»

Roboti plešejo na božične pesmi

engadget - Ta novica je namenjena bolj kot ne zabavi ob začetku bolj prazničnih dni. V spodnjem videu si lahko pogledate plesoče robote, ki plešejo na božične pesmi. Spodnji video je v resnici prikupen oglas podjetja RoboBuilder (povezavo na stran najdete spodaj).



Roboti v videu so robotski KIT kompleti podjetja RoboBuilder (točneje model 5720T 'HUNO'). Če želite plesoče robotke tudi doma pa vas bo vsak posamezni robot olajšal za okoli 700$.

Ko bi le bila cena malo bolj dostopna!

16 komentarjev

Programiranje robotov v vsako vas

Lemonodor - Microsoft je na konferenci RoboBusiness predstavil Robotics Studio. Kot je že iz imena moč razbrati, gre za razvojno orodje za programiranje robotov, vse od Lego Mindstorm, do industrijskih pošasti. Platforma je zasnovana na servisih, ki tečejo v brskalniku in se povezujejo z zunanjimi programi ter knjižnicami, kot je naprimer AGEIN PhysX, programiramo pa jo seveda v .NET. Migajoče slike.

10 komentarjev

Samogradnja robotov

reddit - V turobnih nedeljah kot je ta, ni boljšega, kot se lotiti sestavljanje robota. Povprečen človek bi tako morda sestavil že tisočkrat videno želvo, ampak vi ste bralci Slotecha! Roboti so vam tako samoumevni, da samo kolovratenje naokoli nikakor ne bo potešilo vaše lakote.
Kaj pa porečete na roj avtonomnih samosetavljajočih robotv? Dodajte še možnost, replikacije in že lahko zavzamete galaksijo ali dve.

Vsem knjižnim moljem (in potencialni konkurenci Google Book) bo nedvomno prišel prav avtomatiziran čitalec knjig, ki je povrh vsega sestavljen iz Lego kock.


Veselo na delo!

8 komentarjev

Leteč avto

vir: CNet
CNet - Mlado podjetje Terrafugia obljublja povsem delujoč prototip svojega koncepta letečega avtomobila do leta 2008 in začetek serijske proizvodnje še pred iztekom desetletja.


V osnovi gre za športno letalo (torej bo potrebno imeti ustrezen izpit) z nosilnostjo 195 kg (v to je potrebno upoštevati tudi maso goriva, kar ob polnih rezervoarjih znese 54 kg) in porabo okoli 8 l/100 km pri potovalni hitrosti 190 km/h. Za vzlet potrebuje okoli 500 m. Zares zanimivo postane, ko pristanemo in zložimo krila (v dovoljšni meri, da zadošča garaža, ki lahko sprejme večjega terenca), saj se vozilo prelevi v povsem funkcionalen avtomobil.
Vsaj spočetka ciljajo na nišo vozil za redno premagovanje nekaj sto kilometrov dolgih poti.


Lepo je videti, da svet...

25 komentarjev

Enryu prihaja na pomoč

engadget - Vpričo hude zime, ki letos pesti Japonsko, so bili h kidanju snega vpoklicani tudi roboti. Recimo Enryu, pet tonska zverina s hidravlično gnanimi rokama, ki lahko sežeta po pet metrov daleč in dvigneta vsaka pol tone. Tehnično gledano sicer ne gre za robota, ker ga je potrebno aktivno upravljati, ampak vpričo izgleda vrednega vsakega znastveno-fantastičnega filma in rokama dovolj gibčnima, da lahko iz avtomobila obriše sneg, mu lahko mirno pogledamo skozi prste. Poleg tega si nikakor ne želim, da bi mi razjarjeni Enryu strgal vrata s tečajev. Se opravičujem za trenutek neprištevnosti, vrata prodajajo v vsakem Merkurju, robotov pa ne. Nestrpno čakam. Upam le, da mu bo uspelo po stopnicah....

12 komentarjev

Zimske radosti

engadget - Naj se nam zdijo japonci še tako čudni, nekatere vrednote si le delimo. Idilična sobotna zima. Sonce sije. Vsi na smučeh. Oče, sin in robot. Robot?
Da, Dynamizer, med tednom tekmovalni robot v pokalu Robo-one, zna tudi smučati.



Da se vsi, ki ne znate japonsko, ne boste čutili preveč prikrajšano, še posnetek smučanja.

