčiji in obratno. Naslednje leto isti postopek z drugo EU državo.
Koliko podatkov pa meniš, da ti je SOVA dolžna dati? Kako naj vedo, da se z njimi ne boš ti okoristil?

Bombo lahko raznese tudi zato, ker se jutri Bush spomni, da imamo v Sloveniji nafto.
Ok pustimo tole anti ZDA propagando. Rekel bom samo Norveška&Kanada.

Upam, da zagovarjaš tudi povečanje stacionarnih radarjev na cestah...
Absolutno. Verjamem da sem eden redkih, ampak glede na to koliko ljudi se pobije na naših cestah in na dejstvo da številka še narašča, bi se jaz poslužil še bolj drastičnih ukrepov.
LP

BBB ::

cman:
Koliko podatkov pa meniš, da ti je SOVA dolžna dati? Kako naj vedo, da se z njimi ne boš ti okoristil?

Torej je SOVA nedotakljiva. SOVA ima pravico prodobivati naše zasebne podatke, mi pa njenih ne smemo, saj bi jih lahko zlorabili. In kaj daje sovi takšno sveto pravico (a jo je ustanovil sam Jezus???)? Lahko se zavedaš da živimo v času, ko so informacije izrazito kočljivo področje pri političnih in gospodarskih odločitvah. Poznavanje bistvenih informacij lahko doprinese določenim združbam močan vpliv nad gospodarstvom in politiko, posledično pa tudi nad vojaško močjo. S prečesavanjem večine pomembnih informacij, ki so v rokah konkurenčne alternative vplivnim združbam, dokaj preprosto uvidijo, kako jih že v kali zatreti. Če ti je želja, da boš imel fevdalno abolutistični sistem pod masko demokracije na področju politike/vojske in gospodarstva, kar podpihuj namere obveščevalnih služb. Osel si, če verjameš, da večina politikov in drugih vplivnežev skrbi za blagor ljudstva. Gre samo za preračunljivost. Informacije pa igrajo ključno vlogo pri planiranju in odstranjevanju motilnih členov.

Morda si že kdaj slišal, da zdravniki pred samim zdravljenjem domnevne bolezni skušajo ugotoviti ali ti kaj sploh je in za katero bolezen gre. Pridobiti morajo čim več ključnih informacij. Za kogar ugotovijo, da im raka, se je na podlagi te informacije navadno pripravljen boriti proti njemu. Čeprav bo potreben neprijeten poseg, npr. kirurška odstranitev, večina pristane na to, saj dolgoročno pričakuje izbolšanje stanja. Ker si ti lastnik svojega telesa, imaš kot absolutni vladar nad njim pravico o njem odločati. Pri tem se ne obremenjuješ, ker so ti z rakom odstranili tudi del zdravvega tkiva (da o kemoterapiji niti ne govorim). Če primer vzamem kot analogijo družbi in družbenih problemov, kjer telesno celico predstavlja posameznik, vladar družbe (oblast) ukrepa pri odstranjevanju motilnih oseb in združb, da doseže stanje, ki je oblasti po godu (čeprav je to lahko povsem osebni interes z zanemarjanjem družbe kot celote). Bodi pozoren na bistveno razliko med obema zadevama. Oseba je lastnik svojega telesa in z njim brezpogojno razpolaga, dočim je oblast le upravitelj združbe oz.družbe, ne pa njen lastnik. V demokratični družbi zato neka zaprta združba nima pravice posegati v zasebnost posameznikov, še zlasti, kadar ti niso zagrešili kaznivega dejanja. Če bi si iz firbca poiskal literaturo o detajlnejših postopkih za pridobivanje iperita in bi o tem izvedele obveščevalne službe, bi se hitro znašel na seznamu potencialnih teroristov. Ali pa še bolj banalen primer, kako veš, za kaj bom uporabil kuhinjski nož - se morda pred mano čutiš ogroženega? Bi ti tvoja morebitna neutemeljena ogorženost dala pravico brez moje privolitve posegati v mojo zasebnost? Ni šans.

