»

Lego ukinja linijo Mindstorms

Mindstorms Robot Inventor Kit

Slo-Tech - Iz Lega so sporočili, da se znamka Mindstorms konec tega leta po 24 letih poslavlja. Z linijo Spike Prime in programom Lego Education kljub temu trdno ostajajo na področju izobraževalnih vsebin.

Legovi kompleti za sestavljanje robotkov Mindstorms so po lansiranju leta 1998 kmalu postali sopomenka za domače začetniško ukvarjanje z robotiko. Projekt, ki se je rodil v MIT Media Labu kot izobraževalni pripomoček, je kmalu pogledal izven otroških meja in postal odličen križanec med igračo na eni strani ter resnim tehničnim izobraževalnihm sredstvom na drugi. Posredi je ideja sestavljanja robotkov iz klasičnih lego kock in pa nadzornih kock, ki omogočajo elektronsko krmiljenje - in jih je mogoče tudi programirati z računalnikom. Skozi leta je krmilna elektronika postajala vse zmogljivejša in je botrovala množici navdušujočih umotvorov, kot so fliperji ali roboti za reševanje rubikovih kock. Serijo so nadgrajevali skozi štiri generacije, od katerih je EV3 iz leta 2013 pojmovana kot...

20 komentarjev

Nanofotografija kot umetnost

\"Sončnice\" s premerom 10 nanometrov pod elektronskim mikroskopom. Barve so resda dodane naknadno, a podobnost je presenetljiva

vir: Wired News
Wired News - Raziskovalci nano in mikromaterialov se pri svojem delu srečujejo z zanimivimi pojavi, saj se večkrat zgodi, da se v materialih pojavijo podobe, ki spominjajo na umetniška dela.

Vsake pol leta Materials Research Society tako zbere najbolj zanimive fotografije, ki so jih raziskovalci uspeli posneti med delom.

Oglejte si vse finaliste natečaja.

2 komentarja

50-letnica kock LEGO

vir: Gizmodo
Gizmodo - Ena najpopularnejših igrač na svetu, s katero se je v otroštvu (pa tudi kasneje) igralo veliko naših bralcev, so prav gotovo kocke LEGO. Pri geekovski populaciji so še posebno priljubljene, saj se da z njihovimi serijami Technic in zadnje čase priljubljenimi Mindstorms izdelati izredno zanimive tehnične projekte, za kar jih med ostalimi uporabljajo številne izobraževalne ustanove, svoje bodoče zaposlene pa z njimi bojda preizkuša tudi Google.

Prav zato si legice zaslužijo, da se jim danes v znak spoštovanja skupinsko poklonimo in jim čestitamo, dosegle so namreč zavidljiv jubilej -- okroglih petdeset let. Več zanimivih dejstev o igrači in njenem rojstnem dnevu lahko najdete v izvorni novici na Gizmodu, kjer so izdelali tudi duhovit časovni trak, ki ga vidite spodaj.

50 komentarjev

Lego predstavlja nov Mindstorms v Las Vegasu

Wired News - Lego Mindstorms je bil ob izidu prava prodajna uspešnica in podjetje se je tega dobro zavedalo, predvsem zato, ker je izdelek od splavitve, leta 1998, pa do danes povzročil pravi val navdušenja v javnosti. Lego navdušenci s(m)o namreč začeli izdelovati svoje lastne kocke, predvsem na področju Mindstorms so bili to zanesenjaki, ki so sami izdelovali najrazličnejše senzorje, ki se jih je dalo priklopiti na centralni računalnik, tako imenovano enoto RCX. Na šovu v Las Vegasu so tako predstavili naslednika veleuspešne serije.

Zaradi tega trenda so se odločili, da spremenijo svoj model kreiranja izdelkov, v svojo tovarno so povabili 14 zanesenjakov iz...

26 komentarjev

LEGO spletni strežnik

Vnunet - Izdelek danskega podjetja, poimenovan 'Mindstorms', je naletel na fantastičen odziv ne le med 'mlajšimi', katerim je bil v prvi vrsti namenjen, pač pa tudi med starejšo populacijo, ki se je spravila na programiranje nemogočega.

Zadnji rezultat pa je dosegel heker 'Christ': v Lego kocke (oz. RCX enoto) je prenesel protokol uIP TCP/IP. Stvar zaenkrat zgolj odgovarja na 'ping' zahtevke, programer pa misli napisati še zelo preprost spletni strežnik. Trenutno ima na voljo še 3 kB pomnilnika, kar pa se mu zdi zelo veliko. Klik!

4 komentarji