Verjetno nisem edini, ki mu je Robo-one zbudil zanimanje. Da razbremenim Google, sem za vas nabral nekaj, sicer povsem nepovezanih, strani s fotografijami teh impresivnih robotov.

Čakam na robota, ki bo gradil snežake po svoji podobi.

19 komentarjev

Depeche Mode prvi od novih starih glasbenikov?

Signal vs. Noise - Kakor poroča Thomas Baekdal na Signal vs. Noise blogu bodo kupci novega albuma skupine Depeche Mode, ki ga bodo pretočili iz ameriške glasbene spletne prodajalne iTunes, prejeli posebno kodo s katero jim bo omogočen dostopen do prednakupa kart za turnejo. Tu prav tako ne gre za karšnekoli karte ampak za svoje največje oboževalce obljublja prav posebno dobra mesta.

Avtor nadalje izpostavi še zanimivo potezo skupine White Stripes, ki je svoj album postavila v spletne trgovine že dva tedna potem, ko so ga dokončali. Za tiste, ki niste seznanjeni s postopkom izdaje glasbe v svet naj omenimo da ponavadi traja mesece, da album pride do prvih glasbenih kritikov in potem še nekaj mesecev da smo je deležni tudi oboževalci. Zato ni nič nenavadnega, če po internetu krožijo kopije že par mesecev pred uradnim izzidom.

Kot odgovor takšnim dejanjem nekateri že omenjajo, da bo prišlo do manjše revolucije tudi pri glasbenih založbah in glasbenikih, ki bodo posvojili postopek hitrega lansiranja...

4 komentarji

SISPA sestankuje

Slo-Tech - V petek je potekal letni zbor članov Sekcije ponudnikov internetnih storitev Slovenije (SISPA). V skopem sporočilu za medije so izpostavili najbolj pereče probleme. Najbolj jih skrbi Zakon o telekomunikacijah, ki tudi govori o zakonitem prestrezanju komunikacij.

Izpostavili so tudi problem predloga direktive evropske unije, ki predvideva minimalni čas zadrževanja podatkov o komunikaciji. Traffic data retention, kakor je v izvirniku poimenovana direktiva, namerava standardizirati čas hranjenja podatkov znotraj držav članic. Predvsem, da se izognejo nepotrebnim zapletom, ko isti ponudnik nudi storitve v večih državah ali pa v primeru medsebojnega sodelovanja organov pregona.

Na področju pretakanja neleganih vsebin se SISPA zavzema za vzpostavitev službe, kateri se bo mogoče pritožiti in bo ocenjevala sporno vsebino. Glede na to da organizacija obvladuje praktično ves internetni promet bo verjetno svojim članom v tem primeru tudi podala predlog kako ravnati s kršilci. Povečali...

7 komentarjev

MSN proti Googlu

Forbes - Ste se že kdaj vprašali, kaj je glavno vprašanje, ki se mota po glavah vodilnih pri takšnih iskalnikih kot so MSN in Yahoo? Kljub splošni ljudski želji po bolj uporabnih rezultatih in manj plačanih in navidezno neplačanih rezultatih pa je ravno to tisto, kar najbolj tare poslovneže. Kako vam najlepše posredovati rezultate, da boste ob tem vsrkali čim več reklam in da vam ne bo nekega dne dovolj in boste odšli k nevsiljivi konkurenci?

Tako danes vse novičarske strani poročajo o tem, da so se pri MSN portalu odločili, da bodo do poletja zamenjali ponudnika reklam (!), ki jih bodo sedaj namesto LookSmart servirali fantje pri Overture. Tako nas preseneča tudi radikalna odločitev, da po novem ne bo prva stran polna reklam, ampak bo med njimi celo kakšen rezultat, ki bi bil lahko uporaben tudi po mnenju uporabnikov. Poleg tega pa nekje v zadnji vrstici še mimogrede omenijo, da bodo še izboljšali algoritme za vračanje rezultatov in arhiviranje spleta.

Še izvorna novička, v kateri...