Če naprimer vzamem ZDA (ker je še aktualna zadeva in tebi, cman, verjetno dokaj blizu), si je Bush pri postavitvi ZDA in osebnih financ na noge privoščil iz zgodovine poznan postopek. Žrtvoval je peščico svojih ljudi in umazanijo podtaknil tistemu, ki ima kuro, ki nese črna jajca. Ker je lastnik kure izrazito rahitičen, ga je Bush s prdcem odpihnil ter za novega lastnika kure postavil svojega kmečkega tovariša. Žal pa ima sedaj težave z miritvijo petelinov. Preseneča me Busheva goreča skrb za pravice iračanov, ki je v marsičem celo večja od tiste, ki jo izraža svojim državljanom (kje se pa kaže njegova skrb do drugih prebivalcev tega planeta, ki so v veliko večjem dreku?). Videl sem tudi Hitlerja in Tita, kako ljubeče sta javno poujčkala otroke. Takšne geste imajo izrazit blagodejen psihološki učinek, če je le ozadje dovolj dobro prikrito. Teroristi neposredno ne morejo uničiti gospodarstva. Gospodarstvo uničuje strah pred terorizmom. In kdo ta strah podpihuje? Kdor se bori proti terorizmu, v ljudeh vzbudi fantazijsko vlogo superjunaka, ki bo rešil svet pred nasiljem in gospodarsko katastrofo. Torej, ljudje, ki teroristov še od daleč niso videli, vendar se jih izredno bojijo, dajejo Bushu zeleno luč, da počne po svetu, kar ga je volja, le da se dejanja v boječih ljudeh izkažejo kot protiteroristična, čeprav so le slepilo.
To je zelo sorodno temu vprašanju: zakaj oblast sploh potrebujemo? Če sami nismo sposobni voditi države, moramo vodstvo zaupati specialistom. Vendar, kako veš, kateremu specialistu zaupati ali kako preverjati njegovo delo, če pa nisi sposoben razumeti vodenja države. Boš to delo nadzornika oblasti zaupal nekemu drugemu specialistu, katerega delo spet ne poznaš in ga ne moreš nadzirati? Ker država kot ureditev obstaja zaradi državljanov in ne obratno, je pravica državljana, da ve, kaj oblast zanj počne in ne obratno, kar želi SOVA ali kakšna druga obveščevalna organizacija.

Še v razmislek:
Je bil Al Capone kriminalec ali pa je bil navaden poslovnež, ki se je znašel v napačnem obdobju? Če bi se z isto dejavnostjo ukvarjal danes, bi bil bolj podoben Jankoviču kot pa kakšnemu kriminalcu. Enako je z drogami. Če jih bodo kdaj legalizirali, bo dilanje običajen poslovni proces. Kako torej soditi, ali je nekaj za družbo sprejemljivo ali ne? Je sprejemljivo, da pobijem nekaj sto ljudi, za katere menim, da škodujejo našemu gospodarstvu in tako naši družbi nasploh (odstranitev peščice za morebitni blagor večine, bolj verjetno pa za osebno korist)? Je to sporno za navadnje državljane, sprejemljivo pa za voditelja vojaške velesile ali pa za katero drugo vplivno oblast?

Phil ::

Torej je SOVA nedotakljiva.
Kako je trenutno z njenim progledom delovanja na vem, kakšno bi moralo biti sem pa že napisal.

In kaj daje sovi takšno sveto pravico (a jo je ustanovil sam Jezus???)?
To pravico ji daje oblast katero smo si izvolili sami. Ker smo ocenili da nam bo prinesla višji kvaliteto življenja.

V demokratični družbi zato neka zaprta združba nima pravice posegati v zasebnost posameznikov, še zlasti, kadar ti niso zagrešili kaznivega dejanja.
Lahko dokler je v dobrobit cele družbe in če se izkaže za učinkovito.

zakaj oblast sploh potrebujemo
Na kratko, da nas "prisili" da delujemo v dobrobit celotne družbe, torej tudi lastne. Brez take družbene organizacije (v anarhiji) bi bili še vedno v jamah.

Vendar, kako veš, kateremu specialistu zaupati ali kako preverjati njegovo delo, če pa nisi sposoben razumeti vodenja države.
Ni mi treba razumeti vodenja države. Rabim samo znati oceniti koliko se mi je zvišal/znižal življenski standard v nekem obdobju in se potem ponovno odločim komu zaupati vodenje.
LP

poweroff ::

In kako vemo, da to delajo SAMO zaradi tega?

Niti nisem za civilni nadzor in se mi tudi v EU to ne zdi tako izrazit problem. Bolj bi mi bilo všeč vzajemno inšpekciranje naše SOVE z podobnimi organi v neki random EU državi. Recimo da eno leto SOVA pregleda delovanje istega organa v Nemčiji in obratno. Naslednje leto isti postopek z drugo EU državo.

Cman, ti si... bom uporabil zelo milo besedo... mah ne, upam, da si bral en roman od Dostojevskega.

Pa pojdimo... ti bom razložil kot petletnemu otroku.

Ali ima tajna služba možnost kršiti zakon in recimo vohuniti namesto za teroristi za recimo gospodarstveniki, političnimi disidenti, itd?
Da, ima. Vedno ima to možnost.

Ali ji zakon to prepoveduje?
V demokraciji ji zakon to prepoveduje.

Kako pa vemo ali tajna služba zakon krši ali ne?
Ne vemo.

Zakaj ne vemo?
Zato, ker ima tajna služba pooblastila da deluje v tajnosti in lahko svoje nečednosti skrije.

Hmm, kako pa bi lahko izvedeli ali tajna služba deluje zakonito ali ne?
Glede na to, da imajo tudi sodišča zelo omejen vpogled v njeno delovanje, prav tako pa ima zelo omejen vpogled v njeno delovanje politika, v bistvu zelo težko izvemo kaj se tam zares dogaja. Poleg tega lahko politika tajne službe zlorablja za svoje nelegalne namene.

Ali je to sploh problem?
Seveda je. Tajna služba ima prisluškovalne naprave, orožje, veze v kriminalnem podzemlju. Srbija je lep primer kaj se zgodi, ko se začne tajna služba ukvarjati s kriminalom in pobijati politične nasprotnike (npr. Stambolič). Ali pa Rusija. Znani so primeri, ko so uspešna ruska podjetja poslala fax s ponudbo na Zahod, KGB je fax prestregla, zahtevala provizijo in ko je podjetje plačalo, so fax spustili naprej. Da začne tajna služba delati po svoje je velik problem.

Kako ga rešiti?
S civilnim nadzorom. Tako, da so določene informacije o delovanju teh služb javno dostopne, in tako, da se uvede secret surveillance panel, po vzoru nekaterih zahodnih držav.

Glede vzajemnega inšpekciranja naše SOVE z podobnimi organi v neki random EU državi... to lahko predlaga samo nekdo, ki je popoln nevednež. A misliš, da bo katera država pustila tuji državi, da pregleda njene najglobje skrivnosti? Ne bodi naiven. Sploh pa neka majhna Slovenija nikoli ne bo enakopravno obravnavana v npr. Britaniji. Sicer so res področja, kjer tajne službe sodelujejo, vendar si lahko 100% da oni svojih kolegov ne bodo razkrinkali. Kvečjemu izsiljevali bi jih, v stilu: aha, mi smo ugotovili, da vi nezakonito prisluškujete, vendar bomo to zamolčali, če boste tudi vi tiho za naše napake.

Koliko podatkov pa meniš, da ti je SOVA dolžna dati? Kako naj vedo, da se z njimi ne boš ti okoristil?
Recimo podatke o tem katere metode uporablja (seznam) in kako pogosto jih uporablja. Letne, statistične preglede, brez navedbe konkretnih primerov. Glede na to, da imam podobne podatke za ZDA (dobil sem jih - kdo bi si mislil - na internetu), mi ni jasno kako je te podatke mogoče zlorabiti. Razen seveda, če se izkaže, da SOVA prisluškuje velikemu odstotku prebivalstva... večjemu, kot recimo v evropskih državah. Potem bi se bilo za vprašati ali je pri nas toliko več kriminalcev, ali pa SOVA zlorablja svoja pooblastila. No, če bi do tega prišlo, bi pa pri SOVI bili gotovo prepričani, da gre za "zlorabo"... ampak, če delajo zakonito in pošteno nimajo kaj skrivati, ali ne?


zakaj oblast sploh potrebujemo
Na kratko, da nas "prisili" da delujemo v dobrobit celotne družbe, torej tudi lastne. Brez take družbene organizacije (v anarhiji) bi bili še vedno v jamah.

Fino, torej uvedimo trdi komunizem, kjer bo država predpisovala kaj bomo prizvajali in kaj kupovali. Pojdi to razlagati Thomasu, hihihi. Država (se pravi politika) pač že ve kaj je dobro za nas. Mi moramo biti le tiho in ubogati.
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nekaj statistik o nadzoru v ZDA

Oddelek: Novice / Zasebnost
53195 (2831) poweroff
»

FBI prenehal uporabljati Carnivore

Oddelek: Novice / Zasebnost
163852 (3161) Jst
»

Privacy & Human Rights Report 2004

Oddelek: Novice / Zasebnost
52655 (2655) poweroff
»

Carnivore v Sloveniji?

Oddelek: Novice / Zasebnost
403703 (3703) CaqKa
»

Biometrični potni listi tudi v Sloveniji?

Oddelek: Novice / Zasebnost
436088 (6088) Thomas

Več podobnih tem