»

Etičen.it – iskanje odgovornosti v kibernetski dobi

Slo-Tech -

Cambridge Analytics, ubijalski roboti, samovozeči avtomobili – informacijska doba s svojimi produkti in storitvami vedno bolj prihaja na skoraj vse družbene sfere. Pri tem vedno bolj v ospredje ponovno stopa etika razvoja in prevzemanje odgovornosti. Kdo bi moral prevzeti svoj del odgovornosti, na kakšen način to storiti, ne da bi škodovali poslovnim rezultatom in zakaj nas bo v primeru ignoriranja vse vedno bolj bolela glava?

Nedavna zaslišanja direktorja podjetja Facebook v ameriškem kongresu in senatu so opozorila še na problem pomanjkanja politične volje in zavesti o tem problemu – bi se morala politika s tem izzivom spopasti že danes ali je vse skupaj še vedno preveč novo in neškodljivo?

V debati bomo soočili različne poglede s strani razvijalcev produktov in storitev informacijske dobe in družboslovnih raziskovalcev informacijske dobe.

Nastopajo:

  • - Katja Koren Ošljak, CodeWeek.eu
  • - Žiga Stopinšek, Zemanta
  • - Matjaž Drev, Urad informacijskega pooblaščenca

Moderira Domen Savič,...

14 komentarjev

Resnična resničnost, 17.11.2008: Avtorske pravice

Slo-Tech - V svetu informacijskih in digitalnih tehnologij se le težko izognemo problemu zaščite in spoštovanja avtorjev, njihovega dela in pravic. A do kod naj te pravice sežejo in ali je avtorjem, predvsem pa tržnim strategom res v interesu popolnoma zajeziti ilegalno širjenje vsebin? Različne poglede bomo predstavili skozi prizmo strokovnjakov, aktivistov in tudi umetnikov. Polž se bo izgubljal v svetu nerazumljivih uporabniških licenc, Jure bo predstavil prednosti odprte kode, Kaja pa se je lotila prosto dostopnih licenc CC. Igre bodo tokrat v znamenju Abandonware-a, postregli pa bomo tudi z novicami. RR bo na sporedu v ponedeljek, 17. novembra na drugem programu TV Slovenija ob 22:15. Ponovitev bo v torek ob 13:05.



Vabljeni k ogledu!

25 komentarjev

Igre med poukom

Daily Tech - Ameriški univerzitetni profesor David Williamson Shaffer, strokovnjak na področju pedagogike, pravi, da so trenutne učne metode, ki jih prakticirajo v ZDA, zastarele. Po njegovem mnenju so bile oblikovane v času industrijske revolucije in se od takrat niso bistveno spremenile, tako da bi jih bilo treba bistveno posodobiti, da bi se skladale z informacijsko dobo, v kateri živimo.

Med drugim predlaga, da bi naj študentom med predavanji dovolili uporabo interneta, IM-ja in iPodov ter celo igranje izobraževalnih iger. Trenutna oblika učenja naj bi otroke pripravila predvsem na delo v standardnih, zacementiranih okvirih, kar pa je velika slabost na delovnih mestih, ki zahtevajo dosti inovativnosti. Tudi vi googlate med predavanji?

39 komentarjev

Pipin odprti termin: A Hacker Manifesto

Slo-Tech - V torek 21.3. vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin na predavanje McKenzie Warka z naslovom A Hacker Manifesto.

McKenzie Wark, znameniti avstralski teoretik digitalne kulture, je profesor kulturnih in medijskih študij na New School University v New Yorku. Ob izidu hrvaškega prevoda njegove knjige Hekerski manifest bo predstavil svoje poglede na digitalno tehnologijo. O knjigi, katere bistvo bo predstavljeno na predavanju, so kritiki zapisali, da bi jo lahko brez težav označili za Komunistični manifest 2.0. V svojem bistvu gre za posodobitev jedra Marksistične teorije za zgodovinsko dobo, ki je znana kot informacijska doba.

6 komentarjev

Nadgrajeni Pentiumi4

X-Bit Labs - Kmalu (oktobra) bo Intel predstavil malce prenovljene Pentiume 4. Zgodilo se ne bo nič presenetljivega in tudi zmožnosti ter hitrost procesorjev se ne bo povečala, le pridobili bodo na nekaj funkcijah. Tako bodo v 90 nanometrske procesorje vnesli tehnologijo AAC, ki uravnava zmogljivosti procesorja glede na to kako zahtevna opravila izvajamo. To bo prineslo nižje temperature in manjšo porabo električne energije ob manj zahtevnem delu, torej se bodo lahko ventilatorji takrat vrteli počasneje in tako utišali računalnik. Druga tehnologija je XD (eXecute Disable) tehnologija, katere bistvo je posebna zastavica v procesorju oziroma kontorlni bit, ki bo baje povečala zanesljivost delovanja. Zanimivo je da so tovrstne tehnologije že nekaj časa prisotne pri AMDjevih 64-bitnih procesorjih in sicer v obliki tehnologij NX in Cool'n'Quiet.

Da pa bodo lahko kupcem ponudili še kaj več moči bo s koncem dvatisoččetrtega prišel med nas P4 z 2 MB L2 predpomnilnika in 1066 MHz FSB. Vsi čipi bodo tako...

14 komentarjev

Predavanje v Kiberpipi

Kiberpipa - V Kiberpipi bo v četrtek 13. novembra ob 18.00 predavanje: Terasa - ustvarjanje skupnosti z vizijo.

Avtor pišev takole: "Skupine, ki želijo učinkovito sodelovati, se morajo organizirati. Pri tem jih lahko z informacijske strani podpre rešitev Terasa, ki smo jo za slovensko področje prilagodili v Društvu Abak. Na predavanju bomo Teraso predstavili, opisali postopek njenega uvajanja in prikazali, kako se ga postavi na nek spletni strežnik. Po predavanju se boste s Teraso lahko poigrali tudi sami.

Društvo Abak je študentsko društvo, ki znanja željnim študentom omogoča nabiranje izkušenj in širjenje obzorij. Trenutno se ukvarjamo predvsem z informacijskimi tehnologijami, odprti pa smo za vse vrste zanimivih idej. Naši najbolj zanimivi projekti so Virtualna univerza,Terasa in Kronos - program za izdelavo urnikov s pomočjo genetskega algoritma."


Predava Drago Bokal, gre pa seveda za odprtokodno rešitev. Mimogrede, ne pozabite tudi na torkovo predavanje o Mozilli.

0 komentarjev

Grandiozno

Microsoft - Majnen-mehek (Microsoft) je danes najavil, da bo WindowsXP izdal 25. oktobra (to je znano) v New Yorku (to ni bilo znano). Glavni dogodek, ki po tradiciji Microsofta nikoli ni skromen, se bo dogajal na Marriott Marquis Theatre v Time Square's theatre okrožju.
Zakaj bo Microsoft predstavil WinXP ravno v Rušolandu, ups, New Yorku mislim, ni znano. Ali ima to kakšen globji simbolični pomen ali pa gre pač za to, da ima New York veliko prebivalcev (tj. potencialnih kupcev) lahko le ugibamo. Kaj menite vi?

9 komentarjev