5 komentarjev

Z mravljami nad kombinatoriko

Wired News - Biologija in računalništvo se vam morda zdita čuden par, a ravno ta izvirnost prinaša izjemne rezultate. Evolucijske algoritme že poznate, kaj pa algoritme, ki posnemajo obnašanje mravelj? Ta delovna bitja zmorejo premagovati velikanske ovire in so odlično organizirana, vse to brez centraliziranega vodstva! Med sabo komunicirajo s feromonskimi sledovi, ki jih puščajo za sabo, k danemu opravilu pristopajo, dokler ta ni rešen. Če to spremenimo v abstrakten sistem, dobimo množico preprostih agentov z 'skupno zavestjo', ali bolje rečeno enotnim zavedanjem problema. Vse ostalo so le posledice.

Več podjetji že uporablja postopke, osnovane na mravlji miselnosti za reševanje kombinatorijskih optimizacijskih...

3 komentarji

Glasbeni okus - stvar posameznika ali čredni nagon?

Slashdot - Špansko podjetje Polyphonic HIM si služi kruh na nadvse inovativen način - z analiziranjem in napovedovanjem hitov v pop glasbi. Kaj je tu nenavadnega porečete? Glasbe ne poslušajo, temveč jo matematično analizirajo. Čemerne kritike s podočnjaki do popka tako zamenjajo programerji in matematiki z enakimi lastnostmi, s kavo popackan rokopis pa ničle in enice.

Še bolj kot čisti tehnični napredek so pomembna in zanimiva vprašanja, ki jih tako formaliziran in abstrakten pogled na naš okus odpira. Všečnost je do sedaj vedno predstavljala vrhunec subjektivnosti, a če se jo za poljubni osebi da opisati z isto funkcijo, temu očitno ni tako. Zakaj se je sploh izoblikovala naša želja po esteticizmu (sicer me srce boli, da o esteticizmu pišem v istem sestavku kot o pop glasbi, a naj bo [:D])? Stranski produkt zavesti? Če že, potem mora imeti vsaj pri vseh isti povod, čemu drugače ta, sedaj dokazana, podobnost okusov? In nenazadnje, se lahko v prihodnosti nadejamo povsem, tokrat dobesedno...

38 komentarjev

Tišanje računala

Slashdot - Potem, ko se v mladeničih umiri manija po najbolj navitemu računalniku, ti kmalu spoznajo, da je hrup, ki ga proizvede takšno računalno blizu ušesom, nevarni glasnosti oz. kakor da bi imeli sesalec namesto računalnika. V takšnih trenutkih začno nato ljudje razmišljati, kako bi to hrumečo pošast utišali. Rešitev je mnogo: od klasičnih z...

14 komentarjev

Fotonska emisija nanocevčic -- ključ do kvantne kripotgrafije?

ScienceDaily - Nanocevčice, skupek tesno vezanih ogljikovih molekul cilindrične oblike, znanstvenikom vztrajno pripravljajo nova prijetna presenečenja. Dolg seznam njih potencialih uporab se je nedavno še povečal, ko je uspelo dvema raziskovalcema iz Rochesterske univerze osamiti nanocevčico (do sedaj so vedno preučevali le zavozljane snope) in opazovati njeno fotonsko emisijo.

To so storili tako, da so nanocevčico osvetlili z natančno usmerjenim laserjem in merili frekvenco oddane svetlobe. Iz razlike med absorbirano in izsevano svetlobo lahko potem sklepamo tako o fizikalnih lastnostih nanocevčice same, kot tudi njene okolice.

Razultati so prav neverjetni. Spekter je takorekoč idealen za sobne pogoje. Ne le, da je zelo ozek in diskreten, tudi stalen je. Lastnost, ki je ne moremo pripisati nobeni poznani molekuli. Vse namreč nekaj časa sevajo fotne, nato prenehajo in potem spet začnejo.

Stalen in natačen vir fotonov, kakršen je ta, je nujen za kvantno optiko. Novih področji uporabe pa s tem...

2 komentarja

Odpirač steklenic piva

Real Beer - Študent Flroidske univerze je želel narediti nekaj neobičajnega, nekaj, kar še nikoli ni bilo narejeno. Po 4 mesecih mu je uspelo in sestavil je robota za odpiranje pivskih steklenic. Robot je sestavljen iz 150 delov in 20 metrov žic. Robot se pomakne do steklenice, jo prime, odpre in postavi nazaj na mizo ter se loti naslednje steklenice. Za kalibriranje in poskusno delovanje je robot odprl 134 steklenic. Pa naj še kdo reče, da lenoba ni največji izumitelj! [:))] Več najdete tukaj.

3 komentarji