»

Dell za 4.600 evrov nudi računalnik za (interaktivno) zabavo - XPS 720 H2C

ComputerBase - Dell je kljub nakupu proizvajalca (bolje sestavljalca) računalnikov, namenjenih za igranje, Alienware, ohranil svojo blagovno znamko XPS, pod katero ponuja takšne računalnike. Tako je pred dnevi ponudil model XPS 720 H2C, katerega centralno srce (v resnici štiri) bije pri 3,73 GHZ (pri Dell-u ne mislijo, da se navijanje začne doma). Visoko frekvenco so dosegli s termoelektričnim hlajenjem procesorja.



Nemalokrat se zgodi, da proizvajalci, kljub zasoljeni ceni takšnih sistemov, te nepravilno zmogljivostno uravnotežijo (npr. premalo diskovnega prostora, zvok prepustijo kodeku, ki stane po...

36 komentarjev

Commodore se vrača!

Pro-G - Podjetje Commodore Gaming je najavilo, da bo na letošnjem CeBit-u po 25 letih, ki so pretekla od izida originalnega Commodore osebnega računalnika, na police trgovin poslalo nov izdelek pod isto tržno znamko. Pravijo, da bo šlo za izjemen igričarski sistem (kar je bil tudi izvirnik), prvi srečneži bodo lahko v Hannovru že 15. tega meseca uživali v igrah na njem, po besedah ustvarjalcev pa lahko pričakujemo nekaj zelo zanimivih za zdaj še neodkritih podrobnosti.

Izvorna novica.

35 komentarjev

Pentium 4 v stilu Commodore 64

P4 v stilu C-64

golem.de - Starejši bralci se gotovo spominjate slavnih mlinčkov kot so C-64, Amiga 500 (pisec te novice je imel seveda oba) in Atari ST. Tokrat nas ne zanima takratna superiornost nad PC-ji, pač pa sama zasnova teh računalnikov. Sveta preproščina je omogočala, da so inženirji shranili vsa vezja kar v ohišje tipkovnice.

Tudi v aktualnem svetu PC-jev smo priča poizkusom, da veliki stolpi spet postanejo predmet zanimanja samo profesionalcev in entuzijastov. Vsem ostalim naj bi (beri bodo) zadostovali ali prenosni računalniki in/ali HTPC-ji.

Očitno navdušeni nad zasnovo prej omenjenih dedkov, so v do sedaj neznanem podjetju Cybernet oblikovali PC, katerega drobovina je shranjena pod tipkovnico. Pregled specifikacij pokaže, da je malček povsem spodoben računalnik. Srce sistema predstavlja Pentium 4, ki lahko bije tudi pri 3.2 GHz, vgradimo lahko do 2 GB RAM-a, za...

45 komentarjev

Tyanova nova plošča za 4/8 Opteronov s PCIe 16x...

Tyan - Pri Tyanu imajo v zadnji fazi priprave novo osnovno ploščo imenovano K8QW-S4881, ki je namenjena tako strežnikom kot delovnim postajam in sprejme do 4 Opterone in 16 DDR RAM ploščkov, ob posebni razširitveni plošči, ki jo nasadimo na osnovno, pa lahko sistem razširimo za nadaljnje 4 Opterone in 16 DDR RAM rež. Seveda sprejme plošča tudi dvoglave Opterone.

Tako si v maksimalni konfiguraciji lahko omislimo delovno postajo z 8 dvojedrnimi procesorji na 2.2 GHz in do 128 GB RAMa, če uporabimo noro drage 4 GB ploščke, ob 1 GB RAM modulih pa pristanemo na bolj dosegljivih 32 GB.

Sedaj potrebujemo samo še poceni dvoglave Opterone in prijateljsko ceno elektrike...

9 komentarjev

Silverstone SST-LC 01S

Slo-Tech - Če naj HTPC služi svojemu namenu, torej predvajanju, zajemanju in obdelavi avdio-vizuelnih vsebin in ga želimo imeti v dnevni sobi, potem poskrbimo, da tudi na zunaj ne bo odstopal od naših pregrešno dragih komponent. Četudi se zdi, da so časi ohišij vulgaris že mimo, si nekako ne predstavljamo, zakaj bi (tudi) v dnevni sobi gledali pokočno, klasično ohišije.

