»

Ballmer mora pričati

ComputerWorld - Poročali smo že o skupinski tožbi proti Microsoftu zaradi domnevno zavajajočih oznak Vista Ready, ki se še vedno vleče kot jara kača. Microsoft je že pretekli mesec poskusil preprečiti pričanje izvršnega direktorja Steva Ballmerja, ki da naj ne bi imel notranjih informacij o Visti. Takrat so krivdo poskušali prevaliti na Jima Allchina in Willa Poola.

V petek je sodnica odločila, da se mora kljub temu Ballmer v tridesetih dneh pojaviti na sodišču, kjer bo največ tri ure odgovarjal na vprašanja. Tožnike še zlasti zanimajo njegovi pogovori s predstavniki Intela okrog časa, ko je Microsoft znižal zahteve za pridobitev oznake Vista Ready, za katere Ballmer trdi, da so bili zgolj kratke diskusije o tehničnih zahtevah in časovnem okviru. Primer bo šel pred poroto aprila.

11 komentarjev

Človek proti Umetni inteligenci

Vir: Chessbase

Chessbase - Gotovo se naši bralci spomnite dvobojev med bivšim svetovnim prvakom Garijem Kasparovim in IBM-ovim Deep Bluem. Tokrat Chessbase News poroča, da se je v Bonnu končal šahovski dvoboj med trenutnim svetovnim prvakom Vladimirjem Kramnikom in računalniškim programom Deep fritz 10 - Multiprocessor Version. Končni rezultat dvoboja, po šestih odigranih partijah, je 2: 4 za Deep fritz 10 - Multiprocessor Version. To ni bil prvi dvoboj med Kramenikom in Deep Fritzem. Prvi je potekal leta 2002 v Bahrainu, kjer je bil rezultat po osmih partijah neodločen, 4:4. Poraja se vprašanje ali bo človek še lahko premagal računalnik?[:|]

172 komentarjev

Tech Ed 2006

Slo-Tech - Danes se je ob 1:00 po našem lokalnem času odvijal uvodni del Tech Ed-a, ki ga je Microsoft priredil v Bostonu. Izjemen dogodek, ki zajema predvsem najnovejše tehnologije, njihovo predstavitev in vizijo Microsofta na tem področju.

Po krajšem uvodu, ki ga je vodil Bob Mugli, je sledil Ray Ozzie, z govorom na temo revolucije, ki jo prinašajo t.i. SaaS (Software as a Service). V govor je bila zajeta krajša zgodovina večjih prebojev na področju IT-ja, sledila pa je vizija teh storitev, tako iz perspektive uporabnikov kot vzdrževalcev infrastrukture. Zanimivo, večkrat je bilo poudarjeno, da ljudi čakajo spremembe v načinu kako podjetja poslujejo, kot tudi novih zahtevah in izzivih tistih, ki vzdržujejo takšna okolja.

Sledila je predstavitev najnovejših orodji, med njimi so virtualizacija (Virtual Server 2005, System Center Virtual Machine Manager), varnost (ISA 2006, Vista, Forefront, Antigen), skupinsko delo (SharePoint Portal Server 2007, Exchange 2007, Live Search), urejanje okolja...

29 komentarjev

MIX06 @ Las Vegas

Slo-Tech - Na prireditev, poimenovani MIX06, ki se te dni odvija v Las Vegasu, Microsoft predstavlja svojo vizijo na področju spleta. V otvoritvenem govoru je Bill Gates predstavil nekaj novosti, ki jih pripravlja Microsoft. V tem času je bilo predstavljenih tudi nekaj zanimivih primerov, kot so MySpace.com, nov Internet Explorer 7 Beta 2 ter drugo.
Štiri ure dolg uvodni del, ki si ga lahko ogledate, je na voljo na uradni strani, poleg tega je nekaj krajših posnetkov na channe9.msdn.com.

Poleg tega je Microsoft v okviru kampanije Live.com predstavil nov iskalnik, ki ga gostuje ta stran. Na prvi pogled je opazen predvsem drugačen vmesnik, kateremu je pred tedni sledil tudi izgeld MSN iskalnika.

Za vse tiste, ki pričakujete Monad; Microsoft je naznanil, da bo le-ta na voljo v prihajajočem Exchange 12 serverju. Monad, ki je trenutno še v Beta 3.1 verziji, si ga je možno prenesti iz uradne strani, pri tem pa potrebujete .NET 2.0. Na Channel9 so objavili tudi krajši posnetek, kjer...

8 komentarjev

Strojno pospeševanje dekodiranja H.264 vsebin na Geforcih

Obremenitev pred in po vklopu strojne pospešitve dekodiranja

vir: AnandTech
Slo-Tech - ATi je skupaj s predstavitvijo zadnje družine kartic X1000 (jedro R520), demonstriral tudi strojno pospeševanje H.264 dekodiranja. Vse od te predstavitve nVidia trdi, da bo to možno tudi na njihovih grafičnih karticah.

Dokaz smo dobili na letošnjem CES, kjer je nVidia prikazala, kako uspešen je lahko GPU pri razbremenjevanju dela glavnega procesorja. Za demonstracijo so uporabili izredno uspešen in dokaj poceni GPU, v tem trenutku spodnjega-srednjega razreda, Geforce 6600 GT. Do vklopa strojne pospešitve sta bili obe jedri procesorja (Pentium D 830) 100% obremenjeni, po vklopu pa je obremenitev CPU-ja padla na približno 50%, kar je lepo vidno na spodnji sliki. Nvidia poudarja, da bo razbremenitev večja, če bo uporabljen...

29 komentarjev

Microsoft @ CES, Las Vegas 2006

Slo-Tech - Tudi tokrat je Microsoft predstavil nekaj novosti na že uveljavljenem CESu, ki se odvija ta konec tedna v Las Vegasu. Večinoma so bile povezane z multimedijo, povedali pa so tudi, kaj bo novega v Windows Vista, ter podali nekaj idej o življenju v prihodnosti. Da sam dogodek ne bi bil preveč monoton, sta poleg drugih poskrbela Justin Timberlake in Steve Ballmer.

Uvodni del je bil namenjen predstavitvi Microsoftove ideje, ki so jo poimenovali digital lifestyle in predstavlja življenje ob koncu tega desetletja. Gre za nadvse izjemen in drzen koncept, ki vsebuje naprave, kot so zasloni velikih formatov, občutljivi na dotik, napredni mobilni telefoni, aktivna miza, itd. A stvar se ne konča tu, saj se vsa moč prihodnosti skriva v izjemno sposobni tehnologiji, imenovanit Web Services. Že tu lahko namignem, da je praktično večji del predstavitve bil namenjen tem storitvam, kar priča o tem, da teh storitev ne gre podcenjevati.

Sledilo je nekaj že omenjenih predstavitev o novostih Viste,...

20 komentarjev

Microsoft Windows Live, Office Live

Slo-Tech - Microsoft od leta 1995 vsakih pet let predstavi novosti v San Franciscu. Tako je leta 1995 oznanil, da bosta prihajajoča programska oprema in operacijski podpirala internet, leta 2000 pa je bil predstavljen .NET, ki je te dni prešel v verzijo 2.0. Včeraj, pet let po predstavitvi .NET, so se Bill Gates in ostali spet zbrali v San Franciscu in predstavili novosti, za katere mislijo, da bodo krojile prihodnost.

Tako so bile predstavljene storitve pod imenoma Windows Live in Office Live. Pri teh storitvah gre za preprosto idejo, da so deli programa oz. njihove funkcionalnosti razpršene po različnih računalnikih, a zahvaljujoč komunikacij med njimi, uporabnik vidi storitev kot celoto. Prav tako so nam na voljo iz...

28 komentarjev