Veliko podjetij (Lian -li, Cooler Master, Antec) tako vsem bodočim imetnikom HTPC ponujajo ohišja, pri razvoju katerih so celo odrinili denarce za oblikovalca. Na strani Hardwareecke so si ogledali ohišje podjetja Silverstone, model SST-LC 01S.

Vsekakor smo že videli bolj dopadljiv dizajn, denimo klasični CoolerMasterjev ACT-620. Ohišje predsvem navdušuje s tem, da je vanj mogoče namestiti običajno ATX matično ploščo in pri izbiri nismo skoraj nič omejeni.

Ko sem...

0 komentarjev

Hitachijev mikrodisk

The inquirer - Hitachi Global Storage, lastnik IBM-ovega oddelka za trde diske, je začel razpošiljati prve primerke svojega novega 4 GB mikrodiska. Sony, Kodak, Minolta, Pentax in Sigma so prva podjetja, ki jih je doletela čast preizkušati disk velikosti škatlice vžigalic in mase 16 gramov. Malček bo v prosti prodaji na voljo v mesecu novembru za ceno 500 ameriških dolarjev. Hitachi bo še naprej prodajal 1 GB inačico, poleg tega pa bo še letos svetu predstavil tudi 2 GB izvedenko mikrodiska. Klik!

Česa takega se ne bi branil niti James Bond ;) ...

6 komentarjev

Modificiran ADSL-modem

RainWulf -

Računalničarji težijo k modificiranju vseh možnih komponent. Začne se pri ohišju, tipkovnici in glodalcu, vztrajnejši napadejo še monitor in komponente znotraj ohišja, potem pa se število uporabnih, bodisi estetsko bodisi hitrostno, modifikacij konča. Za nekatere ...

Možakar na RainWulf se je odločil izvesti za odtenek nenavadnejšo modifikacijo; obdeloval je ADSL-modem. V mislih ni imel nikakršnih ledic in podobnih svetlečih se okraskov, temveč je vanj vgradil preprost ventilator. Kakšnih večjih prednosti sam poseg ne prinaša, akoravno avtor navaja popolno prenehanje, hm, zmrzovanja modema in znatno izboljšanje stabilnosti. Klik!

5 komentarjev

Disc steno CP100

Apacer - Podjetje Apacer je predstavilo Disc-steno CP100 - prenosni samostojni kopirnik medijev, ki v sebi združuje čitalnik spominskih kartic in CD-RW pogon. Naprava je idealna rešitev za vse mobilne uporabnike digitalnih foto, avdio in drugih digitalnih naprav, ki si želijo neomejene količine poceni arhivskega prostora, kar jim namesto dragih spominskih kartic ponujajo poceni zapisljivi CD mediji.

2 komentarja

Novi HDDji iz IBMa

X-Bit Labs - IBM je naredil pomemben korak naprej z najavo treh novih družin trdih diskov. To so:

-Deskstar 120GXP: Ta družina diskov bo narejena na 40 GB ploščah in bo podpirala ATA/100 vmesnik. Imela bo tri modele s kapacitetro 120 GB, 80 GB in 40 GB. Vrteli se bodo pri 7200 obratih na minuto, vhodni čas pa bo znašal 8.5 ms. IBM obljublja da bodo Deskstar 120GXP dokaj tihi in zelo ekonomični diski.

-Travlestar 60GH: Družina bo uporabljala 15 GB plošče in bo namenjena uporabi v prenosnikih. Zaradi tega bodo pogoni široki samo 2.5 palca (6.3 cm) in visoki le 12.5 mm. Vrteli se bodo pri 5400 rpm, vhodni čas bo pa znašal 12 ms.

-Travelstar 40GN: Ta družina mobilnih diskov pa bo bolj miniaturna. Tudi ti so široki 2.5 palca vendar le 9.5 mm visoki. Družina bo vključevala štiri modele s kapacitetami 40 GB, 30 GB, 20 GB in 10 GB. Narejeni bodo na 20 GB ploščah. Vrteli se bodo s hitrostjo 4200 obratov v minuti, vhodni čas bo pa znašal 12 ms.

Deskstar 120GXP družina naj bi se začela prodajati v...

1 